Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

09.09.2005

  • Cresterea aberanta a preturilor carburantilor afecteaza serios ritmul de crestere a economiei

    Gandul   

    ___
    In ultimele trei luni, mai exact in perioada 3 iunie – 7 septembrie, pretul benzinei fara plumb a crescut cu 16,7%, doar in ultima luna cresterea de pret fiind de 8,8%, se arata intr-o analiza realizata de societatea de consultanta financiara Voinea Business Development (VBD). Celelalte categorii de carburanti s-au scumpit si ele in procente asemanatoare. Aceasta crestere aberanta a preturilor are, pe langa efectele pe termen scurt- scoaterea din buzunar a peste 300.000 in plus la fiecare plin de benzina facut de romani- si efecte negative pe termen ceva mai lung asupra economiei in ansamblu. Concret, pentru fiecare crestere cu 10% a pretului carburantilor, ritmul de crestere a PIB scade cu 0,28%, se arata in studiul citat. Ceea ce inseamna ca, deja, majorarile de pret de la inceputul anului au „inghitit” mai bine de 0,5% din cresterea economica din acest an. In acest context, daca pretul benzinei ajunge la 40.000 lei vechi pe litru pana la sfarsitul anului, aceasta echivaleaza cu o scumpire de 35% fata de inceputul anului, si implicit cu o incetinire a ritmului de crestere a PIB cu aproximativ 1%. „Se poate deja aprecia ca o parte din incetinirea ritmului de crestere a PIB pe primul semestru a fost provocata si de scumpirea carburantilor”, spun specialistii de la VBD.

    Cresteri de preturi in lant la celelalte produse

    Cresterea preturilor la carburanti afecteaza in special sectoarele de energie electrica, termica, gaze; materiale de constructii; metalurgie si siderurgie, transporturi; chimie si fibre sintetice. In aceste sectoare, valoarea adaugata bruta scade cu cel putin 1% la fiecare crestere cu 10% a preturilor la carburanti. De altfel, potrivit studiului citat, singurii care castiga din galopul preturilor la benzina sunt companiile din domeniul prelucrarii titeiului, in rest, toate celelalte sectoare ale economiei sunt serios afectate. In ce priveste efectul final, asupra populatiei, pe langa scumpirea benzinei, romanii se pot astepta si la cresteri de preturi in lant la celelalte produse si servicii. Si asta, deoarece, pentru a compensa scaderea valorii adaugate brute, este posibil ca producatorii sa creasca preturile de productie. „Pe ansamblul economiei nationale, pentru a compensa pierderea valorii adaugate brute, este nevoie de o crestere cu 0,6% a preturilor de productie la fiecare scumpire a carburantilor cu 10%”, se arata in studiul VBD.

    Efectul cresterii preturilor la carburanti asupra incetinirii ritmului de crestere al PIB-ului poate fi astfel compensat, dar pe seama cresterii preturilor de productie. Daca pretul benzinei creste pana la 40.000 lei vechi pana la sfarsitul anului, este nevoie pentru a compensa aceasta scumpire de o crestere suplimentara a preturilor de productie pe ansamblul economiei nationale cu aproximativ 2%, conchid specialistii VBD.

    Studiul a fost realizat pe baza tabelelor input-output si a contributiei fiecarui sector la valoarea adaugata bruta (si implicit la formarea PIB), si s-a bazat pe premiza mentinerii unui nivel constant al cererii pentru carburanti. Rezultatele studiului trebuie considerate drept estimari, avand in vedere limitarile provenite din structura informatiei statistice disponibile.

    Sursa: Gandul, 9 septembrie 2005.

    mai mult

  • Wiener Stadtische este noul lider al asigurarilor

    Averea   

    ___
    Strategia achizitiilor a rasturnat ierarhiile pietei asigurarilor. Austriecii de la Wiener Stadtische care au alipit recent la Unita compania Omniasig si un grup de firme-satelit ale acesteia, spun ca au in acest moment o cota de piata cu 4% mai mare ca Allianz-Tiriac si Asirom.

    Pentru a domina piata, austriecii au platit 64 de milioane de euro pe Omniasig, care se plasa pe locul trei in clasamentul local al asiguratorilor. Urmeaza reorganizarea holdingului si o oferta mai buna pentru clienti - noul grup de asigurare fiind si singurul din Romania care ofera toata paleta de servicii de asigurare.

    In urma achizitiei companiei Astra de catre Uniqua, Ardaf ramane singura firma de asigurari interesanta pentru investitori de pe piata, avand in vedere cota de piata, spun analistii pietei. Ardaf discuta o posibila preluare, spun surse din piata, insa nu cu Wiener Stadtische (WS).

    'Nu vom mai opera achizitii, intrucat putem avea probleme cu concentrarea economica atat la Consiliul Concurentei din Bucuresti, cat si cu organul omolog de la Bruxelles', spune Christian Brandstetter, membru al Consiliului director al WS. Prin preluarea Omniasig WS a atins o cota de piata de circa 20% la 1 martie 2005 si 1,2 milioane de clienti.

    Inainte de preluarea Omniasig grupul austriac avea, prin Unita si Agras, doar 6-7% din piata. Dupa reorganizare, Unita va ceda politele de viata in favoarea firmei specializate a Omniasig. In timp ce Unita este inclinata mai mult spre asigurari de persoane fizice, Omniasig SAR, desi are la baza oferta pentru persoane fizice, asigura mai mult firmele.

    Agras a ramas lider de piata pentru asigurarile marilor terenuri din domeniul agricol, si isi va vedea produsele promovate in curand in toata reteaua locala a WS. Astfel, se intentioneaza cooptarea micilor gospodarii taranesti, pana la nivelul celor de 0,5-1 hectare- unde se practica agricultura de subzistenta.

    'Culturile cu suprafete mari au fost intotdeauna asigurate. Noi dorim sa atragem micii proprietari', spune Brandstetter.

    Totodata, Autosig, fosta firma de leasing si vanzari auto second - hand, va deveni firma specializata in evaluarea daunelor auto, a declarat pentru Averea Brandstetter. Iar Addenda va trebui sa evalueze potentialul pietei si sa ofere servicii impreuna cu diverse clinici sau spitale.

    WS vrea totodata ca produsele de bancassurance, (oferite in prezent de Unita si Raiffeisen), sa se extinda si in sfera BCR. 'Dupa privatizare, am prefera sa colaboram la BCR cu Erste Bank, grupul austriac cu care mai avem parteneriate preferentiale si in Cehia, Croatia sau Slovacia, in afara Austriei. Oricare nou partener, castiga-tor al cursei BCR, va fi insa binevenit.' spune Brandstetter.

    Totodata, nici o subsidiara a WS nu va fi delistata.

    Tarom va fi penalizat pentru intarzieri

    Omniasig a pierdut insa recent oportunitatea de a prelungi contcatul de asigurare semant cu Tarom. Consiliul de Administratie al Tarom a anulat, miercuri, rezultatul licitatiei organizate in data de 29 august pentru asigurarea flotei operatorului aerian, dupa ce a constatat ca nu au fost indeplinite conditiile prevazute de lege privind achizitiile publice.

    'Oferta Omniasig a fost una onesta, venita din partea WS- un trust cu rating A<( S&P) . Nu e vina WS ca are asa un rating. A avut loc o licitatie absolut uzuala, care din pacate a fost intrerupta si va fi reluata', spune Brandstetter. El sustine ca Tarom pierde din amanarea luarii unei decizii.

    'Numai in ultimele cinci saptamani au avut loc sase accidente aviatice importante, si toate aceste intarzieri sunt in dezavantajul Tarom, intrucat pretul primelor de asigurare creste. Cu cat asteapta mai mult, cu atat totul va deveni mai scump' afirma Brandstetter.

    In urma protestelor firmelor Astra si Ardaf, care sustin ca oferta Tarom s-a portivit 'manusa' doar Omniasig, care e singura care beneficiaza de ratingul firmei-mama, firma aviatica a decis ca licitatia sa fie reluata.

    Sursa: Averea, 9 septembrie 2005.'

    mai mult

08.09.2005

  • Afaceri mai mari si profit triplu la Automatica Bucuresti

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Producatorul de echipamente pentru industria electronica si electrotehnica Automatica Bucuresti si-a triplat castigurile semestriale, obtinand in primele sase luni un profit net de 6 milioane de lei (1,64 milioane de euro). Principalul factor de influenta care a condus la inregistrarea acestei cresteri a fost variatia stocurilor, acestea scazand cu 3,65 milioane de lei in comparatie cu prima parte a anului trecut, conform raportului financiar publicat de Automatica.

    In aceeasi perioada, cifra de afaceri a companiei a crescut cu 59%, pana la un nivel de 16,7 milioane de lei (4,6 milioane de euro). In primele sase luni din 2005 Automatica s-a concentrat pe dozarea eficienta a consumurilor si pe realizarea unor produse cu finalitate apropiata, se precizeaza in raportul companiei. Din activitatea de exploatare Automatica a obtinut un profit brut de 6,1 milioane de lei (1,66 milioane de euro), fata de numai 2,1 milioane de lei (635.000 de euro) cat a fost rezultatul din exploatare in primul semestru al anului trecut.

    Pana la inchiderea editiei reprezentantii companiei nu au putut fi contactati pentru mai multe comentarii privind rezultatele financiare si activitatea societatii. La sfarsitul primului semestru, Automatica Bucuresti avea datorii in valoare de aproximativ 16,2 milioane de lei (4,42 milioane de euro), conform site-ului Ministerului Finantelor Publice. Din aceasta suma, 1,7 milioane de lei (0,43 milioane de euro) sunt reprezentate de datorii la bugetul de stat, 1,9 milioane de lei (0,5 milioane de euro) la bugetul asigurarilor de sanatate, 11 milioane de lei (3 milioane de euro) datorii la bugetul asigurarilor sociale de stat si 1,6 milioane de lei (0,45 milioane de euro) la bugetul asigurarilor pentru somaj.

    Conform raportului publicat de companie, datorii in valoare de 8,61 milioane de lei (2,3 milioane de euro) sunt fie incerte, fie contestate in instanta. Societatea a achitat in perioada iulie - august 310.000 de lei (87.000 euro), reprezentand obligatii fiscale restante.

    Automatica este controlata de Eurofarm Milenium SRL, cu o participatie de 64,4% din titlurile societatii bucurestene. Cel mai influent actionar minoritar este Ion Maticiuc, cu o detinere de 10,4% din capitalul social al companiei, in valoare totala de 1,75 milioane de lei (500.000 de euro). Asociatia salariatilor Automatica (PAS) detine aproape 8% din actiuni, restul aflandu-se in posesia invetitorilor cu detinteri sub 5%.

    Automatica Bucuresti este listata la Categoria a II-a a Bursei Electronice Rasdaq. Ultimul pret la care s-au efectuat transferuri cu titlurile Automatica a fost de 0,77 lei/actiune, in crestere cu 10% fata tranzactiile realizate inainte de publicarea rapoartelor financiare. La acest nivel capitalizarea bursiera a societatii este de 13,5 milioane de lei (3,85 milioane de euro).

    Sursa: Ziarul Financiar, 8 septembrie 2005.

    mai mult

  • Rabobank se retrage de la privatizarea CEC

    Gandul   

    ___
    Rabobank a transmis, marti, o scrisoare ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu, prin care anunta decizia de a se retrage din cursa pentru privatizarea CEC, intrucat considera ca strategia de maximizare a pretului de vanzare reprezinta o abordare gresita a procesului.

    „In acest context, Rabobank nu crede ca poate avansa o oferta care sa fie apreciata ca indeajuns de valoroasa de catre Guvernul roman pentru a castiga licitatia. Credem ca intentiile autoritatilor, sau ale consultantilor acestora, nu coincid cu provocarile cu care se confrunta Romania si CEC. Din acest motiv, am decis sa nu participam in continuare la privatizarea CEC”, se arata in scrisoarea Rabobank.

    Banca olandeza arata ca modul de organizare a licitatiei a atras mai multe institutii dispuse sa plateasca un pret ridicat, intrucat au experienta in diminuarea costurilor ridicate si in restructurarea bancilor cu retea extinsa, precum si redirectionarea afacerilor spre zone aflate in plin proces de dezvoltare. Rabobank apreciaza ca strategia ar fi trebuit sa se axeze pe dezvoltarea graduala a CEC, in parteneriat cu conducerea institutiei si cu Guvernul. Oficialii bancii au mai aratat ca a fost trimisa scrisoarea de intentie prin care isi afirmau interesul pentru CEC intrucat dezbaterile privind continuarea acestui proces au avut loc in interiorul Rabobank dupa data de 31 august, stabilita ca termen limita de autoritatile romane.

    Sursa: Gandul, 8 septembrie 2005

    mai mult

  • Energia electrica si gazele naturale nu se vor scumpi

    Curierul National   

    ___
    Tarifele la energia electrica si gaze naturale nu se vor majora pana la sfarsitul anului, a apreciat ieri ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres, cu ocazia seminarului 'Traseul European al Gazului romanesc'.

    'Anul acesta nu vom mai avea majorari nici la energie electrica, nici la gaze, din cate am discutat cu Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) si Agentia Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), ba dimpotriva, e posibila o scadere a pretului la gaze cu unu - doi la suta din octombrie', a spus Codrut Seres. Ministrul a explicat ca reducerea tarifului este cauzata de recalcularea data de diferenta de curs. Declaratia ministrului vine dupa ce presedintele ANRGN, Stefan Cosmeanu, a declarat ca daca pana la 1 ianuarie 2007 vom ajunge la preturi comparabile cu Uniunea Europeana, in 2006 tarifele la gaze vor creste semnificativ. 'Estimam ca in cazul cresterii in continuare a pretului barilului, acest lucru va duce la inceputul anului viitor la o crestere semnificativa a pretului la gazele naturale', a spus Cosmeanu.

    Presedintele ANRGN a precizat ca inca nu poate oferi date procentuale decat dupa discutia cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), care va avea loc in doua saptamani.

    Discutiile cu FMI-ul vizeaza tarife clare la care Romania trebuie sa ajunga. Astfel, in 2005 pretul la 1.000 de metri cubi trebuie sa creasca gradat de la 70 dolari, in primul trimestru, la 110 dolari, in cel de-al patrulea trimestru. La ora actuala, Romania asigura 60 la suta din productie din surse interne, restul provenind din import.

    Insa pretul gazului din import ar putea sa depaseasca estimarile ANRGN, care prevede un cost de 224 de dolari la mia de metri cubi in ultimul trimestru al anului.

    In ceea ce priveste introducerea abonamentului la gaze, Seres a afirmat ca nu intelege 'isteria din piata' cu privire la aceasta.

    'Am discutat cu FMI-ul si am stabilit o forma de tarifare si vom vedea daca este utila sau nu si apoi vom stabili daca reintroducerea se discuta sau nu', a spus Seres.

    El a reiterat importanta introducerii unei masuri de protectie sociala si in ceea ce priveste gazele naturale, asa cum se petrece la energia electrica.

    Sursa: Curierul National, 8 septembrie 2005.'

    mai mult

07.09.2005

  • AVAS a preluat Antibiotice si o pregateste pentru privatizare

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   ATB

    ___
    Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a preluat de la Ministerul Sanatatii pachetul de actiuni reprezentand 53,01% din capitalul social al producatorului de medicamente Antibiotice Iasi si pregateste lansarea societatii la privatizare. 'Societatea va intra in administrare speciala, cel mai probabil in termen de circa 30 de zile. AVAS a desemnat un reprezentant in cadrul adunarii actionarilor Antibiotice si urmeaza ca in AGA din 16 septembrie sa-si numeasca reprezentantul in consiliul de administratie', au declarat ieri surse din AVAS.

    Reprezentantii Autoritatii sustin ca institutia nu a primit pana in prezent scrisori de intentie pentru Antibiotice, in conditiile in care compania a intrat in portofoliul AVAS in luna iulie. AVAS detine un pachet de actiuni reprezentand 53,01% din capitalul companiei, iar printre actionarii semnificativi se numara fondul de investitii Broadhurst si SIF Oltenia.

    In primul semestru al anului, Antibiotice a realizat o cifra de afaceri de 75,9 milioane lei (circa 21 de milioane euro), in crestere cu 21%, si un profit net de 13,1 milioane lei. Evolutia pozitiva a companiei s-a realizat intr-o perioada dificila pentru piata farmaceutica romaneasca, afectata in prima jumatate a anului de blocajul financiar din sistemul de sanatate.

    Compania din Iasi este unul dintre cei mai importanti producatori romani de medicamente. Potrivit celui mai recent raport al companiei de cercetare Cegedim Romania, firma ocupa, in intervalul iulie 2004 - iunie 2005, locul noua in clasamentul producatorilor si importatorilor, cu o cota de 2,9% din piata. Previziunile Antibiotice prevad obtinerea unor vanzari de peste 45 de milioane de euro la sfarsitul acestui an.

    Pentru 2005, compania vizeaza investitii in cresterea capacitatilor de productie, cercetarea si dezvoltarea medicamentelor si mediul, valoarea fondurilor ridicandu-se la 12,5 milioane lei. Actiunile companiei, listate la Bursa de Valori, au fost ieri suspedate de la tranzactionare urmand sa revina maine.

    Sursa: Ziarul Financiar, 7 septembrie 2005.
    '

    mai mult

  • Europa Centrala si de Est incepe sa fie ingrijorata de evolutia pretului petrolului

    Gandul   

    ___
    Dezvoltarea economica si inflatia din Europa Centrala si de Est ar putea incepe sa fie puternic afectate de cresterea pretului petrolului, ca urmare a evolutiei cursurilor de schimb nationale, transmite Reuters.

    Potrivit analistilor, aprecierea monedelor nationale din regiunea central si est-europeana a ajutat statele sa faca fata ritmului accentuat de crestere a pretului petrolului. „Aprecierea monedelor a ajutat la contracararea cresterii pretului petrolului, insa acest efect incepe sa dispara, iar ceea ce pana acum a fost o grija minora incepe sa devina o problema majora“, a afirmat Michael Dybula, economist specializat pe probleme regionale la BNP Paribas in Varsovia. Unul dintre avantajele acestei regiuni este dependenta relativ redusa fata de petrol si utilizarea intensa a altor surse de energie, cum ar fi carbunele si gazele naturale. De asemenea, in Europa de Est, numarul de automobile este mai redus decat in UE, iar unele unitati de productie inca utilizeaza carbunele ca sursa de alimentare cu energie.

    Peste un sfert din necesarul de energie al economiilor Romaniei si Ungariei este acoperit de petrol, iar in Polonia, Cehia, Slovacia si Bulgaria proportia este de 20% sau mai putin. Numai Iugoslavia se remarca prin utilizarea intensa a petrolului.

    Guvernul polonez reduce accizele la carburanti

    In timp ce Banca Centrala Europeana a avertizat asupra riscului inflationist si a redus estimarile privind cresterea din zona euro, statele din centrul si estul Europei raman optimiste in ceea ce priveste evolutia economica, atitudine criticata de unii analisti. „Cred ca oamenii din aceasta zona sunt prea relaxati in ceea ce priveste riscurile generate de preturile ridicate ale petrolului“, a afirmat Reinhard Cluse, economist la UBS, Londra. Cehia si Slovacia au pastrat ratele de referinta ale dobanzii la niveluri foarte scazute, apropiate de cele din zona euro, in timp ce Polonia si Ungaria au continuat in ultimele luni sa majoreze ratele.

    Reactionand la evolutia pretului petrolului, ministerul polonez al Finantelor a anuntat ca va reduce, incepand de la 15 septembrie si pana la sfarsitul anului, accizele la carburanti, pentru a limita cresterea preturilor la pompe. „Speram ca masura va contribui la prevenirea incetinirii ritmului de dezvoltare economica si chiar va stimula cresterea in a doua jumatate a anului“, a declarat ministrul de Finante, Miroslaw Gronicki. Pe de alta parte, ministerul ceh al Finantelor a refuzat sa adopte o astfel de masura, motivand ca nu aceasta este solutia pentru reducerea preturilor.

    Sursa: Gandul, 7 septembrie 2005.

    mai mult

  • Privatizarea Romgaz, in a doua jumatate a anului 2006

    Curierul National   

    ___
    Privatizarea producatorului national de gaze naturale Romgaz nu se va finaliza in acest an, termenul fiind sfarsitul anului 2006, a afirmat ieri ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres.

    'Privatizarea va incepe undeva in a doua jumatate a anului 2006, chiar mai tarziu', a declarat ministrul, subliniind ca societatea nu poate fi privatizata doar catre un investitor strategic, fiind posibila si folosirea pietei de capital. Codrut Seres a declarat ca privatizarea Romgaz nu ar trebui sa includa si serviciile de depozitare, acestea urmand sa ramana in administrarea statului, prin crearea, probabil, a unei noi societati.

    In ceea ce priveste Distrigaz Nord si Distrigaz Sud, Seres a explicat ca cei care au preluat societatile, Ruhr Gas, respectiv Gaz de France, s-au obligat prin contract sa acorde reduceri de 15 la suta la preturile de distributie in prima perioada de reglementare (2005 - 2007). 'Pentru acest lucru vor trebui sa investeasca tot capitalul social - 182 milioane euro, respectiv 128 milioane euro in modernizarea retelei de distributie', a precizat ministrul Economiei.

    Sursa: Curieul National, 7 septembrie 2005.'

    mai mult

06.09.2005

  • O noua oferta pentru salariatii Azomures

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Conducerea Azomures a inaintat o oferta angajatilor combinatului privind evolutia drepturilor salariale pentru urmatoarele 16 luni, in vederea semnarii contractului colectiv de munca la nivelul societatii. 'Exista premisele ca, avand acordul nominal al fiecarui salariat, in urmatoarele zece zile sa fie finalizat contractul colectiv de munca la nivelul societatii', spun reprezentantii Azomures. Presedintele sindicatului 'Alternativa 2002' din Azomures, Maria Dandarau, a declarat ieri ca oferta la care face referire patronatul include prime de Craciun, de Pasti, de Ziua Chimistului, bonuri de masa. Potrivit acestuia, in loc de cresterea salariala de 9,5% solicitata de sindicalisti, s-a oferit o impartire a profitului.

    Astfel, daca profitul va fi sub 500.000 de dolari, angajatii combinatului ar urma sa primeasca o suma echivalenta cu profitul, daca profitul va fi intre 500.000 de dolari si 1,5 mil. dolari, angajatilor li se vor repartiza 500.000 de dolari, iar daca profitul va fi de peste 1,5 mil., angajatilor ar urma sa le revina o treime din acesta. 'Am cerut sa ne dea asigurari ca nu inchid combinatul, dar nu ne-au dat. De astazi (luni - n.r.), supunem aceasta oferta acordului sindicalistilor. Patronul va aduce oferta la cunostinta nesindicalistilor', a mai spus Dandarau, potrivit careia,inainte de a se ajunge la aceasta oferta, alte cinci oferte au fost refuzate de sindicalisti.

    Sursa: Ziarul Financiar, 6 septembrie 2005.
    '

    mai mult

  • Indienii de la Sidex Trading preiau controlul asupra Romportmet Galati

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___
    Trei dintre administratorii companiei 'Romportmet' Galati au fost revocati din functie, in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor convocata pentru data de 27 august, si a fost ales un nou consiliu de administratie. Astfel, au fost numiti in Consiliul de Adminitratie al companiei trei indieni de la 'Sidex Trading' (unul din actionarii minoritari ai 'Romportmet'), in urma demisiei din functie a administratorilor Gabriela Mina, Ana Bobirca si Constantin Hartan. Compania 'Sidex Trading' este parte a societatii 'Ispat Sidex' controlata de 'Mittal Steel Holdings NV.'

    Zvonurile care circula in piata acrediteaza ideea consolidarii pozitiei 'Sidex Trading' in cadrul 'Romportmet' Galati. In opinia noastra, nu este vorba doar de consolidarea pozitiei, ci si de alte considerente.

    Un procent de 11% din actiunile societatii 'Romportmet' Galati nu justifica trei reprezentanti in Consiliul de Administratie din cei cinci pe care-i numara compania. In opinia noastra, 'Romportmet' Galati va fi achizitionata de indienii de la 'Sidex Trading', in viitorul imediat, desi aceasta stire nu a fost confirmata de nici una dintre partile implicate.

    Ce altceva poate sa semnifice recenta numire a trei reprezentanti in Consiliul de Administratie al 'Romportmet', cind 'Sidex' detine doar 11% din societate?

    Majoritatea coplesitoare in actionariatul 'Romportmet' este detinuta de fondul de investitii 'Broadhurst', respectiv 76% din actiuni. Prezenta majoritara in Consiliul de Administratie a unui actionar minoritar este o anomalie care nu se poate explica decit printr-o intentie ferma de vinzare catre 'Sidex' a acestei societati in viitorul imediat. Deci, nici vorba de o 'consolidare' a pozitiei 'Sidex Trading' in 'Romportmet', ci este vorba de pregatirea pentru preluarea societatii. Managerul fondului 'Broadhurst', Siminel Andrei, nu a dorit sa comenteze acest aspect. In opinia noastra singurul lucru care ramine de discutat este pretul la care va avea loc tranzactia.

    Intrucit se vinde o majoritate ne putem astepta la un pret peste valoarea de piata a companiei. Ieri, pretul maxim al zilei de 4,6 RON/actiune, acesta fiind si cel de la inchiderea sesiunii bursiere. Cotatia actiunilor a fost in crestere cu 17,88% fata de nivelul de vineri. In ultimele 52 de saptamini, cel mai mare nivel al cursului a fost de 4,75 RON/actiune. Fondul 'Broadhurst' detine in jur de 20 milioane de titluri 'Romportmet'. Surse din piata sustin ca pretul la care s-ar perfecta transferul catre 'Sidex' se cifreaza in jur de 2 dolari/titlu, ceea ce ar reprezenta o tranzactie in jur de circa 40 milioane de dolari. Aceleasi surse mai sustin ca este vorba de cea mai importanta tranzactie din zona privata ce se va realiza in viitorul apropiat.

    Prin aceasta achizitie, 'Sidex' integreaza o activitate conexa, aceea a manipularilor efectuata de societatea 'Romportmet' Galati.

    Cifra de afaceri a 'Romportmet' a crescut cu aproximativ 50%

    'Romportmet' a inregistrat o cifra de afaceri totala pe primul semestru al anului curent de peste 316 miliarde de lei, reprezentind cifra de afaceri aferenta prestarilor de servicii, comparativ cu 214 miliarde de lei in perioada similara a anului trecut. Profitul brut al companiei s-a cifrat, in primele sase luni, la nivelul de 204 miliarde de lei, in timp ce anul trecut acesta a fost de doar 112 miliarde de lei. La sfirsituil lunii iunie, compania mai avea de platit dividende aferente anului 1999 in suma de 786.351 mii lei, respectiv 862.452 mii lei aferente anului 2001.In primele sase luni au fost achitate dividende aferente anilor 1999 respectiv 2001 in suma de 38.531 mii lei.

    Cresterea pe ansamblu a pietei serviciilor portuare in complexul portuar Galati, generata in principal de cresterile inregistrate in segmentele de minereuri si produse de cariera, este foarte probabil sa nu se mentina si in semestrul al doilea, datorita acumularilor de stocuri de materii prime la principalii clienti de servicii portuare, se mentioneaza in raportul societatii.

    Actionarii companiei 'Romportmet' au aprobat recent divizarea 'Romportmet' prin desprinderea unei parti din patrimoniu si transmiterea acesteia catre societatea 'Rompreco'. Activul net care s-a transmis catre 'Rompreco' este in valoare neta de peste 248 miliarde de lei. Ca urmare a divizarii, s-a redus capitalul social al 'Romportmet' cu suma de 8,55 miliarde de lei, pina la nivelul de 25,3 miliarde de lei, prin anularea unui numar de 8.551.423 actiuni a 1.000 lei fiecare.

    In primul semestru 2004, Romportmet Galati nu a mai rascumparat de pe piata Rasdaq actiuni. Valoarea actiunilor rascumparate pina la data de 30 iunie fiind de 64,5 milioane lei iar ultima data a tranzactiilor de rascumparare fiind decembrie 2002.

    Cuantumul total al investitiilor realizate de companie in semestrul I 2005 este de 22 miliarde lei fata de 3,6 miliarde lei realizate in semestrul I 2004. Veniturile societatii sint afectate semnificativ de volumul de marfuri tranzitate si de tariful negociat cu clientii pentru prestatiile efectuate.

    Evolutia diferentiata a cursurilor de schimb ROL/USD si ROL/EURO, inregistrata in semestrul I 2005 a avut influente asupra rezultatelor societatii: in conditiile cresterii volumului prestatiei fizice cu 10,02% fata de aceeasi perioada a anului 2004, volumul veniturilor din exploatare a crescut cu 46,98%.

    Avind in vedere evolutiile pe piata produselor siderurgice, societatea a renuntat la activitatea de comert cu produse siderurgice.

    Sursa: Bursa, 6 septembrie 2005.'

    mai mult

Pagina

inchide