Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

07.11.2005

  • Pe rachetele ARIANNE scrie si Aerostar Romania

    Saptamana Financiara   ARS

    ___
    Consiliul de Administratie va propune, la urmatoarea sedinta AGA, ce se va desfasura pe 9 decembrie, ca Aerostar sa-si extinda obiectul de activitate cu productia de autovehicule. Cu toate acestea, oficialii companiei ne-au declarat ca nu intentioneaza sa inceapa activitati noi, ci se vor concentra pe liniile de business care au adus recunoastere societatii

    Aerostar a incheiat primele noua luni cu venituri totale de 76,418 milioane RON, rezultatul brut al activitatilor desfasurate in aceasta perioada depasind 4,5 milioane RON. „Directiile de afaceri sunt aceleasi, nu sunt schimbari majore ale profilului de activitate', ne-a declarat Grigore Filip, presedintele-director general al societatii.

    Pentru ca unul dintre produsele curente ale firmei nu era acoperit prin obiectul de activitate, a fost necesara modificarea actului constitutiv. „Asta nu inseamna ca vom incepe sa fabricam automobile, nici vorba. S-a mai intamplat, acum cateva luni, ca pentru ambalajele in care puneam unele motoare destinate exportului sa fim nevoiti sa extindem obiectul de activitate.

    Toata lumea a zis atunci ca ne apucam de tamplarie. Nimic mai fals. Nu este o schimbare de profil, nu este o deschidere de noi linii de afaceri. Doar rigoare', spune Grigore Filip.

    Cresteri de activitate pe latura civila

    Daca pana de curand productia era preponderent orientata spre aviatia militara, acum eforturile se indreapta spre segmentul civil. „In domeniul aviatiei - si subliniez asta pentru ca noi nu avem doar produse pentru aviatie - a crescut semnificativ ponderea aviatiei civile.

    Ne-am autorizat si certificat pentru aviatia civila, pe linia fabricatiei de componente, subansamble si aerostructuri, dar si pe linia mentenantei', a adaugat directorul societatii. Vanzarile in acest sector au crescut, productia destinata aviatiei civile depasind 15% din totalul veniturilor. Ultimul contract castigat este pe relatia India. „Va intra in vigoare pana la sfarsitul anului.

    Este deja semnat si o sa putem da detalii despre el ceva mai tarziu', a precizat Grigore Filip.

    Compania Aerostar a pus accent pe doua directii de activitate din segmentul aviatiei civile: mentenanta aeronavelor si productia structurilor. „In domeniul mentenantei exista o veche colaborare cu mai multe companii romanesti - si trebuie sa mentionez aici Carpatair. Insa ne-am orientat foarte mult si spre avioanele de tip Boeing 737.

    In aceasta zona este o piata foarte dinamica, exista un sistem de brokeraj al mentenantei in aviatia civila. Aici suntem pe o crestere semnificativa', explica directorul Aerostar. In domeniul productiei structurilor de aviatie civila, societatea bacauana opereaza pentru mai multe companii.

    „Semnificative sunt cresterile pe care le avem in relatiile cu Fockker, unde furnizam piese si subansamble pentru diverse categorii de avioane. Facem piese si subansamble si pentru avioanele de tip Airbus si Boeing. La noi se fac si circa 160 de piese pentru rachetele ARIANNE', ne-a declarat Grigore Filip.

    Recent, a intrat in vigoare si un program de colaborare cu EADS Germania, pentru componente de aviatie civila si piese pentru aeronavele Airbus.

    Bugetul initial va fi respectat
    Dupa primul trimestru al acestui an, compania Aerostar Bacau anunta ca doreste sa contracteze credite in valoare totala de 5,3 milioane euro, pentru sustinerea financiara a activitatilor de exploatare si a programului de investitii aferent anului 2005.

    Cea mai mare parte a fondurilor, circa 3,4 milioane euro, vizeaza activitatea de exploatare, iar pentru investitii au fost alocate sume in valoare de 2,1 milioane euro. Actionarii luasera decizia ca, pentru aceste credite, Aerostar sa constituie gajuri, ipoteci si diverse tipuri de garantii asupra patrimoniului companiei, in limita unui plafon de 50% din valoarea activelor.

    Programul de investitii al producatorului de avioane totalizeaza in acest an aproape 3,07 milioane euro si va fi sustinut exclusiv din fonduri suplimentare atrase de companie. Activitatile de cercetare si dezvoltare vor necesita cheltuieli de circa 0,7 milioane euro.

    Potrivit bugetului de venituri si cheltuieli al Aerostar pentru 2005, compania va inregistra, in acest an, un profit net de aproximativ 1,4 milioane euro, la venituri totale de 25,55 milioane euro.

    In primul semestru din 2005, Aerostar a obtinut un profit net de 1,9 milioane RON (peste 0,5 milioane euro), cu aproximativ 90% mai mult comparativ cu perioada similara a anului trecut. Cea mai mare parte a vanzarilor Aerostar s-au indreptat catre piata interna, cu o pondere de 74% in cifra de afaceri a companiei.

    Exporturile au inregistrat o evolutie pozitiva fata de anul trecut, principala piata fiind cea asiatica. Aerostar Bacau este o intreprindere de varf in industria aeronautica romaneasca, aceasta consolidandu-si statutul de casa de reparatii si modernizari ale avioanelor militare.

    Preocuparile in domeniul aviatiei civile, care au avut la baza o decizie strategica, s-au concretizat in identificarea pietelor civile pentru IAK-52, oferirea de variante configurate special pentru acest grup de utilizatori, dezvoltarea de avioane ultrausoare cum este WT-01, dezvoltarea avionului de firma ultrausor Festival.

    Programele derulate in Aerostar si rezultatele obtinute au constituit un pol pe care s-au grefat colaborari internationale cu parteneri de prestigiu: Elbit Systems, Thomson CSF Communications, DaimlerChrysler Aerospace. Actionarul principal al Aerostar este societatea Iarom Bucuresti, cu o participatie de peste 71%.

    „Pana la sfarsitul anului, cifra de afaceri a companiei va atinge 110 milioane RON. Speram sa obtinem profitul bugetat la inceputul anului, ca valoare absoluta. Sumele despre care vorbim nu sunt insa nici pe departe multumitoare. Mai avem de luptat', a conchis directorul general de la Aerostar.

    Sursa: Saptamana Financiara, 7 noiembrie 2005.'

    mai mult

  • Capitalizarea bursiera ar putea ajunge la 40 la suta din PIB

    Curierul National   

    ___
    Capitalizarea bursiera ar putea ajunge pana la 40 la suta din Produsul Intern Brut in urma fuziunii celor doua piete bursiere, BVB si Rasdaq, a declarat joi directorul general al BVB, Stere Farmache.

    'Ne-am propus o capitalizare de 30 - 40 la suta din PIB dupa procesul de fuziune BVB cu Rasdaq si o valoare zilnica a tranzactiilor intre 15 si 20 de milioane de dolari', a anuntat directorul BVB, in dezbaterea privind pietele de capital, la seminarul EU-COFILE de la Sinaia. Fuziunea celor doua burse urmareste o eliminare a fragmentarii pietei, care inseamna costuri nerationale, a explicat Farmache.

    Acesta a precizat ca procesul de fuziune a pietelor bursiere din Romania este doar o etapa spre atingerea obiectivului principal - strategia de dezvoltare a pietei bursiere din Romania, a explicat Farmache, apreciind ca piata bursiera romaneasca va avea o dinamica puternica in comparatie cu tarile vecine, unde potentialul de crestere este saturat si nu va mai inregistra aceeasi dinamica in urmatorii ani. 'Romania are sansa sa ocupe pozitia a doua intre tarile regiunii in ceea ce priveste capitalizarea bursiera', considera directorul BVB. Bursa din Romania inregistrat la 30 septembrie o capitalizare de 14,3 miliarde de euro, fata de 2,64 miliarde de euro, in 2002, in timp ce Bursa din Ungaria avea o capitalizare de 30,83 de miliarde de euro (12,38 de miliarde de euro in 2002), Polonia, o capitalizare de 69,21 de miliarde de euro (27,5 de miliarde de euro in 2002), Cehia, 30,29 de miliarde de euro (9,70 de miliarde de euro in 2002), iar Bulgaria, 4,5 miliarde de euro (0,68 de miliarde de euro in 2002).

    'Cred ca in continuare tendinta de crestere a celor doi indicatori principali bursieri - valoarea tranzactiilor si capitalizarea bursiera, se va mentine in continuare', a spus Farmache. Valoarea medie a tranzactiilor zilnice era la 30 septembrie, in Romania, la BVB, de 7,75 de milioane de euro, fata de 0,90 de milioane, in 2002, in timp ce, in Bulgaria, valoarea medie a fost de 3,72 de milioane de euro (0,69 milioane de euro in 2002).

    Farmache considera ca in urmatorii doi-trei ani va exista posibilitatea sa ne apropiem de valorile de tranzactionare ale burselor din tarile vecine. 'Ma refer la Romtelecom, celelalte societati din domeniul energiei si infrastructurii, Transelectrica, care este in derulare.

    Anul 2006 ar putea fi un an in care am putea face un salt important pe piata bursiera', a explicat directorul general al BVB.

    Sursa: Curierul National, 7 noiembrie 2005.'

    mai mult

04.11.2005

  • Noii actionari au intrat in paine la Biofarm

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   BIO

    ___
    Noii actionari ai celui de-al cincilea producator roman de medicamente, Biofarm Bucuresti, au ales ieri un nou Consiliu de Administratie, dupa ce ultimele doua luni au adus schimbari majore in actionariatul companiei. Compania a inregistrat in octombrie cele mai mari vanzari din istoria sa, reprezentantii Biofarm asteptandu-se sa depaseasca bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul acesta.

    Dumitru Tudor, cel mai mare actionar persoana fizica al Biofarm, Adrian Ceuca, reprezentantul SSIF Broker din Cluj, Ristea Priboi, reprezetand SIF Oltenia, Ioan Andrei de la SIF Moldova si directorul general al companiei, Dan Vasile, au fost alesi ieri de actionari drept membri ai Consiliului de Administratie prin metoda votului cumulativ. Presedinte a fost ales Dan Vasile, care va putea pastra astfel si functia de director general.

    Biofarm a fost preluata anul acesta de investitorii de pe piata de capital, dupa ce fostul actionar majoritar Robert Ferran a vandut in piata pachetul majoritar. SIF-urile detin in prezent impreuna aproximativ o treime din actiuni, omul de afaceri Dumitru Tudor fiind insa cel mai mare actionar cu o detinere de peste 11%. Societatea de intermediere bursiera SSIF Broker din Cluj, impreuna cu clientii sai, controleaza peste 10% din actiunile companiei, ceea ce i-a permis sa isi numeasca un membru in Consiliul de Administratie.

    Biofarm a inregistrat luna trecuta cele mai mari vanzari din istoria companiei, care s-au ridicat la 5,7 milioane de lei (1,6 milioane de euro). Afacerile totale ale Biofarm au insumat astfel 41,6 milioane de lei (11,5 milioane de euro) pe primele zece luni ale anului, in crestere cu aproape 40% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Profitul auditat al companiei dupa primele noua luni ale anului se ridica la 10,6 milioane de lei (2,9 milioane de euro), in crestere cu 78% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cele mai mari ponderi in vanzarile Biofarm le au Bixtonim si Triferment, ambele cu cate 14% din vanzari. Pe locurile urmatoare se numara Colebil cu 11% si Magneziu Forte cu 6%. Actiunile companiei au avut si ieri o evolutie stabila pe RASDAQ in jurul pretului de 0,5 lei/actiune, dupa ce atinsesera luna trecuta un maxim de 0,55 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a companiei se ridica la 49 milioane de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 4 noiembrie 2005.

    mai mult

  • Petrom mizeaza in continuare pe petrolul din Marea Neagra

    Romania libera   SNP

    ___
    In primele zece luni ale acestui an, compania Petrom a extras din platforma continentala a Marii Negre 284 mii tone titei, precum si 1.025 mii Nmc de gaze naturale. Activitatea de extractie din Marea Neagra a inceput in anul 1987, odata cu punerea in productie a zacamantului de titei 'Albian Lebada Est' cu ajutorul a sase sonde de exploatare. De la inceputul acestei activitati de extractie si pana in prezent, au fost extrase 10.000 mii tone titei si circa 8 miliarde normal metri cubi (Nmc) de gaze naturale. Ultimul zacamant de titei descoperit, zacamantul 'Pescarus', a intrat in exploatare in luna aprilie a anului 2003, dar compania este hotarata sa continue explorarea platformei continentale a Marii Negre. Asa cum a anuntat, compania are obiective clare pana in 2010 in ceea ce priveste revigorarea activitatii de explorare si productie: stabilizarea productiei zilnice la 210.000 bep, atingerea unei rate de inlocuire a rezervelor de 70%, utilizarea pe scara larga a celor mai moderne tehnologii, in special tehnologiile de explorare seismica 3D, precum si extinderea activitatilor in Regiunea Caspica. Pentru aceasta, circa 300 de milioane euro vor fi alocati anual activitatilor de explorare si productie. In acest an au fost demarate deja trei programe de evaluare seismica, dintre care doua pe uscat si unul in Marea Neagra. Pe baza evaluarilor tehnice a fost selectata locatia Istria din Marea Neagra pentru evaluare cu tehnologie seismica tridimensionala a interiorului blocului petrolier. Utilizarea procedeelor de ultima ora care permit o acuratete crescuta a datelor, precum si interpretarea acestora cu ajutorul celor mai moderne softuri reprezinta baza pentru forajul de noi sonde.

    Sursa: Romania Libera, 4 noiembrie 2005.'

    mai mult

  • Afacerile bancilor comerciale vor creste cu 25% in 2006

    Averea   BCC  BRD  TLV

    ___
    Gradul de extindere bancara, adica volumul banilor care trec pe la banci prin economii si credite, va creste cu 25-30% pe an in Romania, in urmatorii trei ani, arata analizele de piata.

    „In tarile nou-intrate in Uniunea Europeana ritmul de crestere al gradului de penetrare bancara este mult mai mare decat a fost, de pilda, in Grecia sau Portugalia, in momentul aderarii', a spus directorul general al firmei de consultanta Roland Berger, Codrut Pascu, in cadrul Forumului Bancar organizat ieri de FinMedia.

    Pascu sustine, citand dintr-un studiu recent al firmei, ca bancile vor incerca sa reduca tot mai mult costurile, utilizand noi metode de „impachetare' si distributie al produselor bancare. Bancile vor externaliza partial unele activitati, precum cele de centru de relatii cu clientii si recuperare a debitelor, catre firme specializate.

    In plus, gradul de sofisticare, adica numarul de concesii si servicii oferite clientului pentru un singur serviciu sau produs bancar, ramane foarte scazut in Romania. „Nu exista produse care sa satisfaca toate categoriile de varsta, sau care sa atraga membrii unei intregi familii, asa cum exista in Occident', spune Pascu.

    Totodata, bancherii blameaza costurile suplimentare pe care trebuie sa le suporte atat bancile, prin micsorarea ratei profitului, cat si clientii, prin majorarea unor comisioane. „Daca masurile BNR de limitare a creditarii s-ar mentine si dupa aderare, ar aparea costuri foarte mari care ar dezavantaja bancile romanesti', sustine Petre Tulin, presedintele HVB Banca pentru Locuinte (HVB BPL).

    O data cu intrarea in Uniune, piata serviciilor financiar-bancare se va liberaliza si bancile din Occident, care nu se supun normelor BNR, vor beneficia de un avantaj competitiv in comparatie cu cele din Romania, spune Tulin, daca banca centrala nu isi retrage la timp constrangerile.

    Apoi, bancile romanesti suporta costuri suplimentare, legate de dezvoltarea infrastructurii (sistemele informatice necesare noilor programe de plati electronice, de implementarea standardelor internationale de raportare contabila (IFRS)). Integrarea in Uniune ne va aduce, insa, tuturor, cresteri salariale, spun bancherii.

    Si odata ce salariile romanilor vor creste, si valoarea depozitelor de economii va creste (in prezent este de circa 9 miliarde euro), desi in prezent se afla in declin din cauza dobanzilor tot mai mici.

    Presedintele HVB BPL considera ca segmentul bancar care se va dezvolta cel mai mult in urmatorii ani va fi creditul ipotecar si imobiliar, aflat azi in Romania la un nivel de 1,5-1,6% din PIB, in vreme ce in UE depaseste in unele state membre media de peste 50% din PIB. Tulin condamna, totodata, intarzierea cu care sunt legiferate legile creditarii ipotecare.

    Sursa: Averea, 4 noiembrie 2005.'

    mai mult

03.11.2005

  • Profit de aproape 7 ori mai mare la Electrocontact

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   ECT

    ___
    Producatorul de aparataj electric si produse electrotehnice Electrocontact Botosani a obtinut in primele noua luni un profit net de 2,27 milioane de lei (627.000 de euro), de peste 6,8 ori mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut. Cifra de afaceri realizata de companie in primele trei trimestre a fost de 14,98 milioane de lei (4,14 milioane de euro), in crestere cu 66,8% fata de vanzarile nete in valoare de 8,98 milioane de lei (2,2 mil. euro) inregistrate in primele noua luni ale anului 2004. Pana la inchiderea editiei reprezentantii companiei nu au fost disponibili pentru a comenta rezultatele financiare.

    Electrocontact beneficiaza de un capital social de 11,9 milioane de lei (3,25 milioane de euro). Compania a fost preluata la inceputul anului, prin desfiintarea Asociatiei Salariatilor (PAS), de presedintele Consiliului de Administratie, Gabriel Chiriac, care a ajuns sa detina peste 72,3% din actiunile Electrocontact. Actiunile producatorului de aparataj electric din Botosani sunt cotate la Categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti. Ultimul pret la care s-au efectuat transferuri cu actiuni Electrocontact a fost de 0,123 lei/actiune. La acest nivel capitalizarea bursiera a companiei este de 14,64 milioane de lei (4 milioane de euro).

    Sursa: Ziarul Financiar, 3 noiembrie 2005.

    mai mult

  • MEC vrea o privatizare diferita pentru Romgaz fata de Petrom

    Curierul National   SNP

    ___
    Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, doreste ca privatizarea celui mai mare producator de gaze naturale din Romania, compania Romgaz, sa fie diferita 'in toate sensurile' de procesul similar prin care a trecut societatea Petrom, preluata de grupul austriac OMV. 'Cu certitudine, privatizarea Romgaz nu va arata ca si privatizarea Petrom, in toate sensurile. De exemplu, blocarea nivelului redeventelor pe o perioada mai mare de timp nu mi se pare normala, nu mi se pare corecta, si nu o avem in vedere', a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul Economiei, citat de Mediafax. 'Nu dorim sa avem de-a face cu o privatizare prin care romanii sa depinda dupa aceea de decizia unui investitor strategic in ceea ce priveste politica comerciala pentru gazele naturale', a adaugat ministrul. Intrebat care poate fi solutia pentru o astfel de privatizare, ministrul a sugerat ca o varianta ar putea fi vanzarea pachetului majoritar pe bursa, posibilitate care a fost luata in considerare si pentru alte procese de trecere in proprietate privata. Potrivit ministrului, consultantul statului in aceasta tranzactie va fi selectat saptamana viitoare. Un numar de 13 companii si consortii au fost incluse pe lista scurta de precalificare pentru acordarea contractului de furnizare de servicii de consultanta in privatizarea producatorului de gaze naturale.

    Sursa: Curierul National, 3 noiembrie 2005.'

    mai mult

  • Cota BCR, vulnerabila pana preia controlul noul stapan

    Capital   

    ___
    Castigatorul competitiei pentru Banca Comerciala Romana va fi cunoscut in mai putin de doua saptamani, iar intr-o etapa ulterioara va fi semnat contractul de vanzare-cumparare si vor fi virati banii.

    Devenita actionar majoritar, una dintre actualele finaliste ale privatizarii – Erste Bank sau Banco Comercial Portugues (BCP)– va avea apoi nevoie de o perioada de adaptare, astfel incat vor mai trece cateva luni din momentul preluarii si pana cand propria strategie de dezvoltare va putea fi pusa in aplicare.

    Timp suficient pentru ca bancile competitoare sa incerce un ultim atac asupra cotei de piata a celei mai mari banci din tara. In ultimii ani, aceasta s-a erodat incontinuu, din cresterea pietei competitia reusind sa ingita felii mult mai mari.

    'Nu este usor sa mentii o cota de piata atat de mare niciunde in lume. Cu 25%, BCR este atacabila. Totul depinde de cat de repede va reusi noul actionar sa demareze strategia de dezvoltare', spune Rasvan Radu, presedintele executiv al Unicredit Romania.

    Banca mama a institutiei pe care acesta o conduce va finaliza fuziunea cu grupul HVB, iar la inceputul anului viitor se va cunoaste, cel mai probabil, si modul de definitivare a procesului in Romania. Pentru tara noastra, fuziunea va insemna reunirea a trei banci, in conditiile in care de curand HVB a preluat prin fuziune si Banca tiriac.

    Noua entitate ameninta sa devina in curand unul dintre cei mai agresivi competitori pe piata bancara. 'Chiar daca nu tintim cota unei anumite banci, vrem sa luam mai mult din piata, in special din businessul nou', afirma Radu. Aspiratiile sale de crestere a cotei de piata nu sunt singulare.

    In prima jumatate a anului in curs, avansuri spectaculoase in clasamentul activelor nete au reusit mai multe banci, in vreme ce BCR a pierdut, fata de sfarsitul lui 2004, mai mult de un punct procentual cota de piata. De la 26,3% in decembrie 2004, banca a coborat la o pondere de 25,1% in totalul activelor nete din sistem.

    De la aproape o treime din piata in 2000, BCR nu mai detine acum decat un sfert. S-a mentinut totusi pe prima pozitie in piata, inca la distanta considerabila de principalul urmaritor – BRD. In primele sase luni, banca francezilor de la SociA?tA? GA?nA?rale si-a majorat insa cota de piata cu 1,2 puncte procentuale, pana la 14,2%. Un avans asemanator a reusit si ABN Amro.

    Cote de aproximativ jumatate de punct procentual din piata au castigat in acelasi interval, datorita strategiilor agresive de dezvoltare, si HVB, Banca Transilvania sau Banca Romaneasca. Pentru toti, BCR si CEC au reprezentat principalii competitorii, in defavoarea carora s-au reusit castigurile de cote.

    Privatizarea celor doua institutii schimba perspectivele, insa o revenire spectaculoasa este de asteptat dupa ce noii proprietari vor demara propriile programe de dezvoltare.

    Capacitatea celor doi finalisti de a dezvolta puternic activitatea BCR intr-un timp foarte scurt a fost totusi pusa sub semnul intrebarii in piata, in conditiile in care si pretul ce va trebui platit la privatizare – peste trei miliarde de euro – va reprezenta un efort considerabil, iar puterea financiara a bancii austriece si a celei portugheze se situeaza sub cea a altor competitori inscrisi la privatizare. In Portugalia, actiunile BCP au scazut la aflarea vestii ca va plati o suma uriasa pentru BCR, la fel cum s-a intamplat si cu actiunile, SIF, dupa anuntarea celor doi finalisti, mai slab cotati pe piata internationala decat Deutsche Bank, Intesa sau BNP Paribas.

    Intre timp, actuala conducere a Bancii Comerciale Romane continua sa aplice, pana la sosirea noului proprietar, propria strategie de dezvoltare. Directorul de comunicare al bancii, Cornel Cojocaru, spune ca, pana la finele anului, vor fi deschise inca 20 de sucursale, iar in urmatoarele doua saptamani va fi lansat un nou card cobranded plus alte cateva parteneriate.

    'Nu este usor sa mentii o cota de 25% pe piata bancara. Totul depinde de cat de repede va reusi noul actionar sa declanseze strategia de dezvoltare.'
    Rasvan Radu, presedinte executiv Unicredit Romania

    Sursa: Capital, 3 noiembrie 2005.'

    mai mult

02.11.2005

  • Antibiotice a castigat din restructurarea operatiunilor de export

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   ATB

    ___
    Producatorul de medicamente Antibiotice Iasi si-a majorat cu 75% profitul net la aproximativ 4,7 milioane de euro (16,9 mil. lei) pe primele 9 luni ale anului, ca urmare a restructurarii portofoliului de medicamente comercializate la export. 'Cresterea profitului s-a produs in urma cresterii cu 40% a exporturilor de Nistatina, care depasesc 5 milioane de dolari (n.r. - aprox. 4,1 mil. euro) pana in prezent. Nistatina este un antiinfectios intestinal care genereaza o marja buna de profitabilitate', a explicat Ioan Nani, directorul general al companiei Antibiotice.

    Principalele piete de export ale Antibiotice sunt Statele Unite, Rusia, China, India, Malaiezia si Indonezia. Un alt motiv al cresterii profitabilitatii afacerilor este oprirea operatiunilor generatoare de pierderi. 'Incepand cu luna mai am oprit exportul de Vitamina B12, operatiune care genera pierderi. Rezultatul s-a resimtit in cresterea profitabilitatii companiei', a mai precizat Nani. Vanzarile Antibiotice au crescut cu circa 30% in perioada analizata, ajungand la circa 32,2 milioane de euro. Cresterea vanzarilor este pusa de directorul Antibiotice pe seama trendului urmat de piata farmaceutica. 'In decembrie vor aparea unele modificari in structura costurilor, unele componente ale acestor costuri se vor reaseza, dar estimarile pentru intreg anul nu vor fi afectate', a mai precizat seful Antibiotice.

    Previziunile Antibiotice sunt obtinerea unor vanzari de peste 45 de milioane de euro la sfarsitul acestui an, iar profitul net estimat la inceputul acestui an a fost de aproape 5 milioane de euro. Pentru 2005, compania vizeaza investitii in cresterea capacitatilor de productie, cercetarea si dezvoltarea medicamentelor si mediul, valoarea fondurilor ridicandu-se la peste 3 milioane de euro. Compania ieseana, aflata in prezent in proprietatea statului, va trece cel mai probabil anul viitor printr-un proces de privatizare. In prezent, AVAS detine un pachet de actiuni reprezentand 53,01% din capitalul companiei, iar printre actionarii semnificativi se numara fondul de investitii Broadhurst si SIF Oltenia.

    Pana in momentul de fata, de privatizarea Antibiotice s-au aratat interesate compania canadiana Acic Pharmaceuticals, furnizor de materii prime pentru Antibiotice, si compania Ozone Laboratoires, potrivit informatiilor din piata. Acic Pharmaceuticals nu are alte operatiuni pe piata romaneasca, in timp ce Ozone isi externalizeaza productia de medicamente catre 4 companii de dimensiuni mici de pe piata romaneasca.

    'Privatizarea companiei, care va avea loc cel mai probabil in vara anului viitor, trebuie realizata pornind de la premisa crearii unui pol pe piata farmaceutica interna, datorita presiunii puternice provenite de la companiile intrate recent pe piata', a mai spus Nani. Vanzarile de medicamente din Romania au scazut, in al doilea trimestru al anului, cu 9%, la aproape 290 milioane de euro, comparativ cu nivelul din primele trei luni ale anului, potrivit datelor Cegedim, citate de agentia de presa Mediafax. La sfarsitul primului semestru, Antibiotice ocupa pozitia a noua in clasamentul companiilor farmaceutice active pe piata romaneasca. Actiunile Antibiotice sunt cotate la categoria I a Bursei de Valori, ultimul pret de tranzactionare fiind de 0,935 de lei/actiune. La acest pret capitalizarea bursiera este de aproape 120 de milioane de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 2 noiembrie 2005.
    '

    mai mult

  • Financial Times: Erste Bank ofera 3,2 miliarde de euro pentru BCR

    HotNews.ro   EBS

    ___
    Austriecii de la Erste Bank vor oferi 3,2 miliarde de dolari pentru pachetul de 61,88% din actiunile BCR, potrivit unor surse guvernamentale romane, citate de cotidianul Financial Times Germania. Potrivit acelorasi surse, pentru acelasi pachet de actiuni, portughezii de la Millenium BCP au oferit doar trei miliarde de euro.

    Erste Bank si Millenium BCP sunt finalistele ramase in cursa pentru privatizarea BCR-ului, marele perdant fiind Deutsche Bank. Aceleasi surse releva faptul ca oferta germanilor a fost de doar 2,2 miliarde de euro.

    Potrivit declaratiei lui Andreas Treichl, presedintele executiv al Erste Bank, citat de Financial Times Germania, tranzactia urmeaza sa se finalizeze cel mai tarziu la sfarsitul lui decembrie 2005.

    Sursa: HotNews.ro, 1 noiembrie 2005.

    mai mult

Pagina

inchide