Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

19.05.2006

  • Banca Transilvania cauta clienti italieni

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   TLV

    ___
    Banca Monte dei Paschi di Siena a deschis un birou, denumit Italian Desk, in cadrul unei agentii a Bancii Transilvania din Timisoara, prin care va servi clientii italieni din regiune. Biroul este deservit de doi ofiteri, un reprezentant al Monte dei Paschi di Siena si unul al Bancii Transilvania (BT) si ofera produsele bancii locale. Reprezentantii BT spun ca italienii pot obtine la acest birou si produse personalizate, oferta fiind flexibila, dar pot sa-si desfasoare operatiuni cu conturile deschise la Monte dei Paschi. De altfel, banca are deschise pe plan mondial 24 de astfel de Italian Desk-uri. Italienii de la Monte dei Paschi di Siena au intrat si in cursa pentru privatizarea CEC, depunand o oferta neangajanta in toamna trecuta, insa surse din piata spun ca intre timp s-a retras. Monte dei Paschi opereaza o retea de 1.872 de filiale, prin care servesc 4,5 milioane de clienti, fiind concentrata mai ales pe piata italiana. BT opereaza in prezent o retea de 255 de unitati.

    Sursa: Ziarul Financiar, 19 mai 2006.

    mai mult

  • Romania, pe locul patru la achizitii si fuziuni de firme

    Realitatea Romaneasca   

    ___
    Valoarea fuziunilor si achizitiilor realizate anul trecut pe piata romaneasca a fost de 5,8 miliarde de dolari, de patru ori mai mare decat in 2004. Romania a urcat astfel doua pozitii, pe locul patru, in topul tarilor din Europa Centrala si de Est, in urma Rusiei, Cehiei si Poloniei, potrivit PricewaterhouseCoopers.

    Numarul tranzactiilor din sectorul privat a crescut in 2005 la 117, fata de 42 in 2004 si 33 in 2003, se arata intr-un studiu al companiei de consultanta. Clasamentul se refera la tranzactiile facute publice si nu include privatizarile.

    Potrivit sursei citate, aceasta evolutie nu numai ca reprezinta o crestere de 313% fata de 2004, dar si plaseaza Romania intre primele trei tari ale regiunii din punct de vedere al ratei de crestere.

    De remarcat este ca anul trecut s-a inregistrat si o majorare cu 58% a valorii medii a unei tranzactii, pentru tranzactiile care au fost facute publice, la 65 de milioane de dolari. Analistii de la PwC apreciaza ca acest indicator reflecta nivelul majorarilor de capital la companiile romanesti. Investitiile straine au reprezentat 72% din numarul total al tranzactiilor, mult peste media europeana de 40%, fapt ce indica preferinta companiilor romanesti pentru parteneri strategici straini.

    Studiul face si un inventar al privatizarilor realizate in 2005, valoarea acestora ajungand la 4,9 miliarde de dolari. Principala contributie la aceasta suma o reprezinta preluarea a 61,88% din actiunile Bancii Comerciale Romane (BCR) de catre Erste Bank pentru 3,75 miliarde de euro.

    Sursa: Realitatea Romaneasca, 19 mai 2006.

    mai mult

  • Portofoliul Impact, evaluat la 82,4 milioane euro

    Curierul National   IMP

    ___
    DTZ Echinox Consulting a evaluat portofoliul imobiliar al companiei Impact din Bucuresti la suma de 82,4 milioane euro. Firma a analizat 13 proprietati, unele aflate in executie.

    Valoarea de piata a imobilelor s-ar ridica la 536,5 milioane euro, daca toate imobilele ar fi terminate. Opt din proprietatile evaluate sunt amplasate in municipiile Bucuresti, Constanta, Ploiesti si Oradea, in timp ce alte cinci sunt proprietati comerciale, industriale si rezidentiale. Valoarea de piata a celor 13 active din portofoliul companiei, calculata considerand ca toate proprietatile in constructie au fost finalizate pana la data la care s-a realizat evaluarea, este de 536,5 milioane euro.

    Aceasta evaluare a fost realizata in vederea stabilirii NAV (Net Asset Value) pentru societatea Impact, NAV-ul fiind considerat un instrument de evaluare a investitiilor in imobiliar larg raspandit si foarte important pentru investitori.

    Pentru acest an, compania estimeaza un profit de 44,7 milioane de lei si venituri de 201,7 milioane de lei. Anul trecut compania a avut un profit in scadere cu 43%, ajungand la 10,71 milioane de lei.

    Sursa: Curierul National, 19 mai 2006.

    mai mult

18.05.2006

  • Actionarii Sanex au aprobat delistarea companiei

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Actionarii producatorului de gresie si faianta Sanex Cluj-Napoca au aprobat delistarea titlurilor companiei de la bursa Rasdaq, societatea urmand sa rascumpere actiunile proprii la un pret de 0,4454 lei pe titlu. Pretul pe actiune este superior ultimului pret, de 0,4100 lei, cu care au fost vandute titluri Sanex pe bursa Rasdaq la 12 mai, ultima zi de tranzactionare. Suma oferita actionarilor care vor formula cereri de retragere din societate a fost stabilita intr-un raport de evaluare elaborat de firma Darian Rom Suisse SRL. Principalul actionar al Sanex, cu 67,9% din titluri, este societatea Goodison Holdings, controlata de grupul austriac Lasselsberger.

    Sursa: Ziarul Financiar, 18 mai 2006.

    mai mult

  • Data aderarii nu va afecta ratingurile Romaniei si Bulgariei

    Gandul   

    ___
    Ratingurile acordate de Standard&Poor?s Romaniei si Bulgariei nu sunt influentate semnificativ de data exacta a aderarii la Uniunea Europeana, dar depind in mare masura de mentinerea unor politici fiscale si monetare, orientate spre stabilitate in perioada anterioara aderarii la UE, a aratat, miercuri, agentia de evaluare financiara. S&P a publicat un raport intitulat ?Ratingurile suverane ale Romaniei si Bulgariei: Istoria a doua mixuri de politici economice?, in care evalueaza perspectiva calificativelor celor doua tari si pregatirea lor pentru aderarea la zona euro, dupa decizia de marti a Comisiei Europene. Analistii S&P apreciaza ca provocarea este mai mare in cazul Romaniei, in contextul ponderii scazute in PIB a veniturilor si cheltuielilor bugetare. Pentru a acoperi cheltuielile determinate de aderarea la UE, Romania va trebui sa extinda baza de impozitare si / sau sa majoreze unele taxe, sa monitorizeze atent evolutia cheltuielilor curente, in special a salariilor din sectorul public, si sa continue restructurarea companiilor de stat. O eventuala relaxare a politicii fiscale, in conditiile in care Romania inregistreaza deficit bugetar, spre deosebire de Bulgaria, ar majora riscul de supraincalzire economica, se arata in raport.

    Sursa: Gandul, 18 mai 2006.

    mai mult

  • Obligatiuni de 70 milioane lei de la Carpatica

    Curierul National   BCC

    ___
    Banca Comerciala Carpatica va lansa in luna iunie o emisiune de obligatiuni in valoare totala de 70 milioane lei, a declarat ieri Nicolae Hoanta, presedintele bancii. Valoarea nominala a unei obligatiuni va fi de 1.000 lei, iar titlurile vor putea fi cumparate atat de persoane fizice, cat si de companii si vor fi listate la Bursa de Valori Bucuresti.

    BCC intentioneaza sa utilizeze fondurile pentru a finanta planurile de dezvoltare, care includ extinderea retelei teritoriale la peste 200 de unitati pana la finele anului 2006. Banca a inaugurat, ieri, a zecea locatie din Capitala, valoarea investitiei in cladire, cu o suprafata de peste 4.000 metri patrati, ridicandu-se la circa patru milioane de euro.

    Sursa: Curierul National, 18 mai 2006.

    mai mult

17.05.2006

  • Codul fiscal majoreaza impozitele pe case, masini si castigurile de pe bursa

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Impozitele pentru locuinte cu o suprafata mai mare de 150 de metri patrati vor fi majorate anul viitor, urmand sa creasca si impozitele pe care populatia le va plati pentru terenuri, potrivit variantei finale a proiectului de modificare a Codului fiscal.

    Astfel, pentru locuintele cu o suprafata mai mare de 150 de metri patrati, valoarea impozabila se va majora cu cate 10% pentru fiecare 100 de metri patrati sau fractiune din acestia. Populatia va plati, din 2007, aceeasi cota de impozit, de 0,1% din valoarea impozabila a cladirii, indiferent de rangul localitatii in a carei raza administrativ-teritoriala se afla cladirea.

    In prezent, cota este 0,2% pentru cladirile situate in mediul urban si 0,1% in cazul celor din mediul rural. Prin urmare, se va micsora cota de impozit pentru cladirile din mediul urban, dar impozitul datorat pentru acestea nu se va reduce deoarece se vor dubla coeficientii de corectie, anulandu-se astfel efectul diminuarii cotei.

    Propunerile de modificare vizeaza atat majorarea valorilor pe metru patrat, cat si a coeficientilor de ajustare in functie de zona amplasarii cladirii.

    Valoarea impozabila pentru un metru patrat dintr-o cladire cu cadre din beton armat, caramida arsa si utilitati va creste de la 631de lei la 669 de lei.

    In ceea ce priveste cladirile detinute de persoanele juridice, autoritatile locale vor putea stabili impozite cuprinse intre 0,5% si 2% din valoarea impozabila de inventar, comparativ cu 0,5-1% in prezent.

    O alta modificare se refera la faptul ca persoanele juridice nu vor mai fi obligate sa reevalueze cladirile din trei in trei ani sau, in caz contrar, sa plateasca o cota de impozit cuprinsa intre 5% si10% aplicata la valoarea de inventar a cladirii.

    In proiect se mai mentioneaza ca valoarea impozabila a cladirii se reduce in functie de anul terminarii acesteia. Astfel, daca cladirea are o vechime de peste 50 de ani la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinta, diminuarea este de 15%.

    O alta noutate adusa de Codul fiscal se refera la faptul ca proprietarii nu vor putea sa vanda cladirile si terenurile pana cand nu au achitat toate obligatiile fiscale aferente, cu termene de plata scadente pana la data de intai a lunii urmatoare celei in care are loc instrainarea.

    In ceea ce priveste terenurile amplasate in extravilan, impozitul este calculat pe baza unei noi proceduri, in care se tine cont de suprafata si zona in care este amplasat terenul respectiv, iar sumele aferente vor fi transferate la bugetele locale si nu la bugetul de stat, ca pana in prezent, potrivit unei ordonante de urgenta aprobata de Guvern la mijlocul lunii martie. Ordonanta stabileste ca impozitul pentru terenurile amplasate in extravilan este determinat in functie de suprafata in hectare a terenului si de zona in care este amplasat, la care se va adauga coeficientul de corectie calculat, potrivit Codului fiscal, in functie de rangul localitatii. Sumele rezultate din impozit vor fi transferate la bugetele locale ale unitatilor administrativ-teritoriale pe raza carora se afla terenurile, fiind gestionate de catre administratiile locale.

    Varianta finala a proiectului de modificare a Codului fiscal mai prevede ca impozitul de 16% va fi aplicat, incepand de anul viitor, si pentru cladirile dobandite prin schimb imobiliar sau cele aduse ca aport in natura la capitalul social al societatilor comerciale.

    Sistemul actual de impozitare a veniturilor din tranzactiile imobiliare va fi mentinut in 2007, cand vor fi aplicate modificarile la Codul fiscal, dupa ce Ministerul Finantelor a renuntat la varianta introducerii unui impozit de 2% din valoarea proprietatii. In cazul dobandirii proprietatii sub alte forme, impozitul va fi aplicat asupra valorii proprietatii mentionata in act (pentru schimb, renta viagera, aport in natura la capitalul social al societatilor comerciale etc), sumei totale din contractul de vanzare-cumparare in rate, sau valorii din raportul de expertiza intocmit de un expert autorizat daca nu pot fi aplicate prevederile mentionate.

    Pentru constructiile noi valoarea de baza va fi reprezentata de costul acestora la data realizarii, dovedit prin documente justificative sau raport de expertiza intocmit de un expert autorizat, la care se adauga valoarea terenului aferent, iar daca nu se poate stabili valoarea prin aceste modalitati se considera suma dintr-un raport de expertiza.

    Proiectul de modificare a Codului fiscal ar putea fi discutat in sedinta de maine a Guvernului si urmeaza sa fie aplicat incepand cu 1 ianuarie 2007.

    16% pentru Bursa

    Castigurile realizate pe piata de capital vor fi impozitate cu cota de 16%, indiferent de perioada de detinere a titlurilor in portofoliu. Acestea sunt impozitate, in prezent, cu 1% sau 16%, cotele fiind aplicate in functie de perioada de detinere a titlurilor. Incepand cu 2007, impozitul anual se va stabili prin aplicarea cotei de 16% asupra castigului net anual rezultat din transferul titlurilor de valoare, altele decat titlurile de participare la fondurile deschise de investitii, partile sociale sau valorile mobiliare in cazul societatilor inchise. Castigul net anual se determina ca diferenta intre castigurile si pierderile inregistrate in cursul anului, ca urmare a tranzactionarii titlurilor de valoare altele decat titlurile de participare la fondurile deschise de investitii, partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise.

    Impozite aproape duble

    Impozitele pentru autoturismele cu motoare sub 1,6 litri vor fi dublate incepand cu anul viitor, iar pentru masinile cu capacitate cilindrica ridicata vor fi platite taxe de minim 800 de lei, conform variantei finale de modificare a Codului fiscal. Documentul modifica grupele de incadrare a autoturismelor si de calcul al impozitelor in functie de capacitatea cilindrica, stabilind ca taxele vor fi determinate prin inmultirea fiecarei grupe de 200 centimetri cubi cu sume cuprinse intre 7 si 50 lei. Impozitul pentru motorete, scutere si autoturisme cu o capacitate cilindrica de pana la 1.600 centimetri cubi inclusiv se va ridica la cel mult 56 lei, dublu fata de impozitul maxim de 28 lei achitat in prezent. Pentru autoturisme cu o capacitate cilindrica intre 1.601 si 2.400 cm cubi inclusiv, impozitul va fi cuprins intre 240 si 360 lei, iar pentru autoturisme cu o capacitate cilindrica intre 2.401 si 3.200 cm cubi inclusiv, impozitul va fi cuprins intre 480 si 640 de lei. Pentru barci cu motor va fi achitat un impozit majorat de la 71,1 la 150 lei, in timp ce pentru salupe se va plati tot de doua ori mai mult ca urmare a cresterii impozitului de la 355 la 752 lei. Proprietarii de iahturi vor plati aproape de trei ori mai mult prin cresterea impozitului de la 1.775 la 5.000 lei, in timp ce pentru scutere de apa impozitul va creste de la 11,9 la 150 lei.

    Dobanzi fara impozit

    Veniturile din dobanzile din depozitele bancare la termen in limita a 10.000 de lei vor fi scutite de la plata impozitului, de la 1 ianuarie 2007, data de la care sunt exceptate de la impozitare si dobanzile la depozitele la vedere sau conturi curente, potrivit variantei finale de modificare a Codului fiscal. Exceptate de la impozitare sunt veniturile din dobanzi generate de un depozit la termen in limita unui plafon de 10.000 de lei pe an sau 2.000 de euro/an, inclusiv, constituit incepand cu 1 ianuarie 2007, la o singura unitate bancara, pentru fiecare contribuabil, se arata in proiect. Aceste castiguri sunt neimpozabile numai daca, la constituirea depozitului la termen, contribuabilul completeaza o declaratie pe proprie raspundere prin care specifica faptul ca nu mai beneficiaza de aceasta facilitate la alte unitati bancare.

    Sursa: Ziarul Financiar, 17 mai 2006.

    mai mult

  • Fondul Proprietatea nu primeste inca dividendele de la Petrom

    Realitatea Romaneasca   SNP

    ___
    Compania Petrom va incepe la 25 mai plata dividendelor pentru 2005 catre actionari, cu exceptia Ministerului Eco-nomiei si Comertului (MEC) si a Fondului Proprietatea. Aceste doua institutii nu au ajuns la un acord privind modalitatea de distributie, au declarat ieri reprezentantii firmei petroliere.

    MEC a transferat in martie 5,6 miliarde de actiuni Petrom in contul Fondului Proprietatea, creat pentru despagubirea proprietarilor deposedati abuziv de imobile in perioada regimului comunist.

    Astfel, participatia MEC a ajuns la 30,74% din capitalul social, iar Fondul Proprietatea a ajuns sa controleze un pachet de actiuni de 9,99%. Ministerul Economiei ar urma sa incaseze dividende in valoare de circa 223,6 de milioane de lei, iar Fondul Proprietatea de circa 73 de milioane de lei. Plata dividendelor catre MEC si Fondul Proprietatea se va face dupa publicarea unui act normativ cu putere de lege care sa stabileasca concret modalitatea de distribuire a dividendelor pentru 2005 intre MEC si Fond.

    Mai trebuie spus ca Petrom va acorda dividende de 738 de milioane de lei (circa 210 milioa-ne de euro), valoarea bruta a dividendului pe actiune fiind de 0,013 lei.

    Sursa: Realitatea Romaneasca, 17 mai 2006.

    mai mult

  • AVAS cere companiilor interesate de Electroputere planuri de afaceri

    Curierul National   EPT

    ___
    Companiile Bombardier, DAB, Althom si Atech sunt interesate sa participe la privatizarea Electroputere Craiova, una dintre cele mai mari companii ramase inca in portofoliul statului. Insa, pana acum doar societatea austriaca Atech si-a aratat disponibilitatea de a prelua integral firma din Craiova, a anuntat, ieri, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

    La solicitarea AVAS, companiile Bombardier, DAB, Althom si-au manifestat interesul pentru Electroputere, urmand sa prezinte institutiei, individual, planurile de afaceri pentru producatorul de locomotive, transformatoare si motoare electrice.

    'In paralel, AVAS continua demersurile de due dilligence (evaluare - n.r.) cu firma austriaca Atech. Cu exceptia Atech, nici una dintre companiile mentionate nu este interesata de preluarea integrala a societatii Electroputere', se arata intr-un comunicat al AVAS. In aceste conditii, AVAS va decide daca va privatiza firma din Craiova ca intreg sau pe centre de profit dupa ce va analiza planurile de afaceri prezentate de firmele interesate de pachetul de 62,8% din actiunile Electroputere.

    Autoritatile au incercat in mai multe randuri sa privatizeze societatea Electroputere, una dintre cele mai mari companii ramase in portofoliul institutiei, insa toate procesele au esuat. Electroputere Craiova a incheiat anul trecut cu o pierdere de 4,19 mil. euro (15,18 mil. lei), apropiata in euro de cea inregistrata in 2005. In lei, pierderea Electroputere a fost cu circa 11% mai redusa.

    Compania a reusit sa se redreseze pe parcursul semestrului al doilea, comenzile mai reduse din primele sase luni ale anului determinand societatea sa raporteze o pierdere de aproximativ 4,2 milioane de euro la finalul lunii iunie.

    Ulterior, compania a anuntat incheierea unui acord cu Compania Nationala de Electricitate din Iordania privind livrarea a trei transformatoare de putere electrica si extinderea altor cinci sisteme similare, proiectul avand o valoare de patru milioane de euro.

    Sursa: Curierul National, 17 mai 2006.'

    mai mult

16.05.2006

  • Impact si-a diminuat castigul de 7 ori

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   IMP

    ___
    Compania de dezvoltare imobiliara Impact Bucuresti a inregistrat in primul trimestru al acestui an o scadere cu 86% a profitului net, comparativ cu perioada similara a lui 2005, in conditiile in care cifra de afaceri a companiei s-a redus cu 40%.

    Profitul net al Impact a fost in primele trei luni de cica 84.000 de euro (0,3 milioane de lei), fata de un castig de 0,6 milioane de euro (2,25 milioane de lei) in primul trimestru al lui 2005. Vanzarile companiei au fost in aceasta perioada de 5,14 milioane de euro (18,3 milioane de lei).

    'Scaderea profitului net s-a datorat contractelor cu plata in rate care au fost incheiate in aceasta perioada, pentru care am platit acum un impozit pe profitul amanat de circa 0,8 milioane de lei, desi acel profit nu a fost inca incasat. In ceea ce priveste profitul brut, acesta s-a ridicat la 1,2 milioane de lei, depasind astfel nivelul bugetat pentru primul trimestru, de 1 milion de lei', a declarat Carmen Sandulescu, directorul economic si unul din actionarii semnificativi ai Impact. 'Primul trimestru nu este unul relevant pentru activitatea noastra, nivelul executiei contractelor aflate in derulare fiind scazut, din cauza conditiilor meteo nefavorabile. Cele mai mari incasari se realizeaza de obicei in trimestrele trei si patru', a mai precizat Sandulescu.

    Impact si-a bugetat pentru acest an venituri totale de 201,7 milioane de lei (57 de milioane de euro) si un profit brut de 44,7 milioane de lei (13,2 milioane de euro), de aproape 3,5 ori mai mare fata de cel inregistrat anul trecut. Compania mizeaza anul acesta pe vanzarea imobilului de birouri Construdava I, care i-ar putea aduce venituri in valoare de 19 milioane de euro, avand deja semnat un precontract de vanzare.

    La Bursa, actiunile Impact au crescut ieri cu 0,8%, inchizand sedinta de tranzactionare la cotatia de 0,635 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a companiei se ridica la circa 143 de milioane de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 16 mai 2006.
    '

    mai mult

Pagina

inchide