17.03.2006
-
Fercala ameninta cu actionarii blocarea vanzarii BCR
ZF RO - FONDURI MUTUALE SIF3
___
SIF-urile vor fi 'silite' de actionari sa voteze impotriva finalizarii procesului de privatizare a BCR, proces dependent de modificarea actelor constitutive ale bancii, in cazul adoptarii de catre Parlament a Ordonantei Guvernului privind pragul de 1% pentru detinerile la SIF-uri, ameninta Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania, intr-o scrisoare adresata miercuri presedintelui Camerei Deputatilor.
Ordonanta a trecut deja de Senat in forma adoptata de Guvern, iar luni ar urma sa intre in dezbaterea Camerei.
Desi Mihai Fercala se refera in scrisoare la toate SIF-urile, avand in vedere 'cererea deja facuta de o serie de actionari', reprezentanti ai altor societati afirma ca nu au fost consultati in acest sens. 'Nu stiam de aceasta scrisoare. SIF Muntenia nu e implicata intr-o astfel de intelegere', a declarat pentru ZF Petre Szel, presedintele Muntenia Invest, societatea care administreaza SIF Muntenia. 'Eu nu am stiinta de o astfel de intelegere dintre SIF-uri. Din ceea ce stiu eu, SIF Banat-Crisana nu e parte intr-o astfel de intelegere', a precizat si Carmen Dumitrescu, directorul general adjunct al SIF Banat-Crisana. Cele cinci SIF detin impreuna 30,12% din actiunile BCR - SIF Transilvania, SIF Muntenia, SIF Moldova si SIF Banat-Crisana - cate 6%, iar SIF Oltenia - 6,12%.
Conform contractului de privatizare a BCR incheiat de AVAS cu austriecii de la Erste Bank, una din conditiile premergatoare finalizarii tranzactiei in valoare totala de 3,75 mld. euro este modificarea statutului bancii astfel incat actionarul majoritar sa nu mai aiba nevoie de 75% din voturile din AGA pentru adoptarea unor decizii importante. Majoritatea de 75% ar urma sa ramana in vigoare numai pentru luarea unor hotarari privind schimbarea sediului central al BCR, lichidarea, fuziunea sau majorarea capitalului social al bancii.
Conform intelegerii cu Erste Bank, modificarile mentionate ar urma sa fie incluse in statutul BCR intr-o AGA care ar putea avea loc spre sfarsitul lunii aprilie-inceputul lunii mai. AVAS sustine ca a incheiat o intelegere cu cele cinci SIF, astfel incat statutul sa poata fi modificat corespunzator. Zvonuri privind o posibila abandonare de catre SIF-uri a acordului respectiv au mai circulat pe piata. De la bun inceput, intelegerea a fost conditionata de angajamentul Erste Bank de a lista actiunile BCR in termen de trei ani de la incheierea tranzactiei, SIF-urile dorind astfel sa-si asigure un exit cat mai profitabil. Intre timp, banca austriaca si-a exprimat interesul de a negocia cu SIF-urile cumpararea actiunilor acestora.
Surse apropiate SIF-urilor au declarat pentru ZF ca unele din societatile controlate de omul de afaceri Catalin Chelu au trimis scrisori pentru a se convoca o Adunare Generala Extrordinara separata in care sa se voteze o anumita atitudine a SIF-urilor fata de privatizarea BCR. Aceleasi surse au spus ca unii din actionarii principali ai SIF-urilor au afirmat ca nu vor fi de acord cu eliminarea majoritatii de 75% cu care se iau in prezent hotararirile importante 'sub absolut nici o forma'. Unele SIF-uri au introdus de altfel in convocatorul AGA din aprilie un punct legat de informarea privind pozitia Consiliului de Administratie in procesul de privatizare a BCR.
Pe de alta parte, sefii celor cinci societati s-au inteles sa sustina eliminarea oricarui prag de detinere la SIF-uri, cu conditia sa se limiteze dreptul de vot la cel mult 1% - justificarea fiind ca astfel se protejeaza drepturile actionarilor minoritari.
In scrisoarea semnata in numele Consiliului de Administratie al SIF Transilvania, Mihai Fercala sustine ca Ordonanta privind pragul de detinere a fost adoptata 'la propunerea grupurilor de interese' si solicita presedintelui Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, sa propuna respingerea actului normativ sau, in ultima instanta, sa sesizeze Curtea Constitutionala prin grupul parlamentar al PSD. Scrisoarea a fost inregistrata miercuri la Camera, insa ieri, Adrian Natase si-a dat demisia din functia de presedinte al forului legislativ. Pe de alta parte, unele SIF-uri si-au modificat deja statuturile conform Ordonantei.
Fercala acuza Guvernul ca prin adoptarea ordonantei respective 'intervine in viata unor companii cu capital integral privat, schimbandu-le actele constitutive in raport de interesele unor grupari economice interesate a prelua acele companii'.
La inceputul lunii februarie, presedintele Traian Basescu le vorbea sefilor din Ministerul Administratiei si Internelor despre 'actiuni viguroase de a pune mana pe cat mai multe SIF-uri'. Prin ordonanta adoptata, Guvernul a stabilit limita de detinere si limita de vot la 1% din capital pentru un singur detinator de actiuni la un SIF. Presedintele SIF Transilvania afirma ca Executivul a creat astfel premisa ca '51 de persoane fizice si/sau juridice - sau chiar mai putine - sa detina controlul absolut asupra unor institutii financiare cu 400-450.000 de actionari fondatori'.
Sursa: Ziarul Financiar, 17 martie 2006.' -
Fondul Proprietatea isi incepe activitatea... in instanta
Gardianul
___
Fondul Proprietatea urmeaza sa se judece cu circa zece societati care au fost selectate pentru a face parte din portofoliul sau, potrivit presedintelui Consiliului de Supraveghere, Nicolae Ivan. In unele cazuri, Fondul da in judecata acele societati, iar in alte cazuri, Fondul este dat in judecata.
'Avem diverse nemultumiri, si noi, si ei (n.r. - societatile din portofoliu)', ne-a declarat Ivan. Care sunt societatile cu care Fondul Proprietatea va ajunge in fata instantei de judecata? 'Nu pot sa comentez. Sunt informatii privilegiate', a raspuns Ivan.
Acesta a argumentat ca nu poate anunta prin media numele societatilor pe care intentioneaza sa le dea in judecata, intrucat astfel de informatii ar putea prejudicia valoarea Fondului.
Ivan a refuzat sa faca publice insa si societatile care dau in judecata Fondul Proprietatea. Pe de alta parte, el sustine ca valoarea societatilor este mica, si, in consecinta nu influenteaza listarea. 'Aceasta se face pe baza unei valori a Fondului', a spus el. Valoarea participatiilor detinute de Fond la companii listate la bursa este de circa 1,2 miliarde de euro. Daca la acestea se adauga sumele care vor fi primite in numerar, se ajunge la circa 2 miliarde de euro. Luand in considerare si procentele care reprezinta participatii ale Fondului Proprietatea la companiile de utilitati, Loteria Romana si CN Imprimeria Nationala, se ajunge la o valoare a portofoliului care depaseste nivelul capitalului social.
'Auditul, calculele de evaluare vor fi facute pentru toate societatile care sunt in potofoliul Fondului Proprietatea, dar in prima faza ne vom concentra pe societatile mari, care sa ne ajute sa ajungem la aceasta valoare', a afirmat Ivan.
Fondul are in portofoliu actiuni la 114 companii romanesti, capitalul sau social fiind de 3,9 miliarde euro. Capitalul urmeaza sa fie majorat ulterior cu alte active, daca cererile de despagubire vor depasi aceasta valoare.
Cererea de listare, in aprilie
Ivan estimeaza ca, pana la mijlocul lunii aprilie, va fi prezentata Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) propunerea de listare a Fondului la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). 'Pentru listare, Fondul trebuie sa indeplineasca cerintele CNVM, care sunt generale, nu speciale.
Fondul trebuie sa dovedeasca Comisiei si actionarilor ca valoarea portofoliului este cel putin egala cu valoarea declarata a capitalului. Asteptam sume importante, de circa jumatate de miliard de euro din privatizarea BCR, a CEC si oferta publica a Romtelecom', a mai spus Ivan. Fondul va fi listat la BVB si la o bursa internationala.
'Nu pot sa comentez. Sunt informatii privilegiate.'
Nicolae Ivan, presedintele Fondului Proprietatea
Consultantul juridic, anuntat pe 22 martie
Consultantul juridic international al Fondului urmeaza sa fie anuntat pe 22 martie. Ieri au fost deschise oferte depuse de Allen & Overy, Latern Corporation Limited, Salans, Shearman & Sterling LLP si Freshfields Bruckhaus Deringer.
Oferta financiara are o pondere de 60% din punctajul final, diferenta revenind ofertei tehnice.
In cadrul ofertei tehnice vor fi punctate mai multe elemente, respectiv numarul de avocati, experienta si proiectele asemanatoare realizate de casele de avocatura internationale, iar oferta financiara este legata de pretul cel mai mic solicitat de societati. Consultantul juridic international va redacta caietului de sarcini pentru managerul de fond (societatea de administrare - n.r.) si va organiza licitatia pentru selectia acestuia.
Sursa: Gardianul, 17 martie 2006.' -
Sindicalistii de la Azomures au iesit in strada
Curierul National
___
Aproximativ 100 de membri ai sindicatului 'Independent' din Azomures au pichetat, ieri, Prefectura Mures. Ei au solicitat stoparea cresterii pretului la gaz metan si gasirea unor solutii pentru situatia in care se afla industria chimica si petrochimica. Manifestarea face parte din actiunile organizate de Federatia Sindicatelor Libere din Chimie si Petrochimie in mai multe judete unde exista intreprinderi procesatoare de gaz metan. Chimistii din Mures s-au solidarizat, astfel, cu colegii lor de la Nitramonia si Viromet Fagaras, Amurco Bacau, Amonil Slobozia, Donau-Chem Turnu Magurele si Agrofertil Savinesti care au pichetat, la randul lor, prefecturile din judetele in care isi desfasoara activitatea. Liderul sindicatului 'Independent' din Azomures, Ioan Siderias, i-a prezentat prefectului Ciprian Minodor Dobre o adresa prin care i se solicita sa faca demersuri la factori guvernamentali responsabili pentru solutionarea revendicarilor Federatiei. Acestea se refera la solutionarea crizei in care este industria de profil, si in particular combinatul, prin 'reducerea pretului la gazele naturale utilizate ca materie prima de catre combinatele chimice procesatoare la nivelul celui practicat in aceeasi perioada din anul 2005 si stabilirea printr-o reala negociere a contractelor de furnizare a gazului metan care sa contina drepturi si obligatii corelative atat pentru furnizori, cat si pentru beneficiari'.
Doleantele sindicalistilor, la primul-ministru
Sunt cerute, de asemenea, facilitati la plata pentru procesatorii de gaz metan atat pentru gazul metan consumat, cat si pentru energia electrica, alocarea fondurilor necesare Ministerului Agriculturii pentru realizarea unor programe pe termen mediu si scurt in care sa fie prevazute cantitatile de ingrasaminte chimice ce vor fi livrate agriculturii, astfel incat sa fie asigurata proportia minima de 150 kg substanta activa la fiecare hectar cultivat. De asemenea, se solicita aplicarea in agricultura romaneasca a sistemului de subventii care se aplica agricultorilor din tarile Uniunii Europene. 'Voi transmite aceste doleante catre primul-ministru, ANRGN si Agentia Nationala de Dialog Social', a declarat prefectul de Mures, Ciprian Minodor Dobre. Sindicatul â??Independentâ?? din cadrul Azomures va mai picheta Prefectura si astazi, intre orele 10.00-14.00. Sindicalistii din Azomures anuntau, la jumatatea saptamanii trecute, ca unitatea a primit o avertizare ca nu mai este nominalizata cu cantitati de gaz si 'in consecinta, se va trece la reducerea presiunii pana la oprirea furnizarii gazului'.
Combinatul producator de ingrasaminte chimice Azomures functioneaza in continuare, reprezentantii conducerii combinatului precizand ca o sistare a furnizarii gazului metan ar putea interveni insa in orice moment, potrivit Mediafax.
Sursa: Curierul National, 17 martie 2006.' -
BVB a stabilit conditiile de lichiditate pentru piata reglementata
Curierul National
___
Emitentii listati la BVB vor fi nevoiti sa se incadreze in limitele stabilite pentru patru indicatori de lichiditate, pentru a ramane pe piata reglementata. 'Conditia este incadrarea cumulativa in limitele stabilite', a declarat Stere Farmache, directorul general al BVB. Potrivit informatiilor oferite de acesta, cei patru indicatori sunt rata anuala a zilelor cu tranzactii, numarul si valoarea medie zilnica a operatiunilor, precum si rata anuala a actiunilor transferate in functie de free-float.
Din noua arhitectura a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), stabilita anul trecut, vor face parte piata reglementata si un sistem alternativ de tranzactionare (ATS), destinat societatilor care nu indeplinesc criteriile de listare pe piata principala. Acest sistem este destinat in primul rand emitentilor de pe Rasdaq. 'In momentul fuziunii dintre BVB si Rasdaq, noi am preluat Bursa Electronica, dar si responsabilitatile fata de toti emitentii existenti pe acea piata', a subliniat Farmache.
Pentru mentinerea la Categoria I a pietei reglementate, o societate va trebui sa aiba o rata anuala a zilelor cu tranzactii de peste 80%, valoarea medie zilnica a tranzactiilor sa fie de minimum 25.000 de lei si sa se deruleze cel putin 5 tranzactii pe zi, in medie.
Rata anuala a zilelor cu tranzactii exprima raportul dintre numarul de zile cu tranzactii dintr-un an calendaristic pentru valorile mobiliare ale unui emitent si numarul de zile tranzactionabile in care valorile mobiliare ale companiei respective au fost disponibile la tranzactionare, indiferent daca au existat sau nu operatiuni.
In cazul Categoriei a II-a, companiile trebuie sa inregistreze o rata anuala a zilelor cu tranzactii de cel putin 40%, o valoare medie a tranzactiilor de minimum 2.000 de lei pe zi, iar numarul mediu zilnic al operatiunilor sa fie de cel putin 2.
Sursa: Curierul National, 17 martie 2006.'
16.03.2006
-
Noii sefi ai BVB vor sa aduca 300.000 de romani pe Bursa
ZF RO - FONDURI MUTUALE
___
Noua conducere a Bursei de Valori Bucuresti, aleasa luna trecuta, si-a propus ca tinta majorarea de nu mai putin de 25 de ori a numarului de investitori activi de pe piata pana la finalul mandatului. Tinta stabilita de Consiliul Bursei pentru finalul anului 2010 este de 300.000 de investitori activi pe piata, fata de aproximativ 12.000 in prezent. Cu alte cuvinte, Bursa si-a propus sa aduca ca investitori pe Bursa unul din 70 de romani, fata de unul din 18.000 acum.
'Sigur, este un obiectiv ambitios, dar acesta vine din dorinta de a avea performantele pietelor din regiune. De exemplu in Polonia, tara cu populatie dubla, la finalul anului 2005 existau 850.000 de investitori activi dse retail', a declarat Septimiu Stoica, noul presedinte al Bursei de Valori.
In ultimul an numarul de investitori nu a crescut semnificativ, insa a inregistrat fluctuatii destul de puternice mai ales sub influenta evolutiei dobanzilor bancare. La inceputul anului trecut numarul de investitori activi de pe piata depasise 10.000 pentru ca in lunile de vara sa scada sub 6.000, iar la inceputul acestui an a depasit pentru prima data pragul de 12.000.
Printre tintele pe care Bursa si le-a propus se numara atingerea unei medii zilnice a tranzactiilor de 50 de milioane de euro pana in 2010, fata de 8,7 milioane de euro pe zi anul trecut si de 14 milioane de euro de la inceputul acestui an. Capitalizarea totala a pietei ar trebui sa ajunga, conform conducerii Bursei de Valori, la 40 de miliarde de euro pana la finalul anului 2010, fata de 18 miliarde de euro in prezent.
Printre obiectivele strategice ale Bursei se mai numara dezvoltarea structurii software si hardware, fara de care nu ar fi posibila cresterea numarului de conturi active, crearea premiselor pentru conectarea Bursei cu sistemele tehnice operate de celelalte burse europene, sau promovarea standardelor de guvernanta corporatista.
De asemenea, Bursa intentioneaza sa aduca pe piata cel putin 65 de companii noi in urmatorii cinci ani, sa introduca la tranzactionare noi produse, cum ar fi instrumentele derivate, sau titlurile de stat sau cele ipotecare, dar si introducerea unor tehnici noi de tranzactionare cum sunt cumpararile in marja sau vanzarile in lipsa. De alfel, doua noi companii ar urma sa vina pe piata la mijocul acestui an: Transelectrica si Continental, la care se va adauga si Fondul Proprietatea. SIF-urile si principalele companii de pe piata cu exceptia Petromidia si-au revenit ieri dupa scaderile din zilele anterioare, principala castigatoare fiind SIF Banat-Crisana, cu un plus de peste 10%.
Sursa: Ziarul Financiar, 16 martie 2006.
' -
ANAF: Dividendele se impoziteaza cu 16%
Gardianul
___
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) reaminteste ca, incepand cu 1 ianuarie 2006, pentru calculul impozitului pe veniturile realizate de persoane fizice din investitii (dividende), cota de impozit este de 16%. 'Dividendele intra in categoria veniturilor realizate de persoanele fizice din investitii si se impoziteaza cu 16% conform prevederilor punctului 39, art. III, alin. (4) din Legea nr. 163/2005 privind aprobarea OUG nr. 138/2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003', precizeaza ANAF.
Sursa: Gardianul, 16 martie 2006.' -
Bancile mici risca sa dispara in urmatorii 3 ani
Gandul
___
â??Bancile de dimensiuni mai mici au in fata optiunea de a se dezvolta organic (sa ceara actionarilor sa aduca capital) sau de a intra intr-un grup mai puternic. Altfel, eu personal cred ca le va fi foarte greu sa faca fataâ??, a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB). Majoritatea specialistilor apreciaza ca, in urmatorii 2-3 ani, va exista un proces de consolidare la nivel european si ca acest lucru se va simti destul de puternic si pe piata noastra. â??Bancile cu cote de piata sub 1% vor trebui sa se gandeasca la un proces de consolidare, altfel vor intampina probleme destul de mari, fiind atinse prin ricoseu de consolidarile care au loc la nivel europeanâ??, crede si Dan Pascariu, presedintele HVB Romania. â??Multe din bancile mici au refuzat sa se intareasca, in multe cazuri chiar si din cauza unor orgolii ale conducerii. Pana acum, o banca straina ar fi fost interesata de o achizitie a unei banci mici de la noi doar pentru licenta. Dupa 2007, pe baza principiului de reciprocitate, orice institutie din afara va putea intra pe piata noastra fara nici o formalitate. Atunci, bancile mici nu vor mai prezenta nici un interesâ??, ne-au declarat surse autorizate. De altfel, 1 ianuarie 2007 este si data care va marca inceputul unor schimbari importante ale sistemului bancar romanesc, achizitiile si fuziunile fiind miscarile asteptate de majoritatea specialistilor. â??Odata cu intrarea in UE, vor incepe miscari mai puternice. Vor fi amestecate si banci noi, din afara, dar si cele care actioneaza deja pe piata autohtona si care au nevoie de mai multa fortaâ??, apreciaza Rasvan Radu, presedintele UniCredit. â??In maximum doi ani vor avea loc schimbari din acest punct de vedere pe piataâ??, sustine si Radu Gratian Ghetea.
In opinia bancherilor, cele aproape 40 de banci active nu reusesc sa acopere in totalitate nevoile populatiei, iar acest lucru este un motiv in plus pentru bancile din afara sa intre pe piata romaneasca. â??La suprafata Romaniei si numarul de locuitori, 30-40 de banci nu sunt prea multe. Inca avem sute de localitati neacoperiteâ??, crede presedintele ARB. Intrarea unor noi jucatori puternici pe piata autohtona este vazuta insa cu scepticism de o parte din bancheri. â??Potrivit prognozelor Bank Austria -Creditanstalt (BA-CA), pana in 2012 ,primele 5 banci din sistemul bancar romanesc vor avea 80% din piata. Asadar, ar mai ramane doar vreo 20 de procente scoase la bataieâ??, apreciaza Dan Pascariu.
Sursa: Gandul, 16 martie 2006.
15.03.2006
-
IPG a ramas cu 1% din actiunile Biofarm
ZF RO - FONDURI MUTUALE BIO
___
Producatorul de medicamente Biofarm Bucuresti a confirmat ieri existenta litigiului dintre AVAS si compania americana International Pharmaceutical Group (IPG), castigatorul contractului de privatizare a societatii, dupa ce Ziarul Financiar a relatat in editia de ieri faptul ca statul a obtinut in justitie anularea contractului de privatizare a Biofarm. Actiunile companiei au fost suspendate ieri de la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti pentru ca investitorii sa poata fi informati in mod egal, iar tranzactionarea actiunilor urmeaza sa fie reluata maine.
Biofarm a precizat ca nu a fost parte in acest litigiu si nici nu a fost citata in acest caz. Reprezentantii Biofarm au mai precizat ca societatea americana, parte in litigiul cu statul, detine in prezent acelasi numar de actiuni ca si cel cumparat de la stat in urma cu noua ani. Pe de alta parte, pachetul de 3,6 milioane de actiuni cumparat de compania americana de la stat reprezenta la momentul privatizarii 40% din companie, iar din cauza ca Biofarm a derulat intre timp patru majorari de capital, care au implicat si distribuirea de actiuni gratuite, pachetul a ajuns sa reprezinte aproximativ 1%. Pachetul valoreaza pe Bursa in prezent 670.000 de euro.
'Numarul de actiuni ale Biofarm cu care International Pharmaceutical Group figureaza in Registrul Actionarilor este acelasi cu numarul de actiuni care a facut obiectul contractului de vanzare-cumparare de actiuni incheiat intre Fondul Proprietatii de Stat si Shapiro LLC (International Pharmaceutical Group)', a precizat Biofarm in comunicatul transmis Bursei de Valori Bucuresti. 'Numarul de actiuni este cel relevat pentru ca acesta este prevazut in contractul de privatizare. Aceasta este opinia mea', a declarat pentru ZF Dan Vasile, presedintele Biofarm.
Cu alte cuvinte, de la finalizarea privatizarii, compania americana a vandut 39% din Biofarm, dar a ramas cu acelasi numar de actiuni. Pe de alta parte, conform reprezentantilor AVAS, Tribunalul Bucuresti a dispus la finalul lunii trecute rezolutiunea contractului de vanzare-cumparare cu consecinta repunerii partilor in situatia anterioara incheierii contractului.
Biofarm a confirmat si faptul ca cele 3,6 milioane de actiuni detinute in prezent de International Pharmaceutical Group nu sunt si nici nu au fost restrictionate de la tranzactionare. Acestea pot fi astfel vandute pe Bursa de catre compania americana.
International Pharmaceutical Group a vandut o parte din actiunile Biofarm catre Health Sciences Group Inc. (fosta IGoHealthy.com Inc.) si catre omul de afaceri american Robert Ferran. Health Sciences Group si Ferran si-au vandut ulterior actiunile pe piata. Nici Health Sciences Group Inc. si nici Robert Ferran nu mai sunt in prezent actinari semnificativi la Biofarm.
Mai multi investitori de pe piata, printre care SIF-urile, au cumparat actiuni Biofarm de pe Bursa anul trecut fara sa stie de existenta acestui litigiu, care dateaza din 2002.
Conform reprezentantilor AVAS, justitia a obligat compania americana sa plateasca, pe langa penalitati pentru neindeplinirea obligatiilor investitionale, penalitati in valoare de aproape 25 de milioane de dolari (21 milioane de euro), si dividendele ridicate de compania americana de la societate, in valoare de 10 milioane de lei noi (2,9 milioane de euro). Obligatiile investitionale nerealizate de compania americana imputate de catre stat se ridica la 5,8 milioane de dolari (1,7 milioane de euro).
Conform ultimelor date existente pe piata, principalii actionari ai Biofarm sunt SIF Oltenia cu aproximativ 14% din actiuni, SIF Moldova cu 10%, SIF Banat-Crisana cu 6%, omul de afaceri Tudor Dumitru cu 9%, in timp ce Broker Cluj impreuna cu clientii controlau 10% la finalul anului trecut.
Sursa: Ziarul Financiar, 15 martie 2006.
' -
9,99% din actiunile Petrom au fost transferate catre Fondul Proprietatea
HotNews.ro SNP
___
Potrivit unui comunicat de presa al companiei Petrom remis Bursei de Valori Bucuresti, 5,6 miliarde actiuni emise de catre Petrom au fost transferate din contul Ministerului Economiei si Comertului (MEC) in contul Fondului Proprietatea.
Dupa efectuarea acestui transfer, MEC detine un numar de 17,2 miliarde de actiuni, reprezentand 30,74% din capitalul social, iar Fondul Proprietatea controleaza 9,99% din capitalul social al companiei.
Conform comunicatului de presa remis BVB, transferul s-a efectuat inainte de inregistrarea majorarii capitalului social, aprobata de AGA din data de 22 noiembrie 2005, la Registrul Comertului si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare. Participatia Ministerului Economiei si Comertului se va mari in urma majorarii capitalului social.
Fondul Proprietatea a fost creat in 2005, ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui averile confiscate in natura si a devenit operational, ca societate pe actiuni inregistrata la Registrul Comertului pe 29 decembrie 2005.
Fondul Proprietatea are in portofoliul sau actiuni la 114 companii romanesti, capitalul sau social fiind in prezent de 3,9 miliarde euro.
In privinta structurii actionariatului Petrom, pana la efectuarea acestui transfer, aceasta se prezenta astfel: 51% dintre actiuni detinute de OMV, 40,74% detinute de statul roman, 2,03%- Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare si 6,23% - actionarii minoritari.
Sursa: HotNews, 14 martie 2006. -
Pretul gazelor naturale falimenteaza petrochimia
Curierul National
___
Federatia Sindicatelor Libere din Chimie, respectiv Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania, si-au exprimat, in paralel, nemultumirea fata de faptul ca Guvernul nu duce o politica coerenta fata de preturile gazelor naturale. Astfel, CNS Cartel Alfa protesteaza vizavi de cresterea 'aberanta si nejustificata a preturilor la gazele naturale provenite din productia interna'. Reprezentantii din industria chimica si petrochimica sustin ca aceasta crestere a preturilor afecteaza in mod esential industria de profil, la un pret mediu de achizitie de 204 dolari pe mia de metri cubi de gaz, combinatele din ramura riscand falimentul iminent.
Industria chimica, in pericol de faliment
In acelasi timp, AOAR sustine anuntul facut de Romania catre Comisia Europeana de revedere a programului de crestere a pretului gazelor din productia interna, in conditiile in care costurile de productie au un pret de livrare de 110 dolari/1.000 metri cubi si ca este necesara fixarea, anuntarea publica si respectarea unui grafic de evolutie a pretului gazelor naturale pe urmatorii trei ani ani. Pentru consumatorii industriali autohtoni, pretul gazelor naturale s-a calculat ca pret de cos intre gazele din productia interna (60%) si cel din import (40%) la care s-a adaugat pretul transportului si impozitul. Pretul mediu al gazelor naturale prevazut pentru anul 2006 de catre ANRGN, de 122 dolari/mia de metri cubi, productie interna, si avand in vedere pretul la import de 280 de dolari, rezulta un pret de achizitie al gazelor naturale de circa 204 dolari. In aceste conditii, 'toti producatorii de ingrasaminte chimice din Romania se vor afla in imposibilitatea de a mai functiona, deci vor da faliment', a declarat Achille Costin Dutu, presedintele FSLCP. Totodata, membrii AOAR spun ca nu sunt de acord cu anuntarea 'birocratica si fatalista a cresterii dependentei Romaniei de importul de resurse energetice de la 30 la 40 la suta, in contextul in care tarile europene si SUA au facut publice programele lor nationale vizand reducerea dependentei acestor tari de importul de resurse energetice in perspectiva anului 2015'.
Sindicalistii vor pret la gaze de 160 de dolari la mia de metri cubi
Concret, reprezentantii sindicatelor din chimie si petrochimie cer Guvernului sa duca o politica a preturilor la gazele naturale in asa fel incat acestea din urma sa ajunga la o valoare medie de 160 de dolari pentru mia de metri cubi. 'Pentru ca aceste combinate sa dea randamentul minim, avem nevoie de acest pret la gaze. Nu s-a luat in calcul faptul ca in industria chimica exista intreprinderi care nu ard gazul metan, ci il transforma in alte produse, dandu-i o valoare suplimentara. Netinand cont de acest lucru, riscam ca o intreaga subramura sa dispara cu consecinte nefaste asupra industriei si agriculturii fara a mai tine seama de impactul social in localitatile in care functioneaza acestea, provocat de pierderea masiva a locurilor de munca. Guvernul arde gazul aiurea', a mai spus Dutu.
Pichete
Urmare a acestei situatii, petrochimistii deruleaza pichete in perioada 15-17 martie la prefecturile din sase judete, cerand stoparea cresterii pretului la gaz metan, scumpire care, potrivit liderilor sindicali din domeniu, pune in pericol locurile de munca a peste 40.000 de lucratori din industria chimica si petrochimica. Astfel, vor fi pichetate prefecturile din Brasov, Ialomita, Teleorman, Neamt, Mures si Bacau. Dutu spune ca, prin aceste actiuni, sindicalistii vor sa urgenteze finalizarea masurilor cuprinse in protocolul semnat, in noiembrie anul trecut, cu patronatele din domeniu si Guvernul si prin care incearca solutii de evitare a falimentului intreprinderilor petrochimice. Sindicalistii vor decide in 23 martie, in cadrul Consiliului General al federatiei, care vor fi actiunile urmatoare, in cazul in care Guvernul nu va tine cont de solicitarile lor.
Tranzitie mai lenta
La negocierile de preaderare la UE a fost stabilita o rata de majorare a pretului cu 25 de dolari pe 1.000 de metri cubi pe an. Cotatiile petrolului si ale produselor petroliere au crescut insa semnificativ in ultimii doi ani, ceea ce a atras dupa sine si o o majorare a preturilor internationale la gaze naturale, importurile de gaze ale Romaniei fiind, in prezent, la un nivel de circa 280 de dolari pe mia de metri cubi. In aceste conditii, este necesara o marire a perioadei de aliniere la preturile din import, pentru a realiza o tranzitie mai lenta. ANRGN a prezentat, la inceputul lunii februarie, un program de aliniere a pretului gazelor din productia interna la nivelul celor din import, conform careia a fost estimata o majorare de 7% a tarifelor finale la consumatori de la 1 aprilie. Potrivit proiectiei ANRGN, pretul gazelor naturale din productia interna ar urma sa creasca pana la sfarsitul acestui an la 145 de dolari pe 1.000 de metri cubi, iar in trimestrul patru al anului viitor sa ajunga la circa 200 de dolari.
Reducerea dependentei Romaniei de importurile de resurse energetice
Potrivit unui comunicat, AOAR isi reafirma cererea realizarii cu maxima urgenta a unei strategii vizand reducerea dependentei Romaniei de importurile de resurse energetice in perspectiva anului 2015. 'Nu suntem de acord cu anuntarea birocratica si fatalista a cresterii dependentei Romaniei de importul de resurse energetice de la 30 la 40 la suta, in contextul in care tarile europene si Statele Unite ale Americii au facut publice programele lor nationale vizand reducerea dependentei acestor tari de importul de resurse energetice in perspectiva anului 2015', se arata in comunicat.
Sursa: Curierul National, 15 martie 2006.'
Pagina