Editoriale

Informatii piata

 • Mai este bursa un barometru al economiei?

  Alin Brendea / 22.07.2022 18:52:25

  Bursa romaneasca pare sa parcurga o perioada de acalmie. Volumele si valorile de tranzactionare au scazut spre cote de avarie sau estivale - dupa cat de malitiosi vrem sa fim. In fapt, pentru investitorii prezenti pe piata locala timiditatea de moment poate fi explicata prin lipsa de predictibilitate pe termen scurt.

 • Repere investitionale de vara

  Alin Brendea / 15.07.2022 18:42:56

  In anul curent piata bursiera locala inregistreaza o evolutie atipica. Desi evolutia descendenta nu a ocolit nici piata locala, performanta sa masurata, prin cheia oficiala a indicilor bursieri, indica o supraperformare relativa mai putin asteptata. Ecartul de peste 10% fata de pietele dezvoltate, fie ca ne uitam la bursele dezvoltate (DAX ori S&P500) sau chiar de de 20% fata de burse din zona noastra (Polonia de exmplu), pare cel putin surprinzator pentru o bursa care este reprezentanta unei zone economice departe de echilibru si aflate aproape de un conflict armat de amploare.

 • Revolutiile prea lungi nu fac bine nici revolutionarilor

  Marius Pandele / 01.07.2022 17:59:16

  Daca lasam la o parte cei 50 de bani in minus pe litrul de benzina, subiectul momentului pare a fi “revolutia fiscala” (parca suna cunoscut termenul acesta, nu-i asa?) pe care guvernantii se chinuie sa o declanseze. Dupa toate aparentele, acestora le-a ajuns cutitul la os cu impozitele mici pe care le platesc romanii si considera ca asa nu se mai poate. Totusi, fiind in mijlocul caniculei, energia fiecarui om scade, elanul revolutionar se reduce in mod proportional, iar acum nu mai e clar daca trecerea termenului de 30 iunie, pana la care ar fi trebuit legiferate eventuale schimbari ale Codului Fiscal cu aplicare de la 1 ianuarie 2023, inseamna ca revolutia a fost amanata pentru altadata, ca s-a renuntat complet la ea sau ca pur si simplu nu va fi respectat acel termen limita, pe principiul “au mai facut-o si altii”. La urma urmei, daca Ludovic al XVI-lea ar fi stiut dinainte ce soarta ii rezerva viitorul, ar fi luat masuri pentru a evita sa se intample asta, asa ca surpriza face parte din arsenalul oricarui revolutionar de succes.

 • Investitii in zodia inflatiei la BVB

  Alin Brendea / 24.06.2022 18:52:54

  Perioadele inflationiste prezinta numeroase dificultati pentru pietele investitionale. Prin definitie inflatia este manifestarea unei lipse de echilibru a economiei si, din acest punct de vedere, se suprapune (sau mai bine spus se identifica) cu o perioada economica plina de ajustari, in care paradigmele economice, de pana atunci, sunt puse la incercare. O perioada cu impact deosebit si asupra pietelor financiare.

 • Normalizarea pietelor bursiere?

  Alin Brendea / 03.06.2022 17:57:52

  Peisajul pietelor financiare s-a modificat brutal dupa criza din perioada anilor 2007-2009. La acel moment, frica de a lasa pietele sa se echilibreze singure - ceea ce ar fi determinat unde de soc extrem de puternice - a fost “alungata, disipata” prin solutia banilor ieftini si, mai ales, extrem de accesibili.

Pagina

inchide