Editoriale

Informatii piata

 • Statistici de primavara

  Alin Brendea / 09.04.2021 17:29:33

  Dupa ce bursa romaneasca a atins noi maxime istorice, pare ca are nevoie de o perioada mai calma pentru a se acomoda cu noile niveluri atinse. In lipsa unor informatii noi - perioada care s-ar putea prelungi pana spre finalul lunii curente cand se vor desfasura adunarile generale ale actionarilor - am traversat o saptamana cu variatii mici si lichiditate mai degraba scazuta (mai ales daca scadem tanzactiile special realizate).

 • Noi maxime bursiere. Este scump? Este ieftin?

  Alin Brendea / 26.03.2021 18:34:17

  Piata bursiera romaneasca a reusit dupa 13 ani sa atinga un nou maxim istoric. Acest maxim este masurat prin intermediul indicelui BET, o masuratoare cu un anumit grad de relativitate, daca luam in considerare faptul ca in aceasta perioada mai mult de jumatate dintre emitentii initiali, din component BET, au fost inlocuiti de noi emitenti.

 • Un an cat un deceniu

  Alin Brendea / 19.03.2021 17:43:33

  Martie 2020 – martie 2021 a fost, cu siguranta, una dintre cele mai interesante perioade ale pietei bursiere romanesti. A fost perioada in care bursa locala, la fel ca orice piata globala, a trebuit sa se adapteze, sa inglobeze un fenomen sanitar sever – o pandemie. A fost un interval cu o volatilitate salbatica, care pare sa fi condensat 10 ani intr-unul singur.

 • Inflatie galopanta de boieri

  Marius Pandele / 19.02.2021 17:15:20

  Subiectul momentului pe plan economic este, fara indoiala, bugetul, care ar fi trebuit votat din decembrie, dar care are sanse sa ajunga la vot de-abia in martie, avand in vedere lentoarea cu care se misca lucrurile. Ce e de spus, insa, despre el? Ca e facut dupa principii grecesti? Ca ne va baga, mai devreme sau mai tarziu, in faliment national? Ca e in realitate doar un buget de salarii? Ca are venituri supradimensionate in mod intentionat, pentru a putea pretinde ca investitiile sunt “cele mai mari din ultimii 5, 10, 20, 100 de ani, iar apoi acestea sunt taiate la rectificari? Asta se poate citi intr-un editorial de acum un an, doi, trei sau mai multi, pentru ca nimic din aceste caracteristici ale bugetului nu s-a schimbat in timp.

 • De la lustragiul investitor la papagalul day-trader

  Marius Pandele / 29.01.2021 17:54:15

  Sunt putini, probabil, cei care nu au vazut macar o data reclamele cu Ilie Dumitrescu sau cu Lacatus si Balint, care ii imbie pe telespectatori sa castige bani usor si fara batai de cap. Cum? La pariuri, evident. Din moment ce toata lumea se pricepe la fotbal, nici nu ar trebui sa fie greu. Ce se intampla, insa, atunci cand in loc de fotbal e vorba de bursa? Poate toata lumea sa se priceapa si la asta? Dupa cum arata lucrurile in anul 2021, se pare ca da. La urma urmei, daca atat de multi au devenit peste noapte experti in virusologie, bursa e chiar un subiect la indemana.

Pagina

inchide