15.09.2003
-
Constructorul de case Impact isi face casa de 3 mil. dolari
ZF RO - FONDURI MUTUALE IMP
___
Compania de constructii si dezvoltare imobiliara Impact va construi pana in 2005 un imobil de birouri in zona Pipera-Tunari din Bucuresti. Centrul de afaceri, Construdava, este primul imobil de birouri construit de Impact, iar o parte din cladire urmeaza a gazdui sediul companiei, celelalte spatii urmand a fi inchiriate. “Constul investitiei se va ridica la cel putin 3 milioane de dolari, “ a declarat Ioan Popp, presedintele companei si principalul actionar.
Popp a mai explicat ca Impact functioneaza in prezent in mai multe locatii din Bucuresti, fapt care inseamna costuri suplimentare.Impact, companie infiintata in 1991, este specializata in contructia de vile. Pana in prezent compania a construit 500 de vile in complexuri rezidentiale din Bucuresti, anul acesta fiind primul in care Impact s-a extins si in provincie, prin inceperea lucrarilor la un complex rezidential din Constanta. Ioan Popp, nu a exclus posibilitatea ca societatea sa isi extinda activitatea in urmatorii ani si pe piata constructiilor de imobile pentru birouri.
Cladirea va fi situata chiar in vecinatatea ansamblurilor rezidentiale Epsilon si Zeta, construite tot de Impact. Construdava va avea 11 niveluri si o suprafata construita de 800 de metri patrati. In Bucuresti, Impact si-a concentrat constructiile mai ales in zona de nord a capitalei, iar aparitia aici a unor noi imobile de birouri ar putea determina o ascensiune a preturilor terenurilor din zona.Actionarii Impact au aprobat la mjlocul acestui an preluarea companiei SQRW Development Romania SRL, care detinea aproximativ 43 de hectare de teren in nordul Bucurestiului, in zona Pipera-Tunari.
Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica, dar pe baza datelor din piata, terenul valoreaza in jur de 6,5 milioane de dolari.Impact Bucuresti a obtinut, in primul semestru, un profit net de 112 miliarde de lei (3,4 milioane dolari), fata de 102 miliarde de lei (3,1 milioane dolari) in perioada similara a anului 2002. In primele sase luni, compania a incheiat in aceasta perioada contracte pentru construirea de vile in valoare 7,3 milioane de dolari, comparativ cu 4,6 milioane de dolari in perioada similara a anului trecut. Societatea estimeaza pentru 2003 un profit net de 185,5 miliarde de lei, in crestere cu 4,1 miliarde de lei fata de anul trecut.
Firma este listata la Bursa de Valori Bucuresti din anul 1996, iar anul acesta Actionarii Impact au inregistrat una din cele mai mari castiguri de la Bursa, peste 100%. Societatea a distribuit de doua ori actiuni gratuite si a dat actionarilor drepul sa cumpere actiuni noi la un pret mult mai mic fata de cel inregistrat la Bursa. Capitalizarea bursiera a Impact este de 42 milioane de dolari.
Sursa: Ziarul Financiar, 15 septembrie 2003. -
Antibiotice a intrat in afaceri cu ingrasaminte
ZF RO - FONDURI MUTUALE ATB
___
Situatia financiara dezastruoasa a sistemului sanitar romanesc nu a dat numai dureri de cap managerilor companiilor farmaceutice, ci si idei de afaceri noi, in care facturile mai sunt si platite.
Unul din acesti manageri este Ioan Nani, directorul general al Antibiotice Iasi, companie care a inceput anul acesta productia de ingrasaminte ecologice (biofertilizatori).
Antibiotice a pus in functiune linia de productia a ingrasamintelor in urma cu cateva luni si a reusit sa inregistreze pana in prezent vanzari de aproximativ 300.000 de dolari pentru Azotofertil, primul produs Antibiotice in acest domeniu.
Compania este in prezent singurul producator de biofertilizatori din Romania.
'Ideea de afaceri ne-a venit in Ungaria, unde biofertilizatorii sunt utilizati pe scara larga, deoarece sunt ecologici iar folosirea lor aduce economiii de peste 50% comparativ cu ingrasamintele chimice. Afacerea este inca in stadiu incipient, vanzarile din primele luni de functionare fiind de 300 - 400 de tone. Produsul va castiga insa teren in Romania iar noi putem produce 50 de tone pe zi', a declarat Ioan Nani pentru Ziarul Financiar.
O capacitate de productie a ingrasamintelor de 18.000 de tone pe an vanduta macar la jumatate ar aduce Antibiotice venituri suplimentare de cateva milioane de dolari in fiecare an.
Antibiotice este al saselea jucator de pe piata romaneasca de medicamente, cu o cota de piata de 3,7 - 3,8% si o cifra de afaceri anuala de 36 - 38 milioane de dolari, in special din produse farmaceutice.
Biofertilizatorii sunt substante obtinute prin biosinteza, care contin microorganisme ce ajuta plantele sa fixeze azotul din aer.
'Inainte de a intra pe piata (Azotofertil este deja marca inregistrata Antibiotice) am realizat teste care au demonstrat ca folosirea produsului creste cu 15 - 40% randamentul unor tipuri de culturi agricole', afirma Nani.
Antibiotice este singura mare companie de medicamente care se mai afla in proprietatea statului. Societatea este listata la Bursa de Valori, avand o capitalizare de aproximativ 20 de milioane de dolari.
In prima jumatate a acestui an, Antibiotice a vandut medicamente de 19,17 milioane de dolari, in crestere cu 10% fata de aceiasi perioada a anului anterior. Performanta a fost umbrita insa de cresterea creantelor, care au ajuns la un nivel mai mare decat cel al cifrei de afaceri.
Datoriile statului catre producatorii si furnizorii de medicamente depasesc in prezent 200 de milioane de dolari.
Sursa: Ziarul Financiar, 15 septembrie 2003.' -
In octombrie, BERD si IFC vor cumpara actiunile BCR
Curierul National EBS LION SIF2 SIF3 SIF4
___
Saptamana viitoare, negocierile pentru vanzarea bancii intra in linie dreapta
Pana la sfarsitul lunii, negocierile Autoritatii pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) cu International Finance Corporation (IFC) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) pentru privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR) vor fi incheiate, a declarat, sambata, Ovidiu Musetescu, seful APAPS.
“De marti vom incepe discutiile, urmand sa intram in linie dreapta cu negocierile cu BERD si IFC pentru vanzarea pachetelor de actiuni la BCR”, a spus Musetescu.
In luna iulie, guvernul a modificat strategia de privatizare a bancii. S-a decis vanzarea a 25 la suta plus doua actiuni catre investitorii institutionali IFC (divizie a Bancii Mondiale) si BERD, prin negociere directa, statul avand posibilitatea rascumpararii partiale sau totale a actiunilor. Inca 51 la suta din actiuni urmeaza sa fie vandute prin negociere directa, cu selectie de oferte, catre un investitor strategic, institutie financiar-bancara internationala reputata sau catre un grup de investitori strategici. Pretul minim nu trebuie sa fie mai mic decat cel platit pe actiune pentru rascumpararea totala sau partiala a actiunilor vandute BERD si IFC, conform Ordonantei 28/2003.
Un pachet de pana la opt la suta din actiuni va putea fi vandut, prin negociere directa, asociatiei salariatilor, la un pret care nu va fi mai mic decat valoarea nominala a unei actiuni (10.000 de lei). In iunie, expertii BERD si IFC au finalizat analizarea informatiilor din camera de date a BCR, fiind pregatiti pentru inceperea negocierilor.
BCR are active de 4,8 miliarde de dolari, aflandu-se pe locul 387 mondial intr-un clasament realizat de The Banker.
Sursa: Curierul national, 15 septembrie 2003.
12.09.2003
-
Profitul Uzinexport, in scadere de 88%
ZF RO - FONDURI MUTUALE UZIN
___
Uzinexport, companie cu un capital social de 14 miliarde de lei, a reusit in prima jumatate a anului sa obtina un profit de 32,4 miliarde de lei (aproape un milion de dolari). Profitul este insa mult mai mic fata de perioada similara a anului anterior, mai precis in scadere cu 88%. In primul semestru al anului trecut, societatea inregistra un profit de 247 miliarde de lei.
Compania este specializata in tranzactii legate de proiecte industriale complexe. Cele trei domenii in care Uzinexport este specializata sunt fabricile de ciment si alte componente ale industriei materialelor de constructiii, industria metalurgica, alaturi de santiere navale si constructia de nave. Proiectele derulate de companie in ultimii ani includ beneficiari din tari cum ar fi Germania, Croatia, Egpt, Siria sau Iran.
Principala diferenta dintre profitul din prima jumatate a anului trecut si profitul din acest an a fost reprezentata de scaderea drastica a veniturilor financiare, mai precis cele din diferentele de curs valutar pentru exporturile realizate. Veniturile din diferentele de curs au adus in prima jumatate a anului trecut 400 miliarde de lei (12 milioane de dolari), in timp ce in primul semestru al acestui an au insemnat mai putin de 4 miliarde de lei. Conducerea companei afirma la finalul anului trecut ca astfel de venituri provin de fapt din activitatea de baza a companei, comertul exterior.
Uzinexport este principala companie a grupului Uzin, care mai cuprinde companiile Iprolam, Uzinengeneering, Ptetrolam Commet si Hidrojet, care activeaza in proiectarea consulatanta si productia de echipamente industriale. Uzinexport mai este actionar minoritar si la alte companii dinre care trei banci: Finansbank, Banca Tiriac si Banca Romaneaca.
Profitul net inregistrat de Uzinexport a fost in prima jumatate a anului mai mare decat cifra de afaceri, care s-a ridicat la 30,4 miliarde de lei. Vanzarile realizate de Uzinexport in aceasta perioada au fost mai mici in termeni nominali cu 65% fata de prima jumatate a anului trecut. Profitul este mai mare decat cifra de afaceri pentru ca provine din venituri financiare si alte venituri exceptionale.
Sursa: Ziarul Financiar, 12 septembrie 2003. -
In primul semestru, pierdere financiara de 19 miliarde de lei la Alprom
Curierul National ALR
___
In primele sase luni ale anului, societatea Alprom SA a inregistrat o pierdere financiara de 19 miliarde de lei, se arata in raportul semestrial al companiei. “Pierderea financiara a fost determinata, in cea mai mare parte, de dobanzile platite la creditele bancare contractate (12.007 milioane lei) si costuri de finantare pentru materia prima aprovizionata, in suma de 18.997 milioane lei”, se mai arata in raport.
Datoriile la 30.06.2003 sunt in suma de 533,176 miliarde de lei.
Societatea a inregistrat, totusi, un profit din exploatare in valoare de 53.528 milioane de lei.
“In luna iunie, ca urmare a auditului efectuat de firma DELOITTE & TOUCHE s-au inregistrat provizioane pentru clienti incerti interni si externi in suma de 8.092 milioane lei,aferenti anului 2003, care au influentat profitul din exploatare si respectiv profitul brut”, mai precizeaza raportul. Cifra de afaceri realizata pe primul semestru al anului 2003 este de 1.318 de miliarde de lei, din care exportul a reprezentat 921 de miliarde de lei (69,83%).
Datoriile societatii la 30.06.2003 sunt in suma de 533 de miliarde de lei, din care catre S.C. ALRO S.A. Slatina, 328 de miliarde de lei.
Investitiile puse in functiune in perioada 01.01-30.06.2003 sunt in valoare de 24 de miliarde de lei. “Vanzarile de laminate de aluminiu au fost mai mari cu 6.574 de tone, iar ponderea exporturilor in cifra de afaceri este de 69,83 la suta”, se mai arata in raport. Alprom a facut investitii din surse proprii, de 35 de miliarde de lei in primul semestru al acestui an, in constructii si in utilaje. La sfarsitul lunii trecute, s-a aprobat fuziunea prin absorbirea dintre Alro si Alprom. Consortiul format din Marco Acquisitions Ltd. din Anglia, Marco International Inc. din SUA si Conef Bucuresti este actionarul majoritar al combinatului Alro Slatina din luna martie a anului trecut, cand a preluat, pentru 11,4 milioane de dolari, un pachet suplimentar de 10 la suta din actiunile societatii de la Autoritatea pentru Privatizare. Valoarea totala a tranzactiei a fost de aproximativ 73 de milioane de dolari, iar 45 de milioane de dolari reprezinta volumul investitiei asumate.
Alprom a raportat pentru anul trecut o cifra de afaceri de 1.985 miliarde de lei, comparativ cu 1.728 miliarde de lei in 2001. Profitul net a scazut la 35,3 miliarde de lei, fata de 43,2 miliarde lei in 2001 si 54,5 miliarde de lei in 2000.
Profitul Alro, in scadere
Alro Slatina a realizat, in 2002, un profit brut de 1.018 miliarde de lei, in scadere cu 37,31 la suta comparativ cu 2001. Evolutia nefavorabila a profitului brut a fost determinata de ritmul de crestere mai alert al cheltuielilor comparativ cu cel al veniturilor. Astfel, la 31 decembrie 2002, societatea a avut venituri totale de 10.553 miliarde de lei, in crestere cu 9,82 la suta comparativ cu cele consemnate la aceeasi data a anului precedent. Cheltuielile s-au majorat cu 19,41 la suta, ajungand la 9.535 de miliarde de lei. Rezultatul net pentru anul 2002 a fost de 842,3 miliarde de lei, in scadere cu 41,03% fata de sfarsitul anului 2001.
Sursa: Curierul National, 12 septembrie 2003. -
IAR Brasov va livra MApN sase elicoptere Puma pana la sfarsitul anului
Adevarul IARV
___
IAR Brasov va livra Ministerului Apararii Nationale, pana la sfarsitul anului, un numar de sase elicoptere Puma in cadrul programului SOCAT, care se alatura celor doua deja furnizate de la inceputul anului, a declarat agentiei Mediafax Ion Dumitrescu, directorul comercial al companiei.
'In primul semestru, am finalizat si o comanda din partea Coastei de Fildes, fiind livrate inca patru elicoptere Puma. Toate aceste livrari au avut ca efect cresterea volumului de productie, fapt ce a influentat pozitiv si rezultatele companiei', a mentionat Dumitrescu. Valoarea comenzii pentru cele patru elicoptere Puma livrate autoritatilor guvernamentale din Coasta de Fildes s-a ridicat la 12 milioane de dolari.
Programul SOCAT reprezinta o comanda primita in 1997 din partea Ministerului Apararii Nationale privind modernizarea si realizarea de reparatii capitale la 24 de elicoptere. Potrivit reprezentantului IAR, producatorul de elicoptere a incheiat primul semestru cu o cifra de afaceri de 544,3 miliarde lei (circa 16,5 milioane dolari), comparativ cu 72,7 miliarde lei in perioada similara a anului 2002.
'De asemenea, compania a raportat un profit brut de 117,4 miliarde lei, fata de un nivel al pierderilor de 35,2 miliarde lei la 30 iunie 2002. Rezultatele primului semestru depasesc previziunile de la inceputul anului', a afirmat directorul comercial al IAR. Pentru intreg anul 2003, Dumitrescu estimeaza o cifra de afaceri de circa 1.300 miliarde lei si un profit de 170-180 miliarde lei. 'Si anul 2004 este unul acoperit in privinta comenzilor', a mai spus reprezentantul IAR Brasov.
Sursa: Adevarul, 12 septembrie 2003.'
11.09.2003
-
Companie mixta Aerostar - Stork Fokker
ZF RO - FONDURI MUTUALE ARS
___
Aerostar Bacau si compania olandeza Stork Fokker Aesp BV au semnat documentele privind infiintarea unei societati mixte, profilata pe realizarea de componente mecanice pentru aeronave, informeaza un comunicat al Aerostar. Noua societate va avea un capital social total de maxim un milion de euro, constituit prin majorari succesive pe parcursul unui an, detinut in proportie de 51% de Aerostar, iar restul de 49% de Stork Fokker. 'Cele doua parti vor contribui cu aport in natura si in numerar pentru o linie tehnologica avansata de prelucrare a componentelor mecanice pentru aeronave', precizeaza comunicatul. Aerostar si Stork Fokker au semnat si un acord de cooperare pe termen lung, precum si contractul comercial in baza caruia partea romana va furniza firmei olandeze piese de aviatie. Colaborarea dintre Aerostar si Stork Fokker a fost initiata cu sprijinul Senter, o agentie a Ministerului Economiei din Olanda. Stork Aerospace activeaza in domeniul proiectarii si productiei de aerostructuri si sisteme electrice pentru avioane militare si comerciale. Divizia sa Fokker Aerostructures BV are peste 3.200 de angajati, iar anul trecut a realizat o cifra de afaceri de 411 milioane euro. Grupul Stork a raportat o cifra de afaceri de doua miliarde euro. Mediafax
Sursa: Ziarul Financiar 11.09.2003 ' -
SIF Banat-Crisana cumpara combinatul Somes Dej
Curierul National LION
___
In aceasta saptamana, SIF Banat-Crisana a angajat negocieri cu grupul canadian MFC Bancorp Ltd. pentru achizitionarea pachetului de 76% din actiunile Combinatului 'Somes' din Dej detinut de acest grup financiar, prin preluarea actiunilor detinute de compania austriaca 'Hovis' (care, in 2001, avand mari probleme financiare, a fost preluata, prin MFC Commodities GmbH, de grupul canadian). Noul detinator al pachetului majoritar de actiuni nu si-a respectat insa contractul semnat cu APAPS, cuprinzand obligatia unor masive investitii in retehnologizare, cu o prima transa de peste 1,5 milioane dolari. Pentru a-l face competitiv pe plan international, combinatul are nevoie de o investitie de peste 50 milioane dolari, desfasurata pe zece ani, pe de o parte pentru inlocuirea vechii tehnologii a albirii cu clor (interzisa in marea majoritate a tarilor industrializate, in primul rand in cele din UE) si apoi pentru o crestere a productivitatii care sa apropie pretul celulozei de cel al pietei europene, aflat undeva la aproximatix 300 euro tona. Din anul 2002, Combinatul de Celuloza si Hartie 'Somes' a facut investitii din resurse proprii la nivelul a peste 180 miliarde lei, ceea ce a dus la cresterea capacitatii de productie cu 1.000 tone hartie lunar si o scadere substantiala a consumului energetic, combinatul reusind sa obtina certificatul de calitate ISO 9002, aflandu-se in faza de finalizare a obtinerii certificatului de management de mediu IOS 14001. La ora actuala, 72,3% din productia de aproximativ 60.000 tone celuloza este exportata (in principal in Rusia si China). Prin preluarea pachetului de actiuni detinut de MFC Bancorp Ltd. SIF Banat-Crisana va fi in posesia unui pachet de 91,9% din actiunile firmei dejene, canadienii fiind interesati si de un eventual schimb de actiuni, acceptand actiuni din industria chimica. Daca negocierile de preluare vor esua, grupul canadian se va intalni in instanta cu APAPS, declansand pasul urmator procedurii de reorganizare judiciara, in care se afla Combinatul din Dej din 1999, timp in care numai principalii opt creditori au recuperat 213 miliarde lei, avand la inceputul acestei toamne de recuperat un rest de 52 de miliarde lei.
Sursa: Curierul National 11.09.2003' -
Vanzarea a 25% din actiunile BCR - parafata pana pe 25 septembrie
Adevarul EBS LION SIF2 SIF3 SIF4
___
Contractul de vanzare a 25% din capitalul BCR catre BERD si IFC va fi parafat in urmatoarele doua saptamani, a anuntat Mihai Tanasescu, ministrul Finantelor. 'Ieri (n.r. - in urma cu doua zile), au inceput negocierile pentru preluarea pachetului de actiuni. Toate intelegerile de fond trebuie incheiate pana la 25 septembrie. Dupa aceasta data, contractul va fi analizat de catre conducerile celor doua institutii si apoi va urma semnarea contractului', a precizat Tanasescu. Consultantul angajat de cele doua institutii internationale va prezenta evaluarea bancii, pretul estimat de acesta urmand sa reprezinte un punct de plecare in derularea negocierilor. Strategia de privatizare a BCR prevede vanzarea catre BERD si IFC a 25% din actiuni plus inca doua actiuni, iar un pachet de 8% va fi vandut, prin negociere directa, fara selectie de oferte, Asociatiei Salariatilor BCR.
Sursa: Adevarul 11.09.2003'
10.09.2003
-
Romcarbon a avut cerere de masti, dar nu le-a putut onora
ZF RO - FONDURI MUTUALE ROCE
___
Singurul producator roman de masti de gaze, Romcarbon Buzau, a inregistrat in prima jumatrate a anului un profit dublu fata de perioada similara a anului 2002. Chiar daca este unul dintre putini producatori din Europa de Est de masti de gaze, compania nu reusit sa profite de pe urma cresterii cererii pentru acestea din perioada razboiului din Irak pentru ca nu a avut finantare sa le produca.
Profitul companiei, care activeaza in domeniul maselor plastice si al filtrelor cu carbon activ, a fost in prima jumatate a anului de 5 miliarde de lei, fata de 2,5 miliarde de lei in perioada simuilara a anului trecut. Cifra de afaceri exprimata in lei s-a mentinut insa la acelasi nivel, 131 miliarde de lei (4 milioane de dolari). “In perioada razboiului din Irak au existat o crestere importanta a cererilor pentru masti de gaze, dar socieatea nu a reusit sa le onoreze datorita crizei de lichiditati,” a declarat Cristinel Dobrota, reprezentantul actionarului majoritar.
Acesta a mai precizat ca societatea are in vedere adaptarea in viitor a mastilor de gaze la standardele NATO. La Romcarbon este in derulare o investitie pentru producerea polistirenului expandat, care, conform lui Dobrota va fi pusa in functiune in urmatoarele doua luni, fapt care va genera o crestere a cifrei de afaceri. Polistirenul expandat este folosit de exemplu pentru ambalarea fructelor si a carnii in supermarketuri. Investitia in noua linie de productie este de 0,3 milioane de euro. Un alt domeniu in care compania are in vedere investitii este cel al filtrelor auto, domeniu in care se are in vedere o crestere a calitatii produselor.
Romcarbon este controlata incepand din luna mai de doua companii cu capital taivanez, care detin impreuna 51% din actiunile Romcarbon. Living Plastic Industry (LPI), are o participare de 38,3% in timp ce Unitai International, detine alte 12,5%. Living Plastic Industry (LPI) a preluat in luna mai de la Asociatia Salariatilor Romcarbon pachetul de 32% printr-un contract de novatie, adica odata cu preluarea actiunilor si-a asumat si obligatiile aferente contractului de privatizare. Compania a returnat salariatilor cele 6,8 mld. lei deja platiti catre APAPS, a achitat ratele restante in valoare de 4 mld. lei si urmeaza sa plateasca inca trei rate a 2,5 mld. lei, la care se vor adauga si dobanzi, adica peste 18 mld. lei (0,5 mil. euro).
Actiunile Romcarbon sunt listate la Bursa Electronica RASDAQ, unde in ultilmele 12 luni au oscilat intre 9.100 si 32.000 lei/actiune, tendinta fiind usor ascendenta. Living Plastic Industries mai detine compania Greentech Buzau, singura din Romania care activeaza in domeniul reciclarii ambalajelor PET.
Sursa: Ziarul Financiar, 10 septembrie 2003.
Pagina