Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

09.06.2004

  • Romania furnizeaza unu la suta din necesarul mondial de rulmenti

    Romania libera   URUL

    ___
    Cei sase producatori romani de rulmenti acopera unu la suta din consumul mondial al acestor produse. Pierderea pietelor traditionale dupa 1990 a condus la probleme grave atat pentru industria constructoare de masini, echipamente si componente, cat si pentru subsectorul ei producerea rulmentilor. Ministerul Economiei si Comertului preconizeaza ca, pe termen mediu, segmentul productiei de rulmenti va incepe sa creasca anual cu 2-3%. Marii producatori autohtoni de rulmenti, dintre care trei au fost privatizati cu firme internationale importante, se concentreaza in principal pe exporturi. Conform statisticilor oficiale, numarul rulmentilor produsi in Romania a crescut de la 78 milioane in 1998 la 91 milioane in 2001, cererea de otel sporind continuu.

    Principalii jucatori de pe piata rulmentilor sunt uzinele de la Barlad, Ploiesti, Alexandria, Brasov, Suceava si Slatina. Rulmentul Barlad, privatizata in 2000 cu holdingul turcesc Kombassan, a consumat anul trecut 13 mii de tone de otel, iar in 2002 a avut o cifra de afaceri de 39 milioane de dolari SUA. Se preconizeaza ca vanzarile ei sa atinga 150 milioane de dolari SUA in 2006. Uzina producatoare de rulmenti grei din Ploiesti a fost cumparata de Timken, iar investitiile de anul trecut au atins 30 milioane de dolari SUA. In 2003 vanzarile au ajuns la 40 milioane de dolari SUA, de cinci ori mai mari decat in 1999. Uzina tinteste pietele din Rusia si Kazahstan. Uzina din Alexandria, detinuta de japonezii de la Koyo, produce rulmenti mici si mijlocii, dar a infiintat recent o societate cu capital mixt cu producatorul de componente auto Compa si Honeywell.

    Sursa: Romania libera, 9 iunie 2004.

    mai mult

  • Comisia de finante din Senat a propus cresterea pragului de detinere a actiunilor SIF

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   LION  SIF2  SIF3  SIF4

    ___
    Comisia pentru buget finante si banci din Senat a propus ca amendament la legea pietei de capital majorarea pragului de detinere al actiunilor SIF, de la 0,1 la 1% din capitalul social. Nici o persoana nu va mai putea sa detina la o societate de investitii financiare mai mult de 1% din actiunile SIF. Interdictia nu se aplica, insa, in cazul detinerilor rezultate dintr-o mostenire, fuziune sau ca urmare a majorarii numarului de actiuni aflate in circulatie, daca actionarii respectivi se incadreaza in interval de un an in limita de 1%.

    Actionarii care ajung sa detina 1% din actiunile unui SIF nu inseamna ca au tot atitea drepturi de vot. Comisia de finante din Senatul propune limitarea lor prin stabilirea unui altgoritm de vot (de exemplu: fiecare actiune ce reprezinta pina in 0,1% din capital da dreptul la un vot, apoi fiecare pachet de 100 de actiuni detinut intre cota de 0,1% si 0,5% din capital da dreptul la un vot, urmind ca fiecare pachet de 1000 de actiuni detinut intre cota de 0,5 si 1% din capital sa dea dreptul la inca un vot).

    Actionarii SIF care ajung sa aiba mai mult de 0,1%, 0,5% sau 1% vor trebui, conform propunerilor comisiei de buget finante, sa notifice aceste detineri. In cazul in care nu o fac, CNVM va dispune vinzarea excedentului in termen de trei luni. Interesant este ca, daca dupa expirarea acestui termen nu a avut loc vinzarea, CNVM va trebui sa dispuna anularea actiunilor respective, iar SIF sa emita alte actiuni, cu acelasi numar pe care sa le vinda si sa incaseze pretul in favoarea actionarului in cauza.

    Propunerile comisiei din cadrul Senatului mai prevad ca, daca vinzarea nu poate avea loc din cauza lipsei de cumparatori, prin derogare de la Legea 31/1990, SIF va proceda la reducerea capitalului social cu actiunile ce au facut obiectul incercarii de vinzare. Raspunzatoare de indeplinirea acestor masuri va fi societatea ce va administra SIF, intrucit comisia de buget finante a propus ca SIF sa fie administrata de o societate independenta.

    Propunerile din raportul comisiei pentru buget finante si banci din Senat sint dezbatute zilele acestea de catre plenul Senatului, urmind ca senatorii sa decida asupra textului final care va fi inaintat Camerei Deputatilor. Deputatii la rindul lor vor putea sa aduca propriile modificari la textul legii.

    Sursa: Bursa, 9 iunie 2004.

    mai mult

08.06.2004

  • Doua oferte pentru Aversa

    Realitatea Romaneasca   

    ___
    Compania italiana Termomecanica si un consortiu format din firmele romanesti Imsat si Anticoroziv au depus oferte pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni detinut de stat la societatea Aversa Bucuresti, dupa cum se arata intr-un comunicat al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Ofertantii trebuie sa faca dovada unei cifre de afaceri pe anul 2003 de cel putin 25 de milioane de dolari si experienta de 15 ani in activitatea principala a societatii bucurestene. Aversa produce pompe, agregate de pompare si piese de schimb pentru acestea. Prima tentativa esuata de privatizare a avut loc anul trecut.

    Sursa: Realitatea romaneasca, 8 iunie 2004.

    mai mult

  • Banca Comerciala Carpatica va limita expunerea pe un client la 10% din fondurile proprii

    Gardianul   BCC

    ___
    Banca Comerciala Carpatica va reduce, pana in 2005, expunerea pe un singur client la 10% din fondurile proprii, prag pozitionat la jumatatea nivelului maxim stabilit de normele BNR. In anuntul de convocare a AGA se arata ca aceasta propunere are in vedere 'protejarea activelor bancii si folosirea mai eficienta a fondurilor gestionate'. In opinia conducerii bancii, modificarea va transmite in randul creditorilor, 'in special al celor internationali', imaginea unui management bazat pe prudentialitate. Din momentul aprobarii, banca va limita valoarea imprumuturilor catre un singur client la 12% din fondurile proprii, iar de la 1 ianuarie 2005, la 10%. Reglementarile BNR interzic, cu anumite exceptii, acordarea de finantari pentru un singur debitor, care depasesc 20% din fondurile proprii ale bancii. Actiunile Bancii Carpatica vor fi tranzactionate la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), sub simbolul BCC. Carpatica are un capital social de 724,9 miliarde lei, impartit in 362,49 milioane de actiuni, cu o valoare nominala de 2.000 de lei. De asemenea, actionarii vor analiza si solicitarea conducerii privind rascumpararea de actiuni, in vederea 'regularizarii' cotatiilor. Conducerea BCC a propus actionarilor sa mandateze Consiliul de Administratie pentru emiterea de obligatiuni pe piata interna de capital. In acelasi timp, pe ordinea de zi a sedintei AGA din 3 iulie este inclusa si propunerea de majorare a capitalului social cu 190 miliarde de lei, reprezentand rezerve din profitul net si prime de capital.

    Sursa: Gardianul, 8 iunie 2004.'

    mai mult

  • Investitorii care cumpara actiuni in rate vor plati si dobanda

    Adevarul   

    ___
    Suma solicitata in schimbul actiunilor societatilor din portofoliul Ministerului Economiei si Comertului care vor fi privatizate va include, in cazul in care pretul este platit in rate, o dobanda care va acoperi inflatia si devalorizarea monedei, au declarat agentiei Mediafax surse din minister. Astfel, pentru contractele de privatizare cu plata pretului in rate, se va aplica la cuantumul fiecarei rate, in cazul in care suma urmeaza sa fie achitata in lei, o dobanda care sa acopere rata inflatiei plus doua puncte procentuale. Pentru contractele care prevad ca ratele sa fie platite in valuta, la cuantumul fiecarei rate se va adauga dobanda LIBOR (rata medie a dobanzii interbancare pe piata londoneza) plus o marja negociata cu investitorul. Aceeasi procedura va fi aplicata si in cazul vanzarii activelor acestor societati. Sursele citate au mai precizat ca ministerul va rezerva o cota de pana la 20% din capitalul social al societatilor si companiilor nationale care urmeaza sa fie privatizate pentru despagubirea, prin titluri de valoare nominala sau actiuni, a proprietarilor ale caror imobile au fost preluate abuziv inainte de 1989. Potrivit Legii 10/2001 si HG 498/2003, proprietarii imobilelor preluate abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 vor fi despagubiti in natura. In cazurile in care restituirea in natura nu este posibila, autoritatile trebuie sa ii despagubeasca pe proprietari prin 'masuri reparatorii prin echivalent', constand in acordarea de actiuni la societati comerciale tranzactionate pe piata de capital, de titluri de valoare nominala folosite exclusiv in procesul de privatizare sau despagubiri banesti.

    Sursa: Adevarul, 8 iunie 2004.'

    mai mult

07.06.2004

  • BERD si IFC negociaza inca un sfert din BCR

    Cotidianul   EBS

    ___
    Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Finance Corporation (IFC) ar putea deveni actionarii majoritari ai celei mai mari institutii bancare din Romania, Banca Comerciala Romana (BCR). Acest lucru se datoreaza in primul rand incheierii primei parti a procesului de privatizare prin care celor doua institutii le revin 25% plus doua actiuni din capitalul bancii, iar in al doilea rand consta in faptul ca de saptamana viitoare vor incepe discutiile privind vanzarea a inca 25% din capital care este detinut de statul roman. Ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu, a anuntat ca procesul de privatizare va continua tot cu BERD si IFC deoarece obiectivul final al strategiei de privatizare este transferul a cel putin 51% din actiuni catre un investitor strategic. „Am stabilit cu presedintele BERD, Jean Lemierre, sa incepem, cat mai repede dupa incheierea primei etape de privatizare, discutiile pentru vanzarea unui pachet suplimentar de 25%. Sper ca, pana la sfarsitul anului, si aceasta operatiune sa fie incheiata“, a declarat Tanasescu, citat de Mediafax. Tranzactia cu BERD si IFC, convenita in toamna anului trecut, a fost finalizata, vineri, dupa ce cumparatorii au platit 222 de milioane de dolari pentru participatia preluata. Astfel, capitalul bancii a devenit majoritar privat, in conditiile in care statul mai detine un pachet de 44,88%. Participatia va scadea, peste cateva zile, pana la 36,88%, dupa finalizarea transferului a 8% din actiuni catre salariatii bancii si pensionarii cu ultimul loc de munca la BCR. Ceilalti actionari ai BCR sunt SIF Oltenia cu 6,11% si patru SIF, cu cate 6% din capitalul social. BCR are active de circa 4,7 miliarde de euro, fiind cea mai importanta institutie bancara din Romania.

    Sursa: Cotidianul, 7 iunie 2004.

    mai mult

  • IAR Ghimbav – divizare simetrica in trei societati

    Azi   IARV

    ___
    IAR Ghimbav Brasov se va diviza in trei societati distincte, doua dintre acestea urmand sa produca si sa repare aeronave, iar cea de-a treia va avea ca obiect de activitate fabricarea de ferestre din PVC cu geam termopan. Potrivit lui Ion Dumitrescu, directorul economic si financiar al IAR, desprinderea celorlalte firme din actuala structura ar putea avea loc in urmatoarele 30 de zile. Separarea activitatilor va asigura un management performant, pe domenii specializate, in cadrul unei platforme industriale clar diferentiate, similar structurilor europene din industria aeronautica. Mentinerea actualei structuri scade semnificativ sansele privatizarii, mentine un nivel ridicat al cheltuielilor si ameninta cu inchiderea capacitatilor de fabricatie a planoarelor, avioanelor usoare si tamplariei PVC. Cele trei societati vor avea aceeasi structura a actionariatului ca actuala IAR: Ministerul Economiei si Comertului (64,8%) din capitalul social, in timp ce restul titlurilor vor fi in posesia actionarilor rezultati in urma programului de privatizare in masa. Cea mai mare parte a datoriei de 7,3 milioane dolari fata de AVAS va fi preluata aproape integral, in cote egale, de Constructii Aeronautice si Top Therm, si va fi cesionata MEC in vederea facilitarii privatizarii celor doua societati. IAR va prelua si restitui o datorie de 52.000 de dolari rezultata dintr-un contract de cesiune a creantei incheiat cu fosta Bancorex. Sursa: Azi, 7 iun

    mai mult

  • Primaria Bacau va lansa obligatiuni de 89,5 miliarde lei

    Adevarul   

    ___
    Primaria Bacau va lansa, in perioada 7-18 iunie, a doua emisiune de obligatiuni municipale pentru a atrage suma de 89,5 miliarde de lei, operatiune intermediata de BCR Securities. Obligatiunile pot fi achizitionate prin intermediul BCR Securities si prin sucursalele BCR din Bucuresti, judetele Bacau, Brasov, Iasi, Arad si Dolj. Fondurile obtinute vor fi folosite pentru modernizarea bazinului de inot din Bacau. Maturitatea titlurilor a fost stabilita la patru ani, iar principalul (valoarea nominala a unei obligatiuni) va fi rambursat in patru rate anuale egale. Dobanda - calculata ca rata medie a dobanzilor interbancare la sase luni plus doua puncte - va fi achitata semestrial. Pentru prima perioada, respectiv 19 iunie 2004-13 martie 2005, rata dobanzii va fi de 21% pe an. Primaria Bacau garanteaza plata integrala a principalului si a dobanzilor obligatiunilor cu o parte din creantele pe care le are de incasat si veniturile proprii.

    Sursa: Adevarul, 7 iunie 2004.

    mai mult

04.06.2004

  • Cinci companii listate pe RASDAQ vor fi tranzactionate la Bursa

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   ELMA  SEVE  UPET

    ___
    Cinci companii listate la Bursa Electronica RASDAQ (BER), vor fi tranzactionate din aceasta luna prin sistemul tehnic al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), in cadrul unui programului pilot de cooperare intre cele doua piete organizate de capital. Este vorba de Electromagnetica Bucuresti, Aversa Bucuresti, Comcereal Alexandria, Upet Targoviste si Severnav Drobeta Turnu Severin. Dupa finalizarea programului pilot, pe sistemul de tranzactionare al Bursei ar urma sa intre si alte companii listate la BER.

    Bursa si RASDAQ urmeaza sa fuzioneze iar aceasta colaborare reprezinta un nou pas spre fuziune. Unificarea pietelor nu se poate realiza insa pana la aparitia legii consolidate a pietei de capital.

    Companiile vor ramane listate pe RASDAQ, iar tranzactiile vor fi raportate tot de aceeasta piata. Responsabilitatea BVB va fi legata doar de tranzactionare si decontare.

    Companiile care vor constitui primul grup al programului pilot vor fi suspendate de la tranzactionare incepand cu 8 iunie. Reluarea tranzactionarii companiilor respective este prevazuta a avea loc in data de 21 iunie, pe platforma BVB, avand ca pret de referinta cotatia inregistrata in ultima tranzactie derulata la BER.

    Tranzactiile cu actiunile celor cinci companii, care se vor derula pe doua segmente de piata distincte, RegularBER si DealBER, precum si operatiunile speciale in alte piete pe platforma BVB, raman parte integranta a Bursei Electronice RASDAQ, sub aspectul administrarii emitentilor, al supravegherii pietei si al regimului comisioanelor si se vor gasi in statisticile BER. Decontarea tranzactiilor se va efectua prin sistemele specializate ale BVB. Sistemul de tranzactionare de pe RASDAQ este unul care se bazeaza pe negociere intre brokeri, in timp ce BVB are un sistem de tranzactionare bazat pe ordine ferme de tranzactionare, acesta din urma fiind considerat de brokeri mai potrivit unor actiuni cu lichididate ridicata.

    Sursa: Ziarul Financiar, 4 iunie 2004

    mai mult

  • BRD distribuie dividende SIF Muntenia

    Cronica Romana   SIF4

    ___
    Incepand de luni 7 iunie, prin BRD - Groupe Societe Generale se platesc dividendele SIF Muntenia aferente anului fiscal 2003. Pentru persoanele fizice, dividendul net este de 400 lei/actiune.

    Actionarii SIF Muntenia care detin mai mult de 300 de actiuni si sunt in acelasi timp clienti BRD - Groupe Soci?t? G?n?rale, cu cont curent sau cont de card emis de BRD, vor incasa dividendele cuvenite direct in contul curent sau in contul de card.

    Actionarii SIF Muntenia care nu au conturi curente la BRD sau carduri emise de BRD - Groupe Soci?t? G?n?rale sunt invitati sa incaseze dividendele SIF Muntenia in numerar, prin intermediul dispozitivului format din 69 unitati BRD - 22 in Bucuresti si 47 in provincie - dedicate acestei actiuni. Arondarea actionarilor la unitatile BRD - Groupe Soci?t? G?n?rale s-a realizat in functie de domiciliu si prima litera a numelui, conform comunicatului transmis de catre SIF Muntenia la Bursa de Valori Bucuresti.

    Acest comunicat a fost, de asemenea, publicat si in presa centrala si locala.
    Dividendele neridicate, aferente anilor fiscali 2001 si 2002 pot fi ridicate numai de la sediul SIF Muntenia.

    Sursa: Cronica Romana, 4 iunie 2004

    mai mult

Pagina

inchide