13.12.2005
-
Bursa si pamintul au adus cel mai bun profit in 2005
Cotidianul
___
Bursa si tranzactiile cu terenuri sint cele mai profitabile investitii ale anului 2005. Insa randamentele financiare oferite de depozitele bancare si de valuta au scazut dramatic.
Anul 2005 nu a fost deloc unul propice variantelor „clasice' de economisire. Scaderea inflatiei, dar mai ales schimbarea politicii monetare a BNR din cauza liberalizarii contului de capital au condus la diminuarea drastica a randamentelor financiare oferite de depozitele bancare si au distrus efectiv mitul pastrarii valutei la saltea.
Mult mai inspirati au fost cei care au jucat la bursa si au cumparat actiuni la SIF-uri. Pe primul loc se afla SIF Moldova, cu o crestere de 175,47%. Vremea speculatiilor cu apartamente in blocuri construite inainte de 1989 a apus. Devin din ce in ce mai profitabile afacerile cu terenuri. In medie, preturile acestora s-au dublat, insa exista si zone in care cresterea a fost mai mare.
De la inceputul acestui an pina in prezent, cea mai mare crestere pe bursa au avut-o actiunile societatii Chimopar Bucuresti de 249,20% (de la 0,9450 lei/actiunea la 3,30 lei/actiunea). Si cei care au mizat pe actiunile Silcotub pot spune ca s-au imbogatit, mai ales ca acestea au avut un randament de 209,52% (de la 6,30 lei/actiunea la 19,50 lei/actiunea).
Insa, in aceste cazuri, este vorba despre actiuni putin lichide, care se tranzactioneaza greu. Adevaratele actiuni de succes care au adus cele mai mari cistiguri sint cele apartinind SIF-urilor. SIF Moldova sta pe primul loc, cu o crestere de 175,47% (de la 0,7950 lei/actiunea la 2,19 lei/actiunea).
Urmeaza SIF Banat Crisana, cu 155,26% (de la 0,8950 lei/actiunea la 2,29 lei/actiunea), si SIF Oltenia, cu un randament de 150,25% (de la 0,9950 lei/actiunea la 2,49 lei/actiunea). Propriu-zis, cine a mizat pe aceste actiuni si-a triplat in fapt banii investiti. 'Cresterea pe actiunile SIF-urilor era de asteptat in acest an.
Asta pentru ca, la inceputul lui 2005, pretul actiunilor la SIF-uri, fata de indicatorii financiari anuntati, erau prea mici. La acest fapt s-au mai adaugat doua elemente care practic au determinat o crestere galopanta a pretului actiunilor.
Este vorba despre ridicarea pragului de detinere la SIF-uri de la 0,1 la 1%, precum si de privatizarea BCR', sustine Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta financiara KTD Invest.
Pentru 2006, analistii pietei de capital recomanda in continuare actiunile SIF-urilor, dar randamentul va fi mai mic, undeva la 25-35%, cele din sectorul bancar, in speta actiunea BRD si actiunile companiilor petroliere. Unde sigur, mai ales pe actiunile SNP Petrom, cresterea va fi foarte buna.
Fondurile de investitii au randamente de peste 30%
In ceea ce priveste randamentele in titlurile fondurilor de investitii in acest an se remarca Omninvest, cu 52,98%, Napoca, cu 38,74%, si Intercapital, cu 33,91%.
'In 2006 ma astept ca fondurile de investitii pe obligatiuni, care sint cele mai sigure, sa aduca un randament putin peste inflatia prognozata, iar in ceea ce priveste fondurile pe actiuni, cred ca am putea asista si in 2006 la o crestere de peste 20%', mai spune Iulian Panait.
Banii cresc din pamintul de linga Capitala
Anul 2005 a adus o crestere spectaculoasa a preturilor terenurilor, mai ales in zona soselei de centura. Astfel, in zona Otopeni, de exemplu, pretul s-a dublat, de la 20 de euro/mp la 40 de euro/mp. Un alt exemplu este comuna Balotesti. De la 5-10 euro/mp, la inceputul anului pretul a sarit la 25-30 euro/mp.
O evolutie similara au avut-o si terenurile din zona mai putin pretentioasa a localitatii Corbeanca. De fapt, in general este vorba despre terenuri nu foarte bine pozitionate si cu minusuri la capitolul utilitati. Atentia din ce in ce mai mare acordata localitatilor din sudul Capitalei a provocat si aici o crestere a preturilor.
In comuna Berceni, de exemplu, un metru patrat intravilan se vindea la inceputul anului cu 20 de euro, iar sarbatorile il gasesc la 40 de euro. In ceea ce priveste terenurile din extravilan, pretul acestora a pornit de la 2-3 euro/mp si a ajuns la 5-10 euro/mp. 'Anuntata extindere a zonei metropolitane probabil ca va duce la cresterea preturilor terenurilor.
Pretul minimum pentru terenuri aflate in comune de linga Bucuresti, fara nici o facilitate, dar cu posibilitati de dezvoltare, va fi de 10-15 euro/mp', spune Dan Titel, consultant imobiliar la compania Domus. In ceea ce priveste terenurile din zonele bune ale Capitalei, preturile acestora au crescut de la 1.400 de euro in 2004 la 2.000 euro/mp in acest an.
Cel mai prost an pentru valuta la saltea
Anul 2005 nu a fost deloc unul propice variantelor ‘’clasice’’ de economisire. Scaderea inflatiei, dar mai ales schimbarea politicii monetare a BNR din cauza liberalizarii contului de capital au condus la diminuarea drastica a randamentelor financiare oferite de depozitele bancare si au distrus efectiv mitul pastrarii valutei la saltea.
Aprecierea leului fata de principalele valute, indeosebi fata de euro, a facut absolut contraindicata aceasta forma de economisire, cei care s-au incapatinat sa-si pastreze economiile in valuta suferind pierderi drastice.
Pentru a demonstra aceasta, este suficient sa amintim ca, in urma cu un an, pe 13 decembrie 2004, un euro valora, la cursul mediu de schimb comunicat de BNR, 39.386 de lei vechi, in vreme ce cotatia valabila astazi este de 36.426 de lei vechi.
Un oarecare reviriment s-a inregistrat doar in ultima parte a perioadei la dolar, care in urma cu un an era cotat la 29.679 de lei vechi si astazi valoreaza 30.650 de lei vechi. Randamentul obtinut pe aceasta cale este insa absolut nesemnificativ fie si numai daca luam in considerare emotiile celor care au tinut dolarii SUA la saltea.
In ceea ce priveste dobinzile la depozitele in valuta, acestea au avut variatii nesemnificative. Dobinzile la depozitele in lei au avut insa cea mai nefasta evolutie pentru economisire.
Daca la inceputul anului dobinda medie a depozitelor la termen din sitemul bancilor comerciale era de 12,9% (adica cu circa patru puncte procentuale peste inflatia prognozata in 2005), ea a coborit continuu pe parcursul anului, ajungind la sub 6% in luna octombrie.
O afacere ipotetica ar fi fost investitia in aur, gramul de metal pretios crescind in ultimul an din cauza conjuncturii de pe pietele internationale.
Gramul de aur valora, la 13 decembrie 2004, 416.582 de lei vechi, in vreme ce astazi cotatia este de 529.297 de lei vechi, ceea ce inseamna o crestere de 27%. •
Afaceri cu imobile scumpe
Preturile apartamentelor din blocurile vechi au avut cresteri modeste in ultimul an si nu sint considerate o investitie foarte buna. O exceptie o constituie apartamentele cu doua camere. De exemplu, pretul unui apartament in zona Dristor a crescut de la 35.000 de euro la 40-42.000 de euro. Nici pentru viitor nu se asteapta cresteri spectaculoase pe acest segment. Imobilele din zonele centrale s-au dovedit a fi un plasament bun.
Conform unui studiu recent al companiei Regatta, cea mai spectaculoasa crestere s-a produs la locuintele din zona Primaverii, unde pretul pe metrul patrat construit a crescut intr-un singur an de la 1.500 la 2.200 de euro. Urmeaza zona Herastrau, cu o crestere de la 1.200 la 1.700 euro/mp construit, si zona Dorobanti, cu o evolutie de la 1.150 la 1.500 euro/mp construit.
Cea mai mica rata a cresterii se inregistreaza in apropierea Pietei Unirii, unde preturile au ajuns la 1.100 euro/mp construit, de la 1.000 de euro/mp construit.
Sursa: Cotidianul, 13 decembrie 2005.' -
MYO-O contesta privatizarea Tractorul Brasov
Averea
___
Disponibilizarea a 1.455 de angajati ai Uzinei Tractorul Brasov (foto) in plin proces de privatizare este de natura sa genereze un avantaj evident in favoarea ofertantului ramas in cursa si sa ridice suspiciuni asupra modului in care se poarta negocierile finale, sustin reprezentantii companiei MYO-O, care a dorit sa cumpere fabrica brasoveana. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a ales insa oferta grupului indian Mahindra & Mahindra, cu care se afla in negocieri finale pentru prelurea Tractorul.
MYO-O a sesizat Consiliul Concurentei cu privire la modul in care AVAS adminsitreaza procesul de privatizare al companiei Tractorul. MYO-O a precizat, intr-un comunicat de presa, ca oferta sa pentru preluarea Tractorul includea pastrarea intregului numar de angajati.
In replica, AVAS a anuntat ca procesul de privatizare a Tractorul Brasov s-a derulat in conditii de maxima transparenta, cu respectarea tuturor prevederilor legislatiei in vigoare. „Procesul de restructurare a societatii comerciale Tractorul UTB S.A., care include o concediere colectiva in conditiile stabilite de HG 1412/2005, este dictat exclusiv de situatia economico-financiara deosebit de dificila cu care se confrunta uzina brasoveana. Aceasta ar fi fost evolutia societatii indiferent daca societatea s-ar privatiza sau nu, indiferent de investitorul selectat pentru continuarea negocierilor de privatizare“, a precizat AVAS.
Tractorul Brasov are in prezent 3.300 de salariati. Cei 1.445 de salariati care vor fi disponibilizati urmeaza sa primeasca salarii compensatorii consistente.
Presedintele Uniunii Sindicale „Tractorul“, George Apostu, a anuntat ca negocierile cu reprezentantii grupului Mahindra & Mahindra se vor relua astazi. „Speram ca pana la sfarsitul zilei de miercuri sa avem acordul social semnat si parafat la notar, in asa fel incat in cursul zilei de joi sa fie trecut in caietul de vanzare-cumparare“, a afirmat George Apostu.
Sursa: Averea, 13 decembrie 2005.
12.12.2005
-
Fitch pune sub lupa Rompetrol dupa anuntul preluarii Dyneff
ZF RO - FONDURI MUTUALE RRC
___
Agentia internationala de evaluare Fitch asteapta mai multe informatii pentru a determina impactul preluarii Dyneff de catre Rompetrol. Fitch Ratings a plasat, la finele saptamanii trecute, sub observatie calificativul 'B minus' acordat grupului Rompetrol, cu posibilitate atat de crestere, cat si de scadere, ca urmare a anuntului de achizitie a celui mai mare distribuitor independent de produse petroliere din Franta, Dyneff.
Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol, a anuntat zilele trecute achizitia pachetului integral de actiuni al companiei franceze Dyneff, valoarea tranzactiei urmand sa fie facuta publica in primul trimestru al anului 2006. Anuntul a fost facut la Bucuresti intr-o conferinta de presa de la care au lipsit insa oficialii Dyneff. De asemenea, anuntul tranzactiei apare pe site-ul grupului Rompetrol, insa nu si pe cel al Dyneff.
Potrivit analistilor agentiei internationale de evaluare financiara, evolutia calificativului Rompetrol va fi clarificata dupa o analiza completa a implicatiilor pe care preluarea Dyneff le va avea asupra grupului. Patriciu afirma ca tranzactia va duce la dublarea afacerilor grupului Rompetrol la peste cinci miliarde de dolari. El a adaugat ca Dyneff mizeaza pe o cifra de afaceri de 2,4 mld. $ si un profit inainte de plata taxelor, dobanzilor, a deprecierii si amortizarii de 20 mil. $. Potrivit ultimului bilant al Dyneff, compania franceza a raportat o pierdere de circa 6 mil. euro in 2004 la o cifra de afaceri de circa 1,242 mld. euro. Fitch subliniaza insa ca ratingul Rompetrol ar putea fi diminuat, in cazul in care analistii vor constata ca achizitia va majora semnificativ datoriile grupului si ii va afecta lichiditatea.
Actualul rating al Rompetrol reflecta profilul financiar agresiv, caracterizat de nivelul ridicat de indatorare (inclusiv obligatiunile convertibile emise in favoarea statului roman) si programul semnificativ de investitii si achizitii. Pe de alta parte, este de asteptat ca Rompetrol sa consemneze in acest an niveluri record de venituri si profit operational inainte de impozitare, in contextul de piata extrem de favorabil companiilor de rafinare. Fitch mai arata ca va continua sa monitorizeze situatia investigatiei privind privatizarea, in 2001, a rafinariei Petromidia. Capitalizarea Petromidia este de 685,8 mil. euro la un pret de 0,118 lei pe actiune, in crestere cu 7,3% in ultima sedinta de tranzactionare.
Sursa: Ziarul Financiar, 12 decembrie 2005.
' -
Cota unica nu se va modifica in 2006. Vor fi sterse datoriile marilor firme de stat
Gardianul
___
Guvernul pregateste stergerea unor datorii de miliarde de euro pentru o lista lunga de companii de stat, intre care unii din cei mai mari datornici la bugetul statului, ale caror datorii ajung la aproape trei miliarde de euro: Termoelectrica, CFR Infrastructura si Compania Nationala a Huilei. Motivul? Aceste datorii nu mai pot fi oricum recuperate si deformeaza statisticile. In lipsa unor informatii concrete legate de strategia fiscala pe termen mediu, premierul Calin Popescu Tariceanu a informat sambata mediul de afaceri ca va exista stabilitate fiscala si ca managerii pot sa elaboreze planuri pentru cativa ani, intrucat cota unica nu va fi modificata. Embargo total in ceea ce priveste prevederile Codului Fiscal, care ar trebui sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2006.
Solutia: transformarea datoriilor in actiuni
Metoda care va fi aplicata in cazul marilor datornici este una de sorginte la fel de veche ca si a creantelor: transformarea in actiuni care majoreaza capitalul social si participatia statului la companiile falimentare. 'Termoelectrica are datorii de 1,1 miliarde de euro. E o situatie istorica. Exista proceduri si in aceasta situatie datoriile istorice pot fi anulate...sunt datorii care nu vor fi niciodata recuperate', a declarat ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, la intalnirea cu premierul. Stergerea datoriilor acumulate de-a lungul anului este acceptata de Comisia Europeana, cu atat mai mult cu cat este evident ca acestea nu mai pot fi onorate la timp, spun cei doi oficiali. 'Analizam situatia cu expertii Consiliului Concurentei si ai Comunitatii Europene pentru a stabili daca masura poate fi considerata sau nu ajutor de stat', a spus Vladescu.
Curatirea de datorii a intreprinderilor va usura si procesul de privatizare al acestora, spune Tariceanu.
Banii din privatizari, intr-un fond special
Legat de privatizare, premierul a anuntat ca toti banii stransi din vanzarea pachetelor de actiuni vor constitui un Fond de Dezvoltare a Infrastructurii. De aici se vor finanta domenii-cheie, cum ar fi Sanatatea si Invatamantul, nu doar constructia de drumuri. Ministrul finantelor sustine, de asemenea, ca este posibil ca o parte din bani sa mearga si in contul Ministerului Muncii, pentru continuarea reformei in sistemul public de pensii.
Anularea datoriilor mai are insa o fateta legata de nivelul raportat al veniturilor la buget in mod eronat, situatie care este musai sa fie indepartata.
'Daca ramanem permanent cu aceste sume inregistrate in evidentele contabile, nu facem nimic, doar inducem ideea unei lipse de performanta a MF. Trebuie sa reglam situatia, altfel MF va aparea cu mari sume neincasate, pentru care nu exista nici o speranta de recuperare', a afirmat seful Guvernului. Cei doi oficiali au precizat ca, in principiu, se asteapta ca societatile sa isi achite pe viitor datoriile curente si sa nu mai acumuleze noi arierate.
Fiscul va avea contract de performanta cu MF
'Cota unica se va mentine, va exista stabilitate fiscala, asta e mesajul meu pentru mediul de afaceri', i-a informat premierul pe contribuabilii care asteapta de sase luni sa cunoasca, cu exactitate, prevederile Codului Fiscal, lege care intra in vigoare de la 1 ianuarie 2006.
Dupa analiza de sfarsit de an a nivelului incasarilor bugetare si a parametrilor macroeconomici in general, seful guvernului s-a aratat foarte multumit de rezultatele obtinute dupa introducerea cotei unice, care a adus venituri insemnate la bugetul statului. Seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) Sebastian Bodu, institutie care a anuntat cu surle si trambite ca a pus sechestru pe unele active ale Garii de Nord pentru recuperarea datoriilor, a declarat, la randul sau, ca bugetul va fi alimentat cu mai multi bani din executarea silita si o colectare imbunatatita a taxelor si impozitelor. Aceasta dupa ce Tariceanu a declarat public ca-l sustine pe Bodu in lupta sa de recuperare a datoriilor cluburilor de fotbal.
O contributie importanta la imbunatatirea colectarii veniturilor bugetare cu 1,5 - 2% din PIB, care va duce la o majorare a ponderii veniturilor pana la 31-32% din PIB, fara modificarea altor taxe, o are si reforma administratiei fiscale, a mai informat premierul. Acest proces face obiectul unui program elaborat si finantat impreuna cu Banca Mondiala si prevede restructurarea si cresterea autonomiei ANAF. Sebastian Bodu spune ca ANAF ar putea eveni ordonator principal de credite, dar va ramane in coordonarea MF. Practic, ANAF ar putea incheia un contract de performanta cu MF, prin care se obliga sa atinga o anumita cota de venituri. Totodata, instutia ar putea fi supravegheata de un consiliu director, care sa fie condus de ministrul finantelor.
Sursa: Gardianul, 12 decembrie 2005.' -
Sedinta de Guvern pentru aprobarea privatizarii BCR
Gardianul
___
Membrii Guvernului s-au reunit, ieri, in sedinta speciala, pentru a aproba contractul de privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR). Textul contractului de privatizare va deveni proiect de lege ce va fi inaintat Parlamentului. Dupa ce va fi aprobat, contractul va fi inaintat celor doi ofertanti, Millenium BCP si Erste Bank, urmand ca acestia sa depuna in opt zile ofertele financiare finale, in baza carora va fi desemnat castigatorul privatizarii. Viitorul proprietar al bancii va fi anuntat la 21 decembrie. Imediat dupa semnare, contractul de privatizare va fi prezentat public.
Sursa: Gardianul, 12 decembrie 2005.
09.12.2005
-
Proprietarul BCR se anunta pe 21 decembrie
Ziua EBS
___
Viitorul proprietar al Bancii Comerciale Romane (BCR) va fi anuntat pe 21 decembrie, textul contractului urmand sa fie aprobat de Guvern printr-un proiect de lege care va fi inaintat Parlamentului, a anuntat, ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu, la solicitarea Mediafax. Imediat dupa semnare, contractul de privatizare va fi prezentat public. Erste Bank (Austria) si Millennium bcp (Portugalia) au fost selectate pentru ultima etapa a procesului de privatizare a BCR si invitate sa inceapa negocieri finale pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni al bancii. Castigator va fi desemnat ofertantul care avanseaza cel mai bun pret pentru pachetul de 61,88% din capitalul social al bancii. Potrivit Mediafax, analistii citati in presa centrala au apreciat ca este foarte probabil ca ofertele celor doi finalisti la privatizarea BCR sa depaseasca 3,7 miliarde euro.Celelalte banci care au depus oferte pentru preluarea BCR au fost Dexia, BNP Paribas, Deutsche Bank, Banca Nationala a Greciei si Banca Intesa. BCR este cea mai mare societate financiara din Romania, cu active de aproximativ 9 miliarde de euro.
Sursa: Ziua, 9 decembrie 2005. -
Sicomed retrage un medicament cu vanzari anuale de peste 2 mil. euro
ZF RO - FONDURI MUTUALE SCD
___
Mivastin nu mai corespunde din punct de vedere estetic si poate fi reintrodus ulterior pe piata. Sicomed Bucuresti a decis retragerea de pe piata a medicamentului Mivastin, destinat tratarii afectiunilor cardiovasculare, in urma unor probleme de natura estetica ale produsului. 'Medicamentul Mivastin este retras de pe piata, deoarece studiile interne de stabilitate au indicat, in unele cazuri, schimbari ale aspectului comprimatelor. Desi este doar o problema estetica, standardele de calitate ale companiei impun adoptarea acestei decizii. Este posibil ca, pe viitor, medicamentul Mivastin sa fie reintrodus pe piata', a declarat Klaas Postema, presedintele executiv al Sicomed. Compania a demarat deja procedurile de retragere de pe piata a medicamentului.
Piata simvastatinelor, din care face parte Mivastin, a avut o valoare de 10 milioane de euro pe primele 9 luni ale anului, iar Sicomed detine o cota de aproape 25% din piata cu acest produs. Vanzarile realizate de Sicomed cu Mivastin pe primele 9 luni ale anului curent sunt de 2,3 milioane de euro, potrivit CEGEDIM. Mivastin este comercializat si pe piata din Republica Moldova. Medicamentul a inregistrat vanzari semnificative si pe segmentul licitatiilor nationale, organizate de Ministerul Sanatatii in cadrul programelor nationale de prevenire a diferitelor afectiuni ale populatiei. 'Am primit o notificare din partea companiei referitoare la retragerea medicamentului de pe piata. Este vorba despre o actiune voluntara, luata in urma schimbarii culorii comprimatelor. Proprietatile terapeutice ale medicamentului nu sunt afectate, dar aspectul este prevazut in fisa tehnica a produsului', a precizat Daniela Enache, ofiter de presa al Agentiei Nationale a Medicamentului, institutia care autorizeaza punerea pe piata a medicamentelor.
Enache a adaugat ca produsele retrase de la comercializare vor fi distruse. Mivastin este comercializat in 4 forme de prezentare pe piata romaneasca, pretul mediu pentru o unitate vanduta fiind la iesirea din fabrica de 7,5 euro (27 lei), potrivit informatiilor companiei. Sicomed nu a precizat pretul la raft. 'Pana la solutionarea acestei situatii am propus clientilor sa achizitioneze Simvacard (produs de Zentiva - n.r.), astfel incat decizia de retragere a produsului Mivastin sa nu aiba consecinte atat asupra activitatii lor, cat si asupra pacientilor', a spus Mariana Wencz, country manager al Zentiva, actionarul majoritar al Sicomed. Simvacard are un pret mediu la raft de 10 euro.
Zentiva a finalizat in luna septembrie achizitia pachetului majoritar, reprezentand 51% din actiunile Sicomed, prin preluarea in intregime a actionarului majoritar al acestuia, vehiculul de investitii Venoma Holdings Limited. Pentru finalizarea tranzactiei, Zentiva a platit circa 102 milioane de dolari (peste 85 de milioane de euro), Sicomed fiind evaluata la 200 de milioane de dolari. Produse pe acelasi segment al pietei comercializeaza si companiile Ranbaxy, Merck Sharpe & Dohme, Gedeon Richter, Zentiva, KRKA sau Ivax.
Compania Merck Sharp & Dhome (MSD) a retras anul trecut de pe piata mondiala antiinflamatorul Vioxx, care a inregistrat vanzari de peste 2,5 miliarde de dolari in 2003. Vioxx a fost retras si de pe piata romaneasca, medicamentul reprezentand circa 10% din vanzarile reprezentantei MSD in Romania. Sicomed a inregistrat pe primele noua luni ale anului un profit net de aproximativ 9 milioane de euro, dublu fata de aceeasi perioada a anului 2004. Vanzarile companiei au atins valoarea de aproape 43 de milioane de euro, in conditiile in care primele 9 luni din 2004 au fost incheiate cu vanzari de circa 32,4 milioane de euro.
Sursa: Ziarul Financiar, 9 decembrie 2005.' -
Zentiva tinteste actiunile Sicomed de la SIF4 si SIF5
___
Actiunile Sicomed au evoluat, in ultimele zile, pe un trend descrescator, care i-a prins nepregatiti pe investitorii ce achizitionasera anterior aceste titluri, in special micii cuponari, care au vandut, practic, in pierdere. „Pentru Sicomed, tinta Zentiva este de a cumpara pachetele de actiuni detinute de SIF 4 si SIF 5, care reprezinta peste 20% din titlurile companiei“, au declarat brokerii de la BVB. Legat de oferta publica de cumparare, initiata de compania ceha Zentiva si prelungita cu o luna, pana pe 6 ianuarie 2006, strategia aleasa pentru preluare si delistare a redus din apetitul investitorilor, care s-au reorientat imediat catre actiuni din acelasi sector, apartinand societatii Antibiotice Iasi. La doar doua zile de la anuntul prelungirii ofertei de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, piata bursiera a reactionat, analistii considerand ca s-a indus putin haos in tranzactiile incheiate cu actiunile Sicomed in piata si in segmentul separat, de oferta publica. „Totusi, SIF 4 a vandut luni un pachet de 1,4% din actiunile Sicomed, la un pret apropiat de cel din oferta, de 1,37 lei noi, mai mult pentru a testa piata, si nu avem inca o confirmare ca acest cumparator este Zentiva“, spun brokerii. Cel mai probabil, SIF-urile vor vinde actiunile de la Sicomed pana la incheierea ofertei de cumparare a Zentiva. „Dar, daca nu vor vinde, va fi foarte greu pentru compania ceha sa delisteze Sicomed in 2006“, spun brokerii. Totusi, opinia generala din piata este ca SIF-urile vor vinde, chiar inainte de sfarsitul anului 2005, toate actiunile producatorului de medicamente, pentru a putea sa isi inregistreze profitul aferent acestui an. In acest caz, Zentiva va putea delista societatea, estimarile brokerilor fiind ca toata atentia se va muta, in acest fel, catre cea de-a doua societate listata din domeniul farmaceutic. Ca si in cazul Sicomed, actiunile Antibiotice sunt de peste o luna in atentia unor investitori institutionali foarte mari, interesati de piata romaneasca. „Actiunile companiilor farmaceutice sunt peste tot in lume in categoria blue-chips-urilor, la noi tind sa castige acest statut dat fiind interesul investitorilor straini pentru piata romaneasca, cu 23 de milioane de potentiali consumatori si o populatie imbatranita, romanii fiind predispusi sa devina mari consumatori de medicamente in viitor“, sustin brokerii de la BVB. „Antibiotice, fata de Sicomed, nu are o situatie economico-financiara foarte buna, dar din punct de vedere investitional are potential, existand deja doua oferte de preluare din partea unor investitori institutionali foarte mari“, sustin analistii pietei de capital.
Sursa: Averea, 9 decembrie 2005.
08.12.2005
-
Flamingo discuta o posibila fuziune cu Flanco
ZF RO - FONDURI MUTUALE
___
O eventuala alianta ar da nastere unei companii cu vanzari anuale cumulate de peste 170 mil. euro si o capitalizare de peste 100 mil. euro. Compania Flamingo, specializata in comertul cu produse IT & C, este posibil sa anunte in urmatoarele zile o alianta cu reteaua de electrocasnice Flanco vizand in final realizarea unei fuziuni, care ar da nastere unei companii cu o cifra de afaceri anuala de peste 170 milioane euro. Concurenta este foarte dura, iar marjele de profit sunt in scadere, iar cele doua parti spera sa-si imbunatateasca prin aceasta miscare administrarea afacerilor si rentabilitatea astfel incat sa prezinte investitorilor o companie cu o pozitie mult mai puternica pe cele doua piete, care insumate inseamna o valoare anuala de peste 1,5 mld. euro.
Dragos Cinca, principalul actionar de la Flamingo, si reprezentantii fondului de investitii suedez Oresa Ventures, principalul actionar de la Flanco, au ajuns la un acord in privinta pasilor care trebuie indepliniti astfel incat tranzactia sa se realizeze, conform unor surse de pe piata financiara. Cele doua companii trebuie sa indeplineasca anumite conditii in urmatoarele luni, existand posibilitatea ca in orice moment deal-ul sa cada. Primul pas ar fi ca Flamingo sa achizitioneze un pachet minoritar de actiuni in Flanco, conform surselor citate.
Flamingo s-a listat la Bursa in vara acestui an prin vanzarea de actiuni, operatiune in urma careia compania a strans peste 12 mil. euro plasand pe piata un pachet de 22% din actiuni. In acest moment, capitalizarea bursiera este de 67 mil. euro la un pret al actiunii de 4.700 lei vechi. Compania a vandut actiuni in oferta la un pret de 23.000 de lei vechi pentru o actiune. Pretul actual (4.700 de lei) inseamna echivalentul a 28.200 lei lei vechi intrucat capitalul a fost majorat prin acordarea de 5 actiuni gratuite pentru una detinuta anterior. Ieri, actiunile Flamingo au crescut cu 2,6%, iar in ultima saptamana cu 7%.
La noua luni, Flamingo a raportat o cifra de afaceri de 47 milioane de euro si un profit net de 20.000 de euro, iar anul trecut a obtinut un profit net de 3,6 mil. euro la o cifra de afaceri de 60 mil. euro.
Flanco a obtinut anul trecut un profit net de 3 mil. euro la o cifra de afaceri de 96 mil. euro. Conform surselor citate, Flanco este evaluata intre 40 si 50 de milioane de euro. In ultimul an, retailerul de electrocasnice a pierdut teren. Acum doua luni, Marius Ghenea, directorul general de la Flanco si unul dintre fondatorii Flamingo, a parasit compania, pozitia sa fiind preluata de catre Cornel Marian, cel care se ocupa de afacerile Oresa Ventures in Romania.
Cornel Marian nu a dorit sa comenteze pe marginea informatiilor vehiculate ieri pe piata de capital privind o eventuala alianta intre Flamingo si Flanco. 'Datorita faptului ca suntem o companie publica, listata la Bursa de Valori, nu suntem in masura sa va oferim informatii privilegiate', au raspuns reprezentantii Flamingo, care nu au dorit sa faca alte comentarii pe acest subiect.
Dragos Cinca detine 61% din Flamingo. La Flanco, in afara de Oresa Ventures, actionari mai sunt omul de afaceri Florin Andronescu (fondatorul) cu 15%, respectiv fondul de investitii DBG Eastern Europe cu 20%.
Sursa: Ziarul Financiar, 8 decembrie 2005.
' -
Licitatie pentru serele Combinatului Azomures
Azi
___
Sectia Sere a combinatului producator de ingrasaminte chimice Azomures din Targu Mures, care a intrat in conservare in urma cu doi ani, a fost scoasa la licitatie, termenul limita de depunere a ofertelor financiare fiind stabilit pentru 16 decembrie. Potrivit conducerii Azomures, serele, aflate la o distanta de circa doi kilometri de sediul combinatului, se intind pe o suprafata de zece hectare si sunt dotate cu sistem de irigare si fertilizare prin picurare si cu o centrala termica in stare buna de functionare. Surse din combinat afirma ca se asteapta oferte de minimum 500.000 de euro. Serele au intrat in conservare in anul 2003, cand conducerea Azomures a luat decizia inchiderii acestora din motive de ordin financiar. In ultimul an, municipalitatea s-a aratat interesata de posibilitatea preluarii serelor, iar pe ordinea de zi a sedintei de miercuri ar putea figura si un proiect de hotarare in sensul prezentarii unei oferte financiare.
Sursa: Azi, 8 decembrie 2005.
Pagina