De ce sa investesti

Ce oferim

Investitia in actiuni este o investitie ce are ca scop obtinerea de profit. Ea nu este o investitie garantata, ci reprezinta o optiune a investitorului, care incearca pe aceasta cale sa fructifice mai bine resursele financiare disponibile.

Intotdeauna, pe o piata financiara normala riscul asociat unei rentabilitati mai mari este la randul sau mai mare. Din acest punct de vedere, investitorul in actiuni trebuie sa cunoasca faptul ca profitul asteptat in urma unei investitii in actiuni nu apare totdeauna imediat si depinde de o multitudine de factori, dintre care cel mai important este succesul viitor al societatii in ale carei actiuni investeste.

 

Intrucat riscurile asociate investitiei in actiuni sunt semnificativ mai mari decat, de exemplu, al investitiilor in instrumente monetare, este necesar ca alegerea titlurilor ce vor fi cumparate sa fie facuta in urma unei analize detaliate si care sa ia in considerare factorii ce pot determina evolutii pozitive ale cursului de tranzactionare. Este bine cunoscut ca principalele surse de castiguri pentru detinatorii de actiuni sunt doua: dividendele acordate de catre emitent si castigurile din cresterea pretului actiunilor. Pe piata de capital romaneasca exista, inca, incertitudine privind politica de dividend a emitentilor (cu cateva exceptii), precum si mult eclectism in ceea ce priveste modalitatea de plata, lucruri ce impun ca micul investitor sa ia in considerare la momentul investitiei in actiuni nu doar castigul din dividende, care este partial impredictibil, ci si posibilitatea obtinerii de castig din diferenta de pret intre momentul cumpararii si cel al vanzarii.

 

Fiecare investitor va trebui sa isi stabileasca de la bun inceput obiectivele pe care le urmareste: ce asteptare de randament are, ce sume este dispus sa investeasca si, poate cel mai important, ce orizont de timp aloca investitiei. Este arhicunoscut folclorul care "pluteste" in jurul pietei bursiere. Se abunda in exemple radicale privind averile castigate sau pierdute pe bursa. Un investitor realist ar trebui sa isi seteze o asteptare de crestere anuala a portofoliului de actiuni care sa nu depaseasca dublul dobanzii bancare. Evident ca in numeroase situatii realitatea depaseste tinta initiala, insa asteptarile prea optimiste pot determina un comportament prea riscant sau o doza prea mare de lacomie. Evident ca investitorul va trebuie sa isi seteze si o limita acceptabila de pierdere raportata la suma initiala.

 

Este mai mult decat recomandabil ca sumele investite sa provina din bani dispensabili. Este contraindicat sa se investeasca bani obtinuti prin finantare bancara sau personala. Poate ca cel mai sanatos dicton, din acest punct de vedere este urmatorul: "Investeste atat cat iti poti permite sa pierzi".

 

De cea mai mare insemnatate pentru reusita investitiei in actiuni este stabilirea unei perioade de timp suficienta pentru fructificarea investitiei. Se recomanda un interval de minim de sase luni pe care investitorul sa il poata aloca resurselor financiare mobilizate spre piata bursiera, varianta optima fiind ca acest interval sa fie de peste un an.

 

O alta variabila importanta a reusitei fiecarui investitor este descifrarea corecta a profilul de risc propriu. Profilul de risc incearca sa identifice modul in care fiecare individ intelege riscul. Discutia cu un broker poate elucida tipul fiecarui investitor, iar experienta primului an de activitate este clarificatoare in acest sens. In general reusesc cei care isi seteaza investitiile cat mai aproape de zona proprie de confort. Apetitul redus sau ridicat fata de risc va influenta, in decursul timpului, atat activitatea investitionala cat mai ales randamentele obtinute, hotarator fiind modul in care selectia actiunilor pe care se mizeaza este in consonanta cu propriul profil de risc. 

inchide