Earnings Per Share - EPS

Educatie

EPS - Profitul net pe actiune


Ce este Earnings Per Share (EPS)?

Denumit si „castigul net pe actiune” sau „profitul net pe actiune” (EPS), acesta este calculat ca profitul unei companii impartit la numarul de actiuni. Numarul rezultat serveste ca indicator al profitabilitatii unei companii. Cu cat rezultatul pe actiuni (EPS) este mai mare, cu atat compania este mai profitabila.

 

Formula si Calcul pentru EPS

 

Profitul net pe actiune (EPS) = profitul net al companiei / numarul de actiuni emise


 

Valoarea castigurilor pe actiune se calculeaza ca profit net impartit la totalul actiunilor disponibile.

 

Pentru a calcula EPS-ul unei companii, bilantul si contul de profit si pierdere sunt utilizate pentru a gasi numarul de actiuni ordinare la sfarsitul perioadei, dividende platite pe actiunile preferentiale (daca exista) si venitul net sau profitul. Este mai precis sa utilizati un numar mediu ponderat de actiuni comune pe durata raportarii, deoarece numarul actiunilor se poate modifica in timp.


Interpretarea indicatorului EPS


Castigurile pe actiune sunt una dintre cele mai importante valori utilizate la determinarea profitabilitatii unei firme in mod absolut. Este, de asemenea, o componenta majora a calculului raportului de evaluare pret/profit (P/E), unde E in P/E se refera la EPS. Impartind pretul actiunii unei companii la castigurile pe actiune, un investitor poate vedea valoarea unei actiuni prin cat este dispusa piata sa plateasca pentru fiecare RON de castiguri.

 

EPS este unul dintre indicatori pe care ii poti folosi pentru a alege actiuni. Daca vrei sa tranzactionezi sau sa investesti in actiuni, pasul urmator este sa-ti alegi tipul de cont care ti se potriveste.

 

Investeste acum!

Autor:

 

inchide