Editoriale

Informatii piata

 • Program de guvernare pentru piata bursiera

  Alin Brendea / 25.10.2019 18:12:52

  Tocmai a cazut al cinsprezecelea guvern postdecembrist. Acum ne pregatim pentru al saisprezecelea. Ca in orice situatie de acest gen, primim un nou program de guvernare.
  Programul de guvernare este o lectura tonica. Musteste de optimism. Ne ofera oportunitatea de a ne imagina lucruri la care nu mai speram de ceva vreme. De exemplu autostrazile. Ne putem (re)imagina o tara ca afara, cu infrastructura dezvoltata, cu timpi de deplasare minimali...Si exemplele abunda, pe masura ce intorci pagina dupa pagina, fie ca vorbim despre economie, educatie, sanatate sau pensii.

 • Incontro piata bursiera?

  Alin Brendea / 11.10.2019 17:39:44

  Mult asteptata decizie privind promovarea pietei locale la statutul de piata emergenta a venit cu un raspuns pozitiv. Momentul de efuziune a tinut putin. Cresterea asteptata, de catre cei optimisti, a pietei s-a transformat in stagnare.
  Acum putem spune ca mare parte din aprecierea bursei din al treilea trimestru a prefatat acest anunt. Intervalul de lichiditate relevant pentru calculele FTSE Russell a fost 1 iulie 2018 – 30 iunie 2019. Dupa cum putem vedea in graficul de mai jos, avantul accentuat al BET-TR in ultimul trimestru, de exemplu fata de DAX cu peste 10%, este dovada clara a asteptarilor optimiste din piata, confirmate de anuntul FTSE Russell.

 • In sfarsit: BVB devine piata emergenta

  Simion Tihon / 27.09.2019 17:53:18

  Piata locala de capital a primit joi seara o veste mult asteptata: FTSE Russell a anuntat trecerea Romaniei la statutul de piata emergenta. Este un moment de cotitura pentru piata locala de capital, moment asteptat de mult vreme. Am fost trei ani pe watchlist-ul agentiei FTSE si treptat am indeplinit toate criteriile necesare upgade-ului. Ultimul, si cel mai dificil, a fost lichiditatea. Chiar daca inca nu putem spune ca am simtit o imbunatatire a lichiditatii la nivelul pietei, avem trei companii care indeplinesc cerintele de lichiditate ale FTSE: Banca Transilvania, BRD SocGen si Romgaz.

 • Din nou despre piata emergenta.

  Alin Brendea / 20.09.2019 17:09:28

  In urma cu trei ani, piata bursiera din Romania era introdusa pe lista de asteptare (watch list), de catre agentia de rating FTSE Russell in vederea unei posibile promovari la statutul de piata emergenta. La acel moment, BVB indica miza acestei mutari ca fiind una extrem de importanta. De exemplu, fondurile care investesc pe pietele emergente sunt estimate a fi de peste 30 de ori mai mari decat cele care investesc pe pietele de frontiera. De aici, miza iminenta a unei astfel de promovari ce se va manifesta in: lichiditate, reducerea gradului de subevaluarea pentru actiunile romanesti, conditii de finantare mai bune pentru emitenti, vizibilitate si notorietate.

 • Actiunile sunt limitate, banii sunt nelimitati…

  Simion Tihon / 13.09.2019 14:12:43

  Piata de capital si-a continuat evolutia apatica: volume mici si trend lateral. Miscarile pietelor internationale au fost aproape insesizabile pe piata autohtona. Rezultatele financiare au reusit sa anime doar pentru scurt timp piata, apatia de vara revenind chiar daca ne-am apropiat de mijlocul lui septembrie. Sigur, exista si o lipsa de stiri si evenimente capabile sa dea volatilitate pietei, insa este din ce in ce mai apasatoare aceasta stagnare a pietei si mai ales volumele foarte mici tranzactionate.

Pagina

inchide