18.07.2003
-
14 milioane dolari investitii straine pe piata Rasdaq
Adevarul
___
Investitiile straine realizate in piata Rasdaq in primul semestru al anului au insumat 14 milioane de dolari, iar vanzarile de actiuni au fost in valoare de 8,4 milioane dolari, informeaza un comunicat al Bursei Electronice Rasdaq. Cele mai multe tranzactii au avut loc in luna mai, cand cumpararile de actiuni au atins un varf de aproximativ 5,9 milioane dolari, iar vanzarile au atins nivelul de 4,4 milioane dolari. La polul opus se situeaza luna iunie, cand achizitiile de actiuni nu au depasit 0,8 milioane dolari, iar vanzarile - 0,3 milioane dolari.
Aceeasi sursa precizeaza ca, in urma cu un an, Bursa Electronica Rasdaq si-a propus 'si in mare parte a si reusit', cresterea transparentei societatilor listate, in scopul consolidarii pietei si atragerii de noi investitori. Astfel, peste 2.700 de raportari au fost transmise publicului in perioada iunie 2002 - iunie 2003.
Sursa: Adevarul, 18 iulie 2003.'
17.07.2003
-
Energy Holding este interesat de UCM Resita
Ziua UCM
___
Compania Energy Holding intentioneaza sa participe la privatizarea producatorului de motoare si turbine UCM Resita, a anuntat recent presedintele companiei, Nicolae Buzaianu. 'In toate proiectele noastre punem accent pe componenta locala a afacerii, care trebuie dezvoltata. UCM Resita are o experienta de peste 200 de ani care trebuie continuata si dezvoltata', a precizat Buzaianu. Potrivit acestuia, modalitatea in care Energy Holding se va implica in activitatea UCM nu a fost, inca, stabilita.
'UCM Resita va fi lansata, in curand, la privatizare. Noi suntem foarte interesati de aceasta companie si cautam parteneri in acest sens', a mai spus presedintele Energy Holding. Astfel, el a mentionat ca grupul are in vedere compania VA Tech pentru un astfel de parteneriat, pornind de la experienta semnificativa a companiei in acest sector. Energy Holding, care reprezinta interesele companiei austriaco-elvetiene VA Tech Hydro pe piata romaneasca, s-a format in acest an prin gruparea activitatilor de consultanta in domeniul proiectelor energetice desfasurate de Energy Consult Romania SRL si a serviciilor de furnizare a energiei electrice desfasurate de Holding Aps Romania.
Sursa: Ziua, 17 iulie 2003.' -
APAPS a fost mandatata sa porneasca privatizarea a 19 societati din PSAL II
Azi UNIR
___
Guvernul a mandatat Autoritatea pentru Privatizare sa inceapa procedurile de privatizare pentru 19 societati comerciale din programul PSAL II prin v?nzarea pachetului majoritar de actiuni catre un investitor strategic sau consortiu de investitori, pe baza negocierilor cu oferte finale.
Pe lista se afla societatile „Unirea' Cluj-Napoca, „Tubinox' Bucuresti, „Verachim' Giurgiu, „Hiperion' Stei, UMUC Bucuresti, IAIFO Zalau, „Energoreparatii' Bucuresti, „Hart' Miercurea-Ciuc, URB Rulmenti Suceava, „Metalurgica' Aiud, „Energoutilaj' Bucuresti, UVCP Turnu-Magurele, „Caromet' Caransebes, „Comefin' Costesti, SC „Giurgiu Nav', „Agmus' Iasi, UTA Arad, „Grantmetal' Bucuresti si „Premagr' Oradea.
Potrivit unei hotarari de guvern aprobate recent, in cazul in care procesul de privatizare nu se incheie prin transferul dreptului de proprietate asupra actiunilor, se va putea declansa, dupa caz, procedura de lichidare voluntara. In functie de situatia economica a societatilor incluse in PSAL II, Autoritatea pentru Privatizare va putea solicita Guvernului extinderea inlesnirilor la plata pentru obligatiile bugetare ale acestora, datorate si neachitate pana la 31 decembrie 2002.
Sursa: Azi, 17 iulie 2003.'
15.07.2003
-
Americanii ar putea finanta proiecte de 4 miliarde USD
Gardianul
___
Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) ar putea incheia contracte de aproximativ patru miliarde de dolari cu companiile americane Bechtel si Washington Investment Group, pentru realizarea unor proiecte de infrastructura, a declarat, ieri, ministrul de resort, Miron Mitrea.
'Cu Grupul Bechtel suntem in negocieri pentru realizarea Autostrazii Bucuresti-Tirgu Mures-Cluj-Oradea-Bors, iar cu Washington Investment Group purtam discutii pentru proiecte de infrastructura de transport in valoare de 1-3 miliarde de dolari', a spus Mitrea. Oficialul MTCT a semnat, ieri, cu adjunctul secretarului Departamentului de Comert al SUA, Samuel Bodman, o declaratie de intentie privind colaborarea in domeniul infrastructurii de transport.
El a adaugat ca relatiile economice dintre SUA si Romania s-au imbunatatit considerabil in ultima perioada. 'Am incheiat contracte importante cu firme americane de prestigiu, precum Boeing si General Motors, iar o serie de banci sunt implicate in finantarea unor proiecte de mare anvergura', a afirmat Mitrea. Ministrul transporturilor a mai spus ca a solicitat Guvernului de la Washington sprijin in relatiile Romaniei cu Fondul Monetar International. La randul sau, Samuel Bodman a apreciat imbunatatirea relatiilor politico-militare dintre cele doua tari si a afirmat ca Romania este singurul stat, in afara de China, care a fost vizitat de reprezentanti ai Guvernului american pe linie economica.
Sursa: Gardianul, 15 iulie 2003.
' -
Se apropie publicarea anuntului de privatizare a SNP Petrom
Cotidianul SNP
___
Strategia de privatizare a SNP Petrom va fi supusa aprobarii Guvernului in urmatoarele doua saptamani, a anuntat, ieri, Ministerul Economiei si Comertului. De asemenea, dupa o serie de discutii purtate de autoritati cu reprezentantii Fondului Monetar International si cu cei ai Bancii Mondiale, termenul de publicare a anuntului de privatizare a societatii a fost prelungit cu doua saptamani, pana la 15 iulie, termenul initial fiind sfarsitul lunii iunie anul curent.
Potrivit reprezentantilor ministerului de resort, strategia de privatizare a Petrom este in curs de finalizare. Cu toate acestea, derularea procesului de trecere in proprietate privata a companiei presupune modificarea unor texte legislative, printre care ordonanta de urgenta cu privire la infiintarea Petrom, care interzice privatizarea companiei prin vanzarea unui pachet majoritar de actiuni. Unul dintre articolele din statutul SNP Petrom, prevazut in ordo-nanta privind infiintarea companiei arata, printre altele, ca persoanele fizice sau juridice, romane si straine, vor putea detine actiuni ale Societatii Nationale a Petrolului Petrom SA Bucuresti, fara insa a se afecta pozitia statului de actionar majoritar.
„Pentru realizarea privatizarii SNP Petrom va fi necesara modificarea legislatiei specifice, in sensul ca toate prevederile legislative sa fie in concordanta cu strategia aprobata de Guvern, inclusiv amendarea legii privind aprobarea statutului de infiintare a Petrom, care sa permita privatizarea pachetului majoritar de actiuni“, informeza un comunicat al Ministerului Economiei si Comertului. Privatizarea SNP Petrom se va realiza dupa una dintre variantele propuse de Ministerul de resort, alegerea fiind facuta de catre Executiv. Una dintre acestea presupune ca privatizarea SNP sa fie realizata in doua etape, prima vizand vanzarea directa a 30-40% din actiuni, dupa care va avea loc o majorare de capital, prin care cumparatorul va ajunge sa detina peste 51% din actiuni.
Sursa: Cotidianul, 15 iulie 2003.
14.07.2003
-
Sicomed se imprumuta de 8 milioane de dolari, cu garantia statului
ZF RO - FONDURI MUTUALE SCD
___
Producatorul de medicamente Sicomed Bucuresti va beneficia de o garantie guvernamentala pentru un credit in valoare de 8 milioane de dolari, dupa ce, in 2001, compania s-a aflat in conflict deschis cu Ministerul Sanatatii (MS). Sicomed a oprit atunci productia datorita refuzului MS de a autoriza cresterile de pret cerute de producatorul de medicamente, dupa ce compania a aplicat o serie de standarde de calitate.
Creditul la care se refera acum garantia guvernamentala este destinat tot aplicarii unor standarde de calitate. Guvernul va garanta in proportie de 80% un credit bancar ce va fi contractat de Sicomed de pe piata interna. Decizia de a acorda garantia Guvernului pentru un credit acordat unei companii cu capital integral privat este motivata de acesta prin necesitate ca Sicomed sa implementeze pana la finalul acestui an regulile de buna practica in fabricatie (Good Manufacturing Practice - GMP). Romania s-a angajat fata de Uniunea Europeana in cadrul negocierilor de aderare ca toti producatorii romani de medicamante sa aplice aceste standarde pana la finalul lui 2003.
De ce are Sicomed nevoia de garantii guvernamentale? Din cauza blocajului financiar din sistemul sanitar. Sicomed avea la finalul primelor trei luni datorii de 530 miliarde de lei (16 milioane de dolari), mai mari decat capitalul social, fapt care nu arata deloc bine in ochii bancilor, chiar daca Sicomed de recuperat de la clienti (in cea mai mare parte spitale si farmacii) peste 730 miliarde de lei (22 milioane de dolari).
Ministerul Finantelor Publice va garanta si dobinzile, comisioanele si celelalte costuri aferente imprumutului. Rambursarea imprumutului, plata dobinzii si a celorlalte costuri vor fi asigurate din resursele financiare ale companiei.
“Garantia va fi folosita pentru obtinerea unui imprumut de capital de pe piata bancara romaneasca in vederea continuarii procesului investitional in anul 2004”, a declarat Dan Vasile director adjunct la Sicomed.
Prima companie romaneaca care a primit certificatul GMP este Terapia Cluj-Napoca. Sectia de preparate orale a acesteia a fost certificata la finalul anului 1999. Sicomed a finalizat anul trecut o investitie de 11 milioane de dolari pentru atingerea standardelor GMP in sectia de medicamente injectabile. Actionarii au aprobat deja o alta investitie in valoare de 5 milioane de dolari pentru sectia de tablete. Retehnologizarea companiei va fi insotita si de o restructurare de personal. Sicomed va concedia pana in 2004 jumatate din angajati, urmand ca numarul acestora sa scada pana la 800.
Primele trei luni ale anului au fost incurajatoare pentru companie din punctul de vedere al vanzarilor si profitului. Cifra de afaceri a crescut cu 39% in termeni nominali, ajungand la 390 miliarde de lei. Aceasta a insemnat un profit net de 62 miliarde de lei, de 2,5 ori mai mare fata de perioada similara a anului trecut.
Obtinerea certificarii GMP si aplicarea standerdelor ISO 9000 de anul viitor, vor permite accesul produselor Sicomed pe pietele occidentale. Reprezentantii companiei au declarat deja ca au in vedere pentru o prima faza 'fabricarea prin contract' a unor produse farmaceutice pentru clientii occidentali.
Compania a fost privatizata integral in 1999, fiind detinuta in proportie de 58% de compania greceasca Venoma Holdings, un vehicul de investitii controlat de Fondul Roman Post-Privatizare (FRPP), societatea de investitii Global Finance si compania elena de medicamente Galenica.
Sicomed a inregistrat, anul trecut, o cifra de afaceri de 38 de milioane de dolari, in crestere cu 8% fata de anul 2001. Compania este lider al pietei interne a medicamentelor, in termeni de volum, cu o cota de piata de 27% si ocupa locul secund, in termeni valorici, cu o cota de 6%. Principalii concurenti ai Sicomed sunt GlaxoSmtihKline, liderul pietei, Pfizer, Terapia, Lek si Antibiotice Iasi.
Alaturi de Venoma Holdings, printre cei mai importanti actinari ai Sicomed se numara doua societati de investitii financiare: SIF Muntenia si SIF Oltenia, care detin 11% resptectiv 9% din actiuni. Titlurile Sicomed sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti, unde s-au inscris in ultimele trei luni pe o tendinta ascendenta datorita rezultatelor bune inregistrate de companiei pe primul trimestru. Ultimul pret de la Bursa al actiunilor Sicomed a fost de 2.850 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a companiei este de 36 milioane de dolari.
Sursa: Ziarul Financiar, 14 iulie 2003.' -
Ispat-Sidex vrea si Petrotub Roman
Romania libera
___
Achizitionarea producatorului iesean de tevi TEPRO SA de catre LNM Group a fost explicata de oficialii grupului anglo-indian prin faptul ca aceasta unitate reprezinta o extensie naturala pentru mai multe produse de la ISPAT-SIDEX Galati. Narendra Chaudhary, directorul general al ISPAT-SIDEX SA Galati, a anuntat, la preluarea societatii TEPRO SA, ca LNM este interesat in continuare si de achizitionarea altui mare producator de tevi din zona Moldovei, Petrotub Roman.
'Ne-am comunicat aceasta intentie catre public si in continuare o sustinem. Daca ni-l dati, il luam!', a spus Chaudhary. De asemenea, domnia sa a mai apreciat ca 'daca va uitati la combinatia Petrotub - Hunedoara, aceasta are un viitor frumos. Dar privite separat, fiecare are slabiciunile sale'. Referindu-se la ipoteza avansata de oficialii de la Bucuresti, de a privatiza Petrotub Roman la pachet cu Combinatul Siderurgic Resita (catre care livreaza materie prima si de unde primeste otel), Chaudhary a afirmat ca 'suntem pregatiti sa ne uitam la orice fel de combinatie.
Nu am evaluat aceasta varianta, dar daca vine o propunere in acest sens, o vom analiza'. Chaudhary a mai spus ca industria siderurgica in Romania a fost gandita integral, unitatile de sine statatoare neputandu-se descurca independent, ci doar printr-o combinare a activitatii.
In prezent, LNM detine in Romania SIDEX Galati (combinatul care produce peste 70% din otelul romanesc) si TEPRO Iasi. La TEPRO, LNM are 70,76 la suta din actiunile achizitionate pentru o valoare totala, inclusiv angajamentele investitionale, de 15,6 milioane dolari. Grupul multinational LNM produce peste 36 milioane tone de otel la nivel mondial, in combinate din 12 tari. LNM Group este al doilea mare producator de otel din lume.
Sursa: Romania libera, 14 iulie 2003.' -
F.C. National pe piata Rasdaq
BURSA.RO - TITLURILE ZILEI
___
Salvarea clubului de fotbal „National” ar putea veni de pe piata de capital. Echipa de fotbal a avut performante bune si in ultima editie de campionat, jucand finala Cupei Romaniei si clasandu-se pe locul opt in campionat, desi jucatorii sai au jucat mai mult de placere, din cauza problemelor financiare pe care le traverseaza clubul de aproape doi ani.
Reprezentantii societatii „Rasdaq” au prezentat saptamana trecuta vicepresedintelui clubului de fotbal, Vasile Goga, avantajele cotarii pe piata si pasii care trebuie parcursi pentru ca „Nationalul” sa poata sa atraga banii investitorilor in actiuni. Directorul general al Rasdaq, Anca Dumitru, a declarat ca a discutat despre etapele pe care trebuie sa le parcurga societatea „Fotbal Club National” in acest scop, respectiv transformarea in societate pe actiuni, realizarea unui prospect de oferta publica, inregistrarea la O.E.V.M.semnarea unui contract cu un registru independent autorizat si listarea pe Rasdaq.
Anca Dumitru a precizat: ”Pentru reusita acestor operatiuni va fi necesara o publicitate coresounzatoare si, din semnalele pe care le avem, interesul suporterilor de a deveni actionari ai clubului preferat este foarte mare”. Probabil ca interesul de care vorbeste doamna Dumitru vine dinspre tribuna oficiala a stadionului, unde la fiecare partida disputata in Cotroceni se aseaza personalitati cunoscute ale vietii politice si financiare, caci, altfel, echipa din Cotroceni nu strange mai mult de 2000 de suporteri la unmeci obisnuit, iar majoritatea din ei sunt pensionari, fosti suporteri ai „Progresului”.
O decizie in acest sens va fi luata in Adunarea Generala a Actionarilor de la „Fotbal Club National” din aceasta saptamana.
Sursa: Bursa, 14 iulie 2003.
11.07.2003
-
ARO Campulung, scoasa la vanzare a cincea oara
Evenimentul Zilei
___
Pentru a cincea oara in ultimii doi ani, Aro Campulung, va fi scoasa din nou la vanzare astazi, a anuntat ieri Autoritatea pentru privatizare.
Documentatia necesara participarii la negocieri va putea fi depusa pina la data de 28 iulie. La negociere vor putea participa numai ofertantii care au experienta de minimum trei ani in proiectarea, producerea sau comercializarea de autovehicule de orice tip si componente auto.
Media anuala a cifrei de afaceri realizata de ofertant in ultimii doi ani trebuie sa fie de cel putin cinci milioane de dolari. La precedentele incercari de privatizare a societatii din Campulung, nici un investitor nu si-a exprimat intentia de a prelua aceasta societate.
APAPS va acorda societatii Aro Campulung, in baza unei hotarari de Guvern, imprumuturi pentru plata consumului de energie electrica si gaze naturale. Anul trecut, Aro a raportat pierderi de aproape 30 milioane dolari.
Sursa: Evenimentul Zilei, 11 iulie 2003. -
Aversa promovata la Catergoria I pe Rasdaq
BURSA.RO - TITLURILE ZILEI
___
Societatea comerciala AVERSA Bucuresti (AVBU) va fi promovata, incepand cu data de 14 iulie, la Categoria I la Bursa Electronica Rasdaq. In prezent, societatea este listata la Categoria a II-a. Odata cu aceasta promovare, societatea va beneficia de un plus de imagine, fiind cotata printre cele mai bune societati de pe Bursa Electronica Rasdaq. Sursa: Bursa, 11 iul
Pagina