Editoriale

Informatii piata

 • Statistici pozitive

  Alin Brendea / 15.03.2019 18:28:13

  Anul curent a fost unul in care a existat, aproape omniprezent, un sentiment de piata negativ. Lipsa de predictibilitate pentru sectoarele de baza ale pietei bursiere (financiar si energetic), lipsa unui buget aprobat sau lupta investitorilor pentru depunerea declaratiilor fiscale au fost motive suficiente pentru a alimenta cu stiri negative ecosistemul pietei bursiere.

 • Topul lichiditatii companiilor din BET

  Simion Tihon / 21.02.2019 16:22:04

  Lichiditatea pietei este unul dintre cele mai fierbinti subiecte. Este motivul pentru care inca nu suntem in categoria pietelor emergente, este atat cauza, cat si efectul pentru care nu avem o piata de capital mai dezvoltata. Insa, din anumite puncte de vedere, acest aspect poate fi considerat si un avantaj pentru investitorii de retail. O consecinta a lichiditatii reduse cred ca o regasim in evaluarea companiilor de pe piata de capital.

 • Busola Bursei

  Alin Brendea / 15.02.2019 16:38:54

  Bursa este o piata cu un subiectivism ridicat, atunci cand vorbim despre perioade scurte de timp. Intrucat nu tranzactionam active cu o evaluare clara sau simplista, judecata de valoare a fiecarui investitor poate diferentia semnificativ fata de opinia altuia sau fata de a pietei in general. In acest context, pe bursa isi face simtita prezenta un asa numit sentiment de piata care se manifesta atat la nivel individual (per emitent), cat si la nivelul intregii piete. Sentimentul de piata functioneaza ca o busola indreptand investitorii catre zona de echilibru raportata la datele si informatiile momentului.

 • Cu ce comparam randamentul investitiei la bursa? BET, BET-XT sau BET-BK?

  Simion Tihon / 08.02.2019 17:54:57

  Incheiem saptamana aceasta cu cresteri semnificative ale indicilor bursieri. Piata a evoluat ca un adevarat roller coaster in acest inceput de an. Declaratii peste declaratii, schimbari de atitudine, uite bugetul nu e bugetul, taxa pe active pe an sau pe trimestru si mai apoi poate chiar deloc, “redefinirea sau chiar eliminarea ROBOR”, transpunerea OUG 114 de catre ANRE cu diferente majore de la propunere pana la ordine, toate acestea au fost ingredintele care au facut din piata de capital un adevarat cocktail molotov.

 • Radiografia unui exercitiu de scadere bursiera

  Alin Brendea / 01.02.2019 14:33:47

  Dupa o lunga asteptare, astazi avem primele cifre oficiale necesare creionarii unui scenariu economic pentru 2019 – proiectul bugetului de stat. Trecerea dintre ani a fost marcata de o stare exacerbata de incertitudine fiscala. Plecand de la declaratiile Ministrului de Finante din 19 decembrie, prin care s-a introdus tema modificarilor fiscale, pana astazi, pietele financiare au devenit captive unei incercari continue de a proiecta financiar impactul acestor masuri. Calcule, sperante, temeri, presupuneri, declaratii TV – toate au fost ingredientele acestei stari de alerta si incertitudine economica.

Pagina

inchide