Editoriale

Informatii piata

Autor: Marius Pandele

 • Am ajuns prea mari pentru a intra pe usa MSCI

  Marius Pandele / 22.09.2023 17:08:33

  Listarea Hidroelectrica a reaprins sperantele ca Romania ar putea ajunge, in cele din urma, in categoria pietelor de capital emergente si dupa criteriile MSCI, nu doar dupa cele ale FTSE Russell. Spre deosebire de spatiul Schengen, aici lucrurile sunt mult mai clare, iar decizia se bazeaza pe criterii masurabile, nu pe dispozitia de moment a unor politicieni, asa ca depindem in proportie de 100% de propriile eforturi si rezultate.

 • Practic, am invins 25% din inflatie

  Marius Pandele / 16.01.2023 10:16:35

  Daca in urma cu doi ani intrebarea pe care si-o punea toata lumea era cat va mai dura pandemia, acum centrul atentiei este altul, boala medicala predand intre timp stafeta unei boli economice: inflatia. Judecand dupa ultimele declaratii venite din zona bancara, se pare ca suntem intr-un nou moment 24 iunie 2021.

 • De la “cum sa castigam mai mult” la “cum sa pierdem mai putin”

  Marius Pandele / 19.12.2022 10:27:02

  “Ghinion”. Asa ar putea descrie cineva (nu dau nume, persoana importanta) anul care este pe cale sa se incheie. Cum altfel s-ar putea explica toata combinatia de evenimente negative care au lovit economiile lumii in aceasta perioada? Si nici nu ar fi departe de adevar. Cuvantul ghinion vine din limba franceza, de la cuvantul “guignon”, derivat la randul sau din verbul “guigner”, care inseamna a te uita la cineva pe ascuns, rautacios sau cu invidie, ceea ce in superstitiile populare poate face rau celui care este tinta acelei priviri. In 2022 superstitiile s-au combinat cu realitatea, iar privirea rautacioasa, indivioasa si cu intentii malefice cu care a fost tintita lumea civilizata de 22 de ani incoace s-a concretizat in niste actiuni pe care putini si le-ar mai fi imaginat posibile dupa finalul celui de-al doilea razboi mondial.

 • Revolutiile prea lungi nu fac bine nici revolutionarilor

  Marius Pandele / 01.07.2022 17:59:16

  Daca lasam la o parte cei 50 de bani in minus pe litrul de benzina, subiectul momentului pare a fi “revolutia fiscala” (parca suna cunoscut termenul acesta, nu-i asa?) pe care guvernantii se chinuie sa o declanseze. Dupa toate aparentele, acestora le-a ajuns cutitul la os cu impozitele mici pe care le platesc romanii si considera ca asa nu se mai poate. Totusi, fiind in mijlocul caniculei, energia fiecarui om scade, elanul revolutionar se reduce in mod proportional, iar acum nu mai e clar daca trecerea termenului de 30 iunie, pana la care ar fi trebuit legiferate eventuale schimbari ale Codului Fiscal cu aplicare de la 1 ianuarie 2023, inseamna ca revolutia a fost amanata pentru altadata, ca s-a renuntat complet la ea sau ca pur si simplu nu va fi respectat acel termen limita, pe principiul “au mai facut-o si altii”. La urma urmei, daca Ludovic al XVI-lea ar fi stiut dinainte ce soarta ii rezerva viitorul, ar fi luat masuri pentru a evita sa se intample asta, asa ca surpriza face parte din arsenalul oricarui revolutionar de succes.

 • Istoria se repeta mereu, si totusi ne surprinde de fiecare data

  Marius Pandele / 27.05.2022 17:49:17

  In urma cu un an fara o zi vorbeam despre asa-zisa “inflatie temporara” de la acel moment (https://www.primet.ro/In-sfarsit-un-domeniu-in-care-Romania-e-cu-30-de-ani-inaintea-SUA-editorial-6875) si estimam ca, data fiind particularitatea naturala a inflatiei de a se autointretine, teoria oficiala a revenirii la normalitate dupa calmarea preturilor din energie e una complet nerealista. Intre timp, Vladimir Putin le-a oferit o iesire neasteptata din ridicol celor care sustineau aceasta teorie, iar acum tot “corul optimistilor” si-a recalibrat discursul. Chipurile, inflatia ar fi ramas temporara daca nu incepea razboiul din Ucraina, acesta fiind vazut acum drept vinovat pentru cresterile de preturi.

Pagina

inchide