Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

10.11.2004

  • SIF Transilvania, Electroaparataj Bucuresti, Contactoare Buzau si Lucian Garbacea vor Hidromecanica SA

    Cronica Romana   ELJ  SIF3

    ___
    Luni a fost ultima zi de depunere a ofertelor pentru achizitionarea pachetului majoritar de actiuni ale societatii Hidromecanica SA. Pentru achizitionarea pachetului de 50,97% din actiunile uzinei brasovene s-au inscris in cursa SIF Transilvania, care mai detine un pachet de 45% din actiuni, omul de afaceri Lucian Garbacea,. care a mai avut o tentativa de a cumpara uzina, Electroaparataj SA Bucuresti si Contactoare SA Buzau. Surprinzator, in cursa nu a mai intrat societatea Fin Ivar SA, companie aflata in cercul de influenta al senatorului Ioan Seche, aceasta fiind declarata castigatoare a ultimei licitatii, dupa care, in urma verificarilor facute a reiesit ca actionarii acesteia au datorii mari fata de bugetul statului, licitatia fiind anulata. Liderul Sindicatului Hidro-Forta, Mircea Apostu, spune ca noul patron al societatii, care va fi desemnat, dupa toate probabilitatile, pana la sfarsitul acestui an, va trebui sa fie de acord si cu cererile sindicatelor de pastrare a locurilor de munca, de majorare a salariilor si de acordare a tichetelor de masa. Abia dupa ce se va semna acest acord social noul patronat va putea intra in “paine”, spune liderul sindical.

    Sursa: Cronica romana, 10 noiembrie 2004.

    mai mult

  • Sase companii interesate de Urex Rovinari

    Adevarul   

    ___
    Urex Rovinari, societate adusa in stare de faliment de Alexandru Crisan junior, ar putea fi vanduta pana la finele anului, dupa cum apreciaza Mariana Somnea, administrator la SC Siomax Sar Tg. Jiu, societate desemnata pentru lichidarea judiciara a Urex. Pana in prezent sase firme au cumparat caietul de sarcini. Acestea sunt: Robelectra SRL Rovinari, C.F.A.C.C. Galati, Neptun SA Campina, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, Grimex Oltenia Craiova, Crang Mihaita SRL Ploiesti. Patrimoniul Urex a fost evaluat la 294 miliarde lei, in conditiile in care datoriile uzinei depasesc 900 de miliarde.

    Sursa: Adevarul, 10 noiembrie 2004.

    mai mult

09.11.2004

  • Salariatii Armatura arunca compania in bratele Hertz

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   ARM

    ___
    Producatorului de robinete de uz casnic, utilaje agricole si alte piese metalurgice Armatura Cluj-Napoca vrea sa deruleze o operatiune de majorare a capitalului social care ar putea trece controlul societatii din mainile salariatilor in cele ale companiei austriece Hertz, companie cu un obiect de activitate identic. Austriecii detin o participatie de 20% din capitalul companiei pe care au cumparat-o in 2001 de la Bursa. Asociatia Salariatilor detine un pachet de 40% din actiuni care le permite sa controleze in prezent societatea. Preluarea pachetului de 20% a coincis cu semnarea unor contracte.

    Majorarea se va realiza prin aport de capital, in valoare de pana la 76 miliarde de lei (1,9 milioane de euro). Actionarii companiei vor avea dreptul sa subscrie cate o actiune noua pentru fiecare actiune detinuta la un pret de 5.000 de lei, egal cu valoarea nominala. Pe Bursa, actiunile Armatura se tranzactioneaza in jurul valorii de 8.000 de lei. Actiunile ramase nesubscrise in concordanta cu dreptul de preemtiune vor putea fi cumparate tot de actionari, dupa metoda 'primul venit, primul servit,' ceea ce inseamna ca Hertz va putea cumpara actiunile ramase nesubscrise si isi va putea majora detinerea.

    Asociatia Salariatilor are inca de platit rate din contractul de privatizare pentru cele 40% pe care le detine, neputand instraina pachetul de actiuni fara acceptul statului. 'Probabil ca si PAS-ul va subscrie in majorare, dar vom vedea cat vom putea sa subscriem. Hertz este interesata de Armatura. Daca vor veni cu cateva milioane de dolari, probabil isi vor mari participatia. Scopul majorarii este acela de a aduce bani in societate,' a comentat Mircea Serbulescu, director de marketing al companiei.

    Dupa salariati si Hertz, cei mai importanti actionari ai Armatura sunt Banca Transilvania si fondul american de investitii Broadhurst, care detin cate 5% din actiuni. Primele noua luni ale anului 2004 au insemnat pentru Armatura o scadere a vanzarilor si a profitului fata de anul trecut. Pe primele noua luni ale anului compania a avut o cifra de afaceri de 167 miliarde de lei, in scadere cu 6% in lei si un profit de doar 455 milioane de lei, de trei ori mai mic fata de perioada similara a anului trecut. Capitalizarea bursiera a Armatura este de 2,9 milioane de euro.

    Sursa: Ziarul financiar, 9 noiembrie 2004.'

    mai mult

  • Asirom se mentine in fruntea societatilor de asigurari

    Curentul   

    ___
    Societatea de asigurari Asirom a inregistrat, in primele noua luni ale anului, prime brute subscrise de 4.387 miliarde de lei (aproximativ 107,7 milioane de euro) se arata intr-un comunicat al companiei. Asirom mentioneaza ca a pastrat un curs ascendent fata de aceeasi perioada a anului trecut.

    In ceea ce priveste asigurarile generale, primele brute subscrise au insumat 3.704 miliarde de lei, in conditiile in care asigurarile de credite si garantii au avansat cu 119%, cele de risc financiar cu 48%, iar asigurarile de transport naval cu 38%.

    Primele aferente asigurarii obligatorii de raspundere civila auto au urcat cu 27% fata de perioada ianuarie - septembrie a anului 2003, se precizeaza in comunicat. Valoarea primelor brute subscrise pentru asigurari de viata a crescut cu 56%, la 683 miliarde de lei.

    Potrivit comunicatului, valoarea despagubirilor acordate asiguratilor a fost de circa 2.100 miliarde de lei, iar rezervele tehnice s-au majorat cu 30%, pana la 4.767 miliarde de lei. In 2003, societatea a cumulat venituri de 4.965,7 miliarde de lei, in timp ce profitul brut a atins 248,6 miliarde de lei.

    Sursa: Curentul, 9 noiembrie 2004.

    mai mult

  • Nevoia de capital si perfectionarea managementului, doua din tintele privatizarii Petrom

    Adevarul   SNP

    ___
    Proiectul de lege privind privatizarea Petrom a fost aprobat de plenul Senatului in ziua de 3 noiembrie, desi senatorii au acuzat Guvernul de lipsa de transparenta in legatura cu acest proces. Senatorii PNL si PD au aprobat privatizarea Petrom, desi au ridicat obiectii privind conditiile tehnice si financiare in care s-a realizat proiectul. Proiectul va fi supus si dezbaterii Camerei Deputatilor. S-ar parea ca si parlamentarii au inteles rolul pe care l-a jucat Petrom in acordarea statutului de economie functionala de piata pentru tara noastra, precum si in aderarea Romaniei la UE in 2007. Legat de importanta privatizarii Petrom, Gheorghe Constantinescu, directorul general al societatii, ne-a declarat: 'Am avut si am un rol foarte clar in conducerea companiei. Am reusit sa curat societatea, sa fac lumina in platile compensatorii si sa creez un climat comercial corect. Toate acestea au dus la reducerea costurilor de productie, la stabilizarea productiei de titei si a cresterii celei de gaze. Toate acestea au dus la cresterea valorii Petrom in vederea privatizarii. Pe langa aceste elemente care tin de managementul firmei, am reusit sa fac fata presiunilor de tot felul, dar nu de unul singur. Permanent am fost sustinut de Ministerul Economiei si Comertului. Mai multe nu pot spune, dar parlamentarii romani au inteles ca Petrom trebuie sa se privatizeze. Compania are nevoie de capital pentru dezvoltare, tinand cont de gradul de indatorare. In plus, este vorba si de perfectionarea managementului in contextul integrarii regionale si europene'. Reamintim ca in 23 iulie, MEC-OPSPI a semnat contractul de privatizare a Petrom cu OMV, Austria. Austriecii vor plati 669 milioane de euro pentru 33,34% din actiuni, aducand, ulterior, o majorare de capital pana la 1,5 miliarde de euro. Petrom a obtinut pe primele noua luni ale acestui an un profit net de 2.266 miliarde lei - 55,6 milioane de euro. Cifra de afaceri a companiei a crescut si ea cu 22%, ajungand, pentru aceeasi perioada, la 64.539 miliarde lei. Aceasta crestere spectaculoasa s-a datorat si majorarii din luna august a pretului la carburanti, crestere care a adus mari profituri in conturile operatorilor din domeniul petrolier romanesc. Si, desi se vorbeste de Petrom ca de cea mai mare companie romaneasca, operand in domeniul titeiului, Petrom este si un mare producator de gaze naturale. Produce anual o cantitate aproape egala cu cea a Romgaz - 6 miliarde mc de gaze naturale. Productia de titei a Petrom s-a stabilizat la 6 milioane de tone anual. Toate aceste elemente au facut ca Petrom sa ocupe locul intai in Topul celor mai mari 100 de companii din Romania, urmata de Rompetrol.

    Parteneriat pentru o conducta petroliera paneuropeana

    In perioada 4-5 noiembrie 2004, s-a desfasurat, la Bucuresti, cea de a patra sesiune a Comitetului interstatal constituit ca urmare a prevederilor 'Protocolului privind infiintarea Sistemului Interstatal de transport al titeiului de la Constanta, Romania, la Trieste, Italia', semnat la Bucuresti in 10 septembrie 2001 intre Romania, Serbia-Muntenegru si Croatia. Actualele lucrari ale Comitetului Interstatal s-au finalizat cu semnarea unui protocol care prevede etapele derularii Proiectului de constructie a conductei Pan European Oil Pipeline. PEOP, demarat ca un proiect regional, a capatat un caracter strategic pentru aprovizionarea pietei europene, prin includerea Italiei si Sloveniei in cadrul acestui parteneriat. Semnatarii protocolului sunt copresedintii Comitetului Interstatal - Andrei Grigorescu, secretar de stat pentru Politici Industriale in cadrul MEC, Slobodan Sokolovic, asistentul ministrului Energiei si Minelor din Serbia, si Zeljiko Tomsic, asistentul ministrului Economiei, Muncii si Antreprenoriatului din Croatia. Mandatul pentru ducerea la indeplinire a acestui proiect a fost acordat Consiliului International de Consultanta, studiul de fezabilitate pentru partea romana fiind finantat de catre Uniunea Europeana prin programul PHARE. Proiectul va fi derulat cu respectarea cerintelor europene de protectie a mediului. Proiectul va fi prezentat de catre Consiliul International de Consultanta la urmatoarea sesiune a Comitetului Interstatal, care va avea loc la Belgrad, in prima jumatate a lunii februarie 2005. Aceasta conducta ar putea traversa Romania pe o lungime de 630 km si va iesi din tara prin zona Timisoarei. Intrebat de ce proiectul a stagnat din 2001 pana in noiembrie 2004, Andrei Grigorescu, secretar de stat in MEC, a declarat: 'Proiectul este unul complex, fiind legat de importanta lui economica, dar si dependent de stabilitatea economica din zona. In trei ani, tot acest proces a avansat si s-a ajuns la o conceptie clara - trebuie o conducta noua de la capat la capat. Tarile participante sunt Italia, Serbia, Croatia, Slovenia, Austria si Romania. Titeiul din Marea Caspica nu va mai traversa prin porturi, ci va fi pompat direct in aceasta conducta. Ea se va intalni cu conducta Transalpine la Trieste, Italia, iar prin aceasta titeiul va ajunge in Austria si Germania'. In prezent, s-a dat verde la constituirea echipelor de consultanta pentru fiecare tara in parte, dar si pentru proiectul general. Acestea, alaturi de autoritati, vor initia negocieri cu diferite companii financiare, interesate in finantarea proiectului. Toate acestea vor demara incepand cu februarie 2005.

    Sursa: Adevarul, 9 noiembrie 2004.'

    mai mult

08.11.2004

  • Profitul Braiconf, afectat de majorarea impozitului la exporturi

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   BRCR

    ___
    Profitul companiei Braiconf Braila, unul din cei mai mari producatori de textile autohtoni, este estimat ca va scadea cu 23 de procente in 2004, la 1,58 milioane de euro, fata de 2 milioane de euro in 2003. Aceste rezultate sunt determinate de cresterea impozitului pe profit pentru productia livrata la export de la 12,5% anul trecut, la 25% in 2004, afirma directorul comercial a Braiconf, Cornelia Cuciureanu. Cifra de afaceri a companiei este estimata ca va creste cu 10 procente anul acesta, p?na la 12,8 milioane de euro, de la 11,5 milioane de euro in 2003, in primul r?nd pe baza exporturilor.

    Compania, care fabrica in lohn camasi barbatesti - reprezent?nd 70% din cifra de afaceri - si confectii pentru femei, lucreaza in procent de 90% pentru exporturile in statele Uniunii Europene. 'In 2003, exporturile au fost orientate mai ales catre Italia si Germania. Anul acesta am intrat masiv si pe piata din Anglia, peste 20% dintre v?nzarile noastre la export venind din contractele cu Anglia. Incercam sa ne dezvoltam si pe alte piete, iar din 2004 am lucrat si cu firme din Europa de Nord', spune directorul general a Braiconf, Anica Nisioi.

    Numai 10% din productie este destinata pietei interne, unde Braiconf concureaza cu firme ca T?rnava Sighisoara, Star-Confex Bucuresti, Confectii B?rlad, Gama Sibiu, cu o cota de piata variind in functie de sezon intre 22 si 25%.

    Printre clientii externi se numara Benneton (Anglia), Stefanel (Italia), Bodoni (Germania) sau Oliver Grant (Franta), Braiconf produc?nd si pentru brand-uri ca Valentino, Kenzo, Rochas, Gianfranco Fere, Versace Sport sau Givenchy.

    Faptul ca Braiconf se afla in atentia investitorilor straini de multi ani a influentat pozitiv pretul actiunilor, numai anul acesta pretul mediu cresc?nd cu 148%. La un curs de 2,05 euro/actiune, ultimul curs de tranzactionare, Braiconf are o capitalizare de peste 15 milioane de euro. Volumul investitiilor companiei a crescut de la 640 de mii de euro in 2003 la aproape 800 de mii de euro in 2004. Peste 90% din valoarea investitiilor o reprezinta achizitionarea de utilaje noi si investitiile in retehnologizare, pentru atingerea standardelor europene.

    Principalii actionari ai Braiconf sunt PAS Braiconf Braila - 39,95%, Tidal Wave Trading Limited - 9,99%, Romanian Reconstruction Capital Limited Cyprus - 9,37%, Romanian Reconstruction Capital - 4,99%, Porto Romania Impex - 1,68%, alti actionari - persoane fizice - care detin 34% din actiunile companiei. Ultimul pret al actiunilor companie pe Rasdaq a fost de 79.300 lei/actiune, la care capitalizarea bursiera a companiei este de circa 14 milioane de euro.

    Sursa: Ziarul financiar, 8 noiembrie 2004.
    '

    mai mult

  • Privatizarea Antibiotice, hotarata in 2005

    Curierul National   ATB  BIO  SCD

    ___
    Discutiile cu privire la oportunitatea privatizarii Antibiotice Iasi vor incepe in 2005, a declarat directorul general al producatorului de medicamente, Ioan Nani, citat de Mediafax. El a precizat ca, in urma cu doi ani, au existat mai multe propuneri de privatizare, dar in final s-a decis pastrarea pachetului de actiuni si dezvoltarea fabricii. Pentru anul 2004, Antibiotice estimeaza o cifra de afaceri de aproximativ 40 milioane de euro si un profit brut de peste patru milioane de euro.

    Sursa: Curierul national, 8 noiembrie 2004.

    mai mult

  • Decizia BNR de a lasa libere fraiele cursului valutar ar putea aduce mai multi investitori la Bursa

    Adevarul   

    ___
    Decizia Bancii Centrale de a lasa o mai mare libertate cursului valutar, masura care a determinat, cel putin pe termen scurt, o apreciere a monedei nationale, ar putea atrage mai multi investitori pe piata de capital. Astfel, brokerii nu exclud faptul ca unii dintre cei care isi pastreaza economiile in valute la banci sau 'la saltea' sa se indrepte catre Bursa de Valori Bucuresti (BVB), date fiind performantele acesteia din ultima perioada. 'Raspunsul depinde de evolutiile cursului dupa aceasta 'libertate' mai mare. Daca ne uitam pe scaderile de curs ale monedei americane si ale euro fata de leu din ultima perioada, atunci in mod cert acestea determina un interes in crestere pentru piata de capital. Exista, din pacate, inca multe persoane in tara noastra care isi pastreaza economiile in valute - in banci sau 'la saltea'. Evolutiile cursurilor valutare din ultimii ani, dar si dobanzile bancare la depozitele in valute au dat suficiente motive de nemultumire celor care au folosit valuta ca plasament. Astfel, in prezent, din ce in ce mai multe persoane din aceasta categorie cauta alternative noi de economisire. Primim, in ultima vreme, tot mai multe intrebari de la clienti sau de la potentiali clienti care au decis sau doresc mutarea economiilor - integral sau partial - din valute spre piata de capital. Este pana la urma vorba de o evolutie normala, pe masura ce publicul investitor devine mai educat si mai informat cu privire la posibilitatile de plasare a banilor in fonduri deschise de investitii, actiuni si obligatiuni', este de parere Razvan Pasol, director general al societatii de brokeraj Intercapital Invest. La randul sa, Alin Brendea, director de operatiuni la societatea de brokeraj Prime Transaction, crede ca actuala situatie de pe piata valutara ar putea determina un interes sporit pentru investitia la Bursa. 'Anuntul BNR privind intentia acesteia de a lasa cursul mai flexibil poate determina, cel putin pe termen scurt, o apreciere a monedei nationale. In aceasta conjunctura, detinatorii de valuta ar putea sa se indrepte spre investitii in lei. Din acest punct de vedere, investitiile in actiuni - care reprezinta investitii in lei - pot inregistra un interes in crestere din partea investitorilor, mai ales tinand cont de performanta foarte buna a pietei valorilor mobiliare din acest an. Reprezentantii BVB ii indeamna insa la prudenta pe investitori. 'Daca fluctuatia va avea sensul de depreciere a leului, atunci performanta BVB, in lei, va trebui foarte atent comparata cu performanta investitiei intr-o valuta. Daca lucrurile stau invers, adica daca va fi o apreciere a leului fata de valuta, atunci investitia la BVB este binevenita', considera Stere Farmache, director general al Bursei de Valori Bucuresti. De mentionat ca o persoana care ar fi investit la inceputul anului la Bursa ar fi avut acum un castig mediu de aproximativ 80 la suta.

    Sursa: Adevarul, 8 noiembrie 2004.'

    mai mult

05.11.2004

  • Isarescu prognozeaza o inflatie de 3% ?n 2007

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Inflatia ar putea ajunge la 3% in 2007, a declarat ieri guvernatorul BNR Mugur Isarescu, in cadrul sesiunii finale Strategia de Dezvoltare Durabila a Romaniei, 'Orizont- 2025'. Pe anul viitor, banca centrala estimeaza o rata a inflatiei de circa 7%.

    Potrivit guvernatorului BNR, asigurarea stabilitatii preturilor (prin reducerea inflatiei), reprezinta singurul obiectiv specific al politicii monetare promovate de banca centrala in vederea aderarii la Uniunea Europeana.

    Din 2005, Banca Nationala va trece, pentru atingerea acestui obiectiv, la aplicarea unei politici monetare de tintire a inflatiei, urmarind anual reducerea inflatiei cu o patrime sau o treime din cresterea preturilor in anul anterior. Procesul de dezinflatie graduala, inceput in Romania in 2000, va fi finalizat, apreciaza guvernatorul BNR, in 2006 (in Polonia, a durat sapte ani).

    Pretul serviciilor, continuarea corectiilor la preturile administrate si cresterea cererii interne (consumul populatiei si cel guvernamental) sunt printre factorii care vor alimenta in continuare preturile de consum, a aratat Mugur Isarescu. Pretul serviciilor, de exemplu, care inca se situeaza mult sub nivelul tarilor dezvoltate, va creste permanent, adaugand inflatiei 2-3 procente pana in 2009. Corectiile efectuate in cazul preturilor administrate (cum este cel al energiei) vor plusa cu 1,5% indicele preturilor de consum pana in 2006.

    BNR va urmari 'o orientare prudenta a politicii monetare in urmatorii ani, pentru a pastra in limite rezonabile expansiunea cererii interne', a declarat Isarescu. 'Toti caii merg la trap, problema va fi sa-i tinem ?n frau', a explicat guvernatorul.

    In calendarul trecerii la moneda unica, anii 2005-2007 vor insemna continuarea procesului de dezinflatie si eliminarea ultimelor restrictii privind contul de capital. Pana in 2010, sustine guvernatorul BNR, va fi formata piata interna de capital pe termen lung.

    'Marea problema a Romaniei in urmatorii 5-10 ani va fi sa lucreze cu succesul', este de parere guvernatorul BNR, 'in cazul unei crize sunt cateva reguli simple de urmat'.

    Mugur Isarescu a mai spus ca eliminarea arieratelor catre bugete ar conduce la obtinerea unor venituri suplimentare ale statului de circa 4% din PIB si ca proiectele majore de infrastructura si mediu, prevazute pentru urmatorii 20 de ani, necesita o finantare de circa 76 miliarde de euro, suma care va trebui asigurata si din surse bugetare.

    Guvernatorul BNR a aratat ca statul va trebui sa contribuie in continuare la finantarea acestor proiecte, cu o medie de 1% din produsul intern brut al anilor 2005-2025. Aceste proiecte ar urma sa beneficieze anual si de cofinantare din partea Uniunii Europene, cu circa 1,7% din PIB.

    Sursa: Ziarul Financiar, 05.11.2004'

    mai mult

  • OPEC dixit: se ieftineste petrolul!

    Realitatea Romaneasca   

    ___
    Dupa ce pretul titeiului a tot crescut in ultimele luni, atingand chiar cote istorice, ministrii OPEC (organizatia tarilor producatoare de petrol) prognozeaza scaderea pretului. Astfel ca, dupa ce a doborat record dupa record, pretul barilului de titei se afla de trei zile in scadere, iar tendinta va continua, spun expertii OPEC, citati de Deutsche Welle.

    Este deja a treia zi in care pretul petrolului se mentine cu cinci dolari mai mic fata de inceputul saptamanii trecute, cand un baril era cotat la peste 55 de dolari.

    Totodata, expertii apreciaza ca printre motivele stoparii cresterii pretului petrolului se afla atat cresterea stocurilor de titei in Statele Unite, cat si cresterea dobanzii de referinta a Bancii Centrale chineze.

    Cu toate previziunile expertilor OPEC, s-ar parea ca situatia se inrautateste iar. Si asta pentru ca pretul petrolului a crescut ieri in Asia dupa anuntarea unei greve nelimitate incepand cu 16 noiembrie in Nigeria, in sectorul petrolier, si dupa paralizia rafinariilor din Kuweit din cauza unei pene de electricitate, potrivit AFP.

    Astfel ca, ieri-dimineata, barilul de petrol light sweet crude (planuit pentru livrare in decembrie) a crescut cu 20 de centi, la 51,96 de dolari, fata de 51,76 de dolari la inchiderea de vineri a bursei newyorkeze. Anterior cotatia atinsese 52,33 de dolari.

    In vara acestui an, organizatia tarilor producatoare de petrol a decis sa creasca plafonul productiei de titei cu doua milioane de barili pe zi.

    Asta, in incercarea de a mai redresa un pic lucrurile pentru a stopa cresterea pretului. Expertii OPEC s-au inselat atunci pentru ca pretul titeiului a continuat sa creasca, chiar si in pofida acestei suplimentari. De altfel, la vremea aceea, comerciantii si-au exprimat scepticismul fata de reusita initiativei OPEC.

    Sursa: Realitatea Romaneasca, 05.11.2004

    mai mult

Pagina

inchide