14.03.2006
-
AVAS obtine in instanta anularea privatizarii Biofarm
ZF RO - FONDURI MUTUALE BIO
___
Fostul proprietar, care si-a vandut de mult actiunile, nu a respectat prevederile din contractul de privatizare, a decis Tribunalul Bucuresti. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a obtinut in justitie anularea contractului de privatizare a producatorului de medicamente Biofarm Bucuresti, iar conform hotararii judecatoresti, statul ar trebui sa devina din nou principalul actionar. Pachetul de 40% din Biofarm care trebuie sa se ?®ntoarca la stat este insa imprastiat prin portofoliile investitorilor de la Bursa, care au cumparat actiunile fara sa stie ca acestea fac obiectul unui litigiu. Printre principalii actionari ai companiei se numara SIF-urile, societatea de intermediere bursiera Broker din Cluj sau omul de afaceri Dumitru Tudor, dar acestia detin pachete mai mici de 15%.
International Pharmaceutical Group (fosta Shapiro Bancorp LLC), o societate cu raspundere limitata inregistrata in statul american Nevada, care a preluat pachetul de la stat ?®n 1997, a vandut actiunile pe Bursa in ultimii ani fara ca vreo autoritate a statului sa o impiedice. Procesul dintre stat si compania americana a ?®nceput ?®n 2002. International Pharmaceutical Group a vandut o parte din actiunile Biofarm catre Health Sciences Group Inc. (fosta IGoHealthy.com Inc.) si catre omul de afaceri american Robert Ferran. Health Sciences Group si Ferran si-au vandut ulterior actiunile pe piata. Cele doua companii si omul de afaceri nu mai sunt in prezent actionari semnificativi la Biofarm.
Potrivit reprezentantilor AVAS, International Pharmaceutical Group a fost obligata luna trecuta de tribunal sa dea inapoi statului actiunile pe care nu le mai are, fiind obligata de asemenea si la plata de penalitati si a dividendelor ridicate de la Biofarm in suma totala de aproximativ 27 mil. $ (22,5 mil. euro).
Statul ceruse anularea contractului de privatizare acuzand cumparatorul ca nu si-a ?®ndeplinit obligatiile investitionale. Astazi este ultima zi in care compania americana mai poate ataca hotararea cu recurs. 'Nici nu vreau sa ma gandesc ce variante decurg din decizia tribunalului si cum ii poate afecta aceasta pe cumparatorii de buna-credinta', a declarat Tudor Dumitru, unul dintre cei mai importanti actionari ai Biofarm. El detine impreuna cu alte persoane implicate in jur de 9% din Biofarm. El a declarat ca pana sa fie contactat de ZF nu a avut cunostinta de acest litigiu. La Bursa nu au existat cazuri pana acum ca un cumparator de buna-credinta sa fie obligat sa dea ?®napoi actiunile cumparate pe piata bursiera. Multi dintre brokerii de la Bursa s-au intrebat anul trecut de ce a ales omul de afaceri Robert Ferran si cele doua companii americane sa vanda pachetele de actiuni in piata, cand puteau gasi probabil un investitor strategic de la care sa obtina un pret mai bun. Un investitor strategic ar fi derulat insa o procedura de due-dilligence, in care situatia litigiului ar fi iesit la iveala.
'Oricine ar fi stiut ca Biofarm e un butoi cu pulbere nu s-ar fi apropiat de aceste actiuni', a declarat omul de afaceri Dumitru Tudor. El a mai spus ca ar fi fost corect ca AVAS sa nu permita companiei americane sa vanda actiunile pana la solutionarea litigiului. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, cea care ia de obicei decizia de blocare a pachetelor de actiuni aflate in litigiu, nu a fost informata privind procesul, potrivit purtatorului de cuvant Ciprian Ene. De asemenea, investitorii de pe Bursa nu au fost informati de Biofarm privind litigiul. International Pharmaceutical Group nu a putut fi contactata.
Biofarm a inregistrat anul trecut o crestere de 50% a profitului net pana la 3.2 milioane de euro, in timp ce vanzarile au crescut cu 55% pana la 14 milioane de euro. Actiunile Biofarm au incheiat sedinta bursiera de ieri la 0,6550 lei/actiune, in crestere cu 0,8%. Capitalizarea bursiera a Biofarm se ridica la 67 milioane de euro.
Sursa: Ziarul Financiar, 14 martie 2006.
' -
Fostul presedinte al Bancii Transilvania a iesit curat din ancheta DNA
Realitatea Romaneasca TLV
___
Procurorii Departamentului National Anticoruptie (DNA) au hotarat, dupa investigatii care s-au prelungit pe parcursul a trei ani, scoaterea de sub urmarire penala a bancherului Iosif Pop, fost presedinte al Bancii Transilvania.
Iosif Pop a fost arestat in noiembrie 2002 pentru acordare ilegala de credite in valoare de 19 miliarde de lei lui Benone Beca, administratorul SC Amapolla Prest SRL Bacau.
Procurorii il mai acuzau pe Pop ca nu a luat masuri pentru executarea garantiilor bancare, desi la institutia pe care o conducea erau prejudicii de peste 140 de miliarde de lei.
Avocatul Aurelian Pavelescu, reprezentul lui Iosif Pop, a afirmat ieri ca arestarea clientului sau a fost nelegala si, in urma unor nereguli procedurale, prin recuzarea Curtii de Apel Bacau, a reusit eliberarea acestuia, in ianuarie 2003.
Aparatorul sustine ca a reclamat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg faptul ca lui Iosif Pop nu i-au fost respectate prezumtia de nevinovatie, judecarea echitabila, drepturile la siguranta, libertate si la aparare. Cererea a fost declarata admisibila de catre CEDO, magistratii europeni urmand sa se pronunte in aceasta cauza la jumatatea anului.
La randul sau, Iosif Pop a afirmat ca asteapta ca procurorul general al Romaniei sa dea o solutie la plangerea pe care a formulat-o in ianuarie 2003 impotriva fostului procurorul general adjunct al Parchetului National Anticoruptie (acum DNA), Gheorghe Suhan, si a fostului sef al institutiei, Ioan Amarie, pe care ii acuza de cercetare abuziva.
Sursa: Realitatea Romaneasca, 14 martie 2006. -
O parte din investitorii straini au cumparat euro pentru a-si repatria fonduri
Gardianul
___
Si speculatorii de pe piata valutara, si importatorii au cumparat masiv valuta.
Dobanzile bancare s-au majorat in ultimele zile, iar analistii se asteapta la o continuare a acestui trend. In prezent, depozitele in lei pe termen lung ofera cele mai bune dobanzi. â??In medie, dobanzile bancare au crescut comparativ cu saptamana trecuta pentru toate tipurile de scadente. Cele mai bune dobanzi pentru depozitele la termen in lei sunt in continuare platite pentru scadentele cele mai indepartate, de 1-3 aniâ??, apreciaza analistii de la KTD Invest. Cele mai ridicate randamente pentru depozitele pe 12 luni sunt oferite de Libra Bank si Finansbank - 8% pe an. De asemenea, Banca Transilvania Cluj, Banca Carpatica Sibiu, Alpha Bank si Romexterra platesc dobanzi de 7,5% pe an sau putin peste acest nivel. BNR a anuntat pentru luna martie o rata de referinta a dobanzii de 8,47%, in crestere cu aproape un punct procentual fata de luna trecuta. Acest nivel este totodata, cel mai ridicat din ultimele 12 luni. Cu un an in urma, dobanda de referinta a BNR era de 10,75%, nivel care de atunci nu a mai fost depasit.
Pe piata valutara, euro a marcat saptamana trecuta o crestere fata de leu, dupa ce in perioada anterioara inregistrase scaderi destul de abrupte si sustinute. Si dolarul a crescut, fiind sustinut atat de evolutia ascendenta a raportului euro-RON, cat si de tendinta pozitiva pe care a avut-o in ultimele zile pe pietele valutare internationale. Analistii au diverse scenarii pentru scaderile de la bursa din ultima vreme si pentru aprecierea euro. â??Este foarte interesant cum s-au corelat evolutiile de pe pietele financiare in saptamana care a trecut. Pe de o parte, piata bursiera a consemnat scaderi de-a dreptul spectaculoase, insotite de volume de tranzactionare in crestere. De cealalta parte, euro a inceput sa creasca fata de leu. Ne-am putea gandi ca o parte din investitorii straini au vandut pachete de actiuni listate la bursa si au cumparat apoi euro pentru a-si repatria fonduri. Desigur, acesta este doar un scenariu posibilâ??, apreciaza analistii citati. Potrivit acestora, o alta explicatie ar putea fi legata de faptul ca speculatorii de pe piata valutara locala, dar si importatorii au considerat ca actualele niveluri ale euro sunt foarte atractive pentru a acumula valuta, fie pentru a-si inchide tranzactiile speculative anterioare, fie pentru a-si asigura un stoc valutar la pret redus pentru finantarea importurilor curente sau viitoare. De asemenea, si dolarul a crescut, beneficiind de o dubla sustinere: atat evolutia ascendenta a euro, cat si tendinta de crestere a monedei americane de pe pietele valutare internationale. Analistii sustin ca, saptamana aceasta, vom vedea daca nivelul de 3,48 este un suport pentru euro-RON, de la care se va construi o ascensiune mai durabila, sau daca, dupa aceasta revenire temporara, euro va scadea din nou si va testa pragul de 3,45 pana la finele lunii. â??In ceea ce priveste dolarul american insa, ne asteptam ca pe pietele internationale ascensiunea sa continue cateva saptamani de acum inainte, asa ca probabil si la Bucuresti acesta va avea o evolutie pozitivaâ??, conchid analistii citati.
Sursa: Gardianul, 14 martie 2006.
13.03.2006
-
Acord intre BVB si Bursa din Viena
Gardianul
___
Reprezentantii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si ai Bursei din Viena au semnat un acord-cadru privind licentele pentru tranzactionarea indicilor BVB si un acord de cooperare privind indicele NTI, potrivit unui comunicat al BVB. 'Pentru ca o alta bursa sa poata tranzactiona indicii BVB, trebuie sa aiba licenta. Toate produsele si informatiile bursiere sunt proprietatea BVB si utilizarea lor se poate face numai pe baza unui contract, contra cost. Este o practica frecventa pe plan internationalâ??, a declarat directorul general al BVB, Stere Farmache, citat de Mediafax.
Sursa: Gardianul, 13 martie 2006.' -
Flamingo, listat la Bursa din Viena
Curierul National
___
Actiunile Flamingo International vor fi incluse miercuri, 15 martie, in indicele ROTX (Romanian Traded Index) cotat la Bursa din Viena, potrivit unui comunicat comun al operatorilor de piata din Bucuresti si Viena. Potrivit comunicatului transmis vineri, Comitetul pentru indicele ROTX a plasat sub supraveghere, pana in luna iulie, actiunile companiilor Compa Sibiu si Biofarm Bucuresti, care ar putea fi incluse in indice, concomitent cu excluderea societatii Antibiotice Bucuresti.In prezent, indicele cuprinde actiunile Banca Transilvania, BRD-Groupe Soci?©t?© G?©n?©rale, Banca Comerciala Carpatica, Petrom, Rompetrol Rafinare, Impact, Antibiotice Iasi.
Ultima modificare a componentei ROTX a fost operata la finele lunii octombrie a anului trecut, cand titlurile Bancii Comerciale Carpatica si cele ale producatorului de medicamente Antibiotice Iasi au fost incluse in indicele ROTX, iar titlurile Turbomecanica au fost excluse.
Indicele ROTX, denominat in lei, euro si dolari, a fost lansat in luna martie a anului 2005 si reflecta evolutia unor actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti.
Recent, Flamingo International si-a majorat capitalul social cu aproximativ 31,6 milioane de lei, pentru a finanta achizitia Flanco International. In prezent, capitalul social al companiei este de 52,235 milioane RON. Acordul pentru achizitia integrala a Flanco International SRL, de la Flanco Holding, a fost semnat in luna ianuarie. Valoarea totala a tranzactiei este estimata la circa 37 milioane de euro. Totodata, la inceputul lunii martie, Flamingo International si-a majorat facilitatea de credit pe termen scurt obtinut de la ING Bank, de la 12 la 18,9 milioane de euro.
Sursa: Curierul National, 13 martie 2006. -
Supraveghetorii pietelor financiare au incheiat un nou protocol
Adevarul
___
La sfarsitul saptamanii trecute, la sediul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a fost semnat un nou Protocol tripartit intre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) si BNR - pentru cooperare in vederea promovarii stabilitatii sistemului financiar, in ansamblu si pe fiecare dintre componentele sale. Totodata, a fost adoptat Regulamentul privind organizarea si desfasurarea intalnirilor tripartite la nivelul conducerii intre CSA, BNR si CNVM. Primul protocol tripartit de acest fel a fost semnat la 3 aprilie 2002. In noile documente sunt stabilite prevederi ce stipuleaza tratarea intr-o maniera eficienta si coerenta a problemelor intersectoriale si aranjamente practice de conlucrare. Actualul protocol prevede inclusiv crearea a cinci comitete tehnice cu caracter permanent, care acopera problematica principalelor domenii de interes pentru cele trei autoritati. Acestea sunt: Comitetul de Stabilitate Financiara; Comitetul de Supraveghere si Control; Comitetul de Reglementare; Comitetul Sisteme de Plati; Comitetul Statistici Financiare. De asemenea, protocolul permite si infiintarea unor comitete ad-hoc, in functie de necesitatile care se vor manifesta. Un Secretariat al Protocolului va functiona in cadrul Directiei de Stabilitate Financiara din Banca Nationala a Romaniei.
Sursa: Adevarul, 13 martie 2006.
10.03.2006
-
Azomures ar putea sa-si opreasca din nou activitatea
ZF RO - FONDURI MUTUALE
___
Alimentarea cu gaze naturale a producatorului de ingrasaminte chimice Azomures din Targu-Mures ar putea fi oprita, incepand cu data de 11 martie, din cauza neintelegerilor cu Romgaz referitoare la pretul de livrare. Aceasta ar putea determina inchiderea combinatului, conform unei informari transmise Bursei de Valori. Azomures si-a mai intrerupt o data activitatea in luna ianuarie din cauza opririi alimentarii cu gaze cauzate de temperaturile scazute. 'Am primit o avertizare ca nu mai suntem nominalizati cu cantitati de gaz si, in consecinta, se va trece la reducerea presiunii pana la oprirea furnizarii gazului. Avertizarea ne-a fost trimisa pentru ca n-a fost semnat agreement-ul referitor la pretul gazului impus de Romgaz', a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, presedintele sindicatului Alternativa 2002 din Azomures, Maria Dandarau. Potrivit presedintelui de sindicat, conducerea Azomures nu a fost de acord cu pretul de 174,5 dolari pe mia de metri cubi solicitat de furnizorul Romgaz. Azomures consuma pana la un miliard de metri cubi de gaze pe an si a platit anul trecut 120 de milioane de dolari pentru aprovizionarea cu gaze. Azomures a raportat pe 2005 un profit net de 4,65 mil. euro, in scadere cu 33% fata de anul precedent, la o cifra de afaceri de 188,8 milioane de euro. Actiunile Azomures se tranzactioneaza pe Bursa de Valori, unde au scazut ieri cu 3,9%, inchizand sedinta de tranzactionare la cotatia de 0,197 lei/actiune.
Sursa: Ziarul Financiar, 10 martie 2006.
' -
Petrom-OMV va primi curent de la Energy Holding
Gandul SNP
___
Petrom-OMV va primi curent electric de la Energy Holding, companie care a castigat licitatia privind furnizarea de energie pentru cele peste 1.000 de schele de extractie a titeiului apartinand societatii petroliere. â??Este vorba despre cel mai complex contract de furnizare de energie pentru consumatorii industriali si una dintre afacerile de referinta si pentru Europa de Sud-Estâ??, au declarat reprezentantii Energy Holding. Contractul se ?®ntinde pe 2 ani, cantitatea de energie care urmeaza a fi livrata depasind, anual, 1 TWh.
Sursa: Gandul, 10 martie 2006.
-
Romgaz face o firma mixta cu turcii si egiptenii
Adevarul
___
Romgaz ar putea participa la constituirea unei firme mixte cu societati din Egipt si Turcia, care sa actioneze ca trader de gaze naturale pentru resursele din Egipt, prin viitorul gazoduct Nabucco. Potrivit lui seres, ideea ca firme romanesti sa participe la constituirea societatii mixte a aparut, in urma cu trei saptamani, in cadrul unei vizite in Turcia a ministrului economiei, Codrut Seres. Acesta a precizat ca firmele romanesti pot oferi expertiza, in tradingul de gaze naturale sau in potentiale proiecte de explorare si exploatare de gaze.
Sursa: Adevarul, 10 martie 2006.
09.03.2006
-
Profit net de 202 milioane euro in 2005 pentru BCR
Smart Financial EBS
___
Recenta achizitie a Erste Bank, Banca Comerciala Romana, a anuntat rezultate pozitive pentru anul 2005, in raport cu asteptarile pietei, care percepeau un BCR in crestere si pentru anul trecut. Profitul net obtinut de BCR in 2005, conform standardelor romanesti de contabilitate, a crescut puternic, cu 15,6%, in termeni nominali, comparativ cu 2004, pana la 742,3 milioane lei (RON) (echivalent cu 202 milioane EUR), cresterea echivaland cu un plus de 100,2 milioane lei (RON), potrivit rezultatelor financiare preliminare, se arata intr-un comunicat primit de www.SmartFinancial.ro din partea BCR.
'Am avut si in 2005 un parcurs foarte bun in conditiile actuale ale pietei romanesti, bazat pe promovarea valorilor si a calitatii, pe creativitatea si transparenta care ne caracterizeaza. Am obtinut, prin dezvoltarea puternica a volumului de afaceri si gestionarea atenta a evolutiilor si riscurilor, un profit net record pentru bancile din Romania, peste 200 de milioane EURO, valoare care reprezinta 35% din profitul realizat de intregul sistem bancar romanesc', a declarat Nicolae Danila, presedintele executiv al BCR.
Conform acelorasi surse, venitul net operational a inregistrat, de asemenea, o crestere cu 6%, la 2.294 milioane lei (RON), in conditiile unei piete deosebit de volatile in care marja dintre dobanda activa si pasiva s-a ingustat peste asteptari. In acest context, veniturile nete din dobanzi au inregistrat un recul cu 5,9% de la 1423,1 milioane lei (RON) la 1339,8 milioane lei (RON), evolutie compensata in mare parte de cresterea cu 12,6% a veniturilor din comisioane, pana la 646,7 milioane lei (RON), generata de cresterea puternica a volumului afacerilor.
Totodata au crescut substantial, cu 109,7%, veniturile nete din operatiuni financiare, care au urcat pana la 223,1 milioane lei (RON). Costurile de exploatare au inregistrat o crestere cu 19,4% pana la 1287,6 milioane lei (RON). Ca urmare venitul net din exploatare s-a diminuat cu 7,4% de la 1086,4 milioane lei (RON) la 1006,4 milioane lei (RON) iar raportul cost/venituri s-a ridicat la 57,99%.
'Puterea financiara a bancii a crescut permanent, ca urmare a eficientei sale economice care s-a imbunatatit constant, capitalurile proprii ale bancii sporind cu 11,6% in 2005 la 3.952,4 milioane lei (RON) (echivalent cu 1,075 miliarde EUR) de la 3540,2 milioane lei (RON) in 2004. Rentabilitatea capitalului determinata pe baza profitului net (ROE) a crescut la 18,8%, cu 0,64 puncte procentuale peste valoarea din 2004, rezultand o fructificare superioara a capitalului actionarilor. Valoarea ROE este peste media de 12,9% inregistrata pe ansamblul sistemului bancar romanesc', subliniaza oficialii BCR.
Portofoliul de credite acordate clientilor a crescut cu 50,3% fata de 31 decembrie 2004, insumand in sold, la finele anului trecut, 16.058 milioane lei (RON) (circa 4,37 miliarde echivalent EUR), plasamentele in credite fiind, si in 2005, principalul activ bilantier al bancii.
'Prin strategia promovata si pe care continuam sa o aplicam consecvent, sprijinim economia reala dezvoltand parteneriate durabile cu clientii din cele patru segmente strategice pentru BCR -mari corporatii, IMM-uri, populatie si administratia locala - intarind astfel pozitia noastra de cea mai importanta banca comerciala pentru Romania', a remarcat Nicolae Danila.
Aparent neasteptat, pe segmentul atragerii de resurse de la clientii nebancari, banca a inregistrat o crestere mai accentuata a depozitelor in lei (RON), care aveau o pondere de 68% in total depozite, crestere stimulata de remunerarea mai buna. Depozitele clientilor la BCR au crescut in 2005 cu 31,3% pana la 21.410 milioane lei (RON). BCR subliniaza ca este, in continuare, principalul jucator pe piata bancara, cotele de piata - 25,4% la active, 26,4% la creditele neguvernamentale si 28,6% la depozite clienti - confirmand consolidarea pozitiei sala de lider si formator de piata.
'2005 a fost pentru BCR un an deosebit, cu multe evenimente, destule provocari si in final cu rezultate pozitive si acumulari calitative semnificative', apreciaza Nicolae Danila, presedintele executiv al BCR. Capacitatea de lucru a BCR a fost extinsa in 2005 si prin deschiderea a 60 de noi unitati bancare, reteaua teritoriala ajungand la 372 sucursale si agentii, in conditiile in care numarul mediu de personal s-a redus, in mod natural, cu 3,5% pana la 11.584 salariati.
'BCR a finalizat, in cursul anului trecut, reorganizarea activitatii de retail si este in curs de implementare a proiectului de optimizare a activitatii de corporate, ambele realizate cu asistenta firmei germane IDS Scheer si se afla in faza finala de constructie a unui sistem IT imbunatatit, realizat de specialistii bancii impreuna cu cei ai firmelor Oracle, Ernst & Young, Microsoft si Softwin', mai spun cei de Banca Comerciala Romana. Institutia, cea mai mare de profil din Romania, este detinuta majoritar de banca austriaca Erste Bank, de cele 5 societati de investitii financiare (SIF Oltenia, SIF Muntenia, SIF Banat Crisana, SIF Transilvania si SIF Moldova) si de statul roman, cu o cota mai mica ramasa dupa privatizare.
Sursa: SmartFinancial.ro, 9 martie 2006.'
Pagina