Editoriale

Informatii piata

 • Trendul multianual de crestere continua pe piata romanesca

  Alin Brendea / 14.06.2019 16:46:51

  Inceputul verii a readus piata romanesca pe un fagas normal. Aceasta afirmatie ar putea parea oarecum bizara in contextul cresteriilor accelerate din ultimele trei saptamani. Insa, nu ma refer la cresteri samptamanle de 3%-5%, ci la o normalizare pe termen lung odata cu reluarea trendului de crestere multianual.

 • Raliu pe Bursa: Ce s-a schimbat in ultimele doua saptamani?

  Simion Tihon / 07.06.2019 15:18:29

  In ultimele doua saptamani, indicele BET Total Return a avansat cu peste 8,5%. Chiar si indicele BET este pe plus in ultimele doua saptamani, desi am trecut prin mai multe date de inregistrare ale unor companii cu pondere ridicata in BET. Nu doar preturile actiunilor au crescut in aceasta perioada. Lichiditatea a avansat considerabil fiind mult peste media anului 2019 (42 mil. lei/zi) in fiecare sedinta de tranzactionare din ultimele doua saptamani.

 • Statistici interesante (2)

  Alin Brendea / 10.05.2019 17:52:43

  Vorbeam in ultimul editorial (Statistici interesante) despre tema omniprezenta a lichiditatii bursiere scazute. Luna aprilie a marcat cea mai proasta lichiditate bursiera din ultimii doi ani.

  Asadar, tema se impune ca una de mare actualitate, din pacate. Lichiditatea bursiera este doar un simptom al mediului bursier. Al utilitatii sistemului bursier. O piata fara lichiditate este o piata unde cererea si oferta se intalnesc deficitar si unde ideea de finantare a activitatii economice profitabile ramane la stadiul de idee.

 • Statistici interesante

  Alin Brendea / 12.04.2019 18:10:53

  Dupa o mai lunga perioada de volatilitate exacerbata, piata bursiera autohtona s-a linistit. Revenirea intr-o zona pozitiva – la nivelul cotatiilor – s-a suprapus peste o perioada cu lichiditate, din nou, scazuta.
  Intr-o astfel de piata, tema lichiditatii bursiere revine in actualitate. Este poate cea mai celebra enigma a pietei locale: de ce cresterea economica, pe care o traversam in ultimii ani, reflectata si de evolutia indicilor bursieri, nu determina un mai mare dinamism pe piata bursiera, o mai intensa activitate pe segmentul ei de retail. Sau de ce scaderea dobanzilor bancare pare sa fie perfect inelastica cu apetitul investitional al publicului de retail prezent pe piata locala.

 • Cand se va imprumuta statul de pe bursa?

  Alin Brendea / 29.03.2019 18:08:47

  In aceasta saptamana statul roman si-a testat din nou capacitatea de imprumut pe pietele internationale. A atras trei miliarde de euro in conditiile unei cereri pentru titlurile romanesti mai mult decat dubla. A fost o emisiune pe scadente lungi, in premiera fiind vandute eurobonduri cu scadenta la 30 de ani.

Pagina

inchide