Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

30.11.2005

  • Fratii Cristescu au vandut fabrica de soda Bega Upsom cu 16 mil. euro ca sa investeasca in imobiliare

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Fratii Marius si Emil Cristescu, care controleaza grupul Bega, au vandut ieri pachetul majoritar de actiuni al fabricii de soda calcinata Bega Upsom Ocna Mures, din judetul Alba, in cadrul strategiei de a isi lichida investitiile in industria chimica. Grupul Bega mai detine si Uzinele Sodice Govora, a caror vanzare o negociaza in prezent. Fratii Cristescu vor sa foloseasca banii incasati pentru investitii pe piata imobiliara.

    Un pachet de 68,3% din actiunile Bega Upsom a fost vandut ieri la Bursa de Valori Bucuresti pentru 17 milioane de dolari. Fratii Cristescu detineau impreuna peste 64% din actiunile companiei, pe care au incasat 16 milioane de euro. La tranzactie a mai participat in calitate de vanzator si SIF Banat-Crisana, care detinea un pachet de actiuni reprezentand aproximativ 3,5%, pe care a incasat peste 500.000 de euro. Ultimul pret din piata al actiunilor Upsom a fost ieri de 4,16 lei/actiune, capitalizarea bursiera a companiei ridicandu-se la 25 mil. euro. Bega Upsom a inregistrat anul trecut afaceri de 23 milioane de euro si un profit de 270.000 de euro.

    Compania poloneza Ciech, cu activitati in domeniul industriei chimice si farmaceutice, isi anuntase saptamana trecuta intentia de a prelua Upsom, dar surse apropiate tranzactiei afirma ca pana la urma, pachetul majoritar a fost cumparat de un alt investitor.

    Conform site-ului publicatiei poloneze Puls Biznesu, fratii Cristescu mai negociau si cu o companie indiana, care oferea un pret aproape dublu fata de polonezi. 'Am negociat cu sapte investitori interesati. Am vandut pentru ca fabrica mai avea nevoie de 20 de milioane de euro investitii si in plus intentionam sa iesim din investitiile in industria chimica. Probabil o parte din banii incasati o vom directiona catre investitiile noastre pe piata imobiliara', a declarat pentru ZF Marius Cristescu.

    Fratii Marius si Emil Cristescu detin investitii in nu mai putin de sapte sectoare economice, printre care se numara forajul petrolier, industria constructoare de masini, transporturi, turism, constructii sau imobiliare. Un alt pachet important de actiuni Bega Upsom este in portofoliul Romgaz, care detine 30% din actiuni, fiind in acelasi timp unul dintre principalii furnizori ai companiei Bega Upsom.

    Sursa: Ziarul Financiar, 30 noiembrie 2005.
    '

    mai mult

  • CEC - pretul corect

    Banii nostri   

    ___
    Daca cea mai veche banca romaneasca s-ar vinde la pretul de 300 milioane de euro, MF ar face o afacere proasta. Un pret mult mai aproape de realitate ar fi, probabil, de 600-700 milioane de euro. Iar aici nu ar trebui incluse si investitiile ulterioare ale cumparatorului.

    In conditiile in care BCR, cea mai mare institutie din sistemul bancar romanesc - cu o cota de piata de peste 25% din punctul de vedere al valorii activelor - se vinde cu peste 3,5 miliarde de euro (61% din pachetul total de actiuni), se poate spune ca cele 300 milioane de euro avansate la o prima strigare de catre ofertanti la preluarea CEC reprezinta o suma destul de mica. La o valoare a activelor CEC de cinci ori mai mica decat cea a activelor BCR, ar rezulta un pret pentru CEC de circa 700 milioane de euro.

    Cei care ar dori sa demoleze aceasta cotatie pentru valoarea de privatizare a pachetului de actiuni pus in vanzare la CEC (intre 50% si 75% din totalul actiunilor CEC), pledand pentru un pret mai scazut, ar avea destule argumente: profitul CEC (de doar 17 milioane de euro in 2004) nu poate fi comparat cu cel obtinut de BCR (148 milioane euro), iar eficienta unui angajat CEC este de circa cinci ori mai mica decat cea a unui salariat BCR. Lipsa unui sistem informatic integrat si a unor produse din portofoliu, produse devenite 'clasice' pentru piata bancara romaneasca ar putea fi alte argumente pentru cei care sustin un pret scazut la privatizarea CEC. Aceste argumente insa nu mai au sustinere, pentru ca in primele luni ale anului 2006 CEC va avea atat un sistem informatic integrat (fapt care va ajuta la cresterea profitului bancii), cat si o multime de produse care acum ii lipsesc din oferta (unele chiar in premiera pentru sectorul bancar romanesc, cum ar fi Creditul Rural - deja lansat si destinat celor care locuiesc la tara).

    Luand in considerare un alt indicator, si anume valoarea contabila a CEC, de circa 250 milioane de euro, s-ar putea spune chiar ca pretul de 300 milioane de euro ar fi o cotatie corecta pentru pachetul de 50-75% din actiunile CEC, daca vrem sa luam in calcul ca in cazul altor privatizari bancare din regiunea Europei Centrale si de Est, raportul intre acest indicator si pretul final obtinut in cazul privatizarii este de aproximativ 1,5-2,5. Astfel, la valoarea contabila a CEC de 250 de milioane de euro, un pret pentru 50-75% din pachetul de actiuni, obtinut in urma privatizarii ar putea fi de 250-375 milioane de euro. Totusi, conform unor surse din domeniul imobiliar, doar activele fixe detinute de CEC (sucursalele) ar valora mai mult decat valoarea contabila.

    Pentru un pret mai mare decat cele 300 de milioane de euro pledeaza si valoarea unor banci romnesti. Spre exemplu, recent, tranzactia dintre Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) si omul de afaceri Ion Tiriac, pentru preluarea a 50% din actiunile Bancii Tiriac, s-a incheiat la o valoare de 268 milioane de euro, in conditiile in care cota de piata a Bancii Tiriac este la jumatatea celei detinute de CEC (pe client pretul achitat de BA-CA ar fi de aproape 400 de euro). Din nou poate fi pornita aceeasi discutie despre profitabilitate, eficienta pe angajat etc.

    La fel se pune problema si in cazul comparatiei cu Banca Transilvania, care, conform ultimelor cotatii de la BVB, valoareaza aproximativ 800 milioane de euro, dar care la fel ca si Banca Tiriac detine o cota de piata, din punctul de vedere al activelor, de peste doua ori mai mica decat cea a CEC. Din nou se poate argumenta ca Banca Transilvania este o banca ce detine un sistem informatic integrat si un management performant, dar, asa cum am precizat, acest handicap (lipsa acestor caracteristici) a fost sau va fi in curand depasit si de CEC.

    Atuurile CEC

    'CEC are trei avantaje importante. Un atu este brandul - oamenii cunosc CEC, stiu ce reprezinta si au incredere in aceasta institutie. Celelalte doua avantaje sunt reteaua teritoriala extinsa si faptul ca institutia este un mare colector de lichiditati in moneda locala. Vom mentine aspectele pozitive. Dar, pentru transformarea CEC intr-o banca, este nevoie de o strategie adecvata'.

    Yiannis Pehlivanidis, vicepresedinte National Bank of Greece (NBG)

    Un nume de marca

    'Intr-un focus-grup realizat recent printre studentii masteratului de Consultanta si Expertiza in Publicitate, din cadrul Universitatii din Bucuresti, am realizat cu surprindere faptul ca aproape nimeni nu isi amintea sloganul sau o campanie recenta a vreunei banci din Romania.

    Toata lumea a putut insa identifica faimosul <> - un headline folosit in urma cu mai bine de 15 ani de CEC - si aceasta in conditiile in care varsta participantilor nu depasea 25 de ani.

    Un rezultat ce indica faptul ca, la nivelul comunicarii brandurilor bancare, nu se ia, in general, in calcul una dintre categoriile extrem de importante in constructia capitalului de marca: 'persistenta'.

    Sursa: Banii Nostri, 30 noiembrie 2005.'

    mai mult

  • Profit - record pentru Romtelecom

    Averea   

    ___
    Romtelecom a obtinut in al treilea trimestru al anului un profit net de 109,2 milioane euro, in crestere cu 198,4% fata de perioada similara a anului trecut, informeaza un comunicat al grupului elen OTE.

    De la inceputul anului, profitul Romtelecom se inscrie pe un trend constant ascendent: 46,1 milioane in primul trimestru, 57,6 milioane euro in al doilea trimestru. Cresterea pe primele trei luni a fost cu 519,4 la suta fata de perioada similara a anului 2004, iar pe primul semestru al lui 2005 cu 519,4 la suta fata de primele sase luni ale anului trecut. In primele noua luni ale anului, profitul net al operatorului roman de telefonie fixa a urcat cu 280,2 la suta, raportat la perioada similara a anului trecut, la 212,9 milioane euro.

    Daca in primul semestru, Romtelecom a contribuit cu 48 la suta la profitul companiei-mama OTE (care detine 54,1 la suta din actiunile Romtelecom), in cel de al treilea trimestru se poate spune chiar ca a salvat compania greceasca de la pierderi enorme.

    Aceasta deoarece in intervalul iulie-septembrie, OTE a inregistrat o pierdere neta de 541 milioane euro, in timp ce pierderea neta aferenta primelor noua luni a fost de 331,2 milioane euro.

    Potrivit comunicatului companiei, costurile generate de implementarea programului de pensionare la nivelul companiei OTE au atins in primele noua luni aproape un miliard euro si au contribuit la acest deficit.

    „Perioada pentru inregistrarea celor care doresc sa iasa la pensie inainte de termen s-a finalizat, si mai mult de o treime din angajati vor parasi compania in urmatoarele 12 luni.

    Rezultatele din al treilea trimestru reflecta cheltuielile pe care estimam ca le vom suporta“, a declarat Panagis Vourloumis, presedinte si director executiv al grupului elen.

    Unul dintre motivele evolutiei ascendente a Romtelecom in trimestrul III este legat si de scoaterea din bilant a rezultatelor Cosmorom.

    Compania de telefonie mobila a inregistrat, in primele noua luni ale anului, pierderi nete de aproape 8 milioane euro. OTE detine, din luna iulie, 70% din actiunile companiei de telefonie mobila Cosmorom, restul de 30% din titluri ramanand in posesia Romtelecom (care inainte de aceasta data avea 100% din actiunile operatorului de telefonie mobila). Din al treilea trimestru al anului, rezultatele Cosmorom, redenumit Cosmote Romania, au inceput sa fie consolidate in cele ale OTE. „Comote Romania va fi relansat in luna decembrie“, se arata in comunicatul grupului elen.

    In primele noua luni, Romtelecom a obtinut venituri operationale in valoare de 690,7 milioane euro, cu 11,7% peste nivelul din 2004. In intervalul august-septembrie, veniturile operationale ale Romtelecom fost de 232,6 milioane de euro. Conform OTE, majorarea veniturilor a fost determinata de evolutia pozitiva a interconectarilor, a liniilor inchiriate si a serviciilor de date.

    In perioada primelor trei trimestre, cea mai mare pondere in venituri au avut-o serviciile de telefonie nationala, care au contribuit cu 475,2 milioane de euro, urmate de convorbirile internationale - 109 milioane euro, in timp ce telefonia mobila a avurt un aport de 2,9 milioane euro. Alte venituri au reprezentat 103,6 milioane euro.

    Veniturile la telefonie fixa au fost inregistrate in conditiile in care numarul de linii de telefonie fixa s-au redus cu 6%, la 4.072.528 unitati. Datoriile totale ale companiei depaseau la finele lunii septembrie 647 milioane euro.

    Analistii pietei telecomunicatiilor apreciaza ca marirea profitului Romtelecom va avea ca efect o cotare buna a actiunilor statului detinute la aceasta companie la Bursa.

    Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) se afla in plin proces de selectare a consultantului pentru listarea la bursa a celor 45,99% actiuni Romtelecom detinute de statul roman. Numai putin de noua banci de investitii si consortii s-au inscris in acesta cursa.

    Analistii apreciaza ca lobby-ul facut de Romtelecom (in justitie, dar si la premier) impotriva deciziei Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC) de reducere a tarifelor de interconectare cu alti operatori de telefonie fixa este nejustificata.

    Aceasta deoarece Romtelecom ar pierde din reducerea acestor tarife 2,5 milioane euro anul viitor si 4 milioane euro in 2007.

    Sursa: Averea, 30 noiembrie 2005.

    mai mult

29.11.2005

  • Activele SIF-urilor depasesc 4,801 miliarde de lei

    Curierul National   LION  SIF2  SIF3  SIF4

    ___
    La sfarsitul lunii octombrie, Societatile de Investitii Financiare (SIF) au raportat un total al activelor nete de peste peste 4,801 miliarde de lei ceea ce reprezinta o crestere cu 2,5% fata de luna septembrie si 48,7% fata de decembrie 2004. Cresterea activelor totale (de +2.09%) este in mare parte datorata aprecierii cu 3,15 la suta a activelor circulante, si mai putin a celor imobilizate (0,56 la suta). Aprecierea activelor circulante se datoreaza in principal imobilizarilor financiare pe termen scurt, care au contribuit cu 4,37 la suta fiind corectate de scaderea stocurilor si a creantelor.

    Cat priveste detinerile pe care cele cinci SIF-uri le au la societatile listate la Bursa de Valori si pe Rasdaq, pe prima pozitie se afla SIF 5 Oltenia, cu detineri de 1.185,776 milioane lei, din acestea 97,53% fiind considerate imobilizari financiare pe termen scurt. La polul opus, cu cele mai mici detineri se afla SIF 2 Moldova, acestea insumand 680.378 milioane lei. In ceea ce priveste aprecierea valorii portofoliului de titluri cotate in luna octombrie, prima este tot SIF Oltenia cu 5,18%, urmata de SIF Moldova cu 4,76%, SIF Muntenia cu 3,92%, SIF Banat-Crisana cu 3,28% si SIF Transilvania - 2,69%. Pe totalul portofoliului celor cinci SIF-uri exista o apreciere a valorii de piata a actiunilor cotate cu 4,06% si la o scadere a titlurilor detinute din societati nelistate de 0,29%.

    In activele detinute de SIF-uri se remarca o scadere a detinerilor de titluri de stat, valoarea acestora fiind de numai 21,373 milioane lei, in scadere cu 68,28% fata de finele lunii septembrie.

    Nu acelasi lucru se poate spune despre disponibilitatile plasate in certificate de depozit care au ramas la valoarea raportata la sfarsitul lunii septembrie, dar depozitele bancare au crescut cu 16,20% pana la 1.230,496 milioane lei. La categoria plasamentelor monetare cel mai bine se situeaza SIF Moldova cu 126,442 milioane, pe ultimul loc fiind SIF Muntenia cu doar 26,048 milioane lei.

    Obligatiunile municipale si corporative nu ocupa o pondere insemnata nici in aceasta luna, acestea insumand doar 0,41% din totalul valoric al activului din care SIF Banat-Crisana detine 12,308 milioane lei, adica 51,57% din totalul plasamentelor in obligatiuni.

    Cele mai mari cresteri de activ net le-au obtinut SIF Muntenia cu 4,1% si SIF Oltenia cu 3,4%. In ce priveste valoarea unitara, cele mai mari cresteri s-au inregistrat la SIF Banat-Crisana cu 10,4% si SIF Oltenia cu 9,8 la suta. Nivelul de capitalizare cumulat pe cele cinci SIF, atins la finele lunii octombrie, a fost peste 5,187 miliarde de lei adica cu 10,1% mai mare decat cel inregistrat in luna anterioara si cu 7,8% peste nivelul cumulat al activelor nete ale celor cinci SIF. Si din punct de vedere al lichiditatii SIF Oltenia si SIF Moldova au avut cea mai mare lichiditate, doar intr-o singura luna tranzactionandu-se pe fiecare dintre ele peste 10% din capitalul lor social, in cuantumul a 12.178 tranzactii realizate pe SIF Moldova si 11.572 tranzactii pe SIF Oltenia. SIF Muntenia a prezentat cel mai mic interes pentru investitori, pe acest titlu avand loc doar 8.583 tranzactii care au insumat 4,08% din capitalul social.

    Sursa: Curierul National, 29 noiembrie 2005.

    mai mult

  • Actiunile Sicomed se vand ca painea calda

    Averea   SCD

    ___
    Micii actionari de la Sicomed au luat cu asalt sediul Regisco din Bucuresti pentru a-si inregistra noile titluri, dupa primirea scrisorilor de instiintare primite din partea actualului actionar majoritar, compania Zentiva din Cehia.

    Multi dintre ei prefera ca, dupa inregistrare, sa vanda actiunile la un pret mai bun decat cel din oferta publica de cumparare lansata de Zentiva la Bursa de Valori Bucuresti. „Trebuie sa stai aici, la Regisco, pret de doua ore ca sa ajungi intr-un beci unde ti se certifica faptul ca de la 222 actiuni ai ajuns sa detii 666 de actiuni Sicomed“, ne spune unul dintre micii actionari.

    Oamenii stau la rand - fie ploaie, fie soare - ca sa poata sa-si vanda rapid actiunile, iar cele doua societati de investitii financiare din apropierea sediului Regisco fac fata cu greu celor care vor sa vanda la pretul actual. „Nu stiu ce o sa faca rudele mele din provincie, am un unchi batran si bolnav, care nu se poate deplasa pana in Bucuresti sa se inscrie“, spune un alt actionar, care se intreaba de ce nu mai pot fi date procurile. Putini dintre cei ingramaditi la coada inteleg ce se intampla de fapt, extrem de putini stiu ca actiunile Sicomed se tranzactioneaza la BVB si aproape nici unul nu s-a gandit ca trebuie sa plateasca si un impozit de 1% pe venitul obtinut din vanzare. „Am doua actiuni Sicomed, la fel si nevasta mea si vrem sa le vindem acum, cat mai repede, habar n-am, daca trebuie, platesc si impozit, nu am auzit de cehii astia, cum ati spus, Zentiva? Cine sunt?“.

    Micii actionari nu stiau prea multe despre oferta publica pentru cumpararea actiunilor Sicomed la pretul de 1,37 lei noi/actiune, ca profitul din 2005 se va repartiza integral pentru investitii, deci nu va fi distribuit ca dividende si ca Sicomed va fi delistata de la bursa. „Acesti oameni traiesc intr-o realitate paralela cu Bursa de Valori, dar castiga un mic profit pe piata de capital, desi habar nu au ce inseamna aceste lucruri, e totusi un pas inainte“, ne spune reprezentantul unui SSIF luat ieri cu asalt de oameni de la primele ore ale diminetii. „Micii actionari de la Sicomed ne-au asaltat incepand de saptamana trecuta pentru ca primesc mai multi bani pe actiune decat in oferta de la BVB“, ne spune Razvan Bucur, trader al SSIF Swiss Capital.

    Castig de 1 dolar pe actiune

    Explicatia este simpla: pentru toate pachetele sub 500 de actiuni, tranzactiile la BVB se incheie pe piata secundara, pe segmentul odd-lot, unde nu exista decat oferta (ask). „De exemplu, comparativ cu pretul fix, de 1,37 lei noi, un mic actionar poate castiga pana la 1 dolar/actiune, la care, bineinteles, platesc impozitul de 1% aplicat pentru tranzactiile pe piata de capital“, ne-a mai spus Razvan Bucur. Majoritatea micilor actionari prefera acest sistem pentru ca isi primesc banii in trei zile si nu ii mai intereseaza pretul la care vand si nici daca ar castiga sau pierde prin tranzactionare la Bursa. „Acolo trebuie sa risti!“, striga la noi o femeie, care e multumita ca si-a primit banii pentu cele doua actiuni vandute catre SSIF.

    QVT a ajuns la 4% din titluri

    Realitatea de la BVB este alta, in piata „se lupta“ puternicul fond de investitii QVT Invest Fund cu compania ceha Zentiva, cea care a lansat aceasta oferta publica de cumparare pentru a deveni actionar majoritar al Sicomed (actionand concertat cu fondul de investitii Verona, ce detine un pachet de 50,98% din actiunile producatorului roman de medicamente). „Jocul nervilor cu sapte zile inainte de incheierea ofertei publice de la BVB este foarte stransa, este o tactica de tip „Ori dai un pret mai mare, ori iti stric oferta“, iar pretul actiunilor Sicomed oscileaza constant intre 1,37 lei, pretul din oferta, si 1,39 lei, dar nu mai mult si exact cand mai sunt cateva minute pana la inchiderea bursei, QVT plaseaza ordine de vanzare, grosul tranzactiilor fiind incheiate la pretul de 1,38 lei“, spun brokerii. Intentia QVT, actionar minoritar al Sicomed, este de a forta Zentiva sa ofere un pret pe actiune macar similar cu cel platit la preluarea participatiei majoritare de la Venoma. „Pentru Venoma si SIF-uri, preluarea Sicomed a fost o afacere si o investitie, acum Zentiva vrea sa preia afacerea, desi strategia sa este putin ciudata, in sensul ca initial a anuntat ca va pastra actiunile la BVB, acum spune ca va delista societatea si abia ulterior se va gandi la o noua relistare“, ne spun analistii de la BVB. Zentiva a facut o oferta de cumparare a actiunilor Sicomed a carei valoare depaseste 200 milioane euro. Daca QVT va reusi sau nu in aceasta ultima saptamana sa atraga un pachet de actiuni Sicomed care sa determina un esec al ofertei Zentiva, ramane de vazut. cert este ca brokerii sustin ca QVT a ajuns sa detina pana acum circa 4% din Sicomed, prin cumparari succesive si in special de la micii actionari. O parte dintre brokerii de la BVB spun, sub rezerva anonimatului, ca Zentiva a trimis scrisori formulate la limita legalitatii. „Scrisorile de instiintare trimise de Zentiva catre micii actionari au fost autorizate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare - CNVM“, ne-a declarat, ieri, Ciprian Ene, purtatorul de cuvant al organismului de supraveghere a pietei de capital, CNVM. Potrivit Legii 297/ 2004, Zentiva va trebui sa obtina o subscriere de 90% din actiunile ce fac obiectul ofertei lansate la BVB pana pe 7 decembrie 2005 (data de inchidere a ofertei) sau sa ajunga in acest interval la o detinere de peste 95% din capitalul social al Sicomed. Daca emisiunea va avea succes (adica va fi subscrisa la pretul de oferta de 1,37 lei), Zentiva poate trece la procedura de retragere de la tranzactionare a actiunilor Sicomed, daca s-au subscris peste 90% din actiuni, intr-un interval de trei luni (art. 206 din Legea 297). In acest interval, Zentiva trebuie sa anunte micii actionari care nu au vandut ca le rascumpara actiunile la pretul din oferta, iar banii sunt trimisi catre toti prin mandate postale (pot fi accesati intr-un interval de 10 ani, daca un actionar nu se afla in tara sau nu a cunoscut oferta derulata). In cazul in care Zentiva va ajunge sa detina 95% din capitalul social, este posibil ca micii actionari care nu au vandut prin oferta sa ii ceara sa isi rascumpere actiunile, la un pret convenit. In ceea ce priveste procurile, oficialii CNVM ne-au declarat ca exista prin proceduri restrictii fata de folosirea acestui instrument pentru a preveni fraudele pe piata de capital.

    Sursa: Averea, 29 noiembrie 2005.

    mai mult

  • Bursa asteapta aparitia fondurilor private de pensii

    Averea   

    ___
    Piata de capital romaneasca, in special Bursa de Valori Bucuresti, asteapta un semn din partea autoritatilor, legat de reforma pensiilor atat sub aspectul ritmului ce va fi impus si al noilor instrumente care ar putea capta interesul unor companii financiare puternice, cat si al impozitarii. „Toti cei care investesc intr-un sistem de pensii private ar trebui sa plateasca un impozit de doar 1%, pentru stimularea contributiilor si, respectiv, pentru castigurile pe piata de capital din tranzactii cu astfel de titluri“, a declarat, pentru „Averea“, analistul economic Radu Limpede, membru al Consiliului de Politici Economice din cadrul Junior Chamber International Romania (prescurtat JCI Econ). Acest model este practicat cu succes in SUA, unde castigurile de la burse si plasamentele in planuri de pensii sunt stimulate cu o cota de impozitare mai redusa decat cea aplicata altor venituri, pe o piata pe care fondurile de pensii sunt unul dintre cei mai activi jucatori de pe piata de capital, in principal in actiuni, si se orienteaza frecvent si catre alte state unde exista oportunitati de investitii profitabile. La noi, desi este vorba despre fonduri uriase de bani, pe care toti ar fi vrut sa le administreze, nu s-a facut nimic concret in domeniul pensiilor private. Avem 4.603.797 de pensionari in sistemul asigurarilor sociale de stat, din care circa 9.900 au pensii mai mari, peste nivelul de 9 milioane lei. Raportul de sustinere este de 6,9 milioane de contribuabili ocupati, ce sustin peste 7 milioane de pensionari si asistati social de varsta activa, dar tendinta demografica actuala, caracterizata de imbatranirea populatiei, poate dezechilibra sistemul de pensii nereformat integral. Totusi, pensionarii si contribuabilii la planurile de pensii propuse de unele societati de asigurari nu au posibilitatea de a-si plasa economiile in fonduri de pensii private, pur si simplu pentru ca nu exista acest sistem (asa-numitul Pilon 3). Catre acest sistem pot fi stimulati sa isi plaseze economiile exact cei peste 2 milioane de romani plecati la munca in Europa, ce pot deveni investitori activi in propriul beneficiu, in fonduri administrate de specialisti din piata de capital, ce pot oferi randamente anuale atractive.

    Banca Mondiala recomanda reforma accelerata

    Reforma pensiilor inregistreaza intarzieri fata de alte state din Europa Centrala si de Est care au aderat la Uniunea Europeana, iar ritmul actual impus de autoritati este inca departe de a fi accelerat, pentru a recupera pana in 2007, macar partial, timpii morti ai reformei. „Din pacate, pe langa cinci ani pierduti, ultima lege se refera mai mult la pensiile facultative, iar legea ce instituie asa-numitul Pilon 2 al pensiilor private obligatorii din 2006 isi propune tinte la fel de timide si descurajatoare pentru eventualele firme internationale de prestigiu care ar trebui sa se implice, dupa sase luni de la lansarea propunerilor Bancii Mondiale de reforma accelerata a sistemului public de pensii“, ne spune Radu Limpede.

    Banca Mondiala a recomandat „modelul Jose Pinera“ propus de economistii din Chile, prin care fiecare contribuabil activ al acestui stat plateste 10% din salariul lunar catre un fond de pensii care este administrat privat, activele totale ale acestor fonduri depasind deja 35 miliarde dolari in 20 de ani (55% din Produsul Intern Brut).

    Solutia sustinuta de analistii pietei de capital este cea a pensiilor administrate privat, prin planuri de investitii pe termen lung, bine proportionate si diversificate sub aspectul plasamentelor. „Aceste planuri de pensii vor crea resurse investitionale esentiale pentru dezvoltarea sistemului financiar si a intregii economii romanesti, pentru ca piata de capital si bancile sunt jucatori avizi dupa resurse pentru plasamente „lungi“, stabile, si cauta asiduu astfel de resurse, ceea ce se poate observa dupa cererea foarte mare si succesul emisiunilor de obligatiuni bancare“, considera economistul Radu Limpede.

    Deducerile fiscale pot stimula plasamentele

    JCI Econ a propus o solutie prin care se poate accelera reforma pensiilor in Romania, prin dezvoltarea rapida a Pilonului 3 de pensii private facultative. „In special acestea ar trebui stimulate, prin deductibilitate fiscala, astfel; ca marii asiguratori de viata, care isi concentreaza in ultima perioada detinerile de capital la societatile de asigurari din Romania, sa isi metamorfozeze o parte din planurile actuale de asigurari cu economisire - numite tehnic „unit-linked“ - in pensii private suplimentare. Nu in ultimul rand, pentru societatile de administrare ar trebui sa fie ceruta o limita de capital minim mai aproape de realitatile pietei, propunerea actuala - de 20 milioane euro - fiind extrem de descurajanta fata de baza de clienti potentiali.

    „Aceasta limita de capital de 20 milioane euro va descuraja cert marile companii sa intre pe piata, astfel ca schema propusa de autoritati permite intrarea pe piata a maximum doua companii specializate, de talie mondiala, pentru ca numarul de clienti potentiali nu va depasi 450.000 in prima faza“, ne-a mai spus Radu Limpede. In opinia sa, apare pericolul unor „administrari neprofesioniste, care - dupa multiplele scandaluri inregistrate in ultimul deceniu cu fraude in industria fondurilor mutuale (respectiv escrocheriile SAFI si FNI - n.r.) ar compromite definitiv ideea de fond de investitii. Acest „deficit de imagine“ creat va trebui insa recuperat, cu fonduri serioase, in beneficiul celor care sunt deja sau care vor ajunge la varsta a treia si care au dreptul, ca orice contribuabil, la venituri decente.

    Propunerile JCI Econ pentru Romania

    Recomandarile Bancii Mondiale i-au determinat pe reprezentantii JCI Econ sa modeleze un sistem de pensii pentru Romania, care ar cuprinde:

    -l Pilon 1 - Pensii Publice administrate de stat - ar garanta pensia minima (320 lei noi in octombrie 2005)

    -l Pilon 2 - Pensii Publice (cu contributii obligatorii), administrate privat de companii private specializate (numite fonduri de pensii, ce trebuie reglementate legal foarte riguros)

    - Pilon 3 - Privat (facultativ), prin fonduri de pensii private, sistem alternativ si optional destinat celor cu venituri suplimentare, ce ar permite pensii mai ridicate la varsta a treia.

    Sursa: Averea, 29 noiembrie 2005.

    mai mult

28.11.2005

  • Sfatul KPMG pentru castig cert: Vindeti in prima zi de tranzactionare din 2006

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Investitorii de pe Bursa ar fi bine sa astepte pana in prima zi de tranzactionare din 2006 (probabil marti, 3 ianuarie) si sa vanda atunci pentru a fi siguri de castig si a beneficia de noua regula a aplicarii de la 1 ianuarie 2006 a impozitului de 16% pe castigurile din actiuni, recomanda Madalina Racovitan, tax manager la firma de consultanta KPMG Romania.

    Sub rezerva unei anumite incertitudini privind pastrarea regulii in cauza, pentru actiunile cotate cumparate inainte de 1 ianuarie 2006 si vandute dupa aceasta data, venitul impozabil va fi calculat ca diferenta intre pretul de vanzare si pretul de inchidere din ultima zi de tranzactionare a anului 2005. 'Presupunand ca am cumparat niste actiuni pe 25 noiembrie 2005, iar pretul se dubleaza pana in ultima zi de tranzactionare, daca le-am vinde in ziua respectiva am plati un impozit de 1% pe castigul respectiv, in timp ce daca am astepta pana in prima zi de tranzactionare a lui 2006, impozitul ar putea fi chiar zero', a explicat Racovitan.

    Astfel ar fi evitate si situatii in care pretul unor actiuni ar scadea considerabil pana in prima zi de tranzactionare din 2006 si apoi ar incepe sa creasca. 'Impozitul pe castig ar putea fi intr-un asemenea caz mai mare decat ceea ce investitorul realizeaza efectiv', a spus tax managerul KPMG.

    Cea mai recenta varianta a ordonantei pentru modificarea Codului fiscal elimina prevederile conform carora in cazul actiunilor cumparate inainte de 1 iunie 2005, impozitul urma sa fie de 1% indiferent de momentul vanzarii. De asemenea, dispare si regula care stabilea ca pentru actiunile pastrate mai mult de 365 de zile, impozitul ar ramane, de asemenea, la 1%, incurajand stabilitatea investitiilor pe piata de capital. 'Se pare ca' este insa formula sub care consultantii fiscali sunt nevoiti sa comenteze modificarile Codului fiscal, din cauza nenumaratelor revizuiri ale acestora. 'Numeroasele schimbari care intervin pot fi periculoase pentru ca trebuie sa le aplici inainte de a fi avut timp sa le intelegi', spune Patrick Leonard, tax partner la KPMG. 'Cerem o dezbatere asupra principiilor si conceptelor din legislatia fiscala pentru ca lumea sa inteleaga de ce apar modificari, cati bani aduc acestea, la ce folosesc si cat ii costa pe contribuabili', a adaugat Victor Kevehazi, senior partner la KPMG.

    Sursa: Ziarul Financiar, 28 noiembrie 2005.
    '

    mai mult

  • Privatizarea CEC asteapta castigatorul BCR

    HotNews.ro   

    ___
    Termenul limita de depunere a ofertelor finale angajante pentru privatizarea CEC Romania s-ar putea prelungi pana ce se va afla castigatorul bataliei pentru cumpararea BCR, potrivit unei surse guvernamentale si analistilor, informeaza publicatia Portfolio.hu, citand Reuters.

    In privatizarea BCR au mai ramas doi investitori Erste Bank si BCP Millenium Bank. Dintre acestea, Erste Bank se afla si in cursa pentru cumpararea CEC.

    Banca austriaca Erste Bank si portughezii de la BCP Millenium sunt singurii investitori care au mai ramas in cursa pentru achizitionarea pachetului de 61,88% din actiunile celei mai mari banci din Romania, BCR. Potrivit estimarilor, valoarea tranzactiei va fi de peste trei miliarde euro.

    Pe de alta parte, Erste Bank este inscrisa si in lupta pentru achizitionarea CEC Romania. Participarea Erste la ambele licitatii ar putea fi, in opinia analistilor citati de cele doua publicatii, unul dintre motivele principale ale intirzierii procesului de privatizare a CEC.

    Potrivit publicatiei ungare Portfolio.hu, un oficial guvernamental roman a declarat ca este mai mult ca sigur ca ofertele oficiale angajante pentru CEC Romania sa nu se depuna luni, 28 noiembrie 2005, asa cum se astepta pana acum.

    'Nu am stabilit inca o data fixa pentru depunerea ofertelor finale pentru CEC', a declarat oficialul, citat de Reuters. Analistii considera ca guvernul roman ar putea astepta sa vada mai intai, cine va fi castigatorul in procesul de privatizare a Bancii Comerciale Romane.

    In afara de Erste Bank, in cursa pentru CEC s-au mai inscris: Banca Monte dei Paschi di Siena S.p.A., Dexia Bank, EFG Eurobank, National Bank of Greece, OTP Bank si Raiffeisen Zentralbank Oesterreich Aktiengesellschaft in consortiu cu Raiffeisen International Bank – Holding A.G.

    Sursa: HotNews.ro, 25 noiembrie 2005.'

    mai mult

  • Fara ajutoare de stat, Mahindra nu mai vrea Tractorul Brasov

    Gandul   

    ___
    Guvernul incearca sa convinga Comisia Europeana ca privatizarea e mai ieftina decat lichidarea, cu un studiu realizat de o firma „independenta” din ... Brasov.

    Societatea Tractorul nu va fi privatizata pana la sfarsitul anului, desi premierul Calin Popescu Tariceanu si reprezentantii Autoritatii de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) au dat asigurari in acest sens. Motivul: Mahindra&Mahindra din India, firma care negociaza cu AVAS preluarea uzinei brasovene, ridica statului roman o serie de pretentii. Surse guvernamentale ne-au declarat ca indienii au o lista de revendicari, pe primul loc fiind stergerea datoriilor societatii in momentul privatizarii, de peste 6.600 miliarde de lei. Practic, pentru a privatiza uzina brasoveana, Guvernul trebuie sa obtina aprobarea Comisiei Europene pentru acordarea unui ajutor de stat. Conform regulilor UE, Tractorul nu mai are dreptul la nici un ajutor de stat pentru privatizare. Daca insa autoritatile romane demonstreaza ca privatizarea Tractorul este mai ieftina decat lichidarea acesteia, UE ar putea fi de acord cu stergerea datoriilor societatii, in acest caz facilitatea nefiind considerata ajutor de stat. O dovada ca Guvernul Tariceanu vrea sa scape de Tractorul este graba cu care a fost comandat studiul, de catre conducerea societatii brasovene, din care rezulta ca privatizarea costa mult mai putin decat lichidarea, acesta fiind trimis expertilor Comisiei Europene cu cateva saptamani in urma. Potrivit acelorasi surse guvernamentale, studiul a fost realizat de o firma „independenta” – evaluator autorizat - care , culmea , este din Brasov si nu de o firma cu reputatie internationala, cu credibilitate, cum ar fi fost de dorit. „Analiza economica trebuie sa fie fundamentata si sa prezinte credibilitate. Studiul trebuie sa-i convinga pe reprezentantii Comisiei Europene”, sustin oficiali din Guvern. Numele firmei care a realizat studiul este tinut secret de reprezentantii societatii si ai Guvernului, care au refuzat sa faca comentarii pe marginea auditului.

    In momentul de fata, negocierile dintre AVAS si Mahindra&Mahindra continua (vineri seara, Comisia de privatizare s-a intalnit, din nou, cu reprezentantii firmei indiene – n.r.), insa se asteapta un raspuns de la Uniunea Europeana. Firma indiana pare hotarata sa renunte la societatea brasoveana daca statul roman nu o curata de datorii inainte de privatizare. Reprezentantii Mahindra&Mahindra nu se multumesc insa numai cu stergerea datoriilor, ei solicitand si continuarea programului de subventionare a achizitiei de tractoare timp de cel putin 5 ani. Daca UE va fi de acord, in baza studiului, cu stergerea datoriilor la privatizare, in mod cert, nu va mai accepta si acordarea altor ajutoare de stat pentru Tractorul Brasov. In conditiile in care investitorul indian impune conditii greu de indeplinit, ramane de vazut cum il vor convinge autoritatile romane sa nu renunte la uzina brasoveana.

    Sursa: Gandul, 28 noiembrie 2005.

    mai mult

25.11.2005

  • Fostii proprietari ce nu vor fi despagubiti in natura isi vor putea vinde actiunile la Fondul Proprietatea

    Gandul   

    ___
    Fostii proprietarii carora nu le vor putea fi restituite proprietatile in natura isi vor putea vinde titlurile pe care le vor primi la Fondul Proprietatea in prima jumatate a anului viitor, dupa listarea la bursa a acestui fond. Numarul persoanelor care au solicitat pana in prezent sa fie despagubiti este de circa 120.000, insa deocamdata dosarele acestora nu au fost analizate in totalitate.Guvernul a adoptat ieri o hotarare de constituire a Fondului Proprietatea, care va gestiona plata despagubirilor acordate celor indreptatiti.”In prima jumatate a anului viitor apreciem ca Fondul Proprietatea va fi cotat la bursa”, a declarat Bogdan Olteanu, ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul.

    Valoarea nominala a unei actiuni la Fondul Proprietatea va fi stabilita de un administrator care va fi ales in urma unei licitatii publice internationale.”Actionarii vor fi despagubiti in mod just si echitabil. Vor primi despagubiri corespunzatoare valorii imobilelor pe care le-au pierdut.Este posibil ca valoarea actiunii sa fie de 1.000 de lei sau de 100.000 lei, iar in functie de aceasta valoare vor primi un numar mai mare sau mai mic de actiuni”, a mai spus Olteanu. El a declarat ca, daca se va dovedi ca necesarul pentru despagubiri va fi mare mare decat capitalul social, participatiile la Fondul Proprietatea vor fi sporite, fara sa precizeze insa si de unde. Fondul va functiona sub forma unui organism de plasament colectiv.

    Titlurile de despagubire vor fi distribuite de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP).Pana la desemnarea unui administrator, fondul va fi administrat provizoriu de catre Ministerul Finantelor. Fondul va avea un capital social de circa 5 miliarde de euro (circa 14.240,5 miliarde RON) si este format din active la peste 100 de societati cu capital de stat.Dintre acestea, cele mai importante pachete de actiuni care vor fi incluse in Fondul Proprietatea sunt un pachet de 4 la suta din BCR, 15 la suta din Transelectrica,15 la suta din Transgaz, 10 la suta din Petrom, 9,9 la suta din CEC.

    Sursa: Gandul, 25 noiembrie 2005.

    mai mult

Pagina

inchide