Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

10.10.2005

  • Ozone si-a manifestat interesul pentru preluarea Antibiotice Iasi

    Curierul National   ATB

    ___
    Firma Ozone Laboratories si-a manifestat oficial interesul pentru achizitionarea pachetului majoritar de actiuni al producatorului farmaceutic Antibiotice Iasi, care urmeaza sa fie scos la privatizare, au declarat pentru MEDIAFAX surse din industria farmaceutica.

    Potrivit surselor, compania a transmis o scrisoare de intentie autoritatilor romane.

    Contactat de Mediafax, directorul general al Ozone Laboratories, Dan Schiopu nu a dorit sa comenteze informatia.

    Recent, oficialul Ozone a declarat ca directia de dezvoltare a companiei cuprinde si o posibila achizitie a unei companii romanesti de profil, dar o decizie concreta in acest sens nu a fost luata. Cat despre Antibiotice, el a precizat ca, in prezent, Ozone este interesata de o colaborare pentru fabricarea unor medicamente sub contract, dupa modelul relatiilor cu alti producatori romani. Pachetul de actiuni detinut in prezent de stat reprezinta 53,01% din capitalul companiei, iar printre actionarii semnificativi se numara Fondul de Investitii Broadhurst si SIF Oltenia.

    Compania din Iasi este unul dintre cei mai importanti producatori romani de medicamente. Potrivit celui mai recent raport al companiei de cercetare Cegedim Romania, firma ocupa, in intervalul iulie 2004 - iunie 2005, locul noua in clasamentul producatorilor si importatorilor, cu o cota de 2,9% din piata.

    Previziunile Antibiotice prevad obtinerea unor vanzari de peste 45 de milioane de euro la sfarsitul acestui an.

    Ozone a intrat pe piata romaneasca a medicamentelor generice in vara anului 2001.

    Compania subcontracteaza integral productia de medicamente catre companii romanesti din domeniu, cum ar fi Mark International Iasi, Fabiol Bucuresti si Bioeel Targu Mures. Vanzarile firmei pe piata romaneasca s-au dublat de la an la an, in ultimii ani, fiind estimate pentru 2005 la 28 milioane de euro.

    Sursa: Curierul National, 10 octombrie 2005.

    mai mult

  • Romexterra se listeaza la Bursa

    Averea   

    ___
    Romexterra discuta in prezent cu mari grupuri financiare din Europa si din Statele Unite posibilitatea vanzarii pachetului majoritar, dar si pe cea a listarii bancii la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), a declarat pentru 'Averea' presedintele Romexterra, Adrian Radu. 'Au aparut deja investitori straini, care nu au si isi doresc sa aiba prezenta in Romania. Ei vor pachetul majoritar.

    Este vorba de institutii financiare puternice din Europa, in principal, dar exista un potential investitor si din Statele Unite', spune Adrian Radu. El sustine ca listarea bancii la BVB este un proces complex, inca studiat de cei mai importanti din cei 120.000 de actionari.

    Daca decizia actionarilor va fi pozitiva, listarea nu va avea loc anul acesta, ci la anul. In ochii marilor finantatori, Romexterra reprezinta una dintre portile de intrare pe o piata inca virgina, sustine presedintele bancii.

    Pentru a spori transparenta, banca a recurs la serviciile agentiei de rating Standard & Poor's (S&P), care a emis saptamana aceasta raportul final si a ancorat Romexterra de calificativul 'B' cu 'o perspectiva stabila'. 'Ratingul e o nota de incredere in afacere si asigura transparenta.

    Este mult mai usoara listarea ulterioara pe o piata bursiera sau chiar vanzarea pachetului majoritar', ne-a declarat Florin Catu, directorul executiv al BAC Investment Bank, firma care a fost consultantul bancii romane in relatia cu S&P.

    'Demersurile bancii pentru a obtine un rating au izvorat si din dorinta de a accesa mai usor finantari externe, din intentia de a lista banca, studiata in prezent de actionari', spune Radu.

    El sustine ca pentru inceput Romexterra va cauta sa se imprumute pe piata internationala cu 25-30 de milioane de euro pentru a finanta creditarea in valuta atat a firmelor, cat si a segmentului de retail.

    'In prezent Romexterra se numara printre bancile care pot oferi credite in valuta, tinand cont de recentele restrictii (impuse de BNR), intrucat nu am depasit limita (de 300% peste fondurile proprii). Mai avem fonduri disponibile, insa nu pentru mult timp', afirma Radu.

    'Pana acum am tinut fondurile in valuta pentru a credita companiile, in timp ce persoanele fizice nu pot accesa decat credite in lei. Insa, odata cu accesarea unor linii de credit internationale, avem posibilitatea lansarii unor servicii de creditare a populatiei in valuta', spune presedintele Romexterra.

    In prezent, circa 75% din activele bancii sunt indreptate catre segmentul corporatist, spune Radu. Ratingul de nivel B, cu o nota sub cel obtinut de cea mai mare banca romaneasca, BCR, careia i-a fost atribuita notarea BB, da posibilitatea oricarei banci sa se listeze pe Bursa, sa iasa la vanzare sau sa imprumute bani din strainatate, la costuri confortabile.

    'Existenta unui rating este foarte importanta si din perspectiva asigurarii transparentei in studiul bancii, pentru oricine ar dori sa aiba relatii cu aceasta.

    In plus, nu se mai pierde mult timp in efectuarea unor acte premergatoare (due-dilligence), in relatiile contractuale', adauga si Florin Citu, director general al BAC Investment Bank. 'In plus, existenta unui rating permite oricarui analist sa aiba din start o imagine clara asupra bancii oricand doreste, mai ales daca aceasta este listata', spune Citu.

    Odata cu listarea Romexterra, vor exista deja patru banci cotate, ceea ce va permite probabil si constructia unui indice pe acest segment, ne-a declarat presedintele BVB, Stere Framache.

    'Faptul ca noi companii incearca listarea, si anul acesta am avut trei astfel de cazuri - Broker Cluj, Vrancart si Flamingo - se datoreaza motivului ca emitentii vad in BVB o piata credibila, care-i ajuta sa se finanteze, si totodata ajuta bursa in cresterea capitalizarii', spune Farmache.

    'Listarea Romexterra conduce la consolidarea sectorului bancar, si, desi este prematur, s-ar permite constructia unui indice bazat pe acest sector la bursa', afirma presedintele BVB.

    De altfel, in urma listarii, bancile BRD, Transilvania si Carpatica au cunoscut evolutii spectaculoase ale actiunilor, care au crescut in unele cazuri de10-20 de ori peste valoarea nominala. 'Estimam ca reteaua Romexterra si pozitia de piata vor continua sa se dezvolte, ceea ce va permite bancii sa-si consolideze afacerea si veniturile', a afirmat Magar Kouyoumdjian, analist al S&P.

    Evolutia calificativelor bancii Romexterra este constransa, insa, de pozitia generala a pietei romanesti, ca, de altfel, a tuturor bancilor, explica Florin Citu. Cand un finantator priveste catre o banca, in vederea acordarii unei linii de imprumut, banca romaneasca in cauza are portofoliul de imprumuturi in tara, deci si expunerea bancii la risc se afla tot in Romania.

    Cele mai afectate de calificativul de tara, de cateva luni la un nivel stabil si recomandat investitorilor (investment grade) sunt bancile romanesti, intrucat cele straine imprumuta ratingul bancilor -mama, intr-o mare masura ( e vorba de imprumuturile pe termen lung, in special).

    Pentru imprumuturile pe care vor sa le faca pe termen scurt, insa, pana si bancile straine cu sucursale locale sunt afectate de ratingul mai slab de tara, care le scumpeste liniile de finantare.

    BancaTransilvania va primi in cateva saptamani un rating de la agentia Fitch, au declarat pentru 'Averea' oficialii bancii. Transilvania se afla printre cele zece companii est-europene cele mai vizate pentru a fi preluate de grupuri occidentale, potrivit unui studiu realizat de Raiffeisen Centrobank (RCB), divizia de investitii bancare a Raiffeisen Zentralbank.

    Potrivit RCB, Banca Transilvania, cu o cota de piata de 3%, este vizata de cativa ani de catre institutiile occidentale de credit, insa conducerea considera ca o eventuala preluare nu va avea loc inainte de 2007.

    In vreme ce Banca Transilvania nu are inca un rating acordat de o agentie specializata, Carpatica beneficiaza incepand cu luna august de calificativul 'B2' din partea Moody's pentru depozitele in valuta pe termen lung si scurt, precum si ratingul 'E plus' pentru soliditatea financiara a institutiei de credit. Toate cele trei calificative sunt insotite de perspectiva 'stabila'.

    Ratingul 'E plus' reflecta faptul ca banca are o retea tanara si de dimensiuni reduse, precum si sustinerea financiara de care aceasta beneficiaza din partea actionarilor.

    Activele Romexterra au crescut cu 60% in primul semestru

    Romexterra are in prezent fonduri proprii in valoare de 1.750 miliarde de lei vechi (circa 50 milioane de euro), circa 40 de sucursale si 725 de angajati. Pana la sfarsitul anului va mai deschide 2-3 sucursale, iar pana la sfarsitul lui 2006 va investi in alte 23 de sucursale, spune Radu.

    Activele bancii au crescut in prima jumatate a acestui an cu 59,2% fata de aceeasi perioada a anului 2004, la 708,19 milioane lei (circa 196 milioane de euro).

    In acelasi timp, profitul brut al bancii a avansat cu 114%, la 9,58 milioane de lei (2,66 milioane de euro) in primele sase luni. Romexterra Bank a lansat in acest an un credit pentru nevoi personale, cu limita maxima de 5.000 de euro si, respectiv 30.000 de euro. Plafonul urmeaza sa fie majorat, in viitor, la 100.000 de euro.

    Potrivit S&P, Romexterra este o banca comerciala de mici dimensiuni, care se pozitioneaza in primele 20 de institutii de credit din Romania, cu o cota de piata de circa 1%.

    Sursa: Averea, 8 octombrie 2005.'

    mai mult

07.10.2005

  • Canadienii de la Acic Pharmaceuticals, interesati de Antibiotice Iasi

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   ATB

    ___
    Compania farmaceutica Acic Pharmaceuticals din Canada este interesata de privatizarea producatorului de medicamente autohton Antibiotice Iasi, potrivit unor surse din piata farmaceutica. Pana in momentul de fata, iminenta privatizare a ultimului mare producator de medicamente ramas in portofoliul statului a atras de-a lungul timpului interesul a aproximativ 36 de investitori, potrivit AVAS, actionarul majoritar al companiei farmaceutice.

    AVAS a preluat actiunile detinute de Ministerul Sanatatii la Antibiotice in numele statului, in vederea privatizarii companiei. Reprezentantii institutiei au precizat recent ca in 2005 un singur investitor strain si-a manifestat interesul pentru Antibiotice, fara a preciza care este acesta. Canadienii au depus o scrisoare de intentie pentru privatizarea Antibiotice in luna august a acestui an, spun sursele citate. Acic Pharmaceuticals este un partener de afaceri mai vechi al companiei Antibotice, fiind specializat in productia de substante active si produsi intermediari folositi in industria farmaceutica. Contactati de Ziarul Financiar, reprezentantii Acic Pharmaceuticals nu au facut declaratii referitoare la intentiile de preluare a Antibiotice Iasi.

    De asemenea, reprezentantii AVAS au adaugat ca Antibiotice va intra intr-un proces de privatizare accelerata, fara a preciza data exacta la care va incepe procesul propriu-zis. Privatizarea accelerata presupune scurtarea termenelor in care pot fi depuse de catre investitori documentatiile necesare inscrierii in cadrul procesului de privatizare. 'In prezent suntem in faza de redactare a documentatiei necesare demararii procesului de privatizare, care va incepe, cel mai probabil, in luna februarie-martie a anului viitor si va dura aproximativ 6 luni', a afirmat Ioan Nani, directorul general al Antibiotice.

    In urma cu cateva luni, ministrul sanatatii, Mircea Cinteza, a declarat ca Antibiotice Iasi ar putea fi privatizata in cursul anului 2006. Cifra de afaceri a Antibiotice a crescut de la 15,4 milioane de euro la aproape 22 milioane de euro pe primele sase luni ale anului, cu aproximativ 40%. In aceeasi perioada, compania a obtinut un profit net de 3,75 milioane de euro, in crestere cu aproape 90%. Pentru acest an, Antibiotice Iasi si-a propus vanzari de peste 45 de milioane de euro. Printre actionarii semnificativi ai Antibiotice se numara fondul de investitii Broadhurst, cu 7,68% din actiuni, si SIF Oltenia, care detine 10% din titluri.

    Acic Pharmaceuticals are o prezenta puternica pe piata produselor farmaceutice intermediare din Uniunea Europeana, avand partene-riate cu producatori de medicamente din Cehia (Zentiva), Italia (Bioin-dustria si Cosma), Ungaria (CF Pharma), Polonia (Polpharma), Franta (Seratec) sau Germania (Degussa). Acic Pharmaceuticals este o companie privata fondata in 1974 de catre Luciano Calenti, presedintele companiei, impreuna cu familia sa. Calenti a fost presedinte al CGPA (Canadian Generic Pharmaceutical Association - n.r. Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Canada) intre anii 1985 si 1988. Acic este specializata in precursori pentru antibiotice, cardiovasculare, antidiabetice sau medicamente pentru tratamentul HIV/SIDA.

    Sursa: Ziarul Financiar, 7 octombrie 2005.
    '

    mai mult

  • Romania, locul 2 in regiune ca volum al investitiilor straine in 2004

    Gandul   

    ___
    Romania ocupa locul doi in regiunea Europei Centrale si de Est si a Comunitatii Statelor Independente (CSI) din punct de vedere al nivelului investitiilor straine atrase anul trecut, devansata doar de Federatia Rusa, depasind astfel tari precum Ungaria si Cehia.

    Potrivit Raportului Mondial al Investitiilor realizat de Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD) si prezentat, ieri, de reprezentantii Biroului ONU din Romania, fluxurile de investitii straine directe (ISD) inspre tarile din Sud-Estul Europei si din CSI au inregistrat o crestere pentru al patrulea an consecutiv. Volumul ISD atrase de regiune in 2004 a ajuns la un maxim istoric de 35 de miliarde de dolari. Romania a inregistrat un nivel-record al ISD in 2004, respectiv 5,1 miliarde de dolari, in crestere cu peste 116% fata de anul anterior, valoare datorata, in mare parte, privatizarii din domeniul energetic, petrolier si cel al gazelor. De asemenea, o contributie importanta au avut si proiectele noi de investitii din industria constructoare de masini si servicii.

    „Evolutia pozitiva din domeniul ISD se mentine si in primele sapte luni ale acestui an, Romania fiind atractiva inca pentru investitorii straini. Astfel, investitiile straine directe au crescut in aceasta perioada cu 29,8% fata de perioada similara a anului trecut”, a declarat Iustina Lutan, consilier in cadrul Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), care a fost prezenta la lansarea raportului.
    In aceasta regiune, Romania si Bulgaria au fost principalele beneficiare ale capitalului strain, care au atras peste 70% din totalul investitiilor realizate in 2004. Ungaria a atras anul trecut un volum de 4,1 miliarde de dolari de investitii straine directe, ajungand la un sold al ISD de peste 60 de miliarde de dolari. In Romania, soldul la sfarsitul lui 2004 a atins 18 miliarde de dolari.

    Salariile competitive – principala atractie
    „Raportul prevede ca in viitorul apropiat investitiile straine directe vor continua sa creasca in Europa de Sud-Est si in CSI, mai ales datorita salariilor foarte competitive. Aceasta regiune va atrage un numar din ce in ce mai mare de investitori care doresc sa-si sporeasca eficienta si sa-si diminueze costurile proiectelor lor orientate spre export”, a declarat Soknan Han Jung, coordonator rezident ONU in Romania. Potrivit acesteia, previziunea se bazeaza si pe faptul ca investitiile straine se vor indrepta spre tarile care dispun de resurse de materii prime si energie. „Pentru tarile care au devenit membre ale Uniunii Europene nu s-au inregistrat cresteri mari de capital strain, dar s-a schimbat structura acestuia, predominante fiind investitiile cu valoare adaugata mare. Aceasta miscare a determinat o oportunitate pentru Romania si alte tari din zona”, a precizat Florin Bonciu, profesor universitar, fost director-consilier la Agentia Romana de Dezvoltare. In opinia sa, pe fondul relocarilor din centrul si vestul Europei si finalizarii procesului de privatizare, nivelul ISD din regiune va continua sa se mentina la un nivel ridicat. „Adevarata competitie incepe insa dupa finalizarea privatizarilor, in momentul in care vom avea doar achizitii si fuziuni”, a adaugat Bonciu.

    Sursa: Gandul, 7 octombrie 2005.

    mai mult

  • Seres: Patriciu ar putea primi conducta Midia-Constanta

    Curierul National   RRC

    ___
    Conducta de transport al produselor petroliere dintre Midia si Constanta ar putea fi oferita spre concesionare companiei Rompetrol, daca firma isi va exprima interesul, a declarat, ieri, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres.

    'Am putea sa i-o dam in administrare, daca isi va exprima interesul, sub o forma de concesiune in care va trebui sa plateasca o redeventa', a precizat Seres, potrivit Mediafax. La intalnirea de la inceputul acestei saptamani dintre reprezentantii companiilor petroliere si seful statului, presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, a prezentat trei solutii prin care pretul carburantilor ar putea fi scazut cu 8-9%. Una dintre acestea era ca Rompetrol Rafinare sa opereze conductele dintre Midia si Constanta, lucru care, in opinia sa, ar elimina costurile suplimentare determinate de pierderile si furturile de petrol inregistrate pe acest traseu. De asemenea, seful Rompetrol a propus micsorarea costurilor de transport si distributie a energiei la un nivel rezonabil, comparabil cu cel din UE. In prezent, pretul practicat pe piata europeana este de 2 - 2,5 euro/MW, in timp ce in Romania acesta se ridica la 13 dolari/MW, potrivit datelor prezentate de Rompetrol.

    In al treilea rand, egalizarea accizelor la benzina si motorina, precum si intarirea normelor de autorizare a depozitelor fiscale, sunt - in opinia lui Patriciu - conditii necesare pentru reducerea costurilor benzinei si motorinei. Oficialul Rompetrol a adaugat ca masurile de combatere a evaziunii fiscale si a contrafacerii produselor petroliere vor determina o diminuare a pietei la negru si vor incuraja producatorii legitimi.

    La intalnirea cu presedintele Traian Basescu au mai participat reprezentantii Lukoil, Petrom-OMV si RAFO.

    Sursa: Curierul National, 7 octombrie 2005.'

    mai mult

06.10.2005

  • Banca Transilvania si Petromidia, in topul firmelor vizate de preluari

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   RRC  TLV

    ___
    Banca Transilvania si Rompetrol Rafinare (Petromidia) se afla printre cele zece companii est-europene cele mai vizate pentru a fi preluate de grupuri occidentale, potrivit unui studiu realizat de Raiffeisen Centrobank (RCB), divizia de investitii bancare a Raiffeisen Zentralbank. Potrivit RCB, Banca Transilvania, cu o cota de piata de 3%, este vizata de cativa ani de catre insitutiile occidentale de credit, insa conducerea considera ca o eventuala preluare nu va avea loc inainte de 2007.

    Pe langa cele doua grupuri romanesti, in top au mai fost incluse, din Polonia, compania petroliera Grupa Lotos precum si producatorul de software Prokom Software. Pachetul majoritar de actiuni al Grupa Lotos, este controlat de stat, iar analistii estimeaza ca grupul va fi privatizat in curand. Prokom se afla intr-o etapa de consolidare, insa, datorita pozitiei dominante de pe piata poloneza de profil, ar putea reprezenta o achizitie interesanta.

    Conform RCB, investitorii occidentali s-ar putea arata interesati de preluarea bancii turcesti TSKB Yatirim Ortakligi, specializata in emisiuni de obligatiuni. Avantajul acestei institutii consta in nivelul ratingurilor, superior celor ale concurentilor. Cea de-a doua companie turca nominalizata este firma de asigurari Gunes Sigorta, care ocupa a sasea pozitie in topul national de profil. Compania este controlata de Vakifbank, grup care se afla in curs de privatizare, ceea ce i-a determinat pe analisti sa preconizeze ca Gunes Sigorta ar putea fi privatizata in cursul anului viitor.

    Compania croata Pliva, cel mai mare grup farmaceutic din regiune, ar putea reprezenta, de asemenea, o tina pentru firmele occidentale. In prezent detinuta in proportie de 60% de investitori institutionali, Pliva produce medicamente generice pe care le exporta in Europa de Est si de Vest, SUA si Rusia. Compania farmaceutica ceha Zentiva, care a incheiat un acord de preluare a Sicomed Bucuresti, ar putea, de asemenea, trezi interesul grupurilor occidentale, intrucat nu are in prezent un investitor stra-tegic. Zentiva este bine pozitionata pe pietele din Europa de Est, statele baltice si Rusia.

    Sursa: Ziarul Financiar, 6 octombrie 2005.

    mai mult

  • Fitch vede perspective pozitive pentru bancile romanesti

    Curierul National   BRD

    ___
    Agentia de rating Fitch vede drept cauza a evolutiei bancilor romanesti cresterea economica, dar si aportul de experienta al actionarilor straini. Potrivit raportului Fitch, circa 55% din activele sectorului bancar sunt controlate in prezent de investitori straini, urmand ca dupa privatizarea Bancii Comerciale Romane si a Casei de Economii si Consemnatiuni, programata pentru prima jumatate a anului viitor, procentajul sa ajunga la 90%, unul dintre cele mai ridicate din Europa. Totodata, britanicii estimeaza o crestere constanta a PIB-ului romanesc in urmatorii doi ani. Calificativul pe termen lung acordat BCR este 'BB plus', cu perspectiva stabila, cel pentru BRD este 'BBB minus', perspectiva fiind tot stabila, la fel si pentru Bancpost. Ratingul Bancii Tiriac, 'B plus', este plasat sub supraveghere, cu perspectiva pozitiva. Fitch a mai acordat ProCredit Romania calificativul 'BB plus', cu perspectiva stabila. Evolutia calificativelor este conditionata de ratingul de tara al Romaniei, in prezent, 'BBB minus'. De asemenea, economistii preconizeaza ca inflatia pentru 2005 va fi de 9,2%. Exista insa si un avertisment: sunt factori care ar putea duce la amanarea integrarii in UE cu un an.

    Sursa: Curierul National, 6 octombrie 2005.'

    mai mult

  • Comenzi pentru Electroputere

    Averea   EPT

    ___
    Societatea Electroputere Craiova a incheiat cu Compania Nationala de Electricitate din Iordania un acord privind livrarea a trei transformatoare de putere electrica si extinderea altor cinci asemenea sisteme, proiectul avand o valoare de 4 milioane de euro, potrivit publicatiei 'Jordan Times'.

    Sistemele vor deservi statiile de transformare a electricitatii Salt, Duleil, Marka, Sahab, Zarqa, Abdoun,Tareq si Al Hashemiyeh din Iordania. Semnarea acordului a avut loc marti, cu ocazia vizitei ministrului roman de Externe, Mihai Razvan Ungureanu in Iordania.

    Sursa: Averea, 6 octombrie 2005.
    '

    mai mult

05.10.2005

  • Petrolul se va termina mai repede decat se anticipase

    Gandul   

    ___
    Petrolul ar putea disparea din istoria omenirii mult mai repede decat se credea, iar companiile-gigant din domeniu trebuie sa investeasca urgent in alte suse de energie daca vor sa supravietuiasca pe piata energetica a viitorului, arata concluziile celui de-al 18-lea Congres Mondial al Petrolului. Incheiat la Johannesburg, la sfarsitul lunii trecute, congresul a relevat ca, in 33 din cele 48 de tari ale lumii care detin rezerve notabile productia de titei scade, inclusiv in sase din cele 11 membre al OPEC. Consumul record inregistrat in 2004 nu anunta vremuri bune, desi neoficial se vorbeste ca tari precum Arabia Saudita, Irak si Rusia ar avea rezerve mult mai mari decat cele recunoscute. Cererea imensa a Chinei si Indiei, adaugata consumului sporit pe pietele traditionale, plus fenomene imprevizibile precum uraganele, violentele din Irak sau amenintarile recente ale Iranului ca nu va mai vinde titei Occidentului dau peste cap orice previziuni asupra momentului – se va instala penuria de petrol la nivel global. Ceea ce se apreciaza aproape unamim este ca, dupa cresterea de preturi din ultimul an, nu va mai exista o descrestere notabila ca aceea care a survenit crizei petroliere din anii `70. In cea mai optimista varianta, ar mai exista suficient petrol pentru circa 100 de ani. In varianta cea mai ingrijoratoare, in cel mult 20-30 de ani discrepanta uriasa dintre cerere si oferta va face din petrol un produs de lux.

    Varianta optimista – sursele alternative de energie vor inlocui la timp petrolul
    La amintitul congres, mai-marii industriei petrolului s-au aratat convinsi ca trecerea la alte surse de energie se va face la timp pentru ca ritmul de crestere al economiei mondiale sa nu aiba de suferit. Energia solara, eoliana, geotermala si biocombustibilii au deja o cresterea anuala constanta de doi la suta. In China, 35 milioane de locuinte au apa calda exclusiv datorita energiei solare. In Norvergia si Suedia, inlaturarea dependentei de petrol este un obiectiv tangibil in urmatorii 20 de ani, deoarece energia reinnoibila ocupa deja 45, respectiv 25 la suta din piata acestor tari. Investitiile in domeniu ale unor companii ca Shell, British Petroleum ori Mitsubishi, plus programele guvernamentale din Brazilia sau China pentru generalizarea biocombustibilor ar putea avea rezultate majore in mai putin de un deceniu. Daca toata energia electrica ar fi produsa altfel decat prin arderea combustibilor fosili, ulterior, dezvoltarea de vehicule pe hidrogen sau biocombustibili din plante si reziduuri organice ar fi mai usoara.

    Varianta pesimista – inainte ca petrolul sa poata fi inlocuit, economia mondiala se va prabusi
    Potivit “piramidei petrolului”, teorie dezvoltata inca din 1956 de geologul companiei Shell, Marion King Hubbert, productia a urcat treptat pana in 2000, anul cu cea mai mare cantitate extrasa, iar acum descreste treptat. In 2020, productia va fi egala cu cea din 1980, in timp ce populatia Terrei va fi aproape dubla fata de acel an. Comparatia cea mai frecventa pe care o fac analistii pesimisti este aceea cu corpul uman. In conditiile in care organismul nostru este 70 la suta apa, o deshidratare cu efecte mortale poate interveni si daca pierdem numai 10-15 la suta din apa din corp. Tot asa, chiar daca petrolul ar continua sa fie extras mai bine de un secol, in momentul in care cererea ar depasi oferta cu doar 10 la suta, economia mondiala s-ar prabusi. Ca exemplu este data criza gazelor naturale din California de acum cativa ani, cand, la un moment dat, desi cererea a depasit cu numai cinci la suta oferta, preturile au explodat pana la 400 la suta. In plus, pesimistii avertizeaza ca extragerea uraniului pentru centralele nucleare, constructia de panouri solare, baterii cu hidrogen si turbine eoline inghite milioane de barili de petrol. Cu alte cuvinte, toate sursele alternative sunt de fapt „derivate” din petrol, iar civilizatia este condamnata la una dintre cele mai grave crize din istorie.

    Sursa: Gandul, 5 octombrie 2005.

    mai mult

  • Disponibilizari la Electroputere Craiova

    Curierul National   EPT

    ___
    Aproximativ 400 de angajati ai fabricii Electroputere Craiova vor ramane fara un loc de munca in perioada urmatoare. Conform strategiei AVAS, disponibilizatii vor primi plati compensatorii. Societatea comerciala Electroputere Craiova este pentru a sasea oara scoasa la privatizare, dupa o tentativa esuata, in februarie 2005. La societatea craioveana lucreaza in prezent 3.200 de angajatii, dar 400 dintre ei vor fi disponibilizati in urmatoarea perioada. Cei care urmeaza sa ramana fara un loc de munca fac parte din personalul administrativ al societatii si vor beneficia de masuri de protectie sociala. Ultimele concedieri au avut loc in luna octombrie a anului trecut, cand de la Electroputere Craiova au plecat 600 de oameni. La sfarsitul lui 2000, uzina avea 5.249 salariati si datorii de 1.030 de miliarde de lei vechi. Dupa cinci ani, adica in primele trei luni ale lui 2005, Electroputere Craiova a inregistrat o cifra de afaceri de 317,4 miliarde de lei, iar pierderile au fost de 71,1 miliarde de lei. Ultima incercare de privatizare a societatii craiovene a fost in luna februarie a anului in curs.

    Sursa: Curierul National, 5 octombrie 2005.

    mai mult

Pagina

inchide