Editoriale

Informatii piata

Autor: Marius Pandele

 • Saraci, dar cu ultimul model de curent electric

  Marius Pandele / 01.10.2021 18:17:26

  21 aprilie 2020 poate fi considerata ziua in care imposibilul a devenit posibil. S-a mai auzit de case de un dolar, iar in Romania chiar si de privatizari pe un dolar, dar nu se auzise pana atunci ca vreun lucru sa aiba pret negativ. Petrolul a spart barierele din acest punct de vedere, iar situatia parea una care va avea efecte pe termen lung. Marilor exportatori de petrol li se numarau lunile ramase pana la faliment, iar in unele cazuri pana la rasturnarea de la putere a liderilor autoritari.

 • Pe drumul de la iobagul modern la omul independent

  Marius Pandele / 30.07.2021 17:34:54

  Desi comunismul a rezistat in Romania mai putin de 45 de ani (oficial, cel putin), o perioada foarte scurta daca o raportam la istoria acestui popor, urmele pe care le-a lasat sunt departe de a se fi sters, ba chiar le-am putea vedea si dupa mai mult de 45 de ani de la caderea regimului. Ne intereseaza, desigur, in principal urmele economice pe care le-a lasat, insa ele sunt legate foarte strans de cele care, aparent, nu au legatura cu economia.

 • Bucurestiul, pe drumul de la Micul Paris la Micul Wall Street

  Marius Pandele / 25.06.2021 15:31:48

  De pe la inceputul anilor 2000, unul dintre subiectele care au revenit constant in atentie in ceea ce priveste piata de capital romaneasca a fost lipsa emitentilor. Din punct de vedere numeric lucrurile au stat intotdeauna bine, insa majoritatea erau adusi cu forta la BVB sau Rasdaq, iar aportul lor la functionarea pietei de capital era inexistent, ba in unele cazuri chiar negativ. Pe cat de multe dezbateri si nemultumiri a provocat lipsa emitentilor, pe atat de tacuta si linistita a fost schimbarea tendintei. Ne-am obisnuit atat de repede sa avem saptamana si listarea, incat acum nu mai pare nimic deosebit. Emitenti care ar fi fost primiti cu bratele deschise cu un an sau doi in urma doar pentru ca erau niste noutati, sunt priviti acum cu o doza de reticenta, in asteptarea valului de listari ulterioare.

 • In sfarsit, un domeniu in care Romania e cu 30 de ani inaintea SUA

  Marius Pandele / 28.05.2021 15:45:56

  Inflatia a fost de-a lungul ultimilor ani un subiect cu aparitii dese in mediul financiar si presa de specialitate, iar pentru piata de capital este un fenomen important, care ar putea semnaliza momentul in care “se opreste muzica”. Criza COVID parea ca a amanat acel moment cu cativa ani buni, insa ultimele evolutii ne arata ca s-ar putea ca aceasta ipoteza sa fi fost una pripita.

 • Industria nimicului

  Marius Pandele / 29.04.2021 16:27:15

  La inceputul anilor 1990, atunci cand Jerry Seinfeld s-a gandit sa faca “un serial despre nimic”, actorul american nu avea, cu siguranta, nici cea mai mica idee despre importanta pe care o va capata nimicul in deceniile urmatoare. Nu stia ca se vor scrie carti despre el, ca vor exista specialisti in nimic, fonduri de investitii care sa-l cumpere si ca se vor face sau se vor pierde averi pe seama lui.

Pagina

inchide