Investitii la bursa

Educatie

Autor:
Tipuri de investitii


Investitii in actiuni

Un investitor intr-o companie, care cumpara actiuni, devine proprietar fractional al acelei companii. Detinatorii actiunilor unei companii sunt cunoscuti ca actionari ai acesteia si pot beneficia de cresterea si succesul ei prin aprecierea pretului actiunilor si dividendelor regulate platitie din profiturile companiei. Actionarii unei companii au drept de coproprietatea asupra companiei la care detin actiuni.

Investitii in obligatiuni

Obligatiunile sunt datorii ale entitatilor emitente, cum ar fi guvernele, municipalitatile si corporatiile. Cumparare unei obligatiuni implica faptul ca detii o parte din datoria unei entitati si ca esti indreptatit sa primesti plati periodice ale dobazilor si sa ti se restituie valoarea nominala a obligatiunii la scadenta.

Investitii in fonduri

Fondurile sunt instumente complexe administrate de mangari de investii care permit populatiei sa investeasca in actiuni, obligatiuni, actiuni preferentiale si marfuri. Cele mai comune doua tipuri de fonduri sunt fondurile mutuale si fondurile tranzationate la bursa (ETF-urile).

Investitii in imobiliare

Investitiile in imobiliare de tip REIT, cele mai populare tipuri de investitii din acesta categorie, permit persoanelor sa investeasca in imobiliare prin intermediul bursei, asemeni ETF-urilor. REIT-urile investesc in proprietati comerciale sau rezidentiale si platesc dividende regulate catre investitorii lor din veniturile din inchiriere. REIT-urile se tranzactioneaza la bursa si ofera astfel investitorilor avantajul lichiditatii instante spre deosebire de detinerea unui apartament. Un alt avantaj al REIT-urilor este faptul ca ofera investitorilor ce nu dispun de capitalul necesar unei investitii in imobiliare oportunitatea de a benefica de o investitie pasiva in acestea.

Investitii in marfuri

Marfurile includ metale, petrol, aur, etc. Ele pot fi tranzactionate prin intermediul contractelor. Marfurile pot fi utilizate pentru managementul riscului sau in scopuri speculative.

Investitii active V.S. investitii pasive


 • Investitia activa necesita o abordare practica, de obicei din partea unui administrator de portofoliu sau a unui alt asa-numit participant activ.

 • Investitiile pasive implica mai putin management și deseori duc la cumpararea unui ETF care urmareste piata.

 • Investitiile active le permit administratorilor de investitii, sa ajusteze portofoliile investitorilor pentru a se alinia la conditiile predominante de pe piata. De exemplu, in perioada de varf a crizei financiare din 2008, administratorii de investitii ar fi putut ajusta expunerea portofoliului la sectorul financiar pentru a reduce riscul clientilor lor pe piata.

 • Oportunitati pe termen scurt: investitorii pot beneficia de investitiile active pentru a profita de oportunitatile de piata pe termen scurt. Preturile actiunilor oscileaza in cea mai mare parte a timpului, ceea ce creeaza multe oportunitati de tranzactionare pe termen scurt.

 • Investitiile active le permit administratorilor de investitii sa raspunda nevoilor specifice ale clientilor lor, cum ar fi furnizarea de diversificare sau venituri din pensie.

 • Investitii active V.S. investitii pasive


  Clasificarea unui act investitional depinde de trei factori:


  1. Nivelul de risc asumat:
   • Investitiile sunt definite ca implicand un nivel de risc mai scazut in comparatie cu speculatiile
  2. Perioada de detinere a investitie:
   • Investitiile implica o perioada de detinere mai lunga. Pe de alta parte, speculatiile sunt detinute pe perioade scurte, care uneori pot insemna chiar cateva secunde.
  3. Sursa randamentelor:
   • In majoritatea cazurilor, aprecirea pretului reprezinta partea semnificativa a randamentelor obtinute din investitii, in timp ce dividendele pot fi vazute ca un randament suplimentar. In speculatii, singura sursa de rentabilitate este diferenta dintre pretul de cumparare si cel de vanzare.

  Investeste acum!
  inchide