08.10.2004
-
Record istoric: Barilul de petrol a depasit 52 USD
Gardianul
___
Pretul petrolului doboara record dupa record, cotatia ajungand ieri, la inchiderea Bursei din New York, la peste 52 de dolari pentru un baril. Pretul titeiului nu a mai atins cote atat de ridicate de mai bine de 20 de ani.
Aceasta evolutie, constant crescatoare de cateva luni, pune sub semnul intrebarii perspectivele economiei mondiale.
Noul nivel record al barilului de petrol a fost provocat de situatia sondelor de extragere a petrolului din Goful Mexic, regiunea fiind grav afectata de uraganele de sezon, care au dus la scaderea productiei cu 15 milioane de barili. Totodata, situatia din Nigeria si sabotarea conductelor de petrol din Irak influenteaza intr-o mare masura bursele.
Tarile OPEC pompeaza petrol pe piata aproape de capacitatea maxima, orice intrerupere a livrarilor din Nigeria sau Irak putand afecta, imediat, fragilul echilibru dintre cerere si oferta.
Efectele imediate ale cresterii pretului petrolului sunt majorarea tarifelor la transportul aerian, costuri mai mari pentru companii, care pot avea drept urmare reduceri de personal, crestere economica slaba, pe fondul consumului in scadere, precum si preturi de vanzare cu amanuntul mai mari la toate produsele.
Sursa: Gardianul, 8 octombrie 2004. -
Senatul a iertat Tractorul de toate datoriile
Curentul
___
Totul pentru privatizarea societatii Tractorul Brasov. Asta pare sa fie regula dupa care senatorii au aprobat ieri proiectul de lege privind privatizarea societatii, acceptand amendamente la forma initiata de executiv prin Ordonanta de urgenta 53/ 2004.
Astfel, prin amendamentul la forma initiala propusa de guvern, senatorii au decis scutirea de la plata a dobanzilor si penalitatilor de orice fel, calculate de la data transferului dreptului de proprietate, pana la data emiterii ordinului comun pentru acordarea inlesnirilor la plata creantelor. In plus, pentru finalizarea procesului de privatizare, care treneaza de ceva vreme in cazul Tractorul, senatorii au luat decizia suspendarii oricarei forme de executare silita inceputa impotriva societatii Tractorul de catre creditorii bugetari ai AVAS. Totodata, la propunerea senatorului liberal Nicolae Vlad Popa, vanzarea pachetului de actiuni detinut de stat la Tractorul Brasov se va face catre firma Landini SPA si la orice firma controlata de aceasta, ca parte a grupului italian. Landini nu mai are, astfel, nici un motiv sa amane efectuarea transferului de proprietate asupra pachetului majoritar de actiuni.
Sursa: Curentul, 8 octombrie 2004.
07.10.2004
-
Investigatie la operatiunile Petrom din strainatate
Evenimentul Zilei SNP
___
Compania austriaca OMV trebuie sa prezinte Consiliului Concurentei documente suplimentare pentru a se stabili daca trebuie sau nu sa-si retraga participatia de 25 la suta detinuta la grupul Rompetrol.
Daca pina acum s-a pus doar problema influentelor pe care le-ar avea aceasta participatie pe piata interna, pe parcursul cercetarilor s-a constatat ca investigatia trebuie extinsa si asupra activitatii internationale a PETROM.
Din aceasta cauza, Consiliul Concurentei a prelungit termenul pina la care trebuie sa ia o decizie. Analiza este cu atit mai complexa, cu cit afacerile celor doua companii, PETROM si Rompetrol, se intersecteaza si peste hotare.
La sfirsitul lunii august, compania austriaca OMV a notificat Consiliul Concurentei in legatura cu preluarea companiei petroliere de stat care este, in acelasi timp, cel mai important actor din sectorul de prelucrare si distributie a carburantilor. Totodata, PETROM detine monopolul extractiei de titei din Romania. Raspunsul Consiliului era asteptat la sfirsitul lunii septembrie.
Numai ca, pe masura ce a avansat cercetarea, inspectorii de concurenta au constatat ca lucrurile sint mai complicate si au nevoie de mai mult timp, dar si de documentatie suplimentara.
PETROM si Rompetrol, concurenti si in Moldova
Presedintele Consiliului Concurentei, Mihai Berinde, declara ca nu este vorba despre o intirziere, dar este un caz complex ce trebuie analizat cu mare atentie pentru a se lua o decizie corecta.
Atit PETROM, cit si Rompetrol detin benzinarii in Republica Moldova si desfasoara activitati in zona Marii Caspice, mai precis in Kazahstan. Concurenta cea mai mare intre cele doua companii este pe piata distributiei de carburanti din Republica Moldova, unde atit PETROM, cit si Rompetrol vor sa-si dezvolte afacerile.
Preluarea PETROM face parte din stragia OMV de dezvoltare regionala, care prevede dublarea cotei de piata la 20% in zona Europei centrale si de est si a Dunarii si dezvoltarea capacitatii de rafinare numai pentru atingerea acestui obiectiv. Prin cumpararea PETROM, OMV va deveni lider regional pe piata produselor petroliere.
Activitatea internationala a PETROM
PETROM detine, in Kazahstan, licente pentru zacamintele Tasbulat, Turkemenoy si Aktas prin intermediul Tasbulat Oil Corporation. In 2003, investitia estimata a fost de 25,1 mil dolari. Desfasoara prin intermediul companiei Oztiurk Munai activitati de explorare si productie in perimetrul Sinelnikovskoe. In 2003, investitia realizata s-a ridicat la 9,6 mil dolari.
Anul trecut a achizitionat 95% din actiunile companiei Kom-Munai din Kazahstan, impreuna cu licenta de dezvoltare si productie a zacamintului petrolier Komsomolskoe. In 2003, investitia realizata s-a ridicat la 9 mil dolari.
Detine o cota de 30 la suta din piata produselor petroliere din Republica Moldova.
Are doua benzinarii si un depozit de produse petroliere in Ungaria. Cifra de afaceri a societatii PETROM KFT Ungaria a fost in 2003 de 19.045.716 dolari.
Sursa: Evenimentul zilei, 7 octombrie 2004. -
Landini va prelua Tractorul cu noul contract colectiv de munca, gata negociat de AVAS
Curentul
___
Una dintre cele mai lungi si, totodata, cele mai controversate privatizari din Romania - cea a societatii brasovene Tractorul - a intrat intr-o noua faza, si anume o noua... prelungire a termenului final pentru realizarea transferului de proprietate. Astfel, dupa ce anuntase ca va veni in Romania pentru a semna documentele de transfer, noul proprietar - compania italiana Landini, castigatoarea licitatiei organizate de APAPS anul trecut - a cerut o noua amanare.
La 'ultimul' termen final - 15 septembrie 2004 - castigatoarea licitatiei organizate anul trecut de fosta Autoritate pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS), pentru privatizarea uzinelor brasovene Tractorul, si anume compania italiana Landini, nu s-a prezentat pentru a opera transferul pachetului majoritar de actiuni si a-si a intra in atributiile de proprietar. In aceste conditii, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS - continuatoarea APAPS - n.n.) a stabilit un nou termen pentru acest transfer, si anume 1 octombrie a.c. Nici la acest termen 'final', insa, reprezentantii companiei Landini nu au venit la Bucuresti. In schimb, printr-o scrisoare trimisa la 30 septembrie a.c., si semnata de presedintele Consiliului de Administratie, Valerio Morra, Landini a informat AVAS ca este de acord sa finalizeze transferul de proprietate asupra actiunilor Tractorul Brasov 'in 15 zile de la publicarea ordonantei privind privatizarea societatii in'.
Este vorba de actul normativ adoptat de guvern la mijlocul anului 2003, prin care sunt stabilite o serie de facilitati ce urmeaza a fi acordate noului proprietar, cum ar fi stergerea datoriilor fata de bugetul de stat, amanarea la plata a unei mari parti din datoriile fata de bugetul asigurarilor sociale si conversia in actiuni a tuturor datoriilor societatii fata de furnizorii de utilitati (apa, gaze naturale, energie electrica etc.) Actul normativ a fost adoptat de Camera Deputatilor si urmeaza a fi adoptat si de Senat, ca apoi sa fie promulgat de presedintele Romaniei si publicat in 'Monitorul Oficial'.
Italienii se tem ca parlamentul le va anula unele facilitati acordate de guvern
'Principala rezerva pe care o au investitorii italieni este legata de faptul ca acestia se tem ca nu cumva parlamentul sa opereze modificari in ordonanta privind privatizarea Tractorul, mai exact sa anuleze unele facilitati acordate noului proprietar, ignorand faptul ca actul normativ in cauza a fost deja aplicat in cea mai mare masura' - ne-a declarat presedintele AVAS, dl Mircea Ursache.
Situatia creata a fost analizata, marti, de presedintele AVAS, impreuna cu reprezentanti ai sindicatelor Tractorul, CNS Cartel Alfa, Blocului National Sindical, CNSLR Fratia, CSN Meridian, Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii. Ursache a reamintit cu acest prilej ca Landini a anuntat in mai multe randuri ca intentioneaza sa finalizeze transferul dreptului de proprietate asupra uzinei din Brasov, insa reprezentantii firmei italiene nu s-au prezentat la discutii.
Facilitati peste facilitati, acordate de guvernul roman
Contractul de privatizare a fost semnat in luna septembrie a anului trecut, pentru o valoare totala a tranzactiei de 45,3 milioane de euro. Prin Legea de aprobare a ordonantei privind privatizarea Tractorul a fost stabilit si schimbul actiunilor detinute de SIF Transilvania la Tractorul (aproximativ 158 milioane de actiuni a 1.000 de lei fiecare) cu cele detinute de AVAS la Rulmentul Brasov (aproximativ 69 milioane de actiuni a 2.290 de lei fiecare). De asemenea, au fost anulate datoriile societatii fata de bugetele statului, in valoare de circa 4.000 miliarde de lei.
Totodata, printr-o hotarare de guvern s-a stabilit ca, in acest an, cumparatorii tractoarelor vor beneficia de subventii in valoare de 600 miliarde de lei, suma urmand sa fie majorata la 700 miliarde de lei anul viitor. Practic, statul roman subventioneaza, prin acest act normativ, 45% din pretul unui tractor.
Nu in ultimul rand, guvernul a acordat societatii brasovene o serie de imprumuturi, din fondurile AVAS, pentru plata consumului curent de energie si gaze naturale, cu dobanzi avantajoase si perioade de gratie cuprinse intre sase luni si un an.
In lipsa noului proprietar, AVAS este nevoita sa treaca la negociera contractului colectiv de munca pentru anul 2005. 'AVAS i-a dat mandat administratorului special sa negocieze cu sindicatele si sa stabileasca detaliile contractului colectiv de munca pentru anul viitor, urmand ca noul proprietar, firma Landini, sa preia acest contract', a precizat pentru 'Curentul' Mircea Ursache.
Sursa: Curentul, 7 octombrie 2004.' -
Fitch: Creditele luate de populatie au crescut profitabilitatea bancilor romanesti
Adevarul
___
Bancile romanesti au inregistrat, in anul 2003, un nivel ridicat al profitabilitatii, pe fondul cresterii semnificative a volumului creditelor, ceea ce presupune insa costuri mai ridicate de provizionare pe masura ce imprumuturile se apropie de scadenta, apreciaza agentia de evaluare Fitch Ratings. 'Ritmul rapid de majorare a creditelor, mai ales al celor acordate populatiei, unde marjele dobanzilor sunt ridicate, a favorizat cresterea profitabilitatii bancilor romanesti in anul 2003. Desi a pornit de la un nivel redus, avansul creditarii este ingrijorator pentru performantele portofoliului de credite, pe masura ce imprumuturile trebuie rambursate', a afirmat Tim Beck, director asociat al Fitch. El a apreciat ca pozitiva incetinirea cresterii creditelor in acest an, in urma reglementarilor adoptate de Banca Nationala a Romaniei in anul 2003. Potrivit unui studiu al Fitch referitor la sectorul bancar din Romania, acesta a trecut prin numeroase schimbari in ultimii trei ani, iar dezvoltarea imprumuturilor a dus la marirea profitabilitatii bancilor. Aceste evolutii au avut loc in contextul imbunatatirii situatiei economice a Romaniei, reflectata in cresterea PIB inregistrata din anul 2000 si diminuarea ratei inflatiei si a dobanzilor. Principala caracteristica a pietei bancare din Romania a fost cresterea semnificativa a imprumuturilor, care a atins 180% in perioada 2001-2003. Volumul creditelor catre populatie s-a marit de opt ori, desi este inca inferior celui inregistrat in alte state din Europa Centrala si de Est. Aceasta inseamna ca ratele de crestere ridicate erau de asteptat, dar si ca institutiile de credit au o experienta limitata in evaluarea riscului de credit al clientilor. Cea mai mare parte a imprumuturilor sunt denominate in devize straine, ceea ce expune debitorul la riscul fluctuatiilor cursului de schimb. Fitch apreciaza ca pe viitor exista in continuare posibilitatea maririi substantiale a volumului creditelor, concomitent cu accentuarea concurentei pe piata bancara. Institutiile de credit straine au intrat pe piata romaneasca considerata inca imatura si este de asteptat sa adopte strategii agresive pentru a obtine o cota de piata cat mai mare. In acelasi timp, este putin probabil ca marjele dobanzilor sa ramana, pe termen mediu si lung, la nivelurile din 2003.
Sursa: Adevarul, 7 octombrie 2004.'
06.10.2004
-
Doi investitori s-au retras de la privatizarea Electrica
ZF RO - FONDURI MUTUALE
___
Termenul pentru depunerea ofertelor finale pentru pachetul majoritar al distributiilor de electricitate Electrica Oltenia si Electrica Moldova se amana cu 12 zile pana pe 18 octombrie, au anuntat, ieri, reprezentantii ministerului economiei si comertului.
'Urmare a solicitarilor venite din partea ofertantilor precalificati privind completarea informatiilor necesare ofertarii, inclusiv cele din camera de date, a aparut ca necesara extinderea termenului de depunere a ofertei pentru a da posibilitatea investitorilor sa aprofundeze datele necesare prezentarii unei oferte care sa reflecte cat mai real valoarea si potentialul societatilor de distributie de energie electrica', explica oficialii ministerului de resort.
Potrivit acestora, pana la finele lunii august au depus documente de pozitie CEZ (Cehia), E.ON (Germania) si Union Fenosa International (Spania). Pe lista investitorilor care au depus expresii de interes si s-au precalificat se mai afla Public Power Corporation (Grecia) si AES (SUA).
Statul vrea in acest fel sa evite lipsa unei competitii intre investitori pentru cele doua distributii, care ar putea slabi pozitia vanzatorului in aceasta tranzactie. Grupul italian Enel a preluat in vara acestui an distributiile de electricitate Banat si Dobrogea, dupa ce a avut discutii de unul singur cu statul roman mai mult de un an, incercand sa traga in jos de pret.
Enel va plati 111,8 mil. euro pentru 51% din actiunile celor doua distributii, care au impreuna 1,3 milioane clienti. De aceasta data, Electrica Oltenia are singura peste 1,3 milioane clienti, ca si filiala Electrica din Moldova, pe piata fiind asteptari ca pretul platit de Enel pentru cele doua distributii mai mici sa fie depasit in cazul fiecareia dintre cele doua tranzactii.
Statul vinde direct 24,6% din actiunile Electrica Oltenia si Moldova catre investitori, care printr-un aport de capital vor ajunge sa detina 51%. Consultanta vanzatorului la acest proces de privatizare este asigurata de catre Bank of America Securities, casa de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, respectiv casa britanica de avocatura Alen & Overy.
Sursa: Ziarul Financiar, 6 octombrie 2004.' -
AVAS vrea sa preia regiile autonome
Cotidianul
___
Regiile autonome de gospodarire comunala vor fi transformate in societati comerciale ce vor apartine mai multor autoritati locale si centrale, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) urmand sa devina actionarul de baza in cadrul noilor firme, se arata intr-un comunicat AVAS.
Propunerea este inclusa intr-un memorandum, prezentat de AVAS in ultima sedinta de Guvern, referitor la implicarea autoritatii in procesul de conversie a creantelor in actiuni. AVAS a preluat creantele comerciale ale Distrigaz si Electrica, provenite, in majoritate, de la operatorii serviciilor publice de alimentare cu apa si energie termica.
In cazul in care autoritatea ar aplica metodele de recuperare prevazute de lege, operatorii ar putea fi lichidati si serviciile furnizate de ei, sistate.
„Transformarea operatorilor serviciilor publice in societati comerciale creeaza posibilitatea conversiei acestor creante in actiuni, AVAS putand deveni actionar de baza la societatile comerciale nou-infiintate, alaturi de consiliile locale, excluzandu-se premisa controlului politic excesiv si sistarea serviciilor publice de alimentare cu apa si energie termica', precizeaza comunicatul AVAS.
O parte importanta a datoriei operatorilor de servicii a fost creata de autoritatile locale care nu au achitat la timp diferentele de pret pentru energia termica si ajutoarele banesti. Aceasta situatie a dus la perceperea de penalitati contractuale de catre furnizorii de gaze si energie electrica, din vina exclusiva a consiliilor locale, se mai arata in comunicat.
Reorganizarea regiilor va solutiona si problema eligibilitatii furnizorilor de servicii in fata organismelor financiar-bancare si accesarea unor programe finantate de Uniunea Europeana.
Sursa: Cotidianul, 6 octombrie 2004.' -
SNCDD a inceput evaluarea activelor in vederea majorarii capitalului social
BURSA.RO - TITLURILE ZILEI
___
Membrii Comitetului Comun de Dezvoltare (CCD) a pietei de capital si reprezentanti ai Societatii Nationale de Compensare, Decontare si Depozitare a Valorilor Mobiliare (SNCDD) au stabilit, in cadrul sedintei CCD din 21 septembrie, constituirea unui colectiv mixt (format din reprezentanti ai BVB, BER si SNCDD) care sa actioneze in vederea realizarii strategiei privind constituirea depozitarului central. Aceasta strategie, propusa in comun de BVB, Rasdaq si asociatia brokerilor (ANSVM) si aprobata de catre actionarii SNCDD in cadrul AGA din 18 august, presupune majorarea capitalului social al SNCDD prin aportul in natura al Bursei, pina la nivelul de 75%, fapt ce conduce la diluarea participarii bancare si a societatilor de brokeraj.
Septimiu Stoica, presedintele BVB si al colectivului mixt al i, BER si CCD, ne-a declarat strategiei mai sus prezentata, este necesara evaluarea activelor SNCDD si BVB. Domnia sa a precizat ca a fost deja lansat procesul de evaluare a SNCDD, iar in ce priveste Bursa de Valori, a fost efectuata o evaluare preliminara a acesteia in vederea transformarii sale in societate comerciala pe actiuni. Elementele acestei evaluari vor fi preluate (si completate) pentru realizarea fuziunii cu Bursa.Electronica Rasdaq, precum si pentru majorarea de capital de la SNCDD, a adaugat domnul Stoica.
Presedintele BVB ne-a mai declarat ca, in partea a doua a lunii octombrie, spera ca va fi lansata o emisiune pilot de titluri de stat care vor fi tranzactionate pe piata bursiera, discutiile purtate cu Ministerul Finantelor Publice (MFP) in acest sens fiind avansate. BVB va indeplini functia de agent al MFP si va gestiona si functiile post tranzactionare.
In cadrul sedintei ce a avut loc saptamina trecuta, CCD a decis transmiterea catre CNVM a unor propuneri privind modificarea instructiunii nr.6/2004, cu privire la calculul de determinare a capitalului initial al societatilor de servicii de investitii financiare (SSIF). Septimiu Stoica a afirmat ca propunerile vizeaza includerea in capitalul initial al unui SSIF a unor elemente din activul societatii. Astfel, pe linga conturile prevazute in instructiunea CNVM nr.6/2004 (capital subscris varsat, prime de emisiune, rezerve legale, rezerve pentru actiuni proprii, rezerve statutare sau contractuale si alte rezerve), CCD propune includerea, la stabilirea capitalului social initial, si a sumelor cuprinse in conturile rezujtatul reportat si rezultatul intermediar (daca exista exprimata o opinie de catre un auditor financiar).
Sursa: Bursa, 6 octombrie 2004.
05.10.2004
-
Scade din nou dobanda de referinta a BNR
Romania libera
___
Banca Nationala a Romaniei a anuntat nivelul dobanzii de referinta pentru luna octombrie 2004 la 18,75% pe an. Incepand cu luna iulie a acestui an, dobanda de referinta a BNR a scazut constant, de la 21,25%, nivelul practicat in iunie, pana la 19,24% pe an, nivelul aferent lunii septembrie. Totodata, BNR a anuntat un volum mediu zilnic al depozitelor, la data de 1 octombrie, de peste 94.965 miliarde lei, cu o rata medie anuala a dobanzii de 18,69% pe an.
Pe de alta parte, Banca Central Europeana (BCE) a lansat, la finele saptamanii trecute, rata dobanzii de referinta la nivelul de 2% pe an, nivel nemodificat din luna iu-nie 2003, in timp ce nivelul ridicat al pretului petrolului ameninta cresterea economica a zonei euro, a informat AFP.
Sursa: Romania libera, 5 octombrie 2004. -
Ungaria investeste masiv in vestul si centrul tarii
Gardianul
___
Schimburile comerciale dintre Romania si Ungaria s-au cifrat in primul semestru al acestui an la peste 940 milioane euro. Importurile din Ungaria au reprezentat 60% din valoarea schimburilor comerciale, adica aproximativ 550 milioane euro. Pe primul loc in clasamentul produselor importate se afla masinile, aparatele si echipamentele electrice, in valoare de circa 75 milioane euro. In ceea ce priveste exporturile realizate de Romania in Ungaria, pe primul loc se claseaza produsele din aluminiu, care au valorat in perioada precizata aproape 50 milioane euro, cu aproape 750% mai mult decat in perioada similara. Din cauza aderarii Ungariei la Uniunea Europeana, schimburile agroalimentare ale acestei tari cu Romania au scazut cu peste 60%.
Cel mai mare volum al investitiilor unguresti in Romania a fost realizat in judetul Timis, potrivit declaratiilor sefului Biroului Comercial Ungar, Halasz Janos. Totodata, cele mai multe firme cu capital unguresc functioneaza in judetele Bihor, Cluj, Harghita. Din punct de vedere al ponderii capitalului de acest gen in totalul capitalului strain investit, pe primul loc se situeaza judetul Harghita – cu 65%, urmat de Cluj – 45%, si Mures - 30%.
Sursa: Gardianul, 5 octombrie 2004.
Pagina