Editoriale

Informatii piata

 • 2019 – o vara profitabila

  Simion Tihon / 30.08.2019 17:15:43

  Indicele BET a avut cea mai buna vara din ultimii 10 ani. De la finalul lunii mai, indicele BET a urcat cu aproape 14%, iar daca tinem cont si de dividende si ne uitam la BET-TR, avansul este de peste 20% . Din 2009 nu am mai avut o asemnea crestere in sezonul estival, iar atunci, a fost mai degraba o revenire din minimele atinse in februarie. Desi sezonul estival este asociat cu o corectie a preturilor pe fondul unei lichiditati reduse, iata ca in acest an, a fost doar partial respectata aceasta paradigma. Lichiditatea a fost ce-i drept scazuta in a doua parte a verii, dar dinamica din aceasta vara a fost in mod evident pozitiva.

 • Piata locala ignora scaderile de pe bursele internationale

  Simion Tihon / 09.08.2019 15:31:11

  Ultima saptamana a fost dominata de o volatilitate puternica pe pietele internationale, insa nu si pe cea locala. Indicele Dow Jones a fluctuat intraday cu peste 700 de puncte. Pe plan local, volatilitatea a fost mult mai mica. A fost o incercare timida marti in care indicele BET, referinta pietei romanesti, a fost trimis sub pragul de 9000 de puncte, insa inchiderea a fost tot peste acest nivel. Asadar, am putea spune ca la 9000 de puncte, indicele BET si-a gasit un suport.

 • Bursa este intr-un moment de maxim local?

  Alin Brendea / 02.08.2019 16:07:18

  Cresterea si scaderea pietelor bursiere reprezinta procese complexe, impredictibile si greu de modelat. Insa, combustibul care le alimenteaza este, intotdeauna, diferenta dintre asteptarile pietei dintre momentul T si momentul T+1. Cu alte cuvinte pietele tind spre un echilibru generat de media asteptarilor investitorilor. Cand diverse evenimente genereaza asteptari puternic diferite, cu siguranta, vom inregistra evolutii semnificative ale cotatiilor bursiere. Asteptarile investitorilor sunt chestiuni puternic subiective fiind influentate de cercuri concentrice reprezentate de informatiile micro, de mediul economic, de mediul politic sau de tendintele globale in care piata evolueaza.

 • Calendar raportari financiare S1 2019: 14 august 2019 – ziua cea mai lunga

  Simion Tihon / 26.07.2019 16:37:03

  In scurt timp intram in sezonul de raportari financiare pentru S1 2019. Debutul il are OMV Petrom care va raporta saptamana viitoare, fiind astfel prima societate inclusa in indicele BET care isi publica situatiile financiare pentru prima jumatate a lui 2019. La o zi distanta, adica in prima zi din august, vom avea si rezultatele BRD. Insa, cele mai multe companii au decis sa isi publice rezultatele financiare pe 14 august. Mai exact, 8 din cele 16 componente ale indicelui BET isi vor publica rezultatele in aceasta zi.

 • Bursa prin filtrul noilor maxime locale

  Alin Brendea / 12.07.2019 17:53:40

  Al doilea semestru al anului a debutat cu noi maxime. Pe piata internationala marcam maxime istorice (mai exact pe piata bursiera amiral – piata americana), in timp ce pe piata romaneasca inregistram maxime ale ultimilor 11 ani de tranzactionare.
  Indicele BET a “spart” pragul de 9.000 de puncte si a revenit in zona unde se afla la inceputul lui 2008, zona de unde a inceput scaderea masiva a cotatiilor ce a caracterizat ultima criza bursiera. Raportandu-ne la inflatia anuala din acel moment si pana in prezent, ea este depasita net de catre randamentul dividendelor acordate de catre emitentii ce compun acesti indici. Cu alte cuvinte, in termeni reali suntem la cel mai inalt nivel din 2008 pana in prezent.

Pagina

inchide