Editoriale

Informatii piata

 • Intram in sezonul dividendelor

  Alin Brendea / 19.10.2018 17:03:04

  In zece zile incep sa apara rezultatele financiare pe trimestrul 3. Vom intra intr-un nou sezon de raportari, o noua oportunitate pentru a constata cum se prezinta emitentii listati. Miza acestor raportari va fi legata de nivelul de transmisie al cresterii economice in performanta financiara a companiilor listate.

 • Ce oportunitati avem si de ce ar trebui sa ne bucuram cand se instaleaza volatilitatea?

  Simion Tihon / 12.10.2018 16:28:28

  Saptamana aceasta a fost dominata de volatilitatea pietelor internationale, cu precadere pe piata americana si imediat dupa si pe pietele asiatice. Bursele europene au fost si ele atinse de valul de scaderi din SUA, insa la un nivel ceva mai mic. Piata locala a reactionat si ea, insa cred ca este remarcabil faptul ca nicio companie din indicele BET nu a inregistrat o scadere mai mare de 2% in sedinta de joi. La nivel global insa, ar trebui sa tinem cont de faptul ca piata americana in urma cu doar doua saptamani atingea noi maxime istorice, iar intre timp nu s-a schimbat nimic fundamental, motiv pentru care putem spune ca deocamdata este vorba de o corectie generatoare de oportunitati.

 • Bursa la noi maxime anuale

  Alin Brendea / 05.10.2018 18:44:10

  La jumatatea anului spuneam aici ca ne asteapta o a doua parte din acest an mai complicata, insa o perioada care poate oferi oportunitati pentru investitori si care ar putea consacra un nou an pozitiv pentru piata bursiera locala.
  La inceputul lunii Octombrie bursa atinge noi maxime anuale. Indicii TR (total return) – cei care globalizeaza si dividendele acordate- stabilesc noi maxime. Daca ne uitam la BET-TR cresterea este chiar spectaculoasa – circa 19%. In schimb, un indice mai reprezentativ pentru publicul de retail BET-BK (contine toate sectoarele si are o distributie intre companii mai echilibrata) inregistreaza o crestere a pietei de circa 6%. Oricum am privi spre bursa piata a fost una pozitiva pentru investitori in 2018. In mod paradoxal, mai ales pentru cei care au optat spre zona blue-chipsurilor autohtone.

 • Emergenti sau nu, tot la criza ne e gandul…

  Simion Tihon / 28.09.2018 16:09:55

  Stirea acestei saptamani este in mod categoric cea venita din partea FTSE Russell: agentia mentine Bursa de Valori Bucuresti pe lista de monitorizare pentru trecerea in categoria pietelor emergente. Totodata, FTSE Russell a imbunatatit calificativul de lichiditate al BVB, de la “neindeplinit” la “restrictionat”. O alta modificare este in privinta “tranzactiilor extrabursiere permise” unde s-a operat o modificare, de la “neindeplinit” la “restrictionat”. Conform comunicatului Bursei de Valori Bucuresti, a mai ramas “un singur pas pana la trecerea la statutul de piata emergenta”. Anuntul facut de FTSE este intr-adevar usor optimist. Cred ca acesta lasa loc unor asteptari realiste ca la anul pe vremea aceasta sa facem “pasul” despre care se spune in comunicatul BVB, urmand ca accederea in liga pietelor emergente sa fie facuta in mod efectiv dupa inca un an, asa cum s-a intamplat si cu Polonia unde anuntul a venit in septembrie 2017, iar trecerea efectiva s-a realizat luna aceasta. Daca ar fi sa dau un pronstic, as spune ca in 2020 vom fi considerati piata emergenta atat de FTSE Russell, cat si de MSCI.

 • Cum putem imbunatatii educatia financiara?

  Alin Brendea / 21.09.2018 18:36:33

  Fondul de Compensare al Investitorilor (cel care asigura schema de garantare a portofolilor investitorilor) tocmai a publicat raportul pe trimestrul 2. Observam o scadere a numarului investitorilor prezenti pe piata BVB, fie ca ne raportam la ultimul trimestru (-2.9%), la inceputul anului (-1.7%) sau fata de anul trecut (-5.2%). Numarul acestora nu reuseste sa se mentina peste 60.000 – un nivel la care stagneaza de ceva timp. Spre comparatie, in decembrie 2010 existau peste 86.000.

Pagina

inchide