Editoriale

Informatii piata

 • Bursa este intr-un moment de maxim local?

  Alin Brendea / 02.08.2019 16:07:18

  Cresterea si scaderea pietelor bursiere reprezinta procese complexe, impredictibile si greu de modelat. Insa, combustibul care le alimenteaza este, intotdeauna, diferenta dintre asteptarile pietei dintre momentul T si momentul T+1. Cu alte cuvinte pietele tind spre un echilibru generat de media asteptarilor investitorilor. Cand diverse evenimente genereaza asteptari puternic diferite, cu siguranta, vom inregistra evolutii semnificative ale cotatiilor bursiere. Asteptarile investitorilor sunt chestiuni puternic subiective fiind influentate de cercuri concentrice reprezentate de informatiile micro, de mediul economic, de mediul politic sau de tendintele globale in care piata evolueaza.

 • Calendar raportari financiare S1 2019: 14 august 2019 – ziua cea mai lunga

  Simion Tihon / 26.07.2019 16:37:03

  In scurt timp intram in sezonul de raportari financiare pentru S1 2019. Debutul il are OMV Petrom care va raporta saptamana viitoare, fiind astfel prima societate inclusa in indicele BET care isi publica situatiile financiare pentru prima jumatate a lui 2019. La o zi distanta, adica in prima zi din august, vom avea si rezultatele BRD. Insa, cele mai multe companii au decis sa isi publice rezultatele financiare pe 14 august. Mai exact, 8 din cele 16 componente ale indicelui BET isi vor publica rezultatele in aceasta zi.

 • Bursa prin filtrul noilor maxime locale

  Alin Brendea / 12.07.2019 17:53:40

  Al doilea semestru al anului a debutat cu noi maxime. Pe piata internationala marcam maxime istorice (mai exact pe piata bursiera amiral – piata americana), in timp ce pe piata romaneasca inregistram maxime ale ultimilor 11 ani de tranzactionare.
  Indicele BET a “spart” pragul de 9.000 de puncte si a revenit in zona unde se afla la inceputul lui 2008, zona de unde a inceput scaderea masiva a cotatiilor ce a caracterizat ultima criza bursiera. Raportandu-ne la inflatia anuala din acel moment si pana in prezent, ea este depasita net de catre randamentul dividendelor acordate de catre emitentii ce compun acesti indici. Cu alte cuvinte, in termeni reali suntem la cel mai inalt nivel din 2008 pana in prezent.

 • Jumatatea anului - o borna luminoasa pentru piata bursiera romaneasca

  Alin Brendea / 28.06.2019 18:25:00

  Cu o crestere de circa 17%, indicele BET-XT inregistreaza cea mai buna performanta, in primul semestru al anului, din ultimii 10 ani. Cu alte cuvinte bursa locala a produs cel mai bun randament semestrial (pentru primul semestru din an) din ultima decada. Evident, aceasta performanta a fost potentata si de subperformarea anului precedent in conditiile, deja cunoscute, ale “bruiajului” politic la care bursa locala a fost expusa.

 • Jumatate de an de la OUG 114: un adevarat roller coaster pe Bursa

  Simion Tihon / 21.06.2019 16:04:43

  Saptamana aceasta s-au implinit sase luni de la faimoasa OUG 114. Alegerile, modificarea ponderii titlurilor romanesti in indicele MSCI Frontier Markets ca urmare a trecerii Argentinei intr-o liga superioara si dividendele cu randament ridicat au fost ingredientele necesare pentru o luna memorabila pe piata de capital romaneasca.

Pagina

inchide