Editoriale

Informatii piata

 • Ce face bursa in semestrul doi?

  Alin Brendea / 09.07.2021 18:16:52

  O intrebare simpla cu un raspuns incert. Dupa cum Warren Buffet – celebrul investitor, recunostea ca ”nu stie ce va face maine piata” tot asa, nu putem avea pretentia vreunui raspuns imuabil la aceasta intrebare. Insa, putem sa studiem contextul in care piata se afla, pentru a evalua sansele de crestere sau de scadere.

 • Bucurestiul, pe drumul de la Micul Paris la Micul Wall Street

  Marius Pandele / 25.06.2021 15:31:48

  De pe la inceputul anilor 2000, unul dintre subiectele care au revenit constant in atentie in ceea ce priveste piata de capital romaneasca a fost lipsa emitentilor. Din punct de vedere numeric lucrurile au stat intotdeauna bine, insa majoritatea erau adusi cu forta la BVB sau Rasdaq, iar aportul lor la functionarea pietei de capital era inexistent, ba in unele cazuri chiar negativ. Pe cat de multe dezbateri si nemultumiri a provocat lipsa emitentilor, pe atat de tacuta si linistita a fost schimbarea tendintei. Ne-am obisnuit atat de repede sa avem saptamana si listarea, incat acum nu mai pare nimic deosebit. Emitenti care ar fi fost primiti cu bratele deschise cu un an sau doi in urma doar pentru ca erau niste noutati, sunt priviti acum cu o doza de reticenta, in asteptarea valului de listari ulterioare.

 • Cand mai scade bursa?

  Alin Brendea / 04.06.2021 18:17:18

  Pe bursa am intrat in vara acestui an cu noi maxime bursiere. Atat pe pietele externe cat si pe piata interna, daca masuram prin intermediul indicilor “total return” (de exemplu BET-TR). In ultimele 14 luni piata romaneasca a crescut cu circa 80%, crestere care, bineinteles, include un important efect de baza, raportandu-ne la minimele de la finalul lunii martie 2020, insa o crestere absolut spectaculoasa pentru un interval relativ scurt de timp.

 • In sfarsit, un domeniu in care Romania e cu 30 de ani inaintea SUA

  Marius Pandele / 28.05.2021 15:45:56

  Inflatia a fost de-a lungul ultimilor ani un subiect cu aparitii dese in mediul financiar si presa de specialitate, iar pentru piata de capital este un fenomen important, care ar putea semnaliza momentul in care “se opreste muzica”. Criza COVID parea ca a amanat acel moment cu cativa ani buni, insa ultimele evolutii ne arata ca s-ar putea ca aceasta ipoteza sa fi fost una pripita.

 • Industria nimicului

  Marius Pandele / 29.04.2021 16:27:15

  La inceputul anilor 1990, atunci cand Jerry Seinfeld s-a gandit sa faca “un serial despre nimic”, actorul american nu avea, cu siguranta, nici cea mai mica idee despre importanta pe care o va capata nimicul in deceniile urmatoare. Nu stia ca se vor scrie carti despre el, ca vor exista specialisti in nimic, fonduri de investitii care sa-l cumpere si ca se vor face sau se vor pierde averi pe seama lui.

Pagina

inchide