Return on Equity - ROE

Educatie

ROE - Rentabilitatea Capitalului Propriu


Ce este ROE ?

Return on Equity (ROE) sau rentabilitatea capitalului propriu este un indicator care masoara performanta financiara a unei companii. Rentabilitatea capitalului propriu (ROE) masoara rentabilitaea unei companii in raport cu capitalul propriu al actionarilor.

 

Cum se calculeaza ROE?

 

ROE = (profit net / capitaluri proprii) * 100

 

ROE este exprimat ca procent si poate fi calculat pentru orice companie daca venitul net si capitalul social sunt ambele numere pozitive.

 


Interpretarea indicatorului ROE


Daca ROE este considerat satisfactor sau nesatisfacator pentru o companie, va depinde de ceea ce este normal in randul competitorilor sai.

 

De exemplu, sectorul utilitatilor are multe active si datorii in bilant, comparativ cu o suma relativ mica de venit net. Un ROE normal in sectorul utilitatilor ar putea fi de 10% sau mai putin. O firma de tehnologie sau de vanzare cu amanuntul, cu active si datori mai mici in raport cu venitul net, poate avea un ROE normal de 18% sau mai mult. In general este bine sa descoperim companiile care au un ROE egal sau chiar peste media sectorului in care acestea activeaza.

 

Modelul de crestere durabila arata ca, atunci cand firmele platesc dividende, cresterea veniturilor scade. Daca plata dividendelor este de 20%, cresterea asteptata va fi de numai 80% din rata ROE. Rata de crestere va fi mai mica daca castigurile sunt folosite pentru rascumpararea de actiuni. Daca actiunile sunt cumparate la un multiplu al valorii contabile, randamentele incrementale ale castigurilor vor fi reduse cu acelasi factor.

 

Ca si in cazul rentabilitatii capitalului, ROE este o masura a capacitatii conducerii de a genera venituri din capitalul propriu disponibil. ROE-urile de 15-20% sunt in general considerate bune. ROE este, de asemenea, un factor in evaluarea actiunilor, in asociere cu alte rapoarte financiare.

 

Autor: Alexandra Stefan Investeste acum!

inchide