11.04.2006
-
Petrom: Incercam sa reducem costurile rafinariilor noastre, care sunt printre cele mai scumpe din Europa
ZF RO - FONDURI MUTUALE SNP
___
Compania va investi un miliard de euro in urmatorii cinci ani in retehnologizarea si scaderea costurilor de productie la rafinariile Arpechim Pitesti si Petrobrazi Ploiesti. Conducerea companiei a prezentat, ieri, noul portofoliu de carburanti din statiile Petrom, la standarde Euro 4, care inlocuieste produsele petroliere prezente pana acum in benzinarii. 'Ambele rafinarii aflate in portofoliul Petrom se situeaza in clasamentul celor mai scumpe rafinarii din Europa', a declarat Jeffrey Rinker, membru al comitetului executiv Petrom, responsabil cu activitatea de rafinare si produse petrochimice. Fostul director in cadrul BP a fost cooptat in conducerea Petrom la inceputul acestui an. 'Investitiile anuntate de Petrom in segmentul de rafinare vizeaza reducerea acestor costuri, precum imbunatatirea calitativa a carburantilor rezultati astfel incat acestia sa se afle in conformitate cu normele UE', a adaugat reprezentantul Petrom.
Compania urmareste in cadrul acestui program cresterea ratei de utilizare a rafinariei la 95%, de la 80 in prezent, si marirea duratei dintre revizii la 5 ani. Pana in 2010, Petrom, cea mai mare companie romaneasca intrata in portofoliul grupului petrolier austriac OMV a anuntat un program de investitii de un miliard de euro in cele doua rafinarii detinute. 'Toti noii carburanti sunt produsi in rafinariile Petrom', a mai spus Rinker. 'Incercam sa facem mai devreme combustibilii care vor fi obligatorii din 2007', a adaugat reprezentantul Petrom. Compania a anuntat ca va pune in functiune in primul trimestru al acestui an o investitie de 42 de milioane de euro intr-o instalatie de hidrotratare a distilatului de vid pentru obtinerea de produse petroliere cu continut scazut de sulf, potrivit standardelor europene in domeniu.
Proiectul a fost executat de catre un consortiu sud-coreean format din companiile LG International si SK&EC, in cadrul unui proces amplu de retehnologizare a rafinariilor Petrom. In perioada 2006-2008, compania va aloca aproximativ 110 milioane de euro pentru realizarea unei instalatii de hidrogen la rafinaria Arpechim Pitesti, unor instalatii hidrofinare motorina, respectiv benzina la Petrobrazi Ploiesti, precum si pentru logistica si imbunatatirea depozitelor.
Compania a lansat de la 1 aprilie un nou portofoliu de carburanti care il va inlocui pe cel vechi in toata reteaua de benzinarii Petrom. Toti carburantii inclusi in portofoliu au un nivel redus de sulf care respecta normele reducerii poluarii Euro 4.
Pentru 2006, Petrom a anuntat construirea a 40 de benzinarii Petrom V, reconstruirea a 75 de puncte de alimentare, precum si operarea unui numar de 300 de benzinarii in sistem Full Agency. Potrivit acestui sistem, compania este in continuare proprietarul benzinariilor, dar acestea vor fi conduse de agenti, care administreaza in numele Petrom benzinaria. Angajatii din benzinarii vor figura ca angajati ai agentului Petrom, care va incasa un anumit procent din vanzarile realizate in benzinarie. Pana in 2010, compania vizeaza construirea a 250 de statii Petrom V.
In prezent, compania detine 6 benzinarii dupa modelul Petrom V si are in constructie inca noua.
Compania a anuntat saptamana trecuta achizitionarea a 30 de statii de la MOL Romania si a afacerii MOL Aviation Romania pentru care a dat in schimb 11 statii, platind bani pentru diferenta de valoare. Benzinariile preluate de la MOL sunt o parte din fostele statii Shell, achizitionate de grupul ungar prin doua tranzactii a caror valoare cumulata a fost de peste 90 de milioane de euro. Surse de pe piata situeaza valoarea platilor facute de Petrom catre MOL la 20-30 de milioane de euro. Cele 11 statii Petrom cedate sunt situate atat in Capitala, cat si in provincie.
'Vom face si alte achizitii pe piata romaneasca, chiar si de la benzinarii particulari', a precizat Tamas Mayer, membru al comitetului executiv, responsabil cu activitatea de marketing. 'Aceasta oferta a fost disponibila pe piata, iar noi am profitat de ea', a adaugat Mayer. OMV detine 51% din Petrom si are un pachet de 9% la Mol. Capitalizarea bursiera a companiei era ieri de 8,66 mld. euro la un pret de 0,54 lei pe actiune.
Sursa: Ziarul Financiar, 11 aprilie 2006.
' -
Anuntarea consultantului financiar al Fondului Proprietatea a fost amanata
Curierul National
___
Anuntarea castigatorului licitatiei pentru selectarea consultantului financiar al Fondului Proprietatea, programata pentru ieri, a fost amanata pentru ziua de miercuri. Aceasta pentru ca au fost solicitate 'precizari suplimentare' de catre ofertanti, a declarat presedintele Consiliului de Supraveghere al Fondului, Nicolae Ivan. Consultantul, care trebuie sa aiba experienta la constituirea unui fond de cateva sute de milioane de euro, va fi desemnat in baza unei licitatii publice internationale, initiata de Ministerul Finantelor, prin Consiliul de Supraveghere a Fondului. Sase case de avocatura si-au exprimat intentia de a participa la aceasta licitatie - Citigroup, Nabarro Wells & Co Limited, Forex Invest Online LLC, Reyl & Cie (France) SAS, Frank Russell Company si Savills London.
Compania selectata va oferi consultanta pentru intocmirea caietului de sarcini necesar desemnarii societatii care va administra Fondul. De asemenea, va organiza o serie de conferinte care vor anunta lansarea Fondului pe piata si va oferi consultanta pentru toate negocierile in care Fondul va fi implicat.
Creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, Fondul Proprietatea a devenit operational, ca societate pe actiuni inregistrata la Registrul Comertului, pe 29 decembrie 2005. Fondul, care fi listat la Bursa de Valori Bucuresti, are in portofoliul sau actiuni la 114 companii romanesti, capitalul sau social fiind de 3,9 miliarde euro, capital ce urmeaza sa fie majorat cu alte active, daca cererile de despagubire vor depasi capitalul initial. Valoarea nominala a unei actiuni emise de Fondul Proprietatea este de 1 RON, iar numarul actiunilor transferate va fi stabilit prin raportare la titlurile de despagubire detinute.
Sursa: Curierul National, 11 aprilie 2006.' -
Capitalul social minim al unei societati, modificat in functie de inflatie
Adevarul
___
Guvernul va putea modifica, cel mult o data la doi ani, valoarea minima a capitalului social stabilita in cazul unei societati pe actiuni, tinand cont de rata inflatiei, astfel incat acest cuantum sa reprezinte echivalentul in lei al sumei de 25.000 euro, conform proiectului de lege privind societatile comerciale. Conform proiectului, care va intra in guvern in perioada urmatoare, capitalul social al unei societati pe actiuni nu poate fi mai mic de 90.000 lei (25.000 de euro la cursul 1 euro - 3,6 lei), fata de 92.500 lei, cat prevedea ultima varianta. O societate pe actiuni va avea cel putin doi actionari. Capitalul social al unei societati cu raspundere limitata nu va putea fi mai mic de 200 lei si va fi divizat in parti sociale egale, care de asemenea nu pot fi mai mici de 10 lei.
Sursa: Adevarul, 11 aprilie 2006.
10.04.2006
-
Meinl Bank a intrat actionar la Kandia-Excelent
ZF RO - FONDURI MUTUALE
___
Banca austriaca Meinl Bank AG a devenit saptamana trecuta actionar semnificativ al producatorului de ciocolata Kandia-Excelent Bucuresti, in urma unei tranzactii derulate la Bursa de Valori. Meinl Bank a cumparat un pachet de 9,1% din actiunile producatorului roman de dulciuri in cadrul unei tranzactii in valoare de 2,1 milioane de euro. Meinl Bank face parte din grupul Julius Meinl, o afacere de familie, fondata in urma cu aproape 150 de ani. Grupul mai detine afaceri in domeniul cafelei si dulciurilor, fiind prezent si in Romania.
Tranzactiile cu actiunile Kandia-Excelent s-au realizat la 6,9 lei/actiune, usor peste pretul de pe piata.
Implicarea grupului Julius Meinl in actionariatul Kandia dateaza de mai multi ani, dar saptamana trecuta a fost pentru prima data cand o societate a grupului este raportata in mod direct ca actionar.
Kanda-Excelent este controlata de vehiculul de investitii Axis Investment care apartine companiei Fulcrum NV. Conform informatiilor de pe piata, Meinl Bank este unul dintre cei mai importanti actionari ai Fulcrum NV. Axis Investments detine, conform ultimelor date disponibile, 83,9% din producatorul roman de dulciuri, iar la Bursa nu a fost raportata o diminuare a acestei detineri in urma tranzactiei de saptamana trecuta.
Actiunile Kandia au avut o evolutie stabila in ultimul an, in raport cu oscilatiile puternice ale pietei bursiere. Titlurile companiei nu sunt foarte atractive pentru investitori din cauza lichiditatii extrem de reduse. Ultima tranzactie cu actiunile companiei s-a realizat la 0,66 lei/actiune, capitalizarea bursiera fiind de 22,5 milioane de euro.
Producatorul de ciocolata a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 124 de milioane de lei (34 de milioane de euro), in crestere in lei cu 5% fata de 2004, in conditiile in care profitul in lei a fost mai mic decat in 2004. Compania se afla astfel aproape de obiectivul fixat la inceputul anului care viza atingerea unei cifre de afaceri de circa 35 de milioane de euro.
Potrivit rapoartelor publicate de companie pe Bursa, profitul net inregistrat in 2005 a fost de 6 milioane de lei noi (1,6 mil. euro), fata de 6,2 milioane de lei noi (1,5 mil. euro) in aceeasi perioada a anului trecut. Kandia-Excelent are aproape 1.000 de angajati. Profitul din exploatare a fost insa mai mare anul trecut decat in 2004, ajungand pana la 7,6 milioane de lei (2,08 mil. euro) fata de 5,5 milioane de lei (1,4 mil. euro) in 2004.
Kandia-Excelent este producatorul marcilor Kandia, Excelenta, Laura, al bomboanelor de ciocolata Stil si Concerto, batoanele de ciocolata Rom si Papi. Compania mai produce produsele de patiserie durabila Magura, precum si caramele, nuga si dulciuri dietetice. Excelent a fuzionat in 2003 cu Kandia Timisoara. Inainte de fuziune, Excelent era principalul actionar al Kandia, dupa ce a achizitionat in 2003 pachetul majoritar de actiuni de la fondul de investitii Rivta Handelsges, pentru 6 milioane de dolari (circa 5 mil. euro).
Imediat dupa incheierea fuziunii cu Kandia, Excelent a inchis fabrica de ciocolata din Timisoara si a mutat facilitatile de productie la Bucuresti. La sfarsitul anului trecut, compania ocupa locul al doilea pe categoria tabletelor cu o cota de 28%, fata de 39,4%, cat are principalul rival Kraft Foods. Consumul de ciocolata din Romania este estimat la peste 130 de milioane de euro, reprezentand un consum pe cap de locuitor mult mai redus decat media vest-europeana.
Sursa: Ziarul Financiar, 10 aprilie 2006.
-
AVAS vinde cu o mana si renationalizeaza cu doua
Realitatea Romaneasca
___
In ultimii doi ani, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a privatizat pe de-o parte 78 de societati, in timp ce pe de alta parte a reziliat contractele de vanzare a 122 de companii, iar pentru alte 21 de societati a demarat procedurile de lichidare. Putem spune astfel ca autoritatea a demonstrat ca poate privatiza cu o mana si poate rezilia contracte si lichida societati cu doua maini.
Potrivit Directiei de comunicare si relatii publice din cadrul AVAS, in perioada 2004- 2005, autoritatea a reziliat 122 de contracte de privatizare. Asta pentru ca, incepand cu 2006, strategia prevede nepreluarea companiilor aduse in pragul falimentului de investitori. Potrivit AVAS, 'in cazuri exceptionale, repreluarile vor fi acceptate doar cu o argumentatie extrem de temeinica si dupa o foarte atenta monitorizare'.
In perioada 2004 - 2005, au fost incheiate 63 de contracte de trecere in proprietate privata, iar in primele trei luni ale acestui an au fost privatizate 15 societati. Pe de alta parte, in perioada 2004 - 2005 au intrat in procedura de lichidare alte 16 companii la care AVAS a fost actionar majoritar. Potrivit institutiei, anul acesta, pentru alte 5 societati cu capital majoritar de stat a fost aprobata lichidarea.
Portofoliu pe terminate
Intr-un document transmis ziarului nostru institutia sustine ca portofoliul privatizabil al AVAS, la 3 aprilie 2006, cuprinde 64 de societati comerciale cu capital majoritar de stat dintre care 22 de socie-tati - mari, 18 - mijlocii si 24 - mici. Cu toate ca numarul acestor societati nu este mare, AVAS nu si-a fixat un termen final pentru privatizarea lor. 'Conform calendarului de privatizari, majoritatea societatilor din portofoliul AVAS ar putea fi scoase la privatizare pana la sfarsitul anului 2007', se arata in informarea transmisa de AVAS ziarului nostru.
Potrivit aceleiasi surse, in perioada imediat urmatoare, presedintele AVAS, Razvan Orasanu, va supune aprobarii Guvernului planul integrat de privatizare pentru 2006, care urmeaza sa fie facut public dupa aprobarea acestuia de catre Executiv. AVAS se va desfiinta atunci cand va exista o solutie pentru monitorizarea celor 7.600 de contracte de privatizare incheiate si rezolvarea celor 13.644 de procese aflate spre solutionare pe rolul instantelor, (din care 3.543 provin din activitatea de privatizare, postprivatizare si administrare societati). Institutia va fi reorganizata si unii salariati vor fi detasati din directiile a caror activitate se reduce, in directiile de privatizare si administrare societati.
Potrivit AVAS, in prezent, este in lucru planul de reorganizarea a institutiei, plan prin care se va stabili si numarul persoanelor ce vor fi disponibilizate.
Sursa: Realitatea Romaneasca, 10 aprilie 2006.' -
BCR ar putea emite obligatiuni pe piata interna
Gandul
___
Actionarii BCR vor discuta in sedinta Adunarii Generale Extraordinare din 29 aprilie propunerea conducerii privind lansarea unei emisiuni de obligatiuni pe piata interna, potrivit convocatorului publicat de banca. Oficialii BCR nu au dorit sa dezvaluie valoarea de emisiune pe care o vor propune actionarilor, dar este de asteptat ca suma sa se ridice la echivalentul a cel putin cateva sute de milioane euro. La inceputul acestui an, conducerea bancii anticipa un nou imprumut de pe pietele externe in valoare de 300-400 de milioane euro, necesar pentru sustinerea cresterii proiectate a activului BCR in 2006.
Banca se afla in ultima faza a preluarii de catre grupul austriac Erste Bank, care a castigat, la finele anului trecut, licitatia pentru achizitionarea pachetului de aproape 62% din BCR, pentru suma de 3,75 miliarde de euro. Transferul efectiv de proprietate era preconizat pentru luna mai, dar procesul ar putea dura ceva mai mult, intrucat este necesara pozitia Consiliului Concurentei si a Comisiei Europene privind ajutorul de stat in cazul Bancorex, institutie absorbita de BCR in urma cu sapte ani. Noul proprietar al BCR ar putea avea o viziune diferita referitor la modul de finantare de pe pietele externe, practica celor mai multe institutii de credit cu actionari straini fiind de a atrage resurse direct de la banca mama, prin imprumuturi subordonate.
Sursa: Gandul, 10 aprilie 2006.
07.04.2006
-
SIF Transilvania anunta investitii de 150 mil. euro in turism
ZF RO - FONDURI MUTUALE SIF3
___
SIF Transilvania va investi intre 100 si 150 mil. euro in urmatorii cinci ani pentru finantarea unor proiecte de turism, in modernizarea si extinderea retelei hoteliere si de baze de tratament, a spus ieri Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania. 'Avem planuri mari pentru urmatorii ani, pentru ca dorim sa devenim o forta in turism. In viitor vrem sa avem un lant hotelier propriu, care sa fie recunoscut pe piata. Este nevoie de investitii masive in acest domeniu, dar noi pariem pe acest sector', a spus Fercala.
Agentia de turism Transilvania Travel, controlata de societatea de investitii financiare SIF Transilvania, si-a bugetat pentru anul acesta o cifra de afaceri de 350 mld. lei vechi (10 mil. euro), a declarat Marian Voicu, directorul general al agentiei.
Cresterea, spune el, este de 20% fata de rezultatul de anul trecut, cand cifra de afaceri realizata din serviciile de tour-operating s-a ridicat la aproximativ 300 mld. lei vechi (8,5 mil. euro). Voicu estimeaza ca Transilvania Travel va gestiona 45.000 de turisti in sezonul estival, prin intermediul celor peste 60 de hoteluri ale SIF Transilvania, care insumeaza un numar total de circa 10.000 de camere. Acestea sunt administrate de sapte companii independente si au realizat o cifra de afaceri cumulata de 1.500 mld. lei vechi (42,5 mil. euro) in 2005.
Un alt proiect anuntat de SIF Transilvania este redeschiderea circuitelor de croaziere fluviale pe Dunare, care ar urma sa lege litoralul romanesc de Viena. 'La inceputul anului viitor am putea oferi turistilor o asemenea croaziera de lux, pe o nava de 100 sau 300 de camere, care sa plece din Saturn, sa ajunga in Delta Dunarii si mai departe la Viena', a precizat Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania. Potrivit acestuia, investitia s-ar ridica la 7-8 mil. euro. Ambarcatiunea va fi construita la Santierul Naval Orsova, controlat de SIF Transilvania.
'De asemenea, ne dorim ca pana la sfarsitul acestui an sa deschidem un centru de pregatire pentru personalul din turism, ca sa nu mai fim nevoiti sa reluam in fiecare primavara goana dupa oameni', a mai spus Fercala, adaugand ca afacerile au de suferit din pricina personalului sezonier necalificat. Centrul de formare ar urma sa asigure pregatirea necesara pentru toate tipurile de pozitii si ar putea fi realizat impreuna cu grupul Ana Hotels, controlat de vicepremierul George Copos.
Totodata, spune Fercala, SIF Transilvania isi va majora participatia in cadrul firmei ce detine hotelul Orizont din Predeal, unde SIF Transilvania detine deja 60% dintre actiuni. 'Ii vom face o oferta publica de cumparare a actiunilor domnului Taher (omul de afaceri Fatih Taher, unul dintre cei trei actionari la compania care detine hotelul JW Marriott din Capitala - n.red.), care detine cam 35% din firma', a precizat Fercala. Potrivit acestuia, Taher va cumpara pachetul de actiuni de 35% pe care SIF Transilvania il are la complexul Trei Brazi. Potrivit unor declaratii recente, Taher urmareste sa construiasca pe terenul de la Trei Brazi un hotel cotat la patru stele.
Sursa: Ziarul Financiar, 7 aprilie 2006.
' -
Mefin Sinaia s-a saturat de Bursa
ZF RO - FONDURI MUTUALE
___
Actionarii societatii Mefin Sinaia, care are ca obiect de activitate producerea de componente pentru motoare, au fost convocati pentru a aproba delistarea companiei de la Bursa de Valori. Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor, in care se va aproba si pretul care va fi acordat actionarilor care vor sa se retraga din companie, se va desfasura pe data de 5 mai. De la inceputul acestui an, companiile au posibilitatea de a se delista de pe Bursa printr-o simpla hotarare a actionarilor, dupa ce Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a adoptat o decizie in acest sens.
Actionarul majoritar al Mefin este compania americana DCI Walbridge Partners, care detine aproape 80% din actiuni, restul de 20% din actiuni aflandu-se in posesia micilor actionari. Actiunile Mefin se numara printre actiunile nelichide de la Bursa, fiind tranzactionate destul de rar si in volume mici. Valoarea tranzactiilor derulate cu aceste actiuni de la inceputul anului este de doar 164.000 de lei (sub 50.000 de euro), iar in 2005 rulajul titlurilor Mefin a fost de aproape 1,9 milioane de lei (520.000 de euro).
In ceea ce priveste pretul de tranzactionare, acesta s-a inscris pe o panta descendenta, actiunile Mefin pierzand 16% de la inceputul anului, dupa ce in 2005 se depreciasera cu 50%. Titlurile Mefin s-au tranzactionat ieri in jurul cotatiei de 1,8 lei/actiune, la acest pret capitalizarea bursiera a companiei fiind de 2,7 milioane de euro.
Mefin Sinaia produce echipamente de injectie pentru motoare Diesel, componente si piese de schimb aferente, piese turnate si extrudate, alte echipamente, instalatii si SDV-uri (scule si dispozitive de verificare). Vanzarile companiei s-au redus anul trecut cu 5%, in lei fata de 2004, situandu-se la 36 de milioane de lei (9,93 milioane de euro). In aceste conditii majorarea costurilor la utilitati, dar si intarirea leului au determinat trecerea companiei pe pierderi. Mefin a inregistrat in 2005 pierderi de 2,7 milioane de lei (0,75 milioane de euro) fata de un profit net de 1,92 milioane de lei (0,47 milioane de euro) in anul precedent. Mefin avea la sfarsitul lui 2005 active totale in valoare de 31,5 milioane de lei (circa 8,6 milioane de euro) si datorii de 5,65 milioane de lei (1,53 milioane de euro).
Sursa: Ziarul Financiar, 7 aprilie 2006.
-
Petrom preia de la MOL 30 de benzinarii, dintre care 15 in Bucuresti
Smart Financial SNP
___
O tranzactie importanta pe piata de profil a fost incheiata intre Petrom/OMV si MOL, in ceea ce priveste retelele de benzinarii. Interesant este ca afacerea este partial barter, partial in bani. Mai exact, compania Petrom, cel mai mare producator de titei si gaze din Sud Estul Europei, a incheiat un contract cu MOL pentru preluarea a 30 de benzinarii. Ca parte a tranzactiei, MOL va primi 11 benzinarii de la Petrom si OMV Romania.
Petrom va plati diferenta, valoare pe care partenerii au agreat sa nu o faca publica. Totodata, Petrom a achizitionat MOL Aviation Romania in proportie de 100%, se arata intr-un comunicat de presa transmis ziarului financiar electronic www.SMARTfinancial.ro. Incheierea tranzactiei va avea loc dupa indeplinirea unor conditii suspensive printre care avizarea din partea Consiliului Concurentei.
'Aceasta tranzactie este parte a eforturilor continue pe care le intreprindem pentru a ne optimiza reteaua de benzinarii. Ne-am angajat sa ne exercitam responsabilitatea de lider de piata. Vom opera o retea eficienta in Romania, vom imbunatati serviciile si produsele', a declarat Tamas Mayer, Membru al Comitetului Executiv al Petrom, responsabil cu activitatea de marketing.
Dintre statiile nou achizitionate, 15 sunt localizate in Bucuresti, iar restul sunt dispuse in restul tarii. Cu investitii suplimentare, toate statiile vor fi modernizate si vor opera conform noului concept Petrom V. Clientii vor beneficia si de asemenea de prezenta unui brand apreciat, Viva. Strategia de dezvoltare pentru marketing este sustinuta de un buget de 500 de milioane de euro in urmatorii ani.
'Suntem hotarati sa ne dezvoltam in continuare nu numai din punct de vedere cantitativ, dar si calitativ si sa ne atingem obiectivele fixate pentru 2010: 250 de benzinarii PetromV care vor oferi cele mai bune produse si servicii, o cota de piata de 30% si o crestere a vanzarilor in benzinarii la 2,9 milioane de litri/an', a adaugat Tamas Mayer.
Sursa: SMART financial, 7 aprilie 2006.' -
Ponderea capitalizarii in PIB va ajunge la 25%
Azi
___
Conform unui studiu al Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), 2006 va fi un an la fel de bun pentru bursa ca si 2005, ponderea capitalizarii in PIB fiind estimata la un nivel de 25%, valoarea tranzactiilor la peste 12 miliarde RON, in timp ce indicii BET s-ar putea aprecia cu peste 25%.
Totodata, in conditiile mentinerii unor dobanzi scazute la depozite, este de asteptat atragerea mai multor investitori persoane fizice. Esentiala pentru dezvoltarea activitatii bursiere si pentru dezvoltarea economiei romanesti este sporirea numarului de companii mari listate la bursa. Un alt stimulent al investitorilor este considerat a fi amanarea intrarii in vigoare a noului Cod Fiscal care reglementeaza impozitarea veniturilor obtinute de pe piata de capital.
De asemenea, se asteapta, ca rezultat al fuziunii BVB cu RASDAQ si al selectiei societatilor listate la aceasta din urma, ca piata sa devina mai puternica si mai stabila.
Anul trecut a fost pentru Bursa de Valori Bucuresti (BVB) unul de exceptie, toti indicatorii de referinta inregistrand valori maxime, demonstrand dezvoltarea pietei de capital dar si cresterea gradului de incredere in acest instrument de investitie.
Astfel, indicele BET (care urmareste evolutia celor mai lichide zece societati) a crescut cu 50,9% comparativ cu sfarsitul lui 2004; indicele BET-C (care reflecta tendinta de ansamblu a bursei), s-a majorat cu 38,2%, iar BET-FI (care monitorizeaza SIF) a crescut cu 175,2%.
Valoarea totala a tranzactiilor a crescut de 2,9 ori, iar capitalizarea a reprezentat o valoare de circa 20% ca pondere in PIB. Rata lichiditatii a crescut de la 11,5%, la 19,6%.
De asemenea, au crescut si plasamentele investitorilor nerezindenti in actiuni si obligatiuni ale companiilor romanesti, astfel incat sumele vehiculate de acestia au crescut de circa 2,7 ori fata de 2004 in ceea ce priveste investitiile in actiuni si de 3,4 ori la vanzarile de actiuni.
Nici bursa electronica RASDAQ nu a stagnat, indicatorii evoluand in 2005, chiar daca sun nivelul BVB. Astfel, capitalizarea bursiera a crescut cu 2,6%, iar valoarea tranzactiilor s-a majorat cu 82,2%. Indicii bursieri RASDAQ C si RAQ I s-au depreciat, insa, fata de decembrie 2004, in timp ce RAQ II s-a apreciat cu 55,3%.
Sursa: Azi, 7 aprilie 2006.
Pagina