Titluri de stat

Instrumente

Titlurile de stat sunt cele mai sigure instrumente financiare pe care un investitor le poate cumpara, acum si la Bursa de Valori Bucuresti!

Titluri de stat Fidelis - Aprilie 2024

SIMBOL Valoare Nominala Scadenta Dobanda anuala Perioada de derulare Valoarea minima a unei subscrieri ISIN
R2504C 100 lei 22 Aprilie 2025 6,00 % 8 Aprilie 2024 -
17 Aprilie 2024
5000 lei RO7685PL69C7
R2504B 100 lei 22 Aprilie 2025 7,00 % 8 Aprilie 2024 -
17 Aprilie 2024
500 lei ROM2SGP5U7L5
R2704A 100 lei 22 Aprilie 2027 6,85 % 8 Aprilie 2024 -
17 Aprilie 2024
5000 lei ROFM5R7FQWV5
R2504AE 100 Euro 22 Aprilie 2025 4,00 % 8 Aprilie 2024 -
17 Aprilie 2024
1000 Euro ROF2IYUURMY1
R2904AE 100 Euro 22 Aprilie 2029 5,00 % 8 Aprilie 2024 -
17 Aprilie 2024
1000 Euro RO46T3V3B2W6


Titluri de stat Fidelis - Martie 2024


Titluri de stat Fidelis - Decembrie 2023


Titluri de stat Fidelis - Septembrie 2023


Titluri de stat Fidelis - Iulie 2023


Titluri de stat Fidelis - Martie 2023


Titluri de stat Fidelis - Noiembrie 2022


Titluri de stat Fidelis - Septembrie 2022


Titluri de stat Fidelis - Iunie 2022Categorii de titluri de stat


Titlurile de stat sunt cele mai sigure instrumente financiare. Acestea sunt emise de catre Ministerul Finantelor, scopul lor fiind acela de a finanta statul.


Titlurile de stat pot fi vandute de catre investitori in perioadele de crestere economica, pentru a achizitiona alte instrumente financiare, iar in perioadele de recesiune, acestia pot achizitiona titluri de stat in urma vanzarii altor instrumente financiare detinute, pentru a diminua riscul. Titlurile de stat sunt impartite in doua categorii: titluri de stat pe termen scurt si titluri de stat pe termen lung. Titlurile de stat pe termen scurt au scadenta de maxim 1 an. Acestea sunt vandute pe piata de capital iar statul plateste dobanda(cuponul) aferenta pentru ele. Cuponul este platit, de cele mai multe ori, anual, la implinirea termenului de scadenta. Conditiile de incasare a cuponului sunt stipulate in prospectul de emisiune.


Titlurile de stat pot fi achizitionate atat de pe piata bursiera principala, cat si de pe cea secundara. In cazul achizitionarii titlurilor de stat de pe piata principala, subscrierile pot fi realizate prin intermediul brokerului Prime Transaction. In schimb, pe piata secundara, investitorii pot achizitiona titlurile de stat care au fost emise anterior si se afla in circulatie.


Titluri de stat Fidelis – particularitati


Titlurile de stat Fidelis sunt o alternativa a depozitelor bancare si au un grad de risc scazut. In cazul titlurilor de stat Fidelis, ai acces la bani tot timpul si exista posibilitatea de a vinde doar o parte din acestea pentru a intra in posesia doar a unei parti din suma totala investitia, contrar depozitelor bancare unde daca ai nevoie de o suma mai mica decat suma investitia, trebuie sa inchizi depozitul anticiapt, lucru care de cele mai multe ori duce la pierderea totala sau partiala a dobanzii primite.


Statul utilizeaza aceste titluri ca o parghie pentru finantare. Practic, prin emisiunea lor, statul roman se imprumuta de la cetateni. Prin achizitia lor, te bucuri de o serie de particularitati cu caracter pozitiv, precum:

 • acces la bani tot timpul; titlurile pot fi vandute inainte de maturitate si primesti si dobanda aferenta perioadei de detinere;
 • castigurile cumulate din dobanzi si profituri sunt neimpozabile
 • flexibilitate in administrarea si diversificarea portofoliului.

Titlurile de stat Fidelis sunt denominate in lei si euro, suma investita in acestea fiind rambursata la scadenta. Pretul unui titlu de stat Fidelis este de 100 lei, pentru cele emise in lei, si de 100 euro, pentru cele emise in euro.Riscurile titlurilor de stat


Riscul investitiilor in titlurile de stat sunt scazute, aproape de zero, deoarece sansele ca statul sa intre in incapacitate de plata sunt reduse. Investitiile in titluri de stat sunt garantate de catre emitent (in acest caz, statul roman, prin Ministerul de Finante), sumele investite fiind acoperite integral.


Chiar daca riscul general este aproape de zero, exista o serie de factori care pot influenta negativ si care pot fi catalogati drept riscuri pentru investitiile in titlurile de stat. Asadar, acestea se concretizeaza in:

 • inflatie: influenteaza randamentul titlurilor, putandu-l determina sa fie scazut sau ridicat. Inflatia poate anula integral randamentul. Cresterea inflatiei determina scaderea puterii de cumparare, erodand, asadar, castigurile din dobanzi fixe.
 • dobanda: in momentul in care dobanzile de pe piata monetara cresc, pretul titlurilor de stat tinde sa scada;

Avantajele si dezavantajele titlurilor de stat


Titlurile de stat aduc detinatorilor o serie de avantaje si de dezavantaje.


Asadar, avantajele titlurilor de stat Fidelis se concretizeaza in:

 • dobanzi neimpozitate;
 • valoare nominala – 100 RON pentru cele subscrise in lei si de 100 EURO pentru cele subscrise in euro;
 • dobanda protejata – in cazul vanzarii lor inainte de scadenta investitorii isi primesc dobanda pana la momentul vanzarii
 • risc redus – garantia statului
 • lichiditate crescuta – posibilitatea de vanzare si de achizitionare a titlurilor la dobanzi mai mari decat cele oferite de banci;
 • oportunitatea pentru investitori de a construi portofolii cu risc scazut, diversificate pe mai multe clase de active.

Dezavantajele titlurilor de stat Fidelis sunt minime, insa acestea se pot concretiza prin:

 • randament scazut fata de investitiile in alte active – randamentul e direct proportional cu riscul asumat de catre investitori.
 • evolutia inflatiei – investitorii tind sa piarda pe investitiile in titluri de stat atunci cand rata inflatiei creste, daca retragerea se face inainte de scadenta.

Termeni intalniti


 • numele emitentului - este organizatia responsabila pentru garantarea faptului ca platile in contul dobanzilor si capitalului de baza sunt facute in favoarea detinatorului obligatiunii.

 • capital de baza - este suma denominata intr-o anumita moneda, pe care emitentul, doreste sa o ia cu imprumut si pe care este de acord sa o restituie investitorului.

 • cuponul sau rata cuponului - este rata dobanzii pe care emitentul este de acord sa o plateasca investitorului.

 • scadenta - momentul expirarii imprumutului si al retragerii obligatiunii de pe piata (data la care titlul va fi rascumparat de emitent), adica emitentul ramburseaza capitalul de baza datorat investitorului, precum si plata finala a dobanzii.

 • valoarea nominala - suma inscrisa pe titlu, pe care investitorul o acorda sub forma de imprumut emitentului si pe care o va incasa la scadenta.

 • data de emisiune - data de la care incepe sa se acumuleze dobanda corespunzatoare primului cupon pentru titlu de stat (data la care a fost emis titlul de stat).

Cum investesti in titluri de stat cu Prime Transaction


Pentru a-ti plasa banii in titluri de stat trebuie sa ai un cont de investitii. In cazul in care nu ai un cont de investitii iti poti deschide unul chiar acum in doar 5 minute. Ai nevoie deoar de buletin si de extras de cont bancar unde tu esti titluarul. Am facut intregul proces cat mai simplu pentru ca tu sa ai acces cat mai rapid la activele de la Bursa de Valori Bucuresti.


Titlurile de stat se pot cumpara fie in oferta, pe piata principala fie ulterior pe piata secundara unde sunt tranzactionate liber. Pe piata secundara, investitorii au posibilitatea de a cumpara titluri de stat ce au fost emise anterior. Pe piata bursiera principala, pot fi subscrise titluri de stat prin intermediul Prime Transaction.


inchide