Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

16.11.2005

  • In decursul anului viitor, preturile la gazele naturale ar trebui sa se tripleze

    Gardianul   

    ___
    Autoritatile statului nu au luat inca nici o decizie in ceea ce priveste cresterea preturilor la gazele naturale, desi ieri a fost ultima zi in care trebuia stabilit un calendar al scumpirilor. Potrivit unor surse guvernamentale, termenul a fost prelungit cu inca o luna. Se pare ca autoritatile se afla intr-o situatie ingrata, avand in vedere ca vor fi nevoite sa anunte majorari importante pentru anul viitor, fapt care va reprezenta o grea lovitura pentru consumatori. Fiind o misiune foarte dificila, Guvernul evita inca sa anunte scumpirile care sunt inevitabile, mai ales ca acum este o perioada tensionata din cauza presiunilor venite din partea sindicatelor din diverse sectoare.

    Totusi, anumite scenarii privind cresterea preturilor la gaze au fost intocmite de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN). Pentru anul viitor, este prevazuta o crestere medie de 30-32 dolari/mia de metri cub la producatorii interni, spun sursele guvernamentale.

    Astfel, pana la sfarsitul anului viitor, pretul la producator ar putea ajunge la 140 dolari/1.000 metri cubi, iar media anuala va fi de aproximativ 120 dolari. Aceste cresteri trebuie facute deoarece angajamentele cu Uniunea Europeana prevad ca in momentul aderari, preturile interne la gazele naturale sa fie aliniate la nivelul celor din import. Problema este ca in ultimul an preturile pe piata internationala au crescut extrem de mult, fiind acum duble fata de 2004. 'Estimarile noastre arata ca in primul trimestru al anului viitor, preturile la import vor fi de 290-310 dolari fata de 190 dolari cat erau anul trecut', ne-au declarat sursele citate. In aceste conditii, alinierea la un asemenea nivel ar insemna, practic, pentru Romania, aproape triplarea preturilor pe piata interna, lucru care ar trebui facut pana in 2007, adica intr-un an. Dar nu este exclus ca preturile la import sa creasca si mai mult, ceea ce ar fi dramatic pentru Romania.

    Romania va negocia o perioada de gratie

    In cadrul negocierilor cu UE, a fost prevazuta o crestere anuala medie cu 25 dolari in scopul alinierii cu preturile de import, insa la momentul stabilirii acestor obligatii, pretul gazelor din import ajungea la circa 140 dolari/mia de metri cubi. Acum, pretul depaseste 250 dolari. 'Nu vom putea sa ne aliniem si de aceea Romania trebuie sa obtina amanarea termenului de atingere a pretului de import, sa obtina o perioada de gratie', au precizat sursele. Potrivit acestora, este necesara aceasta aliniere avand in vedere ca din momentul aderarii, producatorii interni de gaze vor avea dreptul sa exporte pe piata libera. Insa, aceste exporturi vor trebui facute la preturi concurentiale.

    Mai exact, producatorii interni nu vor putea intra pe piata libera daca nu au preturi la nivelul celor din import. 'Un producator va dori atunci sa dea 20% din productia interna pe piata libera. Acel 20% va trebui inlocuit cu importuri. Acest lucru nu va putea fi posibil daca nu avem preturi concurentiale', ne-au explicat sursele guvernamentale. In acest moment, productia interna acopera cam 60-65% din necesarul de consum, restul fiind asigurat din import.

    Gazele vor fi platite la fel ca energia termica

    In ceea ce priveste consumatorii finali, autoritatea nationala de reglementare va trebui sa compuna preturile in functie de preturile din import si de cele de la producatorii interni. Astfel, in conditiile majorarii acestora, este inevitabila o scumpire semnificativa a gazelor la consumatorul final. Pretul gazelor naturale pentru consumatorii finali a crescut in acest an cu peste 30%. De asemenea, este posibil ca ANRGN sa introduca un sistem de plata a facturilor la gaze asemanator cu cel de la energia termica. Mentionam ca la caldura a fost introdus tariful binom ca solutie alternativa de plata. Consumatorii au posibilitatea de a renunta la tariful monom, optand pentru cel binom, acesta incluzand o componenta fixa si una variabila. Componenta variabila se refera la cantitatea de energie consumata efectiv.

    Sursa: Gardianul, 16 noiembrie 2005.'

    mai mult

  • Guvernul modifica procedurile de privatizare pentru Electrica si Romgaz

    Curentul   

    ___
    Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a decis sa suplimenteze pentru privatizarea Electrica Muntenia Sud numarul de ofertanti admisi la negocieri, urmand sa discute in ultima etapa a procesului cu cinci companii interesate sa preia producatorul de energie electrica, fata de doua, asa cum era stabilit initial. 'Ne dam toata silinta sa facem o afacere buna cu privatizarea Electrica Muntenia Sud. Acesta este si motivul pentru care am prelungit pana la 31 ianuarie termenul de depunere a ofertelor definitive. Intentionam sa modificam procedura de privatizare, in sensul ca vom retine, dupa depunerea ofertelor angajante din punct de juridic, cinci dintre acestea, pentru a creste competitia', a spus Seres. Electrica Muntenia Sud este cea de-a cincia filiala a societatii Electrica privatizata de statul roman. In ceea ce priveste privatizarea Romgaz, oficialul MEC ne-a declarat ca vineri, 11 noiembrie, a fost ales consultantul, iar in perioada urmatoare va incepe negocierea contractului, discutii care nu vor dura mai mult de doua saptamani.

    Ministrul economiei si comertului, Ioan Codrut Seres, vrea sa continue negocierile pentru filiala Electrica Muntenia Sud cu cinci din cele 10 companii aflate in cursa de privatizare. 'Pentru a creste competitia, dupa depunerea ofertelor angajante dorim sa mergem mai departe cu cinci ofertanti pentru a face o privatizare cat mai eficienta', ne-a explicat oficialul MEC. Referitor la privatizarea Romgaz Medias, Seres ne-a precizat ca a fost ales consultantul si intr-un termen cat se poate de scurt va fi demarat procesul de privatizare. Recent, Seres a declarat ca privatizarea celui mai mare producator de gaze naturale - Romgaz - va fi diferita de privatizarea Petrom, care a fost catalogata drept una nu tocmai fericita pentru statul roman.

    Autoritatile vor vinde 67,5% din actiunile Electrica Muntenia Sud, printr-o metoda asemanatoare celei aplicate si la privatizarile anterioare. Astfel, investitorii interesati vor putea achizitiona direct 50% din capitalul social existent al filialei, urmand sa aloce fonduri pentru o majorare de capital prin care participatia cumparatorului va ajunge la 67,5%.

    Negocerile se vor purta cu cinci investitori

    Recent, reprezentantii Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie au decis prelungirea termenului final pentru depunerea ofertelor angajante pana la sfarsitul lunii ianuarie 2006. Totodata, ministrul economiei a precizat ca urmeaza sa fie modificate procedurile la privatizarea Electrica Muntenia Sud. 'Cata vreme toti sunt pusi in fata acelorasi conditii, nu este in timpul privatizarii. Daca am fi schimbat dupa obtinerea ofertelor angajante, atunci o astfel de critica mi s-ar fi parut justa. Suntem cu mai mult de o luna inainte de termenul initial de depunere a ofertelor angajante, ca urmare, toti participantii sunt avizati si sunt instiintati cu privire la demersurile guvernului', a spus Seres. El a precizat ca vor fi admise la negocieri companiile care vor depune cele mai bune oferte, cu un punctaj de cel putin 75% din cel al celei mai bune oferte. Astfel, exista posibilitatea ca numarul de competitori cu care autoritatile vor negocia privatizarea sa fie mai mic de cinci. In cursa de privatizare a filialei Electrica Muntenia Sud au ramas 10 companii care au depus scrisori de interes pentru achizitionarea pachetului de actiuni scos la vanzare de statul roman. Acestea sunt: Enel-Italia, care detine pachete majoritare la Electrica Banat si Dobrogea, CEZ-Cehia, proprietarul a 51% din filiala Oltenia, E.On-Germania, care detine pachetul majoritar la Electrica Moldova, EnBW-Germania, EVN-Austria, Gaz de France-Franta, Iberdrola-Spania, AES-SUA, RWE-Germania si Union Fenosa-Spania.

    Credit Suisse - consultant la privatizarea Romgaz

    'Consortiul a fost declarat castigator si urmeaza negocierea contractului, care speram sa nu dureze mai mult de doua saptamani. CSFB (n.red. - Credit Suisse First Boston) este obisnuit sa lucreze pe piata romaneasca, a fost consultant si la Petrom, si la Distrigaz-uri, ca urmare nu vad o problema in a negocia', a spus Seres. El a precizat ca un calendar de privatizare a Romgaz este dificil de anticipat in prezent, dar spera ca pana la sfarsitul anului viitor sa fie incheiata aceasta privatizare. 'In mod normal, tot ce inseamna evaluare, si mai ales evaluarea rezervelor Romgaz, ar dura patru-cinci luni, apoi ar urma sa fie prezentate concluziile si recomandarile consultantului pentru strategie si sa alegem o cale de privatizare. In orice caz, strategia privind privatizarea Romgaz va fi cu totul alta decat la alte procese similare din domeniul energiei', a mai spus oficialul MEC. El a declarat, in urma cu doua saptamani, ca nu doreste pentru Romgaz o privatizare prin care romanii sa depinda dupa aceea de decizia unui investitor strategic in ceea ce priveste politicile comerciale pentru gazele naturale. Una dintre solutiile propuse de Seres este vanzarea pachetului majoritar pe piata de capital.

    Sursa: Curentul, 16 noiembrie 2005.'

    mai mult

15.11.2005

  • Americanii au cumparat 10% din Asirom de la Tiberiu Bica Postelnicu

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Tiberiu Bica Postelnicu este cel care a vandut, saptamana trecuta, peste 10% din actiunile societatii de asigurare Asirom fondului american de investitii QVT Fund. Conform ultimei raportari pe Rasdaq, Tiberiu Bica, care detinea 11,5% din titlurile companiei de asigurari, a ramas cu 0,46% din titluri.

    Prin intermediul a 30 de tranzactii, s-au vandut saptamana trecuta 64,025 milioane de actiuni la pretul de 0,55 lei noi pe actiune, adica 10,03% din capitalul social al companiei de asigurari. Pachetul total s-a ridicat la 9,5 milioane de euro, ceea ce inseamna o valoare pentru Asirom de 95 -100 milioane de euro. Bica mai este actionar la Total Distribution Group, o companie de distributie, care s-a ocupat de vanzarea tigaretelor produse de Societatea Nationala Tutunul Romanesc (SNTR).

    QVT Fund, grup financiar cu sediul la New York, inregistrat in Insulele Caimane, este un hedge fund care are investitii de 2,5 miliarde $ in toata lumea. Hedge fund-urile sunt fonduri de investitii foarte dinamice, care isi acopera riscurile prin tranzactii la termen. Activele tuturor fondurilor de investitii active in Europa depasesc 10.000 de miliarde de euro.

    Conform Kansas City Business Journal, QVT Financial, care administreaza QVT Fund, mai administreaza si un cont discretionar pentru Deutsche Bank. Daniel Gold, CEO al QVT Financial, a fondat compania in 2004, dupa ce a plecat de la Deutsche Bank.

    Asirom este controlata de omul de afaceri Ioan Niculae prin Interagro, care detine peste 40% din actiunile Asirom si Astra Romana, cu 18% din titluri. In afara Interagro, Postelnicu, Broadhurst si QVT, la Asirom mai detin actiuni AVAS (6,3 %) si alti actionari mai mici, cu 6,4%. Intre Tiberiu Bica Postelnicu si Ioan Niculae exista un litigiu in justitie privind pachetul de actiuni la Asirom detinut de Postelnicu, aflat in acest moment pe rolul Curtii de Apel Bucuresti. Actiunile in litigiu nu sunt supuse vreunei restrictii de vanzare, conform unor surse din piata.

    Conform bugetului de venituri si cheltuieli pentru acest an, Asirom va obtine venituri totale de peste 300,8 mil. euro (1,08 mld. lei), dintre care 172 de mil. euro (618,4 mil. lei) venituri din activitatea de asigurare. Asirom estimeaza pentru acest an venituri din prime brute subscrise de circa 180 de mil. euro (650 de mil. lei) si incasari din prime de 160 de mil. euro (576 de mil. lei). Pe partea de asigurari de viata, compania estimeaza ca va obtine venituri din prime brute subscrise de circa 30 de mil. euro (105 mil. lei), iar pe asigurari generale - de peste 151 de mil. euro (545 de mil. lei).

    Actionarii Asirom nu vor audit de la KPMG

    Actionarii societatii de asigurare Asirom au hotarat, in cadrul Adunarii Generale desfasurate luna trecuta, realizarea auditului situatiilor financiare ale acestui an de catre societatea Audit One SRL. Aceasta hotarare a fost aprobata de toti actionarii prezenti la adunare, in afara de Broadhurst Investments Ltd si de un actionar persoana fizica. Acestia au propus, in schimb, ca auditul pe 2005 sa fie efectuat de societatea KPMG Audit, propunere respinsa de alti actionari. In cadrul AGA au fost prezenti actionari reprezentand peste 73% din capitalul social al Asirom. Cei care au hotarat cine va organiza si efectua auditul situatiilor financiare pentru 2005 sunt Interagro SA (care detine peste 40% din actiuni), Astra Romana (peste 17%), Broadhurst Investments (aproape 20%) si actionari persoane fizice.

    Sursa: Ziarul Financiar, 15 noiembrie 2005.

    mai mult

  • Olteanu: Castigatorul BCR va fi anuntat in circa 15 zile

    Gardianul   EBS

    ___
    Castigatorul procesului de privatizare a BCR va fi cunoscut la sfarsitul lunii noiembrie - inceputul lunii decembrie, ne-a declarat ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, care este si membru al Comisiei de privatizare a bancii.

    Comisia poarta negocieri de doua saptamani cu cele doua banci selectate pentru ultima etapa a procesului de privatizare, Millenium BCP - Portugalia si Erste Bank - Austria. 'Negocierile se vor finaliza la sfarsitul acestei saptamani', a afirmat Olteanu.

    La inceperea negocierilor, el aprecia ca discutiile vor dura aproximativ doua saptamani. Dupa finalizarea negocierilor, consultantii statului roman vor inainta documentele finale si vor intocmi contractul de privatizare.

    Potrivit speculatiilor din presa autohtona, cele doua banci au oferit peste 3 miliarde de euro pentru pachetul de 61,889% din actiunile BCR.

    Sursa: Gardianul, 15 noiembrie 2005.'

    mai mult

  • BRD: De 2 ori mai multe credite pentru populatie decat in 2004

    Curierul National   BRD

    ___
    Rezultatele BRD - Groupe SociA?tA? GA?nA?rale pe cel de-al treilea trimestru din 2005 arata ca volumul total al creditelor se ridica la 8,8 miliarde de lei. Cifrele sunt in crestere cu 38% in raport cu aceeasi perioada a anului 2004.

    Cresterea creditelor pentru persoane fizice a fost de 96%, in timp ce cresterea aferenta persoanelor juridice a fost de 14%. La sfarsitul celui de-al treilea trimestru 2005, creditele pentru persoane fizice reprezentau 42% din totalul creditelor acordate de banca.

    Depozitele depasesc 14,3 miliarde de lei, in crestere cu 90% comparativ cu septembrie 2004. Produsul net bancar a crescut cu 30% si a ajuns la 984 milioane de lei. Pe fondul unui cost scazut al riscului, profitul net pe primele 9 luni a ajuns la 448 milioane de lei.

    Potrivit presedintelui BRD, Patrick Gelin, 'activitatea in cel de-al treilea trimestru a ramas la cote ridicate. BRD a continuat sa-si extinda baza de clienti si reteaua adaugand 21 de noi unitati in cursul ultimului trimestru. In ultima parte a anului, mediul ar putea fi mai putin favorabil tinand cont de recentele reglementari ale BNR si de politica sa privind dobanzile”. BRD – Groupe SociA?tA? GA?nA?rale are mai mult de 500 ATM-uri si aproximativ 1.700.000 de clienti activi, persoane fizice si juridice.

    Sursa: Curierul National, 15 noiembrie 2005.'

    mai mult

14.11.2005

  • Patriciu: Grupul Rompetrol va atinge in acest an 2,5 mld. dolari

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   RRC

    ___
    Grupul Rompetrol, al doilea jucator de pe piata petroliera, va atinge in acest an o cifra de afaceri de 2,5 miliarde de dolari, a declarat, la finele saptamanii trecute, Dinu Patriciu, presedintele grupului. La aceasta valoare, grupul condus de catre Dinu Patriciu devine comparabil cu nivelul de afaceri al Petrom, liderul pietei. In 2004, grupul Rompetrol a inregistrat o cifra de afaceri de 1,6 mld. $.

    Pe primele noua luni ale anului, firma Rompetrol SA, care opereaza rafinaria Vega Ploiesti, a trecut pe profit net ajungand la o valoare de 14,9 mil. lei (peste 5 mil. $), in conditiile in care anul anterior era pe pierderi. Conducerea grupului a anuntat derularea unui plan de investitii de 260 milioane de dolari pentru modernizarea rafinariei Petromidia pana in 2007, urmand ca in acest interval capacitatea de procesare a acesteia sa se majoreze de la 3,8 milioane la 5 milioane de tone pe an. Cea mai mare parte a majorarii de productie vizeaza cresterea exporturilor regionale ale Petromidia catre pietele unde grupul este prezent cu operatiuni - Bulgaria, Albania sau Macedonia. Recent, Petromidia a finalizat lucrarile la 24 de proiecte de modernizare in valoare totala de 30 mil. $. Modernizarile din acest an si lucrarile de revizie au cuprins 25.000 de activitati si s-au derulat cu implicarea a peste 3.000 de oameni.

    Petromidia a fost oprita pentru revizia generala a instalatiilor in toamna acestui an, fiind repornita la finele saptamanii trecute. De asemenea, grupul Rompetrol are in plan investitii de 100 mil. $ pentru repornirea platformei petrochimice de la Petromidia, capacitate neutilizata in ultimii zece ani. 'In urmatorii doi ani vom implementa programul de pornire al petrochimiei, care azi nu este altceva decat o casa cu stafii', a spus Cosmin Cocean, director al Rominserv SA. Printre cele mai importante investitii ale acestui program se numara instalatia de hidrocracare moderata in valoare de 70 mil. $ si fabrica de hidrogen in valoare de 45 mil. $, realizata in colaborare cu firma americana Air Products.

    De anul viitor, va intra in productie si o fabrica de brichete din cocs, utilizate pentru incalzirea locuintelor, proiect cu o valoare de 12 mil. $. Ultima cotatie a titlurilor Petromidia este de 0,106 lei pe actiune, ceea ce inseamna o capitalizare bursiera de 629 mil. euro (760 mil. $).

    Sursa : Ziarul Financiar, 14 noiembrie 2005.
    '

    mai mult

  • Oferta pentru Sicomed, contestata de QVT

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SCD

    ___
    Fondul american de investitii QVT Financial a contestat oficial oferta cehilor de la Zentiva pentru actiunile producatorului de medicamente Sicomed Bucuresti, printr-o scrisoare trimisa vineri Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), sustinand ca pretul oferit de cehi este prea mic. CNVM nu a comentat pe marginea acestei contestatii. QVT Financial detine conform informatiilor de pe piata 1,4% din Sicomed si isi anuntase inca de saptamana trecuta intentia de a contesta oferta. 'Astazi (vineri - n. red.) am trimis o scrisoare CNVM solititandu-le sa invalideze oferta pe motiv ca Zentiva nu ofera minoritarilor acelasi pret (200 mil. $) pe care l-a anuntat public in comunicatul din 12 octombrie', a declarat pentru ZF Angelo Moskov, reprezentantul fondului de investitii.

    Neintelegerile dinte Zentiva si minoritari provin din evolutia cursului de schimb leu-dolar. Zentiva anuntase ca va lansa o oferta la un pret de cel putin 0,4797 $/actiune, acelasi pret pe care il platise fondurilor de investitii pentru pachetul majoritar. Cehii au calculat insa probabil pretul in lei la care au lansat oferta la cursul de la data anuntului. Pretul oferit de Zentiva este de 1,37 lei/actiune. Pe fondul cresterii cursului leu-dolar, pretul in dolari anuntat de cehi este echivalent acum cu aproape 1,5 lei/actiune. Actiunile Sicomed au continuat vineri sa se tranzactioneze pe Bursa peste pretul oferit de Zentiva, cotatia de inchidere fiind de 1,38 lei/actiune, in conditiile in care s-au tranzactionat aproximativ 0,5% din actiunile companiei. De la aparitia pe piata a informatiilor legate de o posibila contestare a ofertei, reprezentantii Zentiva nu au facut nici un comentariu pe aceasta tema.

    Sursa : Ziarul Financiar, 14 noiembrie 2005.
    '

    mai mult

  • Ofertant final pentru preluarea Rulmentul

    Gardianul   

    ___
    Consortiul format din SC Industrial GP SRL Bucuresti si SC UZUC SA Ploiesti a fost selectat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) in vederea negocierilor pentru preluarea societatii Rulmentul Brasov, arata un comunicat al AVAS. Documentul arata ca oferta celuilalt potential investitor, societatea Rulmenti Barlad, a fost respinsa, ca urmare a neindeplinirii criteriilor de precalificare impuse prin anuntul publicitar.

    Sursa: Gardianul, 14 noiembrie 2005.

    mai mult

11.11.2005

  • Pretul pentru Sicomed, inca prea mic pentru unii minoritari

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SCD

    ___
    Actiunile producatorului de medicamente Sicomed Bucuresti au trecut ieri la Bursa peste pretul oferit de cehii de la Zentiva in cadrul ofertei publice de preluare, pe fondul sperantelor investitorilor privind o posibila majorare a pretului din oferta sau un posibil esec al cehilor de a delista compania. Actiunile Sicomed au incheiat ieri ziua la 1,38 lei/actiune, in crestere cu 0,7% fata de ziua anterioara. Cehii ofera un pret de 1,37 lei/actiune in cadrul ofertei publice, dar unii investitori au preferat sa cumpere la un pret mai mare, platind in plus si comisioanele brokerului.

    Cresterea din ultimele zile a actiunilor Sicomed s-ar putea datora fondului american QVT Financial Fund, care este, conform agentiei de presa Bloomberg, actionar la Sicomed, cu 1,4% din actiuni, pachet in valoare de 2 milioane de euro. QVT este, conform unor surse din piata, cumparatorul unui pachet de 10% din actiunile Asirom, tranzactionat miercuri pe RASDAQ. Reprezentantii fondului au declarat ca nu sunt multumiti de pretul de la Sicomed, asa cum a fost calculat in functie de cursul dolarului si ca ar putea contesta oferta. 'Suntem pregatiti sa contestam validitatea acestei oferte', a declarat Angelo Moskov, partener in cadrul biroului de la Londra al QVT Financial Fund, citat de Bloomberg.

    Pana ieri, la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare nu fusese depusa insa nici o contestatie la oferta Zentiva. Compania ceha a preluat pachetul majoritar de la Sicomed la un pret de 0,4797 dolari/actiune si a promis ca va lansa o oferta de preluare la acelasi pret. De la incheierea acordului de preluare a Sicomed de la fondurile de investitii care il controlau, cursul leu-dolar a mai crescut, dar cehii au lansat oferta la pretul calculat la data semnarii acordului pentru pachetul majoritar. La cursul de ieri al dolarului, pretul in dolari platit de cehi este echivalent cu aproape 1,5 lei/actiune. Moskov a declara saptamana trecuta ca pretul ar trebui sa fie de cel putin 1,45 lei/actiune.

    Oferta lansata de Zentiva este intermediata de ING Securities. Principala miza a ofertei Zentiva este delistarea Sicomed de pe Bursa. Pentru aceasta, cehii ar trebui sa ajunga la o cota de 95% din actiuni. Principalii actionari minoritari, SIF Oltenia si SIF Muntenia, care detin 12%, respectiv 10,2%, au incheiat, conform informatiior de pe piata, un protocol cu Zentiva prin care au promis sa subscrie in cadrul ofertei.

    Cumpararea doar a pachetelor de la SIF-uri ar insemna ca cehii ar ajunge de abia la 73% din actiuni, posibilitatea de delistare a actiunilor depinzand astfel de deciziile luate de ceilalti minoritari. Omul de afaceri Verestoy Attila, senator UDMR, care detine aproximativ 2%, declarase de asemenea ca va subscrie in cadrul ofertei. Cehii de la Zentiva au preluat in octombrie de la mai multe fonduri de investitii vehiculul de investitii Venoma Holdings, care detine 51% din Sicomed pentru 102 milioane de dolari (85 milioane de euro), pretul actiunilor Sicomed dublandu-se in ultimele sase luni pe fondul informatiilor privind preluarea.

    Sursa: Ziarul Financiar, 11 noiembrie 2005.
    '

    mai mult

  • Ajutata de castigurile financiare, Conpet si-a triplat profitul la noua luni

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   COTE

    ___
    Compania Conpet Ploiesti, singurul transportator de titei prin conducte magistrale din Romania, a obtinut in primele noua luni un profit de peste 18,6 milioane de lei (5,14 milioane de euro), de 3,24 ori mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut si de 2,35 mai mare decat castigurile nete inregistrate de companie in primul semestru.

    Pe fondul aprecierii importurilor de titei, cifra de afaceri a companiei a crescut cu 13,45%, atingand la finele primelor trei trimestre un nivel de peste 198,5 milioane de lei (54,85 milioane de euro), fata de perioada similara a anului trecut cand vanzarile nete aveau o valoare totala de aproape 175 milioane de lei (42,95 milioane de euro).

    Cresterea accelerata a profitului se datoreaza in principal obtinerii unor rezultate pozitive din activitatea financiara, valoarea acesteia fiind in primele noua luni de 6,15 milioane de lei (1,7 milioane de euro), cu 236% mai mare decat in primele trei trimestre din 2004. Activitatea de exploatare a adus companiei un profit de aprope 16,7 milioane de lei (4,6 milioane de lei), de 2,7 ori mai mare decat in primele noua luni ale anului trecut. Pana la inchiderea editiei reprezentantii companiei nu au putut fi contactati pentru comentarii suplimentare asupra rezultatelor financiare.

    La mijlocul lunii octombrie conducerea companiei estima pentru finalul acestui an obtinerea unui profit net de aproximativ 13 milioane de lei, cu o treime mai mare decat in 2004, cand Conpet a inregistrat castiguri nete in valoare de 9,78 milioane de lei (2,4 milioane de euro), anticipand totodata ca acest ritm de crestere va fi sustinut si in 2006. In perioada urmatoare Conpet s-ar putea confrunta cu unele cheltuieli suplimentare generate de transferul activitatii de transport de produse petroliere catre Petrotrans.

    Conpet a pierdut la inceputul lunii mai, ca urmare a unei hotarari de guvern, o parte din conductele pe care le opera. Atunci Executivul a desemnat Petrotrans Ploiesti ca operator licentiat si concesionar al sistemului de conducte pentru transportul produselor petroliere, abrogand o ordonanta emisa de fostul Cabinet prin care Conpet prelua conductele de la Petrotrans printr-o majorare de capital. Atat Conpet, cat si Petrotrans sunt controlate de catre stat.

    Conpet este listata la Categoria Baza a Bursei Electronice Rasdaq, ultimul pret de tranzactionare fiind de 7,3 lei/actiune. La acest nivel capitalizarea bursiera a transportatorului de titei este de peste 101,5 milioane de lei (27,56 milioane de euro).

    Sursa : Ziarul Financiar, 11 noiembrie 2005.

    mai mult

Pagina

inchide