Editoriale

Informatii piata

 • Pietele sunt la maxime! Are rost sa ne pregatim de vreme rea?

  Alin Brendea / 13.12.2019 18:09:48

  Saptamana aceasta, scaderea perspectivei de rating al Romaniei din partea Standard&Poor’s a produs fiori de teama pe piata locala. Reactia generala a pietei a fost, cel putin pana in acest moment, una limitata. Insa evenimentul ne-a adus aminte ca piata poate avea si perioade negative, unele chiar de mare amploare (ultimul l-a reprezentat criza financiara din perioada 2008—2009).

 • Intre actiuni, depozit bancar si imobiliare…

  Simion Tihon / 08.11.2019 17:49:12

  Piata locala de capital se apropie de inchiderea celui mai bun an incepand cu 2010. Totusi, sa nu ne grabim: anul trecut, cu doar doua saptamani inainte de inchiderea anului, un coleg a facut un material in care spunea: “2018 un an bun pentru investitori”. Dupa doar patru zile, lucrurile s-au intors la polul opus. Indicii treceau pe minus, creand o oportunitate rara pentru cei curajosi. Efectul de baza a fost unul foarte important anul acesta, prin simpla recuperare a pierderilor suferite cu ocazia OUG 114, piata reusind sa inregistreze una din cele mai mari cresteri din ultimii 10 ani. Asadar, pana la finalul ultimei zile de tranzactionare din an, experienta ne arata ca e bine sa fim rezervati in a trage concluzii despre anul in curs.

 • Paradoxul lichiditatii bursiere

  Alin Brendea / 01.11.2019 17:46:11

  Anul curent este, cel putin pana in acest moment, un an excelent pentru investitori. Cresterea indicelui BET (circa 30%), dublata de acordarea unor dividende semnificative pe parcursul anului, a produs efecte semnificative pentru investitorii prezenti pe piata. Desi este greu sa replici performanta indicilor in perioade de crestere accelerata, un randament de 20% a fost un obiectiv realizabil.

 • Program de guvernare pentru piata bursiera

  Alin Brendea / 25.10.2019 18:12:52

  Tocmai a cazut al cinsprezecelea guvern postdecembrist. Acum ne pregatim pentru al saisprezecelea. Ca in orice situatie de acest gen, primim un nou program de guvernare.
  Programul de guvernare este o lectura tonica. Musteste de optimism. Ne ofera oportunitatea de a ne imagina lucruri la care nu mai speram de ceva vreme. De exemplu autostrazile. Ne putem (re)imagina o tara ca afara, cu infrastructura dezvoltata, cu timpi de deplasare minimali...Si exemplele abunda, pe masura ce intorci pagina dupa pagina, fie ca vorbim despre economie, educatie, sanatate sau pensii.

 • Incontro piata bursiera?

  Alin Brendea / 11.10.2019 17:39:44

  Mult asteptata decizie privind promovarea pietei locale la statutul de piata emergenta a venit cu un raspuns pozitiv. Momentul de efuziune a tinut putin. Cresterea asteptata, de catre cei optimisti, a pietei s-a transformat in stagnare.
  Acum putem spune ca mare parte din aprecierea bursei din al treilea trimestru a prefatat acest anunt. Intervalul de lichiditate relevant pentru calculele FTSE Russell a fost 1 iulie 2018 – 30 iunie 2019. Dupa cum putem vedea in graficul de mai jos, avantul accentuat al BET-TR in ultimul trimestru, de exemplu fata de DAX cu peste 10%, este dovada clara a asteptarilor optimiste din piata, confirmate de anuntul FTSE Russell.

Pagina

inchide