Indicatorul RSI: ce este si cum se interpreteaza

Educatie

RSI- Relative Strength Index


Ce este RSI?

Relative Strength Index este un indicator folosit in analiza tehnica care masoara magnitudinea schimbarilor recente de pret pentru a evalua cand o actiune este supra-cumparata sau supra-vanduta. Indicatorul RSI oscileaza intre doua extreme. Cele doua extreme fiind 0 si 100. Modul traditional de a interpreta indicatorul RSI este urmatorul: Daca indicatorul RSI depaseste valoarea de 70, acesta indica ca o actiune incepe sa fie supra-cumparata. Un alt caz este atunci cand indicatorul RSI scade sub 30, indicand faptul ca o actiune incepe sa fie supra-vanduta.

Interpretarea indicatorului RSI

In general, atunci cand RSI depaseste nivelul de referinta orizontal 30, este un semn de crestere, iar atunci cand ajunge sub nivelul de referinta orizontal 70, este un semn de scadere. Altfel spus, se poate interpreta ca valorile RSI de 70 sau mai mult indica faptul ca o actiune devine supra-cumparata sau supraevaluata si poate sa inceapa o inversare a tendintei sau o retragere corectiva a pretului. Cand indicatorul RSI ajunge la nivelul de 30 sau mai jos indica o stare supravanduta sau subevaluata.

 

In timpul unei tendinte ascendente, RSI tinde sa ramana peste 30 si ar trebui sa atinga frecvent 70. In timpul unei tendinte descendente, este rar ca indicatorul RSI sa depaseasca 70, iar indicatorul atinge frecvent 30 sau mai putin. Aceste linii directoare pot ajuta la determinarea puterii tendintei si la identificarea inversarilor potentiale. De exemplu, daca RSI nu poate atinge 70 pe o serie de fluctuatii consecutive de pret in timpul unei tendinte ascendente, dar apoi scade sub 30, tendinta s-a slabit si s-ar putea inversa mai jos.

 

Opusul este adevarat pentru o tendinta descendenta. Daca trendul descendent nu reuseste sa ajunga la 30 sau mai putin si apoi sa creasca peste 70, aceasta tendinta descendenta s-a slabit si s-ar putea inversa in sus. Liniile de tendinta si mediile mobile sunt instrumente utile atunci cand utilizezi RSI.

 

Tranzactioneaza acum!

Autor:

 

inchide