Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

30.06.2004

  • Petrom, vanduta pana pe 31 iulie

    Gardianul   SNP

    ___
    Banca Mondiala (BM) apreciaza ca acordul de privatizare a SNP Petrom ar putea fi semnat de autoritatile romane si compania austriaca OMV pana la finele lunii iulie, si nu iunie, dupa cum fusese anuntat initial, transmite Reuters. 'Trebuie sa semneze contractul de vanzare-cumparare pana la sfarsitul lunii iulie. Aceasta este cerinta FMI. Am fost si noi implicati in aceasta privinta', a declarat ieri reprezentantul Bancii Mondiale in Romania, Owaise Saadat. Privatizarea Petrom, a carei valoare a fost estimata de analisti la circa un miliard USD, este un element important in acordurile Romaniei cu institutiile financiare internationale, facand parte din strategia de restructurare a sectorului energetic. In mai, autoritatile romane au selectat OMV ca singur ofertant calificat pentru inceperea negocierilor finale, dupa ce au respins ofertele depuse de MOL - Ungaria si Occidental Petroleum -SUA. Oficialul BM s-a declarat optimist ca privatizarea va decurge conform planului, mai ales ca 'OMV este un investitor strategic respectabil', iar 'Romania negociaza cu toata sinceritatea'. Saadat a adaugat ca Romania trebuie sa demonstreze ca doreste sa transfere companiile de stat in proprietate privata, mai ales ca are 'nevoie de doua sau trei cazuri' de privatizari de succes.

    Sursa: Gardianul, 30 iunie 2004.'

    mai mult

  • Uniunea Europeana si FMI resping ideea neimpozitarii profitului reinvestit

    Adevarul   

    ___
    Aceasta prevedere a facut si obiectul unei intelegeri intre premierul Adrian Nastase si oamenii de afaceri. Numai ca, desi intr-o varianta de lucru se prevedea posibilitatea firmelor de a opta, in 2005, intre amortizarea accelerata si scutirea de impozit pe profitul reinvestit, aceasta prevedere a fost eliminata in ultima forma a textului Codului Fiscal.

    'Nu vrem sa credem, la cateva luni de la anuntul premierului, ca s-a renuntat la scutirea de impozit pe profitul reinvestit. Ar da dovada de foarte multa neseriozitate, si numai de asta nu avem nevoie in procesul de integrare europeana', a declarat recent Dan Voiculescu, unul dintre oamenii de afaceri care sustin cel mai puternic aceasta masura.

    Numai ca, desi premierul Adrian Nastase s-a aratat initial de acord cu cererea de scutire pe impozitul reinvestit, posibilitatea introducerii acestei masuri este puternic criticata atat de oficialii Uniunii Europene, cat si de catre FMI.

    Intr-un document oficial al reprezentantilor UE, transmis autoritatilor romane, se arata ca expertii comunitari apreciaza ca neimpozitarea profitului reinvestit este ineficienta din cauza costurilor financiare si economice foarte ridicate si are consecinte negative asupra liberei circulatii a capitalurilor.

    Expertii europeni mai sustin ca este nefireasca o restrangere a bazei de impozitare in timp ce in tarile din Uniune se manifesta o tendinta de largire a acesteia si mai ales ca este 'un moment inoportun' pentru introducerea masurii (dupa mesajele negative legate de contractul atribuit Bechtel, aparitia ordonantei CEC-ANL s.a.m.d.).

    'Totodata, in cazul in care profitul reinvestit ar fi neimpozabil numai pentru anumite categorii de investitii, aceasta masura contravine principiilor enuntate in Codul de conduita privind impozitarea afacerilor', se mai arata in documentele transmise autoritatilor romane.

    Intr-o alta scrisoare, semnata de Michael Deppler, director al FMI pentru Europa, acesta atrage atentia ca scutirea de impozit pe profitul reinvestit ar fi 'inutila, ineficienta si daunatoare'.

    'Suntem foarte ingrijorati de propunerea de introducere a neimpozitarii profitului reinvestit, care ar putea pune sub semnul intrebarii reforma fiscala care a fost implementata in timpul precedentului acord stand-by', se precizeaza in documentul semnat de Deppler.

    Prevederea este inutila deoarece amortizarea accelerata, prevazuta deja in actualul Cod Fiscal, se dovedeste a fi o initiativa valoroasa pentru stimularea investitiilor. Este, de asemenea, inutila si daunatoare deoarece ar fi foarte costisitoare pentru buget si creeaza o noua discriminare intre investitiile finantate din resursele proprii ale companiei si cele finantate din credite.

    'Daca Guvernul dumneavoastra doreste sa trimita un semnal pozitiv comunitatii de afaceri printr-o reducere in continuare a taxarii, ati putea in schimb sa luati in considerare o reducere globala a impozitului pe profit cu inca 2-3 puncte procentuale, care ar fi preferabila restrangerii bazei de impozitare', mai spune directorul FMI in scrisoarea adresata autoritatilor romane.

    Sursa: Adevarul, 30 iunie 2004.'

    mai mult

29.06.2004

  • Petrom va scumpi motorina cu minimum 1.000 lei/litru

    Gardianul   SNP

    ___
    Anuntata majorare a accizelor, aplicabila incepand de la 1 iulie, va determina cresterea, destul de semnificativa, a pretului carburantilor auto. Componenta a procesului de aliniere la politica economica din Uniunea Europeana si reglementata printr-o hotarare guvernamentala, majorarea preconizata va insemna o crestere cu 20 euro /tona pentru motorina, 10 euro/tona pentru benzina fara plumb si 6 euro/tona pentru benzina cu plumb. Desigur, la aceste valori urmeaza a fi aplicata si cota de TVA.

    Scumpire dupa scumpire

    Fiind considerata un 'regulator' al pietei autohtone, SNP Petrom va 'ajusta', la randu-i, preturile la aceste produse, dupa o seama de calcule proprii. Astfel, potrivit unor surse din cadrul Petrom, influenta cresterii accizelor va insemna si o noua modificare a preturilor la carburanti, apreciata cu o valoare minima de 1.000 lei pentru un litru de motorina, 500 lei pentru benzina fara plumb si 300 lei pentru benzina cu plumb. Toate aceste calcule se vor raporta la cotatia monedei europene din ultima zi a lunii iunie. Mai mult, sursele citate au apreciat ca nu ar fi exclus ca aceste valori aplicate tarifelor la carburanti sa fie mai consistente, desi noua 'rectificare' tarifara vine la cateva saptamani dupa ultima scumpire, cu 700 lei, a pretului de vanzare a benzinei comercializate de Petrom.

    Bineinteles, 'piata benzinarilor' autohtoni se va misca automat si, independent de calculele si politica tarifara a SNP, ceilalti operatori vor fi nevoiti sa reactioneze la noua majorare a accizelor, ceea ce va insemna o crestere generala a preturilor la benzina si motorina.

    Sursa: Gardianul, 29 iunie 2004.'

    mai mult

  • Enel va putea vinde catre BERD si IFC actiuni Electrica

    Gardianul   

    ___
    Grupul italian Enel va putea transfera Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si IFC un pachet reprezentand pana la 5% din actiunile societatilor Electrica Banat si Electrica Dobrogea, au declarat surse din Ministerul Economiei si Comertului (MEC), citate de Mediafax. Optiunea va fi introdusa in contractul de privatizare si va fi exercitata in cazul in care Enel doreste acest lucru. Daca vor prelua actiuni, BERD si IFC se vor angaja sa respecte obligatiile nemonetare asumate de grupul italian in contractul de privatizare.

    Sursa: Gardianul, 29 iunie 2004.

    mai mult

  • CNVM identifica anual 200 de posibile cazuri de spalare de bani pe piata de capital

    Adevarul   

    ___
    Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) identifica anual aproximativ 200 de posibile cazuri de spalare de bani pe piata de capital. 'Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare semnaleaza anual Oficiului pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor pana la doua sute de posibile cazuri de spalare de bani pe piata de capital. In acest numar important sunt incluse si tranzactiile care depasesc zece mii de euro si care trebuie investigate din punctul de vedere al provenientei sumelor', ne-a declarat Gabriela Anghelache, presedintele CNVM. Oficialul CNVM nu a precizat insa si care este suma totala implicata in aceste cazuri. La randul sau, Siminel Andrei, presedintele Asociatiei Nationale a Societatilor de Valori Mobiliare (ANSVM), a afirmat ieri, in cadrul unui seminar pe tema spalarii banilor, ca piata de capital din Romania este mult prea mica pentru pentru a se vorbi de spalare de bani. 'Sumele tranzactionate zilnic pe piata, de circa 2-3 milioane de dolari, sunt prea mici, nu se poate vorbi de o atentie deosebita acordata spalarii banilor. In Romania, tranzactiile au legatura cu politicul. De fapt, fiind o tara saraca, trebuie sa existe o legatura cu politicul', a mai spus Siminel Andrei. Reprezentantul CNVM este de parere insa ca este necesara o atentie deosebita in privinta tranzactiilor care au ca scop spalarea banilor, indiferent de dimensiunile pietei sau ale operatiunilor efectuate.

    Sursa: Adevarul, 29 iunie 2004.'

    mai mult

28.06.2004

  • OMV ar putea aduce un finantist austriac la conducerea Petrom

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SNP

    ___
    Grupul petrolier austriac OMV, care se afla in negocieri avansate cu statul roman pentru preluarea SNP Petrom, va instala la conducerea companiei romanesti un finantist austriac, afirma surse implicate in procesul de privatizare.

    Pe de alta parte, pe piata circula informatii, potrivit carora, austriecii i-au propus actualului director general de la Petrom, Gheorghe Constantinescu, sa continue sa lucreze impreuna si dupa preluarea managementului de catre OMV. Dupa achizitia Petrom, este de asteptat ca OMV sa-si aduca oameni in pozitii cheie ale companiei, mai spun sursele citate.

    Informatiile nu au fost nici confirmate, dar nici infirmate de catre oficialii OMV.

    Sursa: Ziarul financiar, 28 iunie 2004.

    mai mult

  • OMV ar putea renunta la MOL pentru Petrom

    Realitatea Romaneasca   SNP

    ___
    Grupul austriac OMV nu exclude posibilitatea vanzarii participatiei pe care o detine la compania petroliera ungara MOL pentru a putea finanta cumpararea SNP Petrom, dupa cum a declarat directorul executiv al OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, pentru Reuters.

    Potrivit analistilor si presei, OMV ar fi urmat sa vanda pachetul de 9% din actiunile MOL pentru a cumpara Petrom, tranzactie estimata la un miliard de dolari.

    La cotatiile bursiere actuale, pachetul detinut de OMV la MOL valoreaza circa 350 de milioane de dolari, deci chiar si in aceasta varianta austriecii vor trebui sa se imprumute. 'Avem un raport de 35% intre datoria neta si capital, fata de 45% in urma cu un an. ?inta noastra pe termen lung este de 30%, dar nu suntem ingrijorati in privinta unei cresteri pe termen scurt pana la 50% in faza de expansiune in care ne vom afla pana in 2008' a spus Ruttenstorfer, care a adaugat ca achizitia SNP nu va impinge procentul la 50%.

    Celelalte optiuni pentru OMV in scopul finantarii tranzactiei de privatizare a SNP ar fi vanzarile unor active sau atragerea de capital printr-o emisiune de actiuni.

    OMV a fost desemnat de catre autoritatile de la Bucuresti negociatorul exclusiv pentru privatizarea SNP Petrom, tranzactie care se va incheia, cel mai probabil, luna viitoare.

    Sursa: Realitatea romaneasca, 28 iunie 2004.'

    mai mult

  • KPMG: Firmele romanesti nu vor mai aplica contabilitatea de hiperinflatie

    Adevarul   

    ___
    Compania de consultanta KPMG apreciaza ca firmele romanesti care aplica standardele internationale de contabilitate nu vor mai fi nevoite sa utilizeze, de la 1 iulie, reglementarile referitoare la economiile hiperinflationiste, informeaza un comunicat al firmei. 'Aceasta inseamna ca o societate care raporteaza in conformitate cu standardele internationale de raportare financiara si al carei an financiar corespunde cu cel calendaristic, inceteaza aplicarea IAS 29 la 1 ianuarie 2004', a afirmat Victor Kevehazi, senior partner al KPMG Romania. El a aratat ca schimbarea va contribui la imbunatatirea imaginii mediului de afaceri european si la cresterea increderii pietelor de capital in rapoartele financiare ale firmelor romanesti. In Romania, o serie de societati, selectate in functie de marime, vor aplica, de anul viitor, standardele internationale de contabilitate. Sistemul va fi utilizat de toate companiile care indeplinesc doua dintre urmatoarele criterii, respectiv o cifra de afaceri de peste 7,3 milioane de euro, active totale care depasesc 3,65 milioane euro si un numar mediu de peste 50 de salariati.

    Sursa: Adevarul, 28 iunie 2004.'

    mai mult

25.06.2004

  • Deputatii au eliminat pragul de 1% la SIF

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   LION  SIF2  SIF3  SIF4

    ___
    Ping pongul parlamentarilor romani cu legea pietei de capital, in special cu reglementarile privind activitatea Societatilor de Investitii Financiare (SIF), continua. Dupa ce senatorii au modificat proiectul initial de lege si au introdus o prevedere care permitea cresterea pragului de detinere in capitalul unui SIF la 1%, de la 0,1% in prezent, deputatii au modificat ieri din nou legea.

    Mai concret, au scos orice prevedere privind pragul de detinere, revenind la proiectul initial. Fapt care arunca din nou in confuzie piata de capital. Aparent, initativa deputatilor (care trebuie promulgata de presedintie) schimba radical situatia SIF, din moment ce legea nu precizeaza exact pana la ce nivel poate fi ridicat pragul. Ridicarea pragului ramane la latitudinea actionarilor si administratorilor.

    Sursa: Ziarul financiar, 25 iunie 2004.

    mai mult

  • Petrom, multumit de santierele sale din Kazahstan

    Adevarul   SNP

    ___
    Directorul general al Petrom, Gheorghe Constantinescu, si directorul de relatii internationale, Florin Ciocanelea, se afla in Kazahstan pentru a verifica bunul mers al santierelor petroliere romanesti. 'Conducerea Petrom analizeaza din sase in sase luni situatia tehnica si economica a santierelor romanesti de la Jusaly, Tasbulat, Aktas, Turkmenoy si Sinelnicovskoe din Kazahstan. Lucrarile merg bine, se extrage titei inca din 2003, fapt pentru care vanzarile noastre din Kazahstan au fost de 8,5 milioane de dolari in 2003 si de 5,8 milioane de dolari in primele cinci luni 2004. Punctual, vom analiza si zacamantul Komsomolskoe, unde vom demara lucrarile prin construirea de drumuri si punerea la punct a logisticii', ne-a declarat Gheorghe Constantinescu, directorul general al Petrom. Zacamintele concesionate de SNP Petrom in Kazahstan sunt estimate de specialisti la un nivel de 12-15 milioane de tone de titei. Productia a inceput lent in 2003, crescand substantial in 2004. Numarul angajatilor in cadrul Sucursalei Petrom din Kazahstan este de 150 de petrolisti locali si de 30 de romani. 'Suntem pe un trend pozitiv. In 2007, vor intra in productie si perimetrul Sinelnikovskoe, dar si zacamantul Komsomolskoe. In plus, avem o perspectiva foarte buna pe perimetrul Jusaly', ne-a mai declarat directorul Gheorghe Constantinescu. Santierele Petrom din Kazahstan au manageri romani, inclusiv directorul economic este roman. Se lucreaza pe baza de contracte comerciale, fapt pentru care intreaga situatie este in regula. Ultima vizita de analiza a fost facuta in octombrie anul trecut. Conducerea Petrom este sigura ca perimetrele exploatate de compania romaneasca reprezinta o afacere si o investitie buna pentru Romania. S-ar parea ca este foarte important ca Petrom sa fie prezenta in Kazahstan, locul unde se vorbeste englezeste.

    Sursa: Adevarul, 25 iunie 2004.'

    mai mult

Pagina

inchide