Editoriale

Informatii piata

 • Jumatatea anului - o borna luminoasa pentru piata bursiera romaneasca

  Alin Brendea / 28.06.2019 18:25:00

  Cu o crestere de circa 17%, indicele BET-XT inregistreaza cea mai buna performanta, in primul semestru al anului, din ultimii 10 ani. Cu alte cuvinte bursa locala a produs cel mai bun randament semestrial (pentru primul semestru din an) din ultima decada. Evident, aceasta performanta a fost potentata si de subperformarea anului precedent in conditiile, deja cunoscute, ale “bruiajului” politic la care bursa locala a fost expusa.

 • Jumatate de an de la OUG 114: un adevarat roller coaster pe Bursa

  Simion Tihon / 21.06.2019 16:04:43

  Saptamana aceasta s-au implinit sase luni de la faimoasa OUG 114. Alegerile, modificarea ponderii titlurilor romanesti in indicele MSCI Frontier Markets ca urmare a trecerii Argentinei intr-o liga superioara si dividendele cu randament ridicat au fost ingredientele necesare pentru o luna memorabila pe piata de capital romaneasca.

 • Trendul multianual de crestere continua pe piata romanesca

  Alin Brendea / 14.06.2019 16:46:51

  Inceputul verii a readus piata romanesca pe un fagas normal. Aceasta afirmatie ar putea parea oarecum bizara in contextul cresteriilor accelerate din ultimele trei saptamani. Insa, nu ma refer la cresteri samptamanle de 3%-5%, ci la o normalizare pe termen lung odata cu reluarea trendului de crestere multianual.

 • Raliu pe Bursa: Ce s-a schimbat in ultimele doua saptamani?

  Simion Tihon / 07.06.2019 15:18:29

  In ultimele doua saptamani, indicele BET Total Return a avansat cu peste 8,5%. Chiar si indicele BET este pe plus in ultimele doua saptamani, desi am trecut prin mai multe date de inregistrare ale unor companii cu pondere ridicata in BET. Nu doar preturile actiunilor au crescut in aceasta perioada. Lichiditatea a avansat considerabil fiind mult peste media anului 2019 (42 mil. lei/zi) in fiecare sedinta de tranzactionare din ultimele doua saptamani.

 • Statistici interesante (2)

  Alin Brendea / 10.05.2019 17:52:43

  Vorbeam in ultimul editorial (Statistici interesante) despre tema omniprezenta a lichiditatii bursiere scazute. Luna aprilie a marcat cea mai proasta lichiditate bursiera din ultimii doi ani.

  Asadar, tema se impune ca una de mare actualitate, din pacate. Lichiditatea bursiera este doar un simptom al mediului bursier. Al utilitatii sistemului bursier. O piata fara lichiditate este o piata unde cererea si oferta se intalnesc deficitar si unde ideea de finantare a activitatii economice profitabile ramane la stadiul de idee.

Pagina

inchide