Editoriale

Informatii piata

 • Industria nimicului

  Marius Pandele / 29.04.2021 16:27:15

  La inceputul anilor 1990, atunci cand Jerry Seinfeld s-a gandit sa faca “un serial despre nimic”, actorul american nu avea, cu siguranta, nici cea mai mica idee despre importanta pe care o va capata nimicul in deceniile urmatoare. Nu stia ca se vor scrie carti despre el, ca vor exista specialisti in nimic, fonduri de investitii care sa-l cumpere si ca se vor face sau se vor pierde averi pe seama lui.

 • Inflatie galopanta de boieri

  Marius Pandele / 19.02.2021 17:15:20

  Subiectul momentului pe plan economic este, fara indoiala, bugetul, care ar fi trebuit votat din decembrie, dar care are sanse sa ajunga la vot de-abia in martie, avand in vedere lentoarea cu care se misca lucrurile. Ce e de spus, insa, despre el? Ca e facut dupa principii grecesti? Ca ne va baga, mai devreme sau mai tarziu, in faliment national? Ca e in realitate doar un buget de salarii? Ca are venituri supradimensionate in mod intentionat, pentru a putea pretinde ca investitiile sunt “cele mai mari din ultimii 5, 10, 20, 100 de ani, iar apoi acestea sunt taiate la rectificari? Asta se poate citi intr-un editorial de acum un an, doi, trei sau mai multi, pentru ca nimic din aceste caracteristici ale bugetului nu s-a schimbat in timp.

 • De la lustragiul investitor la papagalul day-trader

  Marius Pandele / 29.01.2021 17:54:15

  Sunt putini, probabil, cei care nu au vazut macar o data reclamele cu Ilie Dumitrescu sau cu Lacatus si Balint, care ii imbie pe telespectatori sa castige bani usor si fara batai de cap. Cum? La pariuri, evident. Din moment ce toata lumea se pricepe la fotbal, nici nu ar trebui sa fie greu. Ce se intampla, insa, atunci cand in loc de fotbal e vorba de bursa? Poate toata lumea sa se priceapa si la asta? Dupa cum arata lucrurile in anul 2021, se pare ca da. La urma urmei, daca atat de multi au devenit peste noapte experti in virusologie, bursa e chiar un subiect la indemana.

 • In sfarsit, am scapat de 2020. Probabil. Posibil. Nu se stie exact

  Marius Pandele / 15.01.2021 17:27:38

  Anul 2021 a inceput intr-o nota mai optimista decat majoritatea celorlalti ani, televiziunile si retelele de socializare fiind pline de urari de bine insotite de vorbe grele la adresa lui 2020, ca si cum ar fi fost vorba de o persoana, nu de o conventie arbitrara a oamenilor de a imparti timpul in zile, luni si ani. Nimeni nu a parut sa mai tina cont de faptul ca pe 1 ianuarie 2021 lumea era aceeasi ca si pe 31 decembrie 2020. La 15 zile de la momentul festiv observam ca, asa cum in apartamentele din Bucuresti nu s-a facut mai cald in ziua in care Nicusor Dan si-a inceput mandatul, nici anul 2021 nu a adus inca vreo schimbare fata de mult hulitul 2020.

 • Lectia anului 2020 pentru investitorul neinspirat

  Marius Pandele / 18.12.2020 17:35:34

  Sfarsitul de an este, ca intotdeauna, momentul in care se fac retrospective pentru anul care e pe cale sa se termine si planuri pentru cel care urmeaza. Era de obicei un moment plictisitor, dar pe care lumea se incapatana sa-l repete de fiecare data, ca pe un fel de ritual masochist. In 2020 putem vorbi despre multe lucruri la sfarsitul anului, dar nu despre plictiseala.

Pagina

inchide