31.05.2004
-
Fitch - Privatizarea Petrom va fi in beneficiul celorlalte firme de pe piata
ZF RO - FONDURI MUTUALE SNP
___
Privatizarea companiei petroliere SNP Petrom va avea un impact pozitiv asupra majoritatii companiilor ce activeaza pe piata de distributie a carburantilor din Romania, afirma expertii agentiei de evaluare financiara Fitch. Agentia a modificat ratingul Petrom de la BB-la B pe termen scurt, insotit de perspectiva pozitiva, ca urmare a anuntului autoritatilor romane de a incepe negocieri directe cu grupul austriac OMV in cadrul procesului de privatizare a companiei. De acelasi calificativ va beneficia si emisiunea de eurobonduri a Petrom, in valoare de 125 mil. euro. Pe de alta parte, actionarii Petrom au revenit asupra deciziei de a acoperi pierderile din anii anteriori cu o parte din profitul de anul trecut, hotarand sa acorde dividende in valoare de 25 mil. euro.
'Petrom reprezinta 'mostenirea nationala' a unei marci de retail (n.r. - distributie de carburanti), trasatura inca comuna in statele Europei Centrale si de Est. Lipsa relativa a unor branduri cu prezenta globala si a unei competitii (care totusi a crescut totusi semnificativ din 1994) este rezultatul capacitatii Petrom de a mentine preturile la un nivel scazut cu ajutorul afacerilor sale solide din domeniul explorarii si productiei petroliere interne, spre deosebire de multe alte companii nationale din regiune', comenteaza analistii Fitch.
'Acest lucru inseamna marje reduse pe retail. Marja medie inregistrata de Romania in ultimii cinci ani a fost cu cel putin 60% sub valorile uzuale din statele Uniunii Europene, inclusiv a statelor care au aderat recent', mai spun expertii agentiei de evaluare. Ei adauga ca in pofida faptului ca preturile sunt nominal liberalizate, schimbarile de pret la Petrom sunt aprobate de catre Consiliul de Administratie al companiei, unde sunt reprezentanti directi sau nominalizati de catre guvern prin ministerul economiei si comertului. Dupa privatizare, Fitch se asteapta ca puterea guvernului de control asupra pretului la pompa sa se diminueze fata de perioada anterioara, cand a facut-o din ratiuni sociale sau de control al inflatiei. Un impact pozitiv il va avea si asupra profitabilitatii Petrom, mai spun sursele citate.
Piata de retail a carburantilor din Romania este dominata de catre Petrom, care opereaza circa 700 de statii, adica 30% din numarul de benzinarii de pe piata. Cota de piata a Petrom pe acest segment este de 42%, in timp ce Shell, Agip (Italia) - singurele branduri globale de pe piata, cat si OMV (Austria), Mol (Ungaria), LukOil (Rusia) si grupul Rompetrol controleaza fiecare cote de piata intre 1% si 5%, apreciaza expertii Fitch.
OMV a intrat in negocieri cu statul roman pentru achizitia a 33,34% din Petrom, urmand sa participe la o majorare de capital pentru a detine pachetul majoritar de 51%. Valoarea tranzactiei este estimata de analistii internationali la circa 1 mld. euro, in timp ce surse petroliere si bancare de pe piata romaneasca vad o valoare totala de pana la 1,4 mld. euro.
Imbunatatirea portofoliului de afaceri al Petrom se va materializa pe termen mediu si lung, dar privatizarea este de asteptat sa influenteze semnificativ profilul financiar al companiei pe termen scurt.
Pentru finantarea achizitiei Petrom, austriecii de la OMV au pregatit o emisiune de bonduri (obligatiuni) de pana la 600 mil. euro, spun analistii bancii austriece Raiffeisen. Pentru a face rost de bani, austriecii au si alte optiuni cum ar fi majorarea de capital, contractarea de credite, vanzarea participatiilor la companii precum MOL sau chiar din propriul cash flow (flux de numerar).
De cealalta parte a tranzactiei, ministerul economiei, care detine 93% din Petrom, si-a mandatat recent reprezentantii in Adunarea generala extraordinara a Petrom sa voteze pentru acordarea de dividende in valoare de 1.020 mld. lei (25 mil. euro) din profitul net aferent anului 2003. In urma cu o luna, actionarii Petrom luasera decizia de a reduce din pierderile cumulate din anii anteriori cu suma de 1.134 mld. lei (circa 28 mil. euro), ce urma a fi luata din profitul net de anul trecut. Astfel, valoarea dividendului brut pe actiune va fi de 26,7 lei pe actiune fata de 34,9 lei pe actiune in 2001, ultimul an cand Petrom a acordat dividende. Compania are un profit net de 38 mil. euro la o cifra de afaceri de 1,9 mld. euro in 2003. Capitalizarea companiei este de circa 2,4 mld. euro.
Sursa: Ziarul financiar, 31 mai 2004.' -
Raiffeisen Bank a dublat piata obligatiunilor
ZF RO - FONDURI MUTUALE
___
Oferta de obligatiuni a Raiffeisen Bank, incheiata la finalul saptamanii trecute, a fost suprasubscrisa, chiar dupa ce banca a suplimentat oferta cu 15%. Valoarea emisiunii de obligatiuni Raiffeisen este aproximativ egala cu valoarea cumulata a tuturor emisiunilor de obligatiuni municipale si corporatiste din perioada postbelica. Autoritatile locale au emis pana in prezent obligatiuni in valoare de 750 miliarde de lei, iar emisiunile de obligatiunni ale companiilor se situeaza putin peste 600 miliarde de lei.
Raiffeisen a primit cereri de subscriere in valoare de peste 1.400 de miliarde de lei, dar din care va putea repartiza obligatiuni in valoare de 1.380 miliarde de lei (34 milioane de euro). Valoarea initiala a ofertei era de 1.200 miliarde de lei (29,7 milioane de euro), iar prospectul de emisiune ii dadea posibilitatea sa suplimenteze oferta cu inca 180 miliarde de lei. 'Am primit cereri de subscriere in valoare de aproximativ 1.400 miliarde de lei, iar oferta a fost suplimentata cu 15%, posibilitate care era cuprinsa in prospectul de emisiune,' a declarat pentru Ziarul Financiar Dragos Neacsu, presedintele Raiffeisen Capital & Investment. El a mai precizat insa ca cifrele sunt preliminare pentru ca nu toate platile investitorilor au fost confirmate. Raiffeisen Capital & Investment, societatea de brokeraj a bancii, a format impreuna cu Alpha Finance sindicatul de intermediere a ofertei.
Un alt semnal pozitiv pentru piata romaneasca a obligatiunilor este cresterea intersului investitorilor romani, persoane fizice. Aproximativ 600 de persoane fizice romane au subscris in cadrul ofertei de obligatiuni a Raiffeisen Bank, numarul total al investitorilor, care au subscris in cadrul ofertei fiind de aproximativ 700. In cazul emisiunilor de obligatiuni municipale, numarul investitorilor persoane fizice a depasit foarte rar 50.
Emisiunea de obligatiuni Raiffeisen este cea mai mare emisiune de obligatiuni din Romania, recordul anterior fiind tot al unei banci, BRD, care a vandut in aprilie obligatiuni in valoare de 500 miliarde de lei. Dobanda obligatiunilor Raiffeisen este indexata semestrial dupa media cotatiilor dobanzilor la depozitele pe sase luni atrase/plasate de banci pe piata interbancara (BUBID/ BUBOR), la care se adauga 0,5 puncte procentuale. La cotatiile actuale de pe piata, din formula reisese o dobanda de 19,7%. Banca plateste in prezent o dobanda de 15% la depozitele constituite pe un an.
Dobanda platita de Raiffesen la obligatiuni este insa mai mica deca cea a obligatiunilor BRD, in cazul carora dobanda pentru primul cupon este de 21,28%, desi ar fi fost de asteptat ca Raiffeisen sa ofere o dobanda mai mare pentru a putea atrage o suma mai mare. Celelalte caracteristici ale obligatiunior emise de cele doua banci sunt similare: sunt emise in lei, au scadenta de trei ani, iar dobanda este platita semestrial. Dobanda obligatiunilor BRD este indexata dupa cotatia BUBOR la sase luni, iar raportul fata de dobanda obligatiunilor Raiffeisen s-ar putea schimba pana la scadenta. Oferta publica a Raiffeisen a utilizat sistemul de tranzactionare al Bursei de Valori Bucuresti, unde tranzactiile rezultate din cererile de subscriere vor fi inregistrate maine, iar decontarea acestora se va realiza vineri.
Sursa: Ziarul financiar, 31 mai 2004.
' -
Tranzactia pentru privatizarea Petrom trebuie sa treaca pe la Consiliul Concurentei
Romania libera SNP
___
Tranzactia de privatizare a Societatii Nationale a Petrolului (SNP) Petrom trebuie notificata Consiliului Concurentei, in caz contrar se pot produce perturbari ale mediului concurential, spune Mihai Berinde, presedintele consiliului. 'Tranzactia trebuie notificata pentru ca se poate pune problema unei concentrari economice care sa consolideze pozitia dominanta pe care Petrom o are deja pe piata romaneasca si, eventual, problema unui abuz de pozitie dominanta', afirma Berinde. De altfel, Consiliul Concurentei va decide in privinta actiunilor numai dupa ce tranzactia va fi notificata de catre partile implicate in detaliile tranzactiei.
Sursa: Romania libera, 31 mai 2004.'
28.05.2004
-
Procesul de privatizare a BCR
TVR EBS
___
Presedintele BERD, Jean Lemierre, urmeaza sa discute astazi la Bucuresti cu autoritatile romane despre continuarea procesului de privatizare a BCR. BERD este cel mai mare investitor strain in Romania, cu un portofoliu de peste 2,5 miliarde de euro atat in sectorul privat, cat si in cel de stat.
BERD si Divizia de Investitii a Bancii Mondiale detin, in prezent, 25% din actiunile BCR. Premierul Adrian Nastase anunta marti ca guvernul sustine in continuare privatizarea BCR. Seful Executivului preciza acum doua zile ca urmatorul pas va fi vanzarea inca unei transe de 25% din actiunile Bancii Comerciale, dupa consultarea cu ceilalti doi actionari principali ai BCR, BERD si Divizia Financiara a Bancii Mondiale.
Sursa: TVR, 28 mai 2004. -
Rompetrol respinge acuzatiile de spalare de bani
___
Grupul Rompetrol a respins, ieri, printr-un comunicat de presa, acuzatiile de spalare de bani, formulate intr-un document intocmit de Oficiul national de Prevenire si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB). Potrivit comunicatului, 'informarea ONPCSB contine afirmatii iresponsabile si date trunchiate, selectate arbitrar dintr-un material mai vechi, intocmit de un organism al statului fara abilitati legale in acest sens. (...) Toate acestea duc cu gandul la o actiune concertata in care institutiile publice sunt folosite in scopul satisfacerii intereselor unor grupuri cu vadite instincte securistice', se arata in documentul citat. Potrivit acestuia, 'atacul la adresa grupului Rompetrol si mai nou, a companiei OMV, dovedeste, inca o data, ostilitatea acestor cercuri la adresa procesului de privatizare a Petrom si a dezvoltarii unei economii de piata functionale in Romania'.
Sursa: Gardianul, 28 mai 2004.' -
Emisiune de obligatiuni in valoare de 5-8 milioane de euro pe piata imobiliara din Romania
Adevarul
___
Compania de dezvoltare imobiliara Impact Bucuresti va lansa, in luna septembrie, o emisiune de obligatiuni in valoare de 5-8 milioane de euro, a declarat, ieri, Dan Ioan Popp, directorul general al firmei, citat de Mediafax. Banii obtinuti din vanzarea obligatiunilor vor finanta potentialii clienti in achizitionarea de imobile in cadrul proiectului rezidential Greenfield. Potrivit directorului general al companiei, finantarea va acoperi 85 la suta din valoarea contractelor incheiate, iar emisiunea va avea o maturitate de cinci ani. Dobanda oferita va fi calculata in functie de Euribor (rata medie a dobanzilor interbancare pe piata europeana), la care se adauga o marja de 5-6 puncte procentuale. Valoarea nominala a unei obligatiuni va fi de 25 de euro sau un milion de lei, daca va fi denominata in moneda nationala. Proiectul rezidential reprezinta o investitie de 85 milioane de euro, va fi situat in zona de nord a Capitalei si va cuprinde circa 1.000 de locuinte. Pretul unei locuinte va varia intre 50.000 si 200.000 de euro.
Sursa: Adevarul, 28 mai 2004.
27.05.2004
-
Pana sa ajunga sa fuzioneze cu BVB, RASDAQ nu va mai avea ce aduce
ZF RO - FONDURI MUTUALE
___
Capitalizarea Bursei Electronice RASDAQ a scazut de la inceputul anului de la 2 miliarde de euro la 1,5 miliarde de euro, dar nu din cauza scaderii preturilor actiunilor. Pe RASDAQ a inceput sa se contureze o tendinta de migrare a companiilor mari listate pe aceasta piata catre Bursa de Valori Bucuresti. Cele doua piete ar trebui sa fuzioneze in lunile urmatoare, dar companiile listate pe RASDAQ nu mai au rabdare sa astepte unificarea pietelor. Rompetrol Rafinare era cea mai mare companie listata pe RASDAQ din punctul de vedere al capitalizarii in momentul in care a fost transferata la Bursa de Valori Bucuresti. Cea mai mare societate de pe RASDAQ a devenit apoi Banca Comerciala Carpatica, insa si aceasta a parasit deja piata RASDAQ, urmand sa fie tranzactionata in ringul Bursei de Valori. Cea mai mare societate listata pe RASDAQ ramane astfel Eurom Bank listata in urma cu aproape o luna. Reprezentantii bancii spuneau ca listarea pe RASDAQ este numai unul dintre pasii pe care i-au planificat pentru a ajunge la Bursa de Valori.
In prezent, in primele zece companii ca valoare a capitalizarii de la Bursa Electronica RASDAQ figureaza alte doua companii care ar putea disparea de pe piata in urmatoarele luni. Este vorba de Alprom Slatina, cu o capitalizare de 30 milioane de euro, care urmeaza sa fuzioneze cu Alro Slatina (listata la Bursa) si Comcereal Alexandria, cu o capitalizare de 16 milioane de euro, pe care actionarul majoritar compania americana Cargill are obligatia sa o delisteze de pe piata pana in luna ianuarie a anului viitor.
Reprezentantii Bursei de Valori si cei al RASDAQ discuta de mai bine de un an asupra modalitatilor de realizare a unificarii pietelor si nu au ajus nici pana in prezent la un acord. Fuziunea nu se poate realiza oricum pana la aparitia legii consolidate a pietei de capital. Plecarea de pe RASDAQ a marilor companii ar putea slabi pozitia de negociere a reprezentantilor acestei piete, care militeaza pentru varianta fuziunii, in timp ce Bursa de Valori prefera varianta preluarii de la brokeri a pietei RASDAQ. 'Personal, eu nu mai gandesc in termenii BVB sau RASDAQ. In opinia mea exista o singura bursa, care are acelasi set de actionari. Romania are nevoie de o piata puternica pentru integrarea in Europa si toata energia trebuie dedicata acestui scop - in rest este vorba doar de detalii , spune Siminel Andrei presedintele Bursei Electronice RASDAQ. Principalul avantaj al unificarii celor doua piete va fi reducerea costurilor de tranzactionare suportate de brokeri si indirect de investitori.
Piata RASDAQ a fost creata pentru cetatenii romani sa poata vinde cupoanele distribuite in cadrul Programului de Privatizare in Masa, iar piata este perceputa de brokeri drept o piata de concentrare a pachetelor de actiuni. Anul trecut, mai mult de jumatate din valoarea actiunilor transferate pe RASDAQ au fost cumparate de investitori in cadrul unor oferte publice de preluare sau de cumparare.
Pe bursa nou-creata nu vor putea fi tranzactionate toate companiile care sunt cotate acum pe RASDAQ pentru ca nu toate vor indeplini conditiile minime de cotare. Solutia pentru celelalte societati vor fi sistemele alternative de tranzactionare, o nouate adusa de legea consolidata. Aceste piete alternative vor putea fi administrate fie de o societate de bursa, fie de o societate de brokeraj. Pe RASDAQ mai erau listate la finalul lunii trecute aproximativ 4.300 de societati, din care mai bine de jumatate sunt suspendate de la tranzactionare.
Unificarea Bursei de Valori si a Bursei Electronice RASDAQ figureaza si in primul program gunernamental de sprijinire a pietei de capital prezentat marti de primul mininistru. Potrivit programului, modificarile legislative care vor permite unificarea ar urma sa fie adoptate pana la finalul anului, pentru ca fuziunea sa poata deveni efectiva in 2005. Programul guvernamental mai prevede listarea treptata pana in 2006 a sapte companii de stat, tranzactionarea la Bursa a titlurilor de stat incepand din aceasta toamna, precum si crearea cadrului legal pentru piata titlurilor ipotecare.
Sursa: Ziarul financiar, 27 mai 2004.
' -
OMV si-ar putea vinde participatia la MOL pentru achizitia Petrom
ZF RO - FONDURI MUTUALE SNP
___
Grupul petrolier austriac OMV, care a intrat in negocieri cu statul roman pentru preluarea SNP Petrom, si-ar putea vinde participatia detinuta la grupul ungar MOL pentru a face rost de banii necesari finantarii achizitiei, comenteaza analistii portalului financiar ungar Portfoliu.hu.
OMV detine un pachet de 9,1% din actiunile MOL, evaluat de catre sursele citate la aproximativ 373 milioane dolari. Analistii Portfoliu.hu estimeaza valoarea tranzactiei Petrom la aproximativ un miliard de dolari, in timp ce surse de pe piata petroliera si bancara din Romania vad o valoare de pana la 1,4 mld. euro. Decizia (n.r.- de a alege OMV pentru Petrom) ar putea avea un efect si asupra grupului MOL. Daca OMV nu va putea finanta tranzactia din contractarea de imprumuturi, acesta ar putea fi fortat sa participe cu pachetul sau din MOL , afirma analistii Portfolio.hu.
Sursa: Ziarul financiar, 27 mai 2004. -
Tractorul Brasov negociaza doua contracte de cooperare cu Iranul
Adevarul
___
Societatea Tractorul Brasov negociaza cu reprezentantii firmei iraniene ITM Co Iran doua contracte care au in vedere repararea si reconditionarea tractoarelor romanesti de 65 de cai putere si cooperarea pentru producerea in Iran a acestui tip de tractor, transmite corespondentul Mediafax. Potrivit directorului general al societatii, Constantin Catagoi, discutiile au avut loc in mai multe etape, dar inca nu s-a ajuns la o intelegere in privinta preturilor. 'Inca nu s-a semnat nici un contract, pentru ca se negociaza valoarea acestor contracte. Negocierile sunt in curs, directorul de export s-a deplasat in Iran la o discutie si vor mai urma si alte intrevederi', a precizat Catagoi.
Sursa: Adevarul, 27 mai 2004.'
26.05.2004
-
BCR: Inca 25% din actiuni, la vanzare
Cronica Romana EBS
___
Premierul Adrian Nastase a anuntat ieri ca la nivelul Executivului “exista dorinta de a continua procesul de privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR)” si ca, in acest moment, se examineaza posibilitatea de a vinde inca o transa, de 25 la suta, din actiunile BCR. Primul-ministru a precizat ca, “din punct de vedere al disponibilitatii Guvernului, lucrurile sunt foarte clare”, dar ca trebuie consultati si ceilalti doi actionari importanti ai BCR - Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si IFC (Corporatia Financiara Internationala), care detin 25 la suta din actiuni. “Trebuie sa vedem impreuna cu dansii daca doresc ca aceasta optiune suplimentara sa fie realizata in lunile urmatoare sau urmatorii 2-3 ani, asa cum era stabilit initial. Este datoria noastra sa pastram legatura cu dansii si sa ne consultam pentru a stabili modalitatea optima de derulare a acestei actiuni cu atat mai mult cu cat BERD si IFC ne-au ajutat in procesul de privatizare, dar stim foarte bine ca interesul lor este acela de a revitaliza unele din intreprinderi sau societati bancare spre a le transfera catre investitori strategici”, a explicat premierul Adrian Nastase.
Sursa: Cronica Romana, 26 mai 2004
Pagina