Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

16.07.2004

  • Vesti bune pentru investitorii in actiuni listate pe Rasdaq

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___
    CNVM a scurtat considerabil timpul in care actiunile listate pe piata Rasdaq vor fi suspendate de la tranzactionare. Autoritatea a emis, in aceasta saptamina, o procedura care prevede noi termene de suspendare pentru societatile care anunta modificari de capital social, repartizari de profit net sau alte aspecte pentru care CNVM considera ca nu poate mentine o piata ordonata. Pina acum, CNVM suspenda actiunile din momentul convocarii AGA, pina la indeplinirea hotaririlor adoptate, ceea ce putea insemna luni intregi.

    Adrian Resmerita, seful departamentului Emitenti din cadrul Rasdaq, ne-a declarat: 'Este o masura pozitiva, care va influenta in bine activitatea de tranzactionare pe Rasdaq. Ceea ce aduce nou aceasta procedura este reducerea semnificativa a timpului de suspendare a emitentilor, atunci cind acestia isi majoreaza capitalului social'. Acest lucru inseamna, pe de o parte, pentru investitori, posibilitatea tranzactionarii continue a actiunilor listate, si pe de alta parte, o sporire a gradului de transparenta a societatilor listate la Categoria Baza., deoarece reintroducerile la tranzactionare vor fi realizate doar in urma publicarii pe site-ul pietei Rasdaq a convocatoarelor si hotaririlor adunarilor generale ale actionarilor.

    Ca o consecinta imediata a masurii luate de CNVM, societatile suspendate deja de foarte multa vreme (mai ales cele de pe categoriile I si II: AKER Braila (SNBB), 'Altur' Slatina (ALPO), 'Danubiana' Bucuresti (DANA) si 'Unisem' Bucuresti (UNISEM)), vor fi reintroduse la tranzactionare in cel mai scurt timp, dupa analizarea modului de efectuare a majorarilor de capital.

    Conform noii proceduri, in cazul convocarii AGA ce va avea pe ordinea de zi decizii de genul celor aratate anterior, actiunile vor fi suspendate din momentul anuntului, urmind ca tranzactionarea sa se reia a doua zi sau cel tirziu dupa doua zile. La momentul la care se intruneste AGA, actiunile vor fi suspendate din nou, urmind sa fie reintroduse la tranzactionare, la decizia Rasdaq, cind societatea comunica hotaririle adoptate in cadrul acesteia.

    Daca societatea isi majoreaza capitalul social prin emitere de noi actiuni, va urma o a treia suspendare a actiunilor, pe o perioada de 9 zile lucratoare, in vederea operarii modificarii capitalului de catre institutiile pietei. In cazul unor operatiuni mai complicate, cum sint fuziunile sau divizarile de societati, modificarile valorii nominale, CNVM va suspenda actiunile de la tranzactionare pe o perioada de timp mai indelungata: cu doua zile inainte de AGA, pina la inregistrarea operatiunii adoptata de adunare. Cind societatile vor sa se declare de tip inchis, CNVM va opri actiunile de la tranzactionare cu doua zile inainte de data de referinta a AGA ce are pe ordinea de zi o astfel de propunere. Noua procedura adoptata de CNVM se apropie de cea pe care o foloseste Bursa de Valori in momentul de fata.

    Sursa: Bursa, 16 iulie 2004.'

    mai mult

15.07.2004

  • Restructurarea Petrom se va decide peste o luna

    Realitatea Romaneasca   SNP

    ___
    Negocierile intre conducerea grupului austriac OMV si reprezentantii sindicalistilor de la SNP Petrom referitoare la restructurarea companiei vor incepe la 15 august, dupa cum ne-a declarat ieri presedintele Federatiei Sindicatelor Libere Independente (FSLI) Petrom, Liviu Luca.

    Acum doua zile, Luca s-a intanit cu directorul general al OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, dar liderul sindical a spus ca 's-au discutat numai generalitati'. 'Nu mi-am pus semnatura pe nimic, pentru ca nu au venit cu ceva sa semnez. Au fost discutii de principiu si eu am spus ca doresc colaborarea cu organizatia sindicala', a spus Luca. Potrivit ministrului Economiei, Dan Ioan Popescu, in contractul de privatizare al SNP nu vor fi prevazute disponibilizari. Contractul de privatizare cu OMV va fi semnat in urmatoarele zece zile, valoarea tranzactiei fiind estimata la peste un miliard de euro. SNP Petrom are circa 57.000 de salariati si a realizat anul trecut un profit de 38 de milioane de euro.

    Sursa: Realitatea romaneasca, 15 iulie 2004.'

    mai mult

  • Pe termen mediu, OMV va investi anual 300 de milioane de euro in Petrom

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   SNP

    ___
    Cea mai importanta privatizare din tara noastra va fi parafata saptamina viitoare, cind compania austriaca OMV va prelua controlul asupra societatii SNP Petrom. OMV va deveni efectiv actionar majoritar in SNP, dupa ce Parlamentul va aproba proiectul de lege privind privatizarea 'Petrom'. Pina atunci reprezentantii companiei austriece vor supraveghea activitatea SNP, a carei conducere nu va putea sa semneze contracte mai mari de un anumit plafon si pe o perioada lunga de timp. Dan Ioan Popescu, ministrul economiei si comertului, ne-a declarat, ieri, ca practic negocierile tehnice si economice legate de privatizarea 'Petrom' au fost incheiate si aprobate de Guvern, adaugind ca pentru ca activitatea societatii Petrom sa se desfasoare in conditii optime si dupa procesul de privatizare i s-a parut corect ca Liviu Luca, presedinte Sindicatelor din Petrom sa participe la o discutie cu Wolfgang Ruttenstorfer, presedintele Consiliului de Administratie OMV. Ministrul economiei spune ca tema discutiilor a fost informarea partenerilor sociali asupra tuturor investitiilor majore pe care OMV le realiza: 'Domnul Ruttenstorfer a acceptat si a considerat normala solicitarea domnului Liviu Luca privitoare la consultarea inainte de a se realiza investitii majore, tinind cont ca aceste investitii majore au si o conotatie sociala nu numai economica. Un alt subiect despre care s-a discutat a fost legat de utilizarea in continuare a societatilor Petromservice si Rafiserv, deci societatile desprinse din SNP Petrom. As vrea sa remarc ca a existat o intelegere reciproca privind utilizarea in continuare a serviciilor oferite de aceste societati, normal subliindu-se necesitatea calitatii lucrarilor si pretul pe care il va solicita societatea respectiva sa corespunda cu cotatiile existente pe plan european'. Dan Ioan Popescu spune ca discutiile dintre partenerii sociali si conducerea OMV vor continua dupa 15 august.

    Dupa semnarea constractului de privatizare, ministrul Popescu spune ca, in maxim doua saptamini, va fi elaborat un proiect de lege privind privatizarea SNP care sa fie aprobat in procedura de urgenta de catre Parlament, cel mai probabil in luna august: 'Probabil va exista o sesiune speciala pentru acest proiect consacrata si altor legi legate de accelerarea procesului de integrare a Romaniei'. Compania asutriaca si-a manifestat interesul si pentru achizitionarea actiunilor care vor ramine in portofoliul statului, dupa privatizare. Ministrul economiei spune ca, in contractul de privatizare, este inclusa o clauza care da OMV dreptul de intiietate la cumpararea restului de actiuni: 'Am stabilit ca OMV are dreptul de preemtiune ca si ceilalti actionari. Am inclus acest drept de preemtiune in contractul de privatizare, este normal asa cum am inclus si pentru actionarii minoritari. Daca statul se va decide sa vinda si restul de actiuni, atunci OMV va avea drept de preferinta. Nu poate un actionar minoritar care are 1% sa achizitioneze 40%. Statul isi va pastra un reprezentant in Consiliul de Administratie, conform contractului de privatizare, atit timp cit va detine minim 15%. Compania austriaca intentioneaza sa investeasca pe, termen mediu, circa 300 de milioane de euro anual- 200 de milioane in exploatare si 100 de milioane in zona de rafinare. Dan Ioan Popescu spune ca vor fi discutate despre eventuale concedieri, o data cu investitiile care vor fi facute, investitii care vor fi cuplate cu anumite drepturi salariale ce vor fi acordate salariatilor.

    Salariatii 'Petrom' vor putea cumpara, intr-o prima etapa, conform legii, 2% din actiunile 'Petrom', urmind ca achizitionarea a inca unui pachet de 8% sa fie negociata la momentul respectiv.

    Dan Ioan Popescu afirma ca BERD si-a manifestat interesul sa preia 5% din SNP Petrom, in contul imprumutului de pina la 150 de milioane de dolari acordat societatii in urma cu doi ani.

    Sursa: Bursa, 15 iulie 2004.'

    mai mult

  • Investitii straine in crestere

    Adevarul   

    ___
    Pe primele patru luni ale anului, investitiile straine directe au ajuns la 583 milioane de euro, in crestere cu 31% fata de perioada similara a anului trecut, informeaza BNR. Ritmul de crestere este confirmat si de datele Oficiului Registrului Comertului, care arata ca, pe primele 5 luni din acest an, valoarea capitalului social subscris de societatile comerciale cu participare straina la capital a depasit 616 milioane de euro, in crestere cu peste 60 la suta fata de perioada similara a anului trecut. 'Este o evolutie pozitiva si asteptam o crestere a volumului investitiilor straine atrase de Romania pana la sfarsitul anului. Aceasta crestere este justificata si de incheierea privatizarii SNP Petrom, care va duce nivelul investitiilor straine directe catre 2 miliarde de dolari', ne-a declarat Ruxandra Stan, directorul general al Consiliului Investitorilor Straini (CIS). In opinia sa, chiar daca se vor atrage 2 miliarde de dolari, asa cum au previzionat Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) si Economist Intelligence Unit, investitiile straine directe pe locuitor in Romania (95 de euro pe locuitor) se vor situa tot sub media europeana. De asemenea, reprezentantul CIS avertizeaza ca Romania trebuie sa lupte mai mult pentru a deveni destinatia investitiilor viitoare. 'In acest an se incheie lantul marilor privatizari. Romania trebuie sa se concentreze pe o politica de promovare mai agresiva, pentru ca in regiune va fi o concurenta acerba, iar cei care vor oferi un mediu economic stabil, transparent si predictibil vor avea de castigat', a adaugat Ruxandra Stan. Oficialul CIS a mai precizat ca Romania trebuie sa prinda valul mutarilor activitatilor firmelor din America de Nord si din Europa de Vest spre Europa Centrala si de Est. 'Daca nu profitam acum si nu oferim un mediu de afaceri atractiv, atunci acest val se va muta spre China si alte tari din zona', a conchis Ruxandra Stan. Vicepresedintele ARIS, Petrisor Peiu, ne-a declarat ca nivelul investitiilor straine va ajunge la 2,3 miliarde de dolari, respectiv 2 miliarde de euro. 'Privatizarile anuntate ca vor fi incheiate in acest an vor determina aceasta suma', a adaugat Peiu. Investitorii straini sunt interesati, dupa Bucuresti, de partea de vest a tarii, in special de judetul Timis. Potrivit datelor ONRC, in luna mai, in partea de vest a tarii au fost inregistrate 133 de societati comerciale noi, iar 104 de firme straine cu sediul in partea vestica si-au majorat capitalul social, in aceeasi perioada, cu peste 26,8 milioane de euro. Mai mult, in clasamentul pe luna mai al primelor 40 de societati comerciale dupa participarea straina la capitalul social total subscris sunt prezente 5 firme cu sediul in Timis. Aceasta orientare catre partea de vest a tarii este explicata de specialisti prin faptul ca aici conditiile oferite de mediul de afaceri sunt mult mai apropiate de cele oferite in tarile dezvoltate. In plus, accesul este mult mai facil, iar oportunitatile de afaceri sunt mult mai numeroase.

    Sursa: Adevarul, 15 iulie 2004.'

    mai mult

14.07.2004

  • Pagubele de la Vel Pitar, acoperite din asigurare

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Incendiul produs duminica la compania de panificatie Vel Pitar se situeaza conform primelor estimari la 200.000 de dolari, dar valoarea acestora va fi acoperita de o companie de asigurari.

    Valoarea estimativa a pagubelor se ridica la 200.000 de dolari. Aveam asigurare si vrem ca pana la finalul anului sa reconstruim cladirea si utilajele distruse cu banii din asigurare si prin efortul nostru, spune Dan Trifu, vicepresedinte in Consiliul de Administratie. El nu a dorit insa sa precizeze compania la care era incheiata politia de asigurare.

    Fabrica de paine a companiei de la Ramnicu Valcea a fost afectata recent de un incendiu care a provocat pagube insemnate si a provocat oprirea productiei. Reprezentantii companiei spun ca nu se asteapta ca rezultatele de le finalul anului sa fie afectate de incendiu.

    Sursa: Ziarul financiar, 14 iulie 2004.

    mai mult

  • Uzinele Sodice Govora, in vizorul Consiliului Concurentei

    Curentul   

    ___
    Consiliul Concurentei a declansat o investigatie in privinta legalitatii si oportunitatii ajutorului de stat pentru Uzinele Sodice Govora (USG) Ramnicu Valcea, intrucat programul de restructurare sprijinit de stat ar putea distorsiona mediul concurential, se arata intr-un comunicat al institutiei. Autoritatea pentru Privatizare si Administrare a Participatiilor Statului (APAPS) a transmis Consiliului Concurentei notificarea ajutorului de stat ce se acorda la privatizarea societatii in vederea restructurarii si viabilizarii, in conformitate cu Legea 137/2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii, cu modificarile si completarile ulterioare.

    Institutia de reglementare considera ca masurile sustinute prin ajutor de stat detin o cota foarte importanta, de circa 40%, in cadrul programului de viabilizare. De asemenea, aplicarea masurilor din program va determina cresterea cotei de piata a USG, ceea ce poate sa conduca la un dezechilibru competitional si sa contravina normelor reglementate si practicilor comunitare in domeniu, se precizeaza in comunicat.

    In luna iunie a acestui an, Centrala Electrotermica Govora a devenit actionarul majoritar al USG, dupa ce datoriile societatii de produse chimice catre furnizorul de utilitati, in valoare de peste 426 miliarde de lei, au fost transformate in actiuni.

    Participatia CET Govora este de 51,66%, in timp ce fostul proprietar, societatea Bega Com, mai controleaza un pachet reprezentand 39,29% din titluri. Directorul general al CET Govora, Mihai Balan, a afirmat, recent, ca actiunile vor fi transferate Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, care le va scoate la vanzare. Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei, a emis Ordinul nr. 180/08.07.2004, prin care s-a dispus deschiderea unei investigatii asupra legalitatii si oportunitatii ajutorului dispus, in conformitate cu prevederile art 8. alin (4) din Legea nr. 143/1999 privind ajutorul de stat, cu modificarile si completarile ulterioare.

    Sursa: Curentul, 14 iulie 2004.

    mai mult

  • Gazprom - interesat numai de privatizarea Distrigaz Sud

    Adevarul   

    ___
    'Imediat dupa intoarcerea noastra la Moscova, vom incheia oferta finala a Gazprom pentru a participa la licitatia pentru privatizarea Distrigaz Sud', a declarat, ieri, Alexey Miller, presedintele grupului rus, in urma intalnirii cu ministrul Economiei si Comertului (MEC), Dan Ioan Popescu. Gazprom participa la aceasta privatizare singur, fara a apela la un consortiu. Intrebat de ce nu a optat pentru Distrigaz Nord, Miller a raspuns: 'Este legat de prioritatile companiei noastre. Am tinut cont de faptul ca nu puteam castiga si la Distrigaz Nord si la Distrigaz Sud'. 'In cazul in care va deveni proprietarul Distrigaz Sud, Gazprom va incheia un parteneriat pe termen lung, care va asigura atat livrarea de gaze pentru acoperirea consumului Romaniei, cat si furnizarea de gaze pe piata spot a tarilor din sudul Romaniei', a afirmat presedintele grupului rus. El s-a declarat optimist in ce priveste rezultatul privatizarii si considera ca 'orice partener ales de autoritatile romane la Distrigaz Nord va fi convenabil pentru compania rusa'. La randul sau, ministrul Dan Ioan Popescu a subliniat faptul ca Gazprom vede Romania ca pe o tara inclusa in planurile de dezvoltare viitoare ale companiei. 'In politica Gazprom de dezvoltare a relatiilor cu Romania este prevazuta cresterea capacitatii de tranzit pe teritoriul tarii noastre, dar si folosirea gazelor din depozitele subterane pentru o serie de contracte spot ce pot aparea pe piata libera', a mentionat Dan Ioan Popescu. In conditiile in care necesarul de gaze in tara noastra va creste foarte mult, este foarte important ca Romania va juca un rol in dezvoltarea pietei gazelor din Europa, a adaugat el. Privatizarea celor doua societati de distributie a gazelor a atras interesul mai multor companii, si anume: Wintershall-Germania, Ruhrgas-Germania, Enel-Italia, care au depus oferte preliminare. Si compania Gaz de France va depune, joi, oferte angajante pentru preluarea celor doua societati. Ministrul Economiei s-a intalnit si cu presedintii companiilor Ruhrgas Germania si Gaz de France, urmand ca joi, 15 iulie, sa-l primeasca pe presedintele Wintershall. Distrigaz Nord si Distrigaz Sud au fost scoase la privatizare in luna decembrie a anului trecut, metoda aleasa fiind vanzarea directa a 30% din actiuni catre un investitor strategic, participatia acestuia urmand sa creasca pana la 51% printr-o majorare de capital. Termenul final pentru depunerea ofertelor angajante este 15 iulie.

    Sursa: Adevarul, 14 iulie 2004.'

    mai mult

13.07.2004

  • In sase luni, investitii straine la Bursa cat in 2003

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Investitiile straine de la Bursa de Valori au toate sansele sa se dubleze si anul acesta fata de anul trecut la fel cu s-a intamplat in 2003 fata de 2002, in conditiile in care tendinta din prima jumatate a acestui an se va mentine si in al doilea semestru.

    Investitiile straine nete in actiuni (valoarea actiunilor cumparate minus valoarea actiunilor vandute de straini) a insumat in primele sase luni ale anului 24,1 milioane de euro, fata de 21,5 milioane de euro pe parcursul intregului an 2003. In 2002 investitiile straine nete se ridicau la 12,3 milioane de euro.

    Sursa: Ziarul financiar, 13 iulie 2004.

    mai mult

  • Pretul mondial al ureei poate redresa industria de ingrasaminte

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   AMO

    ___
    Pretul ureei a inregistrat, saptamana trecuta, la bursele internationale, nivelul maxim al ultimilor 13 ani, depasind 190 de dolari pe tona. Daca inainte de 1990, cotatia ureei era sub 100 de dolari pe tona, in 1991 a urmat o explozie a acesteia, ca urmare a sanctiunilor impuse Irakului pentru invadarea Kuweitului. Atunci, cresterea pretului s-a datorat inchiderii fabricilor din zona de conflict si din zonele adiacente.

    Daca romanii nu stiau, explozia unui camion rasturnat la Mihailesti - care s-a soldat eu aproximativ 20 de morti si o gaura de 14 m diametru si citiva metri adincime -poate da o imagne a ceea ce inseamna explozia unui combinat in functiune. Specialistii aseamana consecintele cu explozia unei bombe atomice, minus radiatiile radioactive.

    Pretul de 192 de dolari pe tona de uree, dupa ce in iarna atinsese una din cele mal mici cotatii din ultimii ani, de 122 de dolari, este o surpriza de proportii, dar si o oportunitate de redresare pentru producatorii din Romania. Din pacate, cu o singura exceptie - 'Azomures' - toti ceilalti producatori o duc de la rau la foarte rau. Combinatul de la Arad practic nu lucreaza de peste 10 ani, 'Romfosfochim' a fost trimis in cea mal mare parte la fler vechi, 'Turnu' SA din Turnu Magurele are o existenta invaluita in ceata, dupa ce majoritatea directorilor au fost arestati, judecati si condamnati pentru fraude, 'Doljchim' - care era practic in faliment, a fost preluata de catre 'Petrom' in contul datoriilor, iar 'Amonil' si 'Sofert' ii imbogatesc pe actionarii majoritari sau pe cei care detin controlul, 'Sofert' nu a avut nici un an cu profit dupa 1990, iar 'Amonil' nu a mai dat dividende din 1995, de cind actionari au devenit 'Eurotrading Chemicals' SRL si 'Romferchim'. Un an face pierderi, iar in anii foarte buni, cind pretul ureei creste foarte mult pe pietele externe, acopera pierderile din anii precedenti, total sau partial, dupa cum este cazul.

    Aceasta este si explicatia pretului derizoriu la care s-au tranzactionat actiunile companiilor amintite in ultimii ani, Singurul detinator care dovedeste respect pentru micii actionari, parteneri in proprietate, este 'Transworld Fertilizers Holding' Luxemburg, actionar majoritar la 'Azomures', in situatia in care conjunctura este favorabila, profitul este de sute de miliarde de lei, iar daca este nefavorabila, de zeci de miliarde de lei, Explicatia consta in faptul ca in Luxemburg exista o alta educatie despre conducerea corporativa, pe de o parte, iar pe de alta parte, mai exista un actionar minoritar, dar semnificativ, si anume 'Broadhurst + Lindsell Enterprises' Ltd, care exercita un control profesionist si eficace. Daca producatorii de uree care fac export ar incasa integral pretul produsului, ar face profituri excelente, asa cum sigur se vor inregistra la 'Azomures'. Daca ureea va pleca la 'Interagro' sau la 'Eurotrading Chemicals', la pret de productie, si de acolo afara, profitul potential se va externaliza, iar societatile producatoare se vor balaci in aceeasi mizerie.

    Sursa: Bursa, 13 iulie 2004.
    '

    mai mult

  • Petrom s-ar putea privatiza in maximum zece zile

    Adevarul   SNP

    ___
    Inchiderea Capitolului 14 - Energia in ziua de 30 iunie, la Bruxelles, pare sa fie un stimul in incheierea negocierilor pentru privatizarile utilitatilor din domeniul petrolului, gazelor si al energiei electrice. In conferinta de presa de ieri din cadrul Ministerului Economiei si Comertului, ministrul Dan Ioan Popescu a declarat in legatura cu inchiderea Capitolului Energia: 'Inchiderea capitolului 14 a fost posibila numai printr-un efort extraordinar din partea colectivului de specialisti din cadrul MEC si al unitatilor componente. S-a realizat o foaie de parcurs care a definit directiile de dezvoltare a energeticii romanesti, in urmatorii ani, a definit amploarea si ritmul proceselor de privatizare si ceea ce dorim sa devina sistemul energetic in viitorul apropiat. Marile privatizari sunt aproape de finalizare. Cand spun acest lucru, nu ma refer la semnarea propriu-zisa a documentelor, cat, mai ales, la procesul complex de pregatire a companiilor in acest pas major'. Intr-adevar, lucrurile par sa se precipite atat in privatizarea Electrica Dobrogea si Electrica Banat, Distrigaz Sud si Nord, cat mai ales in privatizarea SNP Petrom. Conform declaratiilor ministrului de stat Dan Ioan Popescu: 'In zece zile, dupa negocieri care au durat mai putin de un an, Petrom s-ar putea privatiza'. Iar contractul de privatizare a celor doua filiale Electrica se va semna in aceasta saptamana.

    Liviu Luca si Wolfgang Ruttenstorfer, fata in fata

    Una din problemele destul de spinoase, care trebuie perfect limpezita inainte de semnarea contractului de privatizare a Petrom, este cea a salariatilor companiei. Numarul acestora pare sa fie foarte mare - 57.000, comparativ cu cei ai OMV, 6.000. Aceasta, in contextul in care Petrom are o cifra de afaceri de 1,9 miliarde euro, iar OMV are vanzari de 7,6 miliarde euro. Cum principiul negocierilor a fost 'fara probleme postprivatizare', si problema salariatilor pare sa fie pusa la punct astazi intr-o intalnire dura intre Liviu Luca, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere si Independente Petrom, si presedintele Consiliului de Administratie al OMV Grup, Wolfgang Ruttenstorfer. Vor fi prezenti la discutii ministrul de stat, Dan Ioan Popescu, dar si directorul general al SNP Petrom, Gheorghe Constantinescu. Nu ar fi exclus ca aceasta intalnire sa fie punctul cel mai fierbinte in negocierile pentru privatizarea Petrom. Ministrul Dan Ioan Popescu a fost extrem de zgarcit in declaratii fata de acest subiect: 'Deocamdata nu pot sa spun decat ca este o intalnire extrem de importanta. Practic, este un dialog pregatitor pentru semnarea contractului. Se vor clarifica ultimele aspecte legate de problematica salariatilor din Petrom. Acest lucru a fost cerut atat din partea domnului Wolfgang Ruttenstorfer, presedintele OMV, cat si din partea domnului Liviu Luca, presedintele FSLI Petrom. Concret, se va discuta contractul de munca pe care il au sindicatele din companie, dar si alte aspecte care impun clarificari, inainte de semnarea contractului de privatizare a societatii'.

    Contractul Electrica-Enel, semnat in aceasta saptamana

    Dupa aproape doi ani de negocieri intre autoritatile romane si Enel, pentru vanzarea Electrica Banat si Dobrogea, s-ar parea ca in aceasta saptamana se va sparge gheata si se va semna primul contract de privatizare din sistemul energetic. 'Azi (ieri - n.r.), a aparut in Monitorul Oficial Hotararea de Guvern privind privatizarea celor doua distributii de energie electrica - Electrica Banat si Electrica Dobrogea. Prin aprobarea Guvernului, s-a realizat una din cele doua conditii pentru aceasta privatizare. Cea de-a doua conditie este legata de aprobarea din partea boardului Enel, aprobare despre care am fost informat ca s-a primit. Mai ramane acum sa stabilim ziua exacta pentru semnarea contractului intre cele doua parti. Cel mai probabil, acesta va fi semnat in aceasta saptamana.

    15 iulie - ultima zi pentru scrisorile de intentie in distributiile de gaze

    In linie dreapta au intrat si negocierile pentru privatizarea Distrigaz-Sud si Nord. Astazi, vine la Bucuresti Alexei Miller, presedintele Gazprom, pentru a discuta cu ministrul Dan Ioan Popescu aspecte privind privatizarea acestor doua societati. 'Intr-adevar, voi avea discutii si cu domnul Miller, presedintele Gazprom. Pana in prezent, am avut intalniri si discutii si cu presedintele Wintershall, cu al Gaz de France si cel al Ruhrgaz. Este normal sa existe discutii la nivelul conducerii acestor companii cu factorii de decizie din Ministerul Economiei si Comertului. Astept si eu cu mare interes scrisorile de intentie care se vor depune pana in data de 15 iulie pentru preluarea celor doua distributii de gaze', a mai declarat ministrul Dan Ioan Popescu.

    Sursa: Adevarul, 13 iulie 2004.'

    mai mult

Pagina

inchide