Dividende - Ce sunt, tipuri, calcul si impozitare

Actiuni

Dividendele: Ce sunt, tipuri, cum se calculeaza si impoziteaza - Primet.ro


Ce sunt dividendele?

 


Dividendul este parte din profitul unei companii distribuit actionarilor, conform Legii 31/1990, articolul 67.  Spre deosebire de pretul actiunilor care se poate schimba de la o zi la alta, odata ce o companie se angajeaza sa plateasca dividende, acest lucru este ca si garantat.


Consiliul de Administratie este cel care vine cu o propunere de dividend care este supusa votului actionarilor. In general, companiile mai mari si mai stabile pe piata sunt si cele care platesc dividende regulat, avand o politica de remunerare a actionarilor.


Realitatea de pe piata bursiera romaneasca, cat si internationala arata ca acele companii care ofera periodic dividende actionarilor sunt cele din urmatoarele sectoare: petrol, materii prime, utilitati, industria farmaceutica, finante si banci, sanatate.


In schimb, din cauza incertitudinilor, instabilitatii sau pierderilor, firmele aflate la inceput de drum si cele cu o rata mare de expansiune ofera dividende in mod neregulat.

 

Totusi, nu toate companiile aleg sa-si distribuie dividendele, ci se pot folosi de profitul obtinut pentru a face noi investitii importante.

  

 

Cum e calculat randamentul dividendului?

 


Randamentul dividendului este un indicator financiar foarte important pe piata de capital si arata cat de atragator este un dividend oferit de o companie in raport cu pretul actiunilor sale. Practic, randamentul dividendului presupune raportul  dintre dividendul brut pe actiune respectiv pretul pe actiune. Acest indicator este important pentru persoanele care intentioneaza sa investeasca pe pietele de capital, optand pentru un portofoliu de actiuni platitoare de dividende.

 

DIVY  =  Dividend  brut /  Pretul  actiunii 

 

 

Ce trebuie sa fac ca sa primesc dividende?

 

 

Ca sa primesti dividende este important sa monitorizezi  comunicatele pe care le elibereaza compania ce se afla in aria ta de interes. Mai exact, acceseaza platforma oficiala a companiei, mergi la sectiunea dedicata investitorilor sau intra pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti. De asemenea, poti accesa si platforma Prime Analyzer care iti pune la dispozitie toate informatiile financiare, cat si noutati despre companiile listate la BVB.

 

Apoi, orice investitor interesat sa primeasca dividende trebuie sa cunoasca si sa inteleaga cum functioneaza calendarul pentru alocarea dividendelor.


Dupa ce o companie isi publica rezultatul financiar din anul fiscal anterior, va face si o propunere prin care intentioneaza sa-si distribuie profitul prin intermediul dividendelor. Propunerea este supusa la vot in cadrul AGA si astfel se stabilesc urmatoarele:

  • valoarea bruta a dividendului;
  • data de inregistrare - data la care cei care vor sa beneficieze de dividende trebuie sa detina actiunile companiei;
  • data platii – data la care societatea plateste dividendele actionarilor.

 

De asemenea, cei care doresc sa beneficieze de dividende trebuie sa cunoasca si sa urmareasca urmatoarele 3 repere:

1. data cum-dividend, care este ultima zi in care actiunile companiei pot fi achizitionate pentru a beneficia de dividende;

2. data ex-dividend, care este prima zi dupa data cum-dividend cand cei care achizitoneaza actiuni nu mai beneficiaza de dividende;

3. data pentru plata dividendelor, care este data la care actionarii eligibili primesc banii in contul de investitii.

 

Cum se impoziteaza dividendele?

 


In Romania, dividendele se impoziteaza conform legii, astfel:

  • impozitul este de 5% pe venitul brut;
  • impozitul pe dividende este oprit la sursa.

 

Creaza-ti portofoliul tau de actiuni ce distribuie dividende cu ajutorul platformei noastre Prime Analyzer!

In doar cateva minute poti avea un portofoliu axat pe actiuni care distribuie dividende apasa aici!

inchide