Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

05.10.2005

  • Petrolul se va termina mai repede decat se anticipase

    Gandul   

    ___
    Petrolul ar putea disparea din istoria omenirii mult mai repede decat se credea, iar companiile-gigant din domeniu trebuie sa investeasca urgent in alte suse de energie daca vor sa supravietuiasca pe piata energetica a viitorului, arata concluziile celui de-al 18-lea Congres Mondial al Petrolului. Incheiat la Johannesburg, la sfarsitul lunii trecute, congresul a relevat ca, in 33 din cele 48 de tari ale lumii care detin rezerve notabile productia de titei scade, inclusiv in sase din cele 11 membre al OPEC. Consumul record inregistrat in 2004 nu anunta vremuri bune, desi neoficial se vorbeste ca tari precum Arabia Saudita, Irak si Rusia ar avea rezerve mult mai mari decat cele recunoscute. Cererea imensa a Chinei si Indiei, adaugata consumului sporit pe pietele traditionale, plus fenomene imprevizibile precum uraganele, violentele din Irak sau amenintarile recente ale Iranului ca nu va mai vinde titei Occidentului dau peste cap orice previziuni asupra momentului – se va instala penuria de petrol la nivel global. Ceea ce se apreciaza aproape unamim este ca, dupa cresterea de preturi din ultimul an, nu va mai exista o descrestere notabila ca aceea care a survenit crizei petroliere din anii `70. In cea mai optimista varianta, ar mai exista suficient petrol pentru circa 100 de ani. In varianta cea mai ingrijoratoare, in cel mult 20-30 de ani discrepanta uriasa dintre cerere si oferta va face din petrol un produs de lux.

    Varianta optimista – sursele alternative de energie vor inlocui la timp petrolul
    La amintitul congres, mai-marii industriei petrolului s-au aratat convinsi ca trecerea la alte surse de energie se va face la timp pentru ca ritmul de crestere al economiei mondiale sa nu aiba de suferit. Energia solara, eoliana, geotermala si biocombustibilii au deja o cresterea anuala constanta de doi la suta. In China, 35 milioane de locuinte au apa calda exclusiv datorita energiei solare. In Norvergia si Suedia, inlaturarea dependentei de petrol este un obiectiv tangibil in urmatorii 20 de ani, deoarece energia reinnoibila ocupa deja 45, respectiv 25 la suta din piata acestor tari. Investitiile in domeniu ale unor companii ca Shell, British Petroleum ori Mitsubishi, plus programele guvernamentale din Brazilia sau China pentru generalizarea biocombustibilor ar putea avea rezultate majore in mai putin de un deceniu. Daca toata energia electrica ar fi produsa altfel decat prin arderea combustibilor fosili, ulterior, dezvoltarea de vehicule pe hidrogen sau biocombustibili din plante si reziduuri organice ar fi mai usoara.

    Varianta pesimista – inainte ca petrolul sa poata fi inlocuit, economia mondiala se va prabusi
    Potivit “piramidei petrolului”, teorie dezvoltata inca din 1956 de geologul companiei Shell, Marion King Hubbert, productia a urcat treptat pana in 2000, anul cu cea mai mare cantitate extrasa, iar acum descreste treptat. In 2020, productia va fi egala cu cea din 1980, in timp ce populatia Terrei va fi aproape dubla fata de acel an. Comparatia cea mai frecventa pe care o fac analistii pesimisti este aceea cu corpul uman. In conditiile in care organismul nostru este 70 la suta apa, o deshidratare cu efecte mortale poate interveni si daca pierdem numai 10-15 la suta din apa din corp. Tot asa, chiar daca petrolul ar continua sa fie extras mai bine de un secol, in momentul in care cererea ar depasi oferta cu doar 10 la suta, economia mondiala s-ar prabusi. Ca exemplu este data criza gazelor naturale din California de acum cativa ani, cand, la un moment dat, desi cererea a depasit cu numai cinci la suta oferta, preturile au explodat pana la 400 la suta. In plus, pesimistii avertizeaza ca extragerea uraniului pentru centralele nucleare, constructia de panouri solare, baterii cu hidrogen si turbine eoline inghite milioane de barili de petrol. Cu alte cuvinte, toate sursele alternative sunt de fapt „derivate” din petrol, iar civilizatia este condamnata la una dintre cele mai grave crize din istorie.

    Sursa: Gandul, 5 octombrie 2005.

    mai mult

  • Disponibilizari la Electroputere Craiova

    Curierul National   EPT

    ___
    Aproximativ 400 de angajati ai fabricii Electroputere Craiova vor ramane fara un loc de munca in perioada urmatoare. Conform strategiei AVAS, disponibilizatii vor primi plati compensatorii. Societatea comerciala Electroputere Craiova este pentru a sasea oara scoasa la privatizare, dupa o tentativa esuata, in februarie 2005. La societatea craioveana lucreaza in prezent 3.200 de angajatii, dar 400 dintre ei vor fi disponibilizati in urmatoarea perioada. Cei care urmeaza sa ramana fara un loc de munca fac parte din personalul administrativ al societatii si vor beneficia de masuri de protectie sociala. Ultimele concedieri au avut loc in luna octombrie a anului trecut, cand de la Electroputere Craiova au plecat 600 de oameni. La sfarsitul lui 2000, uzina avea 5.249 salariati si datorii de 1.030 de miliarde de lei vechi. Dupa cinci ani, adica in primele trei luni ale lui 2005, Electroputere Craiova a inregistrat o cifra de afaceri de 317,4 miliarde de lei, iar pierderile au fost de 71,1 miliarde de lei. Ultima incercare de privatizare a societatii craiovene a fost in luna februarie a anului in curs.

    Sursa: Curierul National, 5 octombrie 2005.

    mai mult

  • Rompetrol propune ieftinirea benzinei cu 3.000 de lei

    Averea   RRC

    ___
    Preturile carburantilor ar putea scadea cu aproximativ 3.000 de lei daca masurile pe care firmele petroliere le-au prezentat ieri presedintelui Traian Basescu ar fi puse in practica. Seful statul a convocat primii patru operatori de pe piata petroliera autohtona pentru a vedea daca exista sau nu solutii de micsorare a preturilor la carburanti, in conditiile in care Romania dispune de resurse petroliere si nu depinde exclusiv de importurile de titei.

    'Presedintele Basescu a salutat propunerile societatilor petroliere, exprimandu-si increderea ca acestea vor fi analizate de Guvern in vederea promovarii unor masuri care sa aiba un efect benefic in indeplinirea obiectivelor din programul de dezvoltare, inclusiv la reducerea inflatiei si a deficitului de plati in comertul exterior', se arata in comunicatul dat publicitatii de presedintie, la sfarsitul intalnirii. Operatorii petrolieri s-au dovedit extrem de discreti atat in privinta discutiilor purtate cat si a propunerilor avansate. Managementul RAFO a anuntat sec 'no comment', in timp ce Petrom-OMV, liderul pietei petroliere si totodata singura companie care proceseaza titei din tara a preferat sa pastreze tacerea. Singura companie care a comentat intalnirea si si-a facut publice propunerile a fost Rompetrol -Rafinare care foloseste exclusiv titei din import.

    Din calculele Rompetrol, a rezultat ca o solutie ar fi egalizarea accizelor la benzina si motorina, intarirea normelor de autorizare a depozitelor fiscale si alte masuri pentru combaterea evaziunii fiscale. Aceasta propunere vizeaza intreaga piata de produse petroliere, nu doar Petromidia si cu toate ca nu a fost explicata suficient, in mod cert egalizarea s-ar traduce prin micsorarea accizelor la benzina. In prezent, benzina fara plumb este accizata cu 327,2 euro/tona in timp ce acciza la motorina este de 259,9 euro/tona, deci mai mica. Egalizarea accizelor impreuna cu operarea de catre Rompetrol a conductelor dintre Midia si Constanta (propunere specifica Rompetrol) si micsorarea costurilor de transport si distributie a energiei la un nivel comparabil cu cel din UE ar putea avea un efect de scadere a preturilor cu 8-9%, a declarat Dinu Patriciu, presedintele Grupului Rompetrol. Acesta a adaugat ca 'propunerile au fost primite pozitiv de presedinte' si ca Traian Basescu 'a promis sprijin pentru rezolvarea lor'.

    Sursa: Averea, 5 octombrie 2005.'

    mai mult

04.10.2005

  • Sicomed si Ozone se lupta in justitie pentru Antinevralgic

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SCD

    ___
    Compania farmaceutica Ozone a renuntat temporar la comercializarea medicamentelor Antinevrin si Dicarb, ca urmare a deciziei luate de Tribunalul Bucuresti in urma unei actiuni intentate de firma Sicomed Bucuresti. Producatorul bucurestean de medicamente a acuzat reprezentanta din Romania a companiei britanice Ozone ca practica o politica anticoncurentiala prin folosirea unor denumiri similare cu ale Sicomed pentru doua produse. Medicamentele comercializate de Sicomed sunt Antinevralgic si Dicarbocalm, iar cele ale Ozone sunt Antinevrin si Dicarb.

    Demersul initat de Sicomed are la baza un studiu al institutului de cercetare GfK. Potrivit cercetarii, 93% din utilizatorii de medicamente pentru arsuri la stomac au declarat ca denumirile Dicarb si Dicarbocalm seamana, iar 89% dintre utilizatorii de analgezice spun ca numele de Antinevralgii, folosit pentru Antinevrin, seamana cu Antinevralgic. 'Sicomed deruleaza toate demersurile legale necesare in vederea obtinerii unei decizii finale a instantelor de judecata privitor la interzicerea definitiva a producerii si comercializarii medicamentelor sub aceste denumiri', a mai afirmat Klaas Postema, directorul general al Sicomed.

    'Vom face cu siguranta recurs. Pana cand se va lua o decizie irevocabila, vom suspenda comercializarea produselor in cauza', a afirmat Dan Schiopu, directorul general al Ozone. Oficialii companiei sustin ca Dicarb este inregistrat ca supliment alimentar si nu concureaza cu Dicarbocalm, care este un medicament. 'Pe de alta parte avem Antinevrin unde urmeaza sa primim decizia de inregistrare OSIM care a respins opozitia depusa de Sicomed fata de inregistrarea acestei marci', au mai spus reprezentantii Ozone.

    Antinevralgicul a inregistrat vanzari totale de circa 2,3 mil. euro pe primul semestru al anului, potrivit estimarilor Sicomed, iar vanzarile de Dicarbocalm au fost de sub un milion de euro anul trecut. Ozone nu a precizat cuantumul vanzarilor produselor Antinevrin si Dicarb, reprezentantii companiei afirmand ca cele doua produse nu detin o pondere semnificativa in cifra de afaceri a companiei. 'Marcile reprezinta una dintre cele mai importante valori ale unei companii, iar competitia neloiala in aceasta directie poate avea consecinte negative directe asupra dezvoltarii organizatiei. Prejudiciul este cu atat mai mare cu cat, in cazul de fata, sunt afectate doua dintre cele mai importante produse din portofoliul Sicomed: Antinevralgic si Dicarbocalm', a mai spus Postema.

    La randul sau, directorul Ozone spune ca 'in momentul de fata nu putem aprecia valoarea prejudiciului creat, insa exista un prejudiciu major de imagine'. Cele doua produse care vor fi scoase de pe piata temporar sunt produse de compania Fabiol Bucuresti, care are un parteneriat cu Ozone. Aceasta din urma a incheiat parteneriate si cu Mark International din Iasi, Bioeel din Targu-Mures si Santa din Brasov. Compania a inregistrat o dublare a cifrei de afaceri pe primul semestru al acestui an, pana la 11 mil. euro, in urma extinderii portofoliului de la 46 la peste 100 de medicamente comercializate in Romania.

    Vanzarile Sicomed au crescut pe primul semestru al anului cu aproape 35%, de la 21,3 mil. euro la aproximativ 28,4 mil. euro. Compania farmaceutica Zentiva din Cehia a finalizat acordul de preluare a 51% din actiunile Sicomed de la Venoma Holdings, in urma unei tranzactii de 102 mil. dolari. Cehii urmeaza sa faca o oferta publica de preluare a restului de actiuni Sicomed, iar valoarea totala a tranzactiei de preluare este de aproximativ 200 mil. dolari. Procesul propriu-zis intre cele doua companii va incepe pe 11 octombrie, oprirea temporara a vanzarilor fiind dispusa printr-o ordonanta presedintiala (masura cu caracter urgent si provizoriu pe care presedintele unei instante judecatoresti o poate ordona).

    Sursa : Ziarul Financiar, 4 octombrie 2005.'

    mai mult

  • MCTI declanseaza privatizarea Postei Romane

    Curierul National   

    ___
    Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) a initiat, luni, procesele de restructurare si privatizare ale Postei Romane prin solicitarea unor servicii de consultanta specifice, informeaza un comunicat al ministerului.

    Companiile interesate si eligibile trebuie sa depuna scrisori de interes care sa contina informatiile generale despre companie (adresa, persoane de contact, tara de origine). Pentru etapa de ofertare, candidatii trebuie sa prezinte documente care sa ateste experienta de consultanti coordonatori pentru Guverne in procesul de restructurare a companiilor de stat cu o cifra de afaceri de minimum 100 milioane de euro. De asemenea, ofertantii trebuie sa faca dovada experientei in restructurarea operatorilor postali, in elaborarea de studii, strategii si planuri de restructurare si reorganizare a operatorilor postali.

    Pentru privatizarea Companiei Nationale Posta Romana, ministerul solicita servicii de consultanta din partea unor banci de investitii de reputatie internationala.

    Bancile interesate si eligibile trebuie, de asemenea, sa depuna scrisori de interes. Candidatii trebuie sa prezinte aceleasi documente ca in cazul restructurarii. In plus, acestia trebuie sa faca dovada experientei in acordarea de consultanta financiara, in fuziuni si achizitii in sectorul de comunicatii postale din Europa si in special din Europa Centrala si de Est. Consultantii se pot asocia, cu conditia ca asocierea sa fie mentionata in scrisoarea de interes. In cazul in care scrisoarea de interes este inaintata de catre un consortiu, atunci aceste informatii vor fi oferite despre toti membrii consortiului si trebuie nominalizat un conducator al consortiului.

    Proiectele se vor realiza in conformitate cu prevederile cadrului legal de restructurare si privatizare din Romania.

    Scrisorile de interes pentru ambele proiecte trebuie transmise la adresa ministerului pana in data de 12 octombrie.

    Dupa primire, acestea vor fi evaluate de comisiile MCTI si toti participantii vor fi notificati asupra rezultatului procesului de precalificare.

    Companiile aflate pe lista scurta vor fi invitate sa intre in posesia cererii de oferte, care va descrie procesul de selectie si angajare a serviciilor mentionate.

    Sursa: Curierul National, 4 octombrie 2005.

    mai mult

  • Investitorii interesati vor depune oferte pentru 61,88% din actiunile BCR

    Curentul   EBS

    ___
    Bancile interesate de preluarea Bancii Comerciale Romane (BCR) vor depune oferte pentru cumpararea a 61,8825% din actiuni, au declarat pentru Mediafax surse guvernamentale. Anterior, strategia de privatizare a bancii prevedea ca investitorii pot alege sa preia fie un pachet de 50% plus o actiune la BCR, fie o participatie de 61,8825%. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) este principalul actionar al BCR, cu 36,88% din capital, dupa ce a vandut anul trecut un pachet de 25% plus doua actiuni Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si diviziei de investitii in sectorul privat a Bancii Mondiale, International Finance Corporation, pentru 222 de milioane de dolari. Guvernul a mandatat AVAS sa valorifice intreg pachetul detinut la banca si sa rascumpere, potrivit intelegerilor, actiunile vandute anterior catre BERD si IFC.

    Sursa: Curentul, 4 octombrie 2005.

    mai mult

03.10.2005

  • Viata de dupa listarea la Bursa: mai multa bataie de cap pentru manageri, dar avantaje indiscutabile pentru companie

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   BRK

    ___
    Listarea unei companii inseamna, pe langa avantajele indiscutabile fara de care nimeni nu ar hotari sa-si aduca compania pe bursa, si o multime de schimbari fata de situatia dinainte de listare, la care managerii acelei societati trebuie sa se adapteze cat mai rapid pentru a nu ajunge sa regrete decizia luata. 'Dupa listare, managerii unei companii isi dau duhul', descrie metaforic Petru Prunea, presedintele SSIF Broker, senzatia pe care o au directorii unei societati dupa ce actiunile acesteia intra pe piata de capital. Broker a fost listata la Bursa anul trecut, fiind prima societate de intermediere financiara ale carei actiuni sunt tranzactionate pe piata de capital de la noi.

    Cele mai mari dificultati tin de faptul ca managerii companiei listate trebuie sa se conformeze unor cerinte de dezvaluire a informatiilor, sau cu alte cuvinte ei trebuie sa dea dovada de transparenta crescuta in privinta modului in care-si conduc afacerile. Transparenta, care de multe ori implica si o schimbare in mentalitatea managerilor, care trebuie sa inteleaga ca, o data ce societatea s-a deschis publicului, devin practic obligati sa raporteze unor actionari externi care pot fi foarte exigenti. Aceasta inseamna totodata si mai multa responsabilitate in privinta modului in care isi fac planurile de afaceri, dar in acelasi timp si mai mult interes in a creste profitabilitatea companiei pentru ca, pana la urma, pe termen lung, de asta depinde valoarea de piata a companiei lor.

    'Poate unii vor interpreta ca ma plang, dar vreau sa precizez de la inceput ca indiscutabil avantajele pe care le avem dupa listare compenseaza de departe toate problemele care au aparut in urma acestui proces. Tot ce vreau e sa subliniez cat de radical se schimba pentru directorii unei companii situatia dupa ce acea societate devine una deschisa. Apar atatea probleme noi pe langa cele vechi, obisnuite in activitatea companiei, care nici ele nu dispar, incat uneori cei care conduc societatea respectiva sunt gata sa capoteze', spune Prunea. El mai spune ca dupa listare nu a petrecut mai multe ore la serviciu, in schimb modul de lucru in cadrul companiei a devenit mult mai intens. 'Eu vin la serviciu la 7:15 si plec intre 16:00-17:00. Asa se intampla si inainte de listare. Intensitatea lucrului a crescut, nu neaparat timpul. Iar ceilalti care lucreaza la Broker vin la 7:45 si pleaca cand termina ce au de facut in ziua respectiva', a precizat presedintele SSIF Broker.

    Si Dragos Simion, presedintele Flamingo Bucuresti, companie care a fost listata la Bursa in cursul acestui an, considera ca dupa listare activitatea in cadrul unor departamente ale societatii devine mult mai intensa. 'Este intr-adevar mai multa munca, dar pe departamente specializate, cum ar fi cel financiar sau juridic. Cand am spus ca Flamingo s-a pregatit un an si jumatate pentru listare, multi m-au intrebat « dar de ce asa de mult, in conditiile in care de regula pentru multe companii nu a fost nevoie decat de cateva luni ? ». Dar noi am muncit atat de mult inainte tocmai ca dupa ce compania va fi pe bursa adaptarea la noile conditii sa se faca mult mai usor?', a precizat Simion.

    'Fata de un an in urma, timpul pe care-l petrec la serviciu este relativ egal. Dar ca intensitate a crescut si e mai orientat spre zona bursiera. Am dat prioritate anumitor lucruri si alte activitati pe care le faceam inainte le-am delegat subordonatilor. Aici ma refer la o parte din activitatile de rutina de pe partea de retail. In acelasi timp, una din prioritatile noastre dupa listarea la bursa a fost sa analizam in fiecare zi a cine a vandut, cine a cumparat si de ce actiunile au crescut sau scazut pentru a intelege mai bine evolutia actiunilor. Listarea companiei la bursa este o experienta noua pentru noi si e normal sa incercam sa intelegem cat mai bine ce se intampla cu actiunile la bursa pentru a avea un control mai bun asupra modului in care evolueaza', spune Dragos Simion.

    Analistii de pe piata considera ca una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta managerii unei companii listate este faptul ca ei trebuie tot timpul sa demonstreze atat actionarilor, cat si potentialilor investitori ca pot aduce valoare adaugata afacerilor respective si ca pot creste sau cel putin mentine valoarea investitiilor pe care investitorii le fac in societatea respectiva. Presedintele de la Broker sustine ca, dupa listare, pe termen scurt cel mai important pentru o companie este imaginea pe care aceasta o are in randul publicului. 'Atat actionarii, cat si potentialii investitori sunt mai dornici de informatii legate de activitatea companiei si trebuie sa fim foarte atenti cu imaginea pe care societatea o are pentru ca de asta depinde mai intai pretul actiunilor si dupa aceea de profitabilitate', considera Petru Prunea.

    Presedintele Flamingo spune ca trebuie sa se acorde o importanta egala imaginii companiei si rezultatelor financiare ale acesteia pentru ca pe termen lung firma nu poate sa reziste doar pe baza imaginii bune pe care a avut-o in trecut. 'Flamingo a pus dintotdeauna pret pe imagine si incercam bineinteles sa ne pastram o imagine foarte buna si dupa listare. Oricum, eu cred ca aceste doua componente, imaginea si rezultatele financiare, trebuie sa fie echilibrate. Poti sa ai un profit bun, dar daca imaginea companiei e proasta oamenii incep sa-si puna intrebari. Iar pe termen lung nu poti sa rezisti doar pe seama imaginii daca ai rezultate slabe', a precizat Simion. Seful de la Flamingo considera ca managerii unei companii trebuie, mai ales dupa ce aceasta este listata, sa explice foarte bine caracterul activitatii acelei societati.

    'La noi, activitatea e sezoniera, iar in cazul Flamingo asta inseamna ca profiturile se fac in trimestrul patru. In aceste conditii, principala preocupare a noastra a fost sa facem specificul fimei cat mai bine cunoscut investitorilor. Oamenii cunosc de Flamingo drept un vanzator de calculatoare, in timp ce noi activam pe toata zona de retail de eletronice. De asemenea, pe langa retail, noi avem si distributie si din nou oamenii nu stiu asta. Nici caracterul de sezonalitate al activitatii noastre nu-l inteleg foarte bine. Poate ca oamenii isi imagineaza ca 30-40% din profit il facem in prima jumatate si restul in a doua parte a anului, dar nu stiu sau le vine greu sa inteleaga ca noi peste 90% din profit il facem in trimestrul patru', a precizat Dragos Simion.

    In acelasi timp, analistii mai subliniaza ca o data ce compania este listata, inseamna ca activitatea acesteia devine o problema de interes public si este accesibila inclusiv concurentei. 'Esti obligat practic sa faci performanta in conditii de transparenta ridicate. Astfel, secretul de fabricatie isi pierde din esenta lui initiala', spune seful de Broker. 'As spune ca avem un oarecare dezavantaj competitiv fata de competitorii nostri prin informatia pe care o furnizam periodic, fiind si prima societate de acest gen care este listata pe bursa de la noi. Dar noi ne-am asumat acest risc din momentul in care am facut oferta publica', a precizat presedintele Flamingo.

    Prunea mai spune ca in cazul Broker conducerea a fost nevoita sa se confrunte si cu o serie de neplaceri cauzate de unele dintre societatile de brokeraj de pe piata. 'Au existat mereu persoane « binevoitoare » in cadrul altor societati de brokeraj concurente de pe piata dispuse sa ne creeze neajunsuri', spune Prunea. 'Si au facut asta prin prezentarea defavorabila a societatii noastre in fata investitorilor mai ales in ceea ce priveste modul cum interpreteaza indicatorii economici. Normal, nu am avea nici o problema cu aceste societati daca ar prezenta datele corect. Ar insemna ca problema e la noi si am face tot posibilul sa o inlaturam. Dar nu poti sa spui, de exemplu, ca PER-ul actiunilor Broker e mare cand din toate rezultatele noastre financiare reiese ca este mic', a adaugat Prunea.

    Dupa listare, cerintele de transparenta atat din partea institutiilor si autoritatilor de pe piata de capital, cat si cele determinate de interesul crescut al investitorilor pentru activitatea curenta a societatii cresc. In acest context, companiile listate se vad obligate sa delege persoane care sa se ocupe numai de relatiile cu actionarii sau cu media. 'In cazul nostru crearea departamentului de relatii cu actionarii nu a ridicat probleme pentru ca si inainte de listare aveam foarte multi actionari, peste 460, si normal trebuia sa pastram o relatie buna cu acestia si in acea perioada. Tot ce a trebuit sa facem este compartimentul de comunicare cu bursa', a spus Prunea.

    'Ca urmare a listarii si pentru a satisface exigentele atat actionarilor nostri, cat si potentialilor investitori am angajat persoane care sa se ocupe numai de partea aceasta a relatiilor cu publicul. Avem personal care se ocupa special de informarea publicului dornic sa afle mai multe lucruri despre activitatea noastra, si totodata avem pe altcineva care se ocupa cu informarile care trebuie date Bursei de Valori si CNVM', a precizat presedintele SSIF Broker. 'Toata aceasta deschidere fata de public este absolut necesara mai ales in cazul unei companii cu un obiectiv de activitate ca al nostru care, din cauza ca este mai volatil, este in general privit cu mai putina incredere decat in cazul societatilor cu activitate orientata preponderent spre productie' a adaugat Petru Prunea.

    In acelasi timp, seful de la Broker este de parere ca transparenta sporita are si un avantaj foarte important. 'Ne obliga sa analizam cu mai multa rigurozitate si atentie plasamentele pe care le facem', spune Prunea. 'Cand spun mai multa atentie ma refer la gradul de risc pe care suntem dispusi sa-l acceptam in constructia portofoliului nostru. Noi avem un comitet de risc care analizeaza si hotaraste in ceea ce investim. Bineinteles, ultimul cuvant il am eu, si au fost rare cazurile cand parerea celor din comitet a fost diferita de a mea', a precizat presedintele SSIF Broker. Tinand cont si de avantajele, dar si de eventualele probleme care pot aparea pentru managerii unei companii dupa ce aceasta este listata, merita pana la urma tot efortul de a veni cu societatea la Bursa? 'Indiscutabil', a conchis Dragos Simion.

    KPMG: listarea aduce schimbari pentru manageri
    Analisii de la KPMG, una din cele mai mari companii de consultanta din lume, noteaza o serie de schimbari care apar dupa ce o companie este listata pe piata de capital si de care managerii acesteia trebuie sa tina cont. 'Faptul ca societatea este listata inseamna ca activitatea companiei devine o problema de interes public si este accesibila inclusiv concurentei. Cerintele de dezvaluire a informatiilor vor deveni mai stringente si va trebui sa va supuneti unor controale mai stricte impuse de CNVM', arata KPMG. Potrivit analistilor, managerii acelei societati trebuie sa dovedeasca in permanenta atat actionarilor, cat si potentialilor investitori ca pot mentine valoarea investitiilor lor si totodata valoarea actiunilor. In acest sens, cei care conduc compania trebuie sa se concentreze asupra unor planuri pe termen mai scurt pentru a raspunde nevoilor imediate ale actionarilor in vederea unor rezultate optime.

    Sursa : Ziarul Financiar, 3 octombrie 2005.
    '

    mai mult

  • Zentiva va scoate la vanzare 35 de hectare de teren detinute de Sicomed

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SCD

    ___
    Compania farmaceutica Zentiva din Cehia intentioneaza sa vanda terenurile neutilizate in activitatea de productie a companiei Sicomed Bucuresti, al carui pachet majoritar de actiuni urmeaza sa-l preia dupa finalizarea auditului. 'In momentul de fata putem sa spunem ca este normal ca Zentiva sa vanda aceste terenuri, intrucat activitatea noastra de baza este productia de medicamente generice', a declarat pentru Ziarul Financiar Alexander Marcek, corporate finance director al companiei cehe. El nu a dorit sa precizeze suma vizata pentru vanzarea activelor companiei romanesti de medicamente.

    Terenul detinut de Sicomed si neutilizat in procesul de productie al companiei are o suprafata de aproximativ 35 de hectare. Pretul terenurilor din zona, in estul Capitalei, este de aproximativ 60 de euro/mp, ceea ce ar face ca Zentiva sa incaseze aproximativ 21 mil. euro din aceasta tranzactie. Printr-o eventuala vanzare a terenurilor neutilizate pentru procesele de productie ale Sicomed, Zentiva ar putea recupera intr-un timp relativ scurt aproximativ un sfert din suma de 102 milioane de dolari (83 mil.euro) care urmeaza sa fie platita catre Venoma Holdings pentru preluarea a 51% din companie. Venoma Holdings este detinuta de companiile de investitii Global Finance si GED Development, care au investit pana in prezent pe piata romaneasca in companii de IT, industria hoteliera, servicii de securitate sau piata imobiliara.

    'Incepand cu perioada imediat urmatoare privatizarii am demarat un proces complex de fluidizare a productiei si de concentare pe activitatile de baza ale companiei. Eficienta crescuta obtinuta in urma acestor initiative este dovedita si de faptul ca, in mometul de fata, Sicomed isi desfasoara activitatea pe aproximativ 6 hectare de teren din cele 40 pe care le are la dispozitie', a declarat Klaas Postema, director general al Sicomed. Fostii actionari ai Sicomed au analizat la randul lor posibilitatea de a valorifica terenurile aflate in portofoliul producatorului de medicamente. La sfarsitul anului trecut, actionarii companiei au infiintat societatea Pallady Business Park, in care Sicomed era unic asociat, ce avea ca obiect de activitate promovarea si dezvoltarea proiectelor imobiliare.

    Zona de est a Capitalei a fost ocolita pana in prezent de investitorii imobiliari, in ciuda proximitatii de autostrada Bucuresti-Constanta. Unul din motivele reticentei dezvoltatorilor de a investi in zona este caracterul puternic industrial al terenurilor, fapt ce ar putea genera costuri suplimentare pentru ecologizare si reintroducerea in circuitul comercial. Dupa preluarea pachetului majoritar, Zentiva va face o oferta publica pentru achizitia de pe Bursa a restului de actiuni Sicomed. Cehii sunt dispusi sa plateasca 200 de milioane de dolari pentru suta la suta din Sicomed.

    Sursa: Ziarul Financiar, 3 octombrie 2005.
    '

    mai mult

  • Domeniile-tinta pentru investitii

    Romania libera   

    ___
    Romania doreste investitii directe in special in domenii precum IT, componente auto, subansamble electronice, masini si aparate electrocasnice, rulmenti, mobila si industria lemnului, produse farmaceutice, realizarea de biocombustibili si, drept urmare, va promova masuri prin care capacitatea de absorbtie a acestor investitii sa se imbunatateasca, a stabilit Guvernul.

    Ministrii au adoptat strategia privind politica industriala a Romaniei pana in 2008 si planul de actiune pentru 2005-2006. Documentele contin directiile de actiune pentru dezvoltarea industriei romanesti astfel incat aceasta sa devina compatibila cu structurile industriale din UE - consolidarea unui mediu de afaceri stabil si predictibil, cresterea competitivitatii, sporirea rolului cercetarii (acestui sector i se va aloca 1% din PIB, pana in 2007), protectia mediului, imbunatatirea pregatirii profesionale, dezvoltarea pietei libere si concurentiale, sustinerea intreprinderilor mici si mijlocii. Nu in ultimul rand, strategia pentru politica industriala prevede lichidarea societatilor neviabile din portofoliul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului si accelerarea privatizarii in industria de aparare.

    Conform statisticilor guvernamentale, principala componenta a industriei romanesti este industria prelucratoare, care reprezenta in 2004 80% din volumul de activitate industriala. Segmentele de baza ale industriei prelucratoare sunt: metalurgie (27%), bunuri de consum (26%), chimie-petrochimie (20%), constructii de masini (11%) si electronica-electrotehnica (4%). In aceste sectoare sunt angajate circa 1,5 milioane de persoane. Din aceste date se constata o pondere relativ scazuta a sectoarelor care realizeaza produse cu valoarea adaugata mare, o pondere mare avand-o industriile consumatoare de resurse.

    Sursa: Romania Libera, 3 octombrie 2005.

    mai mult

30.09.2005

  • Finlandezii de la Danske Capital joaca 17 mil. euro pe Bursa

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Fondul de investitii finlandez Danske Capital Trans-Balkan Fund a ajuns la o expunere de 16,7 milioane de euro pe actiuni cotate la Bursa de Valori Bucuresti, piata romaneasca fiind principala tinta de investitii a fondului. Acesta are o valoare totala de aproximativ 56 milioane de euro. 'Credem ca piata romaneasca este cea mai interesanta din regiune datorita marimii si a perspectivelor de crestere ale economiei romanesti. Romania va fi principalul pol de crestere din regiune', a declarat pentru ZF Jaakko Salmelin, analist de investitii in cadrul Danske Capital Finland.

    Danske Capital este o divizie de administrare a investitiilor a celei mai mari banci daneze, Danske Bank. Cele mai importante actiuni pe care fondul, lansat in urma cu un an, le-a cumparat sunt cele ale Petrom, care valorau la finalul lunii trecute 3,2 mililoane de euro, urmate de cele ale BRD, cu o valoare de 2,8 milioane de euro. Petrom si BRD sunt cele mai mari companii cotate pe Bursa. Fondul mai detine actiuni Impact in valoare de 1,3 milioane de euro (reprezentand aproximativ 1,3% din capitalul companiei), actiuni Rompetrol Rafinare (Petromidia) in valoare de 1,2 milioane de euro, alaturi de alte participatii mai mici. Administratorii fondului spun ca mizeaza in continuare pe cresterea actiunilor romanesti chiar daca acestea pot parea scumpe in comparatie cu cele din regiune.

    'Este adevarat ca actiunile romanesti au crescut foarte mult in ultimii ani, dar trebuie sa tinem cont de faptul ca rezultatele financiare ale celor mai bune companii cresc si ele foarte repede. De exemplu in cazul BRD a fost o crestere de 97% a profitului net pe primul semestru si o crestere de 43% a portofoliului de credite. Chiar si tinand cont de inflatie, cotatia actiunilor va urma aceste cresteri, chiar daca pretul este peste media din regiune din punctul de vedere al indicatorilor de evaluare', crede Jaakko Salmelin. El nu a dorit sa precizeze care este randamentul obtinut de fond pe piata romaneasca, insa conform datelor publicate de societatea de administrare, fondul a avut o crestere de 38% in euro pe primele opt luni ale acestui an.

    Actiunile romanesti reprezentau la finalul lunii august 24,9% din portofoliul fondului, locurile urmatoare fiind ocupate de Serbia si Muntenegru cu 14,7% si Bulgaria cu 13,4%. Fondul mai investeste in Austria, Ungaria, Turcia, Ucraina sau Slovenia. In ultimii ani pe piata romaneasca au intrat din ce in ce mai multe fonduri de investitii atrase de randamentul mare oferit de actiunile romanesti. Printre acestea se numara americanii de la Julius Baerm, elvetienii de la Hyposwiss Danube Tiger, estonienii de la Trigon Capital sau suedezii de la Gustavus Capital. In primele opt luni ale acestui an, valoarea investitiilor straine nete de la Bursa de Valori s-a ridicat la 55 milioane de euro.

    Actiunile cotate la Bursa au continuat ieri tendinta de scadere accentuata pe care o inregistreaza de la inceputul saptamanii. Indicele BET al celor mai importante zece actiuni de pe piata a pierdut ieri aproape jumatate de procent. BET-FI, care ilustreaza evolutia SIF-urilor a continuat sa scada mai puternic decat piata, coborand cu 1,3%, SIF-urile fiind insa principalele castigatoare de anul acesta. In ultimele doua zile capitalizarea totala a pietei a scazut cu 570 milioane de euro pana la 14,3 miliarde de euro.

    Scaderile au fost chiar mai puternice in prima parte a zilei, dar piata si-a mai revenit spre finalul sedintei de tranzactionare. Pe langa cresterile puternice inregistrate de la inceputul acestei luni, scaderile din ultimele zile s-ar putea datora, conform unora dintre brokeri, si incertitudinilor legate de modul in care vor fi impozitate castigurile pe Bursa anul viitor. In plus, se pare ca investitorii straini au fost in ultimele zile mai discreti la cumparare. Tendinta de pe piata a fost impusa si ieri de SIF Oltenia, SIF Moldova si Rompetrol Rafinare (Petromidia), actiuni care au insumat impreuna jumatate din valoarea tranzactiilor din piata.

    Sursa : Ziarul Financiar, 30 septembrie 2005.
    '

    mai mult

Pagina

inchide