Editoriale

Informatii piata

 • Paradoxul lichiditatii bursiere

  Alin Brendea / 01.11.2019 17:46:11

  Anul curent este, cel putin pana in acest moment, un an excelent pentru investitori. Cresterea indicelui BET (circa 30%), dublata de acordarea unor dividende semnificative pe parcursul anului, a produs efecte semnificative pentru investitorii prezenti pe piata. Desi este greu sa replici performanta indicilor in perioade de crestere accelerata, un randament de 20% a fost un obiectiv realizabil.

 • Program de guvernare pentru piata bursiera

  Alin Brendea / 25.10.2019 18:12:52

  Tocmai a cazut al cinsprezecelea guvern postdecembrist. Acum ne pregatim pentru al saisprezecelea. Ca in orice situatie de acest gen, primim un nou program de guvernare.
  Programul de guvernare este o lectura tonica. Musteste de optimism. Ne ofera oportunitatea de a ne imagina lucruri la care nu mai speram de ceva vreme. De exemplu autostrazile. Ne putem (re)imagina o tara ca afara, cu infrastructura dezvoltata, cu timpi de deplasare minimali...Si exemplele abunda, pe masura ce intorci pagina dupa pagina, fie ca vorbim despre economie, educatie, sanatate sau pensii.

 • Incontro piata bursiera?

  Alin Brendea / 11.10.2019 17:39:44

  Mult asteptata decizie privind promovarea pietei locale la statutul de piata emergenta a venit cu un raspuns pozitiv. Momentul de efuziune a tinut putin. Cresterea asteptata, de catre cei optimisti, a pietei s-a transformat in stagnare.
  Acum putem spune ca mare parte din aprecierea bursei din al treilea trimestru a prefatat acest anunt. Intervalul de lichiditate relevant pentru calculele FTSE Russell a fost 1 iulie 2018 – 30 iunie 2019. Dupa cum putem vedea in graficul de mai jos, avantul accentuat al BET-TR in ultimul trimestru, de exemplu fata de DAX cu peste 10%, este dovada clara a asteptarilor optimiste din piata, confirmate de anuntul FTSE Russell.

 • Din nou despre piata emergenta.

  Alin Brendea / 20.09.2019 17:09:28

  In urma cu trei ani, piata bursiera din Romania era introdusa pe lista de asteptare (watch list), de catre agentia de rating FTSE Russell in vederea unei posibile promovari la statutul de piata emergenta. La acel moment, BVB indica miza acestei mutari ca fiind una extrem de importanta. De exemplu, fondurile care investesc pe pietele emergente sunt estimate a fi de peste 30 de ori mai mari decat cele care investesc pe pietele de frontiera. De aici, miza iminenta a unei astfel de promovari ce se va manifesta in: lichiditate, reducerea gradului de subevaluarea pentru actiunile romanesti, conditii de finantare mai bune pentru emitenti, vizibilitate si notorietate.

 • De ce vrei sa castigi 1% in loc de 25%?

  Alin Brendea / 06.09.2019 15:59:47

  In presa financiara a reaparut laitmotivul pietei bursiere interne din ultimii ani – lipsa lichiditatii bursiere, explicate prin numarul mic de investitori de retail. Este problema pietei locale cel mai des identificata ca principala piedica privind accederea la statul de piata bursiera emergenta. Bursa de Valori Bucuresti si Ministerul de Finante vorbesc despre masuri, in pregatire, ce tintesc crestere numarului celor care detin un cont de investitii activ la bursa romaneasca – publicul bursier de retail.

Pagina

inchide