Editoriale

Informatii piata

 • Ambulanta financiara

  Marius Pandele / 06.07.2018 18:00:37

  Educatia financiara precara a romanilor a fost de multe ori prilej de discutii, comentarii, judecati de valoare in randul reprezentantilor sectorului financiar. De la guvernatorul BNR pana la personaje cu vizibilitate aproape inexistenta, aproape toti cei care aveau ceva de zis au facut referire la un moment dat la ea pentru a justifica macar partial saracia lucie in care ne zbatem ca tara. Pare o teorie de bun simt, nici nu m-as fi putut gandi ca exista argumente care sa o contrazica. Pana zilele trecute, cand am avut o revelatie.

 • Actiunile romanesti, ratusca cea urata cu oua de aur

  Marius Pandele / 29.06.2018 18:23:41

  Multa lume nu mai tine minte, dar la inceputul anului 2016 erau la ordinea zilei discutiile despre “noua criza financiara”, care urma sa fie mai puternica decat cea din anul 2008. Intrebarea pe care si-o puneau investitorii era daca pretul actiunilor ar putea scadea din nou cu mai mult de 90%, asa cum se intamplase intre iulie 2007 si februarie 2009. Scaderile de pe pietele internationale, extinse si catre Romania, produceau titluri apocaliptice in presa, iar acestea provocau la randul lor panica si noi scaderi.

 • Si economia are "viciile" ei, iar renuntarea la ele e dificila

  Marius Pandele / 15.06.2018 16:59:01

  Renuntarea la obiceiurile nesanatoase este in general dificila, iar efectele secundare te pot obliga sa te lasi pagubas. E si normal sa fie asa. Daca ar fi usor sa renunti la ele, toata lumea ar renunta si, in final, nici nu ar mai exista. Totusi, chiar daca pe termen scurt iti provoaca niste satisfactii, chiar daca renuntarea poate fi chinuitoare, e evident ca varianta cea mai buna este sa mergi mai departe fara ele.

 • Un BET de pus in rama, inainte de sezonul dividendelor

  Marius Pandele / 11.05.2018 18:01:05

  Anul trecut a fost unul atipic pentru bursa de la Bucuresti in ceea ce priveste dividendele. Chiar daca investitorii romani sunt obisnuiti cu dividendele mari, cele din 2017 au iesit din tipare, dupa ce Statul a cerut mai intai 90% din profitul companiilor din subordine, apoi o parte din profitul reportat. Asta a adus, bineinteles, castiguri mari actionarilor, dar si ajustari ale preturilor din piata, concretizate in final intr-o performanta modesta pentru indicele BET.

 • Sa nu lasam Romania sa sara pe geam

  Marius Pandele / 13.04.2018 17:24:05

  Ce faci daca vezi un nebun care vrea sa sara pe geam de la etajul 20, fiind sigur ca poate sa zboare? Primul pas ar fi sa-i explici ca nu poate de fapt sa zboare, sa incerci sa apelezi la ratiune. Dar, fiind nebun, va avea in continuare convingerea ca stie mai bine ce poate si ce nu poate sa faca, poate chiar se va gandi ca vrei sa-i faci un rau. In acel moment, ce poti face? Te gandesti, cumva, ca poate de fapt el are dreptate si chiar poate sa zboare? La urma urmei, nu ai nicio dovada clara ca nu poate. Sau incerci sa-l indepartezi de geam si sa-i salvezi viata, desi te va considera dupa aceea un dusman?

Pagina

inchide