Editoriale

Informatii piata

 • Din nou despre piata emergenta.

  Alin Brendea / 20.09.2019 17:09:28

  In urma cu trei ani, piata bursiera din Romania era introdusa pe lista de asteptare (watch list), de catre agentia de rating FTSE Russell in vederea unei posibile promovari la statutul de piata emergenta. La acel moment, BVB indica miza acestei mutari ca fiind una extrem de importanta. De exemplu, fondurile care investesc pe pietele emergente sunt estimate a fi de peste 30 de ori mai mari decat cele care investesc pe pietele de frontiera. De aici, miza iminenta a unei astfel de promovari ce se va manifesta in: lichiditate, reducerea gradului de subevaluarea pentru actiunile romanesti, conditii de finantare mai bune pentru emitenti, vizibilitate si notorietate.

 • Actiunile sunt limitate, banii sunt nelimitati…

  Simion Tihon / 13.09.2019 14:12:43

  Piata de capital si-a continuat evolutia apatica: volume mici si trend lateral. Miscarile pietelor internationale au fost aproape insesizabile pe piata autohtona. Rezultatele financiare au reusit sa anime doar pentru scurt timp piata, apatia de vara revenind chiar daca ne-am apropiat de mijlocul lui septembrie. Sigur, exista si o lipsa de stiri si evenimente capabile sa dea volatilitate pietei, insa este din ce in ce mai apasatoare aceasta stagnare a pietei si mai ales volumele foarte mici tranzactionate.

 • De ce vrei sa castigi 1% in loc de 25%?

  Alin Brendea / 06.09.2019 15:59:47

  In presa financiara a reaparut laitmotivul pietei bursiere interne din ultimii ani – lipsa lichiditatii bursiere, explicate prin numarul mic de investitori de retail. Este problema pietei locale cel mai des identificata ca principala piedica privind accederea la statul de piata bursiera emergenta. Bursa de Valori Bucuresti si Ministerul de Finante vorbesc despre masuri, in pregatire, ce tintesc crestere numarului celor care detin un cont de investitii activ la bursa romaneasca – publicul bursier de retail.

 • 2019 – o vara profitabila

  Simion Tihon / 30.08.2019 17:15:43

  Indicele BET a avut cea mai buna vara din ultimii 10 ani. De la finalul lunii mai, indicele BET a urcat cu aproape 14%, iar daca tinem cont si de dividende si ne uitam la BET-TR, avansul este de peste 20% . Din 2009 nu am mai avut o asemnea crestere in sezonul estival, iar atunci, a fost mai degraba o revenire din minimele atinse in februarie. Desi sezonul estival este asociat cu o corectie a preturilor pe fondul unei lichiditati reduse, iata ca in acest an, a fost doar partial respectata aceasta paradigma. Lichiditatea a fost ce-i drept scazuta in a doua parte a verii, dar dinamica din aceasta vara a fost in mod evident pozitiva.

 • Piata locala ignora scaderile de pe bursele internationale

  Simion Tihon / 09.08.2019 15:31:11

  Ultima saptamana a fost dominata de o volatilitate puternica pe pietele internationale, insa nu si pe cea locala. Indicele Dow Jones a fluctuat intraday cu peste 700 de puncte. Pe plan local, volatilitatea a fost mult mai mica. A fost o incercare timida marti in care indicele BET, referinta pietei romanesti, a fost trimis sub pragul de 9000 de puncte, insa inchiderea a fost tot peste acest nivel. Asadar, am putea spune ca la 9000 de puncte, indicele BET si-a gasit un suport.

Pagina

inchide