Editoriale

Informatii piata

Autor: Marius Pandele

 • Istoria se repeta mereu, si totusi ne surprinde de fiecare data

  Marius Pandele / 27.05.2022 17:49:17

  In urma cu un an fara o zi vorbeam despre asa-zisa “inflatie temporara” de la acel moment (https://www.primet.ro/In-sfarsit-un-domeniu-in-care-Romania-e-cu-30-de-ani-inaintea-SUA-editorial-6875) si estimam ca, data fiind particularitatea naturala a inflatiei de a se autointretine, teoria oficiala a revenirii la normalitate dupa calmarea preturilor din energie e una complet nerealista. Intre timp, Vladimir Putin le-a oferit o iesire neasteptata din ridicol celor care sustineau aceasta teorie, iar acum tot “corul optimistilor” si-a recalibrat discursul. Chipurile, inflatia ar fi ramas temporara daca nu incepea razboiul din Ucraina, acesta fiind vazut acum drept vinovat pentru cresterile de preturi.

 • Specula noastra cea de toate zilele

  Marius Pandele / 06.05.2022 17:30:28

  Despre educatia financiara a romanilor s-au spus si s-au scris multe, iar opinia cvasi-unanima este ca aceasta e una deficitara, aproape inexistenta. Scoala vietii te invata sa numerii bancnotele repede si precis, cu o dexteritate care de cele mai multe ori nu se extinde si la alte tipuri de activitati, dar cam aici se opreste pregatirea financiara a majoritatii romanilor. Inventarea cardului bancar le-a dat multora vietile peste cap in mod iremediabil, fiind vazut ca o unealta a Satanei, asemeni cartii de identitate cu chip.

 • Sta sa ploua cu icre negre

  Marius Pandele / 18.02.2022 16:28:33

  Dincolo de stirea cea mai importanta a momentului, care se petrece la nord-est de granitele Romaniei, ultimele zile au adus si pe plan intern cateva stiri de mai mica anvergura, insa importante in bula noastra. Printre ele, “cruciada” unor politicieni impotriva a doi inamici identificati ad-hoc: preturile alimentelor si romanii din clasa de mijloc.

 • 2022 ar putea gazdui petrecerea de adio a banilor ieftini

  Marius Pandele / 07.01.2022 16:55:59

  In urma cu doua saptamani am facut o trecere sumara in revista a anului 2021, iar elementul principal care a iesit in evidenta pe parcursul anului recent incheiat a fost reaparitia, dupa multi ani, a inflatiei. Spre deosebire de alte perioade, de data aceasta este vorba de un fenomen global, sustinut in principal de evolutia preturilor din zona energetica, insa nu ar trebui sa ne lasam pacaliti si sa credem ca aici se afla de fapt sursa primara a inflatiei.

 • Anul in care iarna a venit cu adevarat

  Marius Pandele / 23.12.2021 17:35:00

  Dupa un an 2020 in care pietele financiare au fost luate prin surprindere de un eveniment care se poate sa fi fost sau sa nu fi fost o “lebada neagra”, ne-am fi asteptat ca anul urmator sa fie unul de revenire spre normalitate. La inceputul anului am avut cateva dubii in legatura cu acest lucru, insa ipoteza de baza ramanea aceea ca lumea va reveni la normal in cursul lui 2021.

Pagina

inchide