Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

30.07.2003

  • Premierul nu vrea privatizarea Petrom dupa modeluL RomTelecom

    Realitatea Romaneasca   

    ___
    Premierul Adrian Nastase a declarat, marti, ca, personal, considera ca privatizarea SN Petrom trebuie realizata intr-un mod serios, fara formule „ciudate“, de genul celor folosite in procesul de privatizare a societatii RomTelecom.

    „Privatizarea trebuie facuta fara formule ciudate, cum a fost cea de la RomTelecom, in care managementul este luat, pana la urma, pe baza unui transfer de uzufruct sau pe alte formule juridice, dar se plateste numai o treime din actiuni. Cred ca privatizarea trebuie sa se bazeze pe o vanzare curata si corecta“, a spus Nastase. Ministrul Economiei si Comertului, Dan Ioan Popescu, a anuntat recent ca strategia de privatizare a SN Petrom va cuprinde doua modalitati de vanzare a actiunilor, urmand ca Executivul sa aleaga una dintre variante.

    O astfel de varianta presupune ca privatizarea Petrom sa fie realizata in doua etape, prima vizand vanzarea directa a 30-40% dintre actiuni, dupa care va avea loc o majorare de capital prin care cumparatorul va ajunge sa detina peste 51% dintre actiuni.

    Sursa: Realitatea Romaneasca, 30 iulie 2003.

    mai mult

29.07.2003

  • Fuziunea Alro - Alprom, aprobata in principiu

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   ALR

    ___
    Actionarii producatorului de aluminiu primar Alro Slatina au aprobat ieri inceperea demersurilor pentru realizarea fuziunii prin absorbtie a societatii cu compania de prelucrare a aluminiului Alprom Slatina.

    Fuziunea, estimata sa se incheie peste aproximativ trei luni va crea o companie integrata in domeniul aluminiului, cu o cifra de afaceri de 400 milioane de dolari. Alro este cel mai important actionar al Alprom, cu 85% din actiuni, dupa ce a preluat de la actionarul sau majoritar, casa americana de comert Marco International (care controleaza Alro) un pachet de 70% din actiuni si a participat apoi la o majorare de capital.

    Dupa fuziune, cel mai important actionar al noii companii va fi Marco International, cu o detinere de peste 75%.

    Sursa: Ziarul Financiar, 29 iulie 2003.

    mai mult

  • Privatizarea Electroputere Craiova, amanata

    Romania libera   EPT

    ___
    Termenul de privatizare a Electroputere SA a fost prelungit pentru a doua oara de catre Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) in cadrul celei de-a treia scoateri la vanzare a societatii craiovene. Pentru ca prima prelungire cu doua saptamani urma sa expire luni, 28 iulie, APAPS a hotarat sa mai mareasca cu inca o luna, pana la 28 august, termenul de depunere a ofertelor pentru Electroputere. De la 15 iunie, cand societatea a fost pentru a treia oara scoasa la vanzare, si pana in prezent exista trei cumparatori ai caietelor de sarcini - Grupul Tender, un consortiu din Grecia si unul condus de un cetatean kuweitian.

    Sursa: Romania Libera, 29 iulie 2003.

    mai mult

  • Cross Lander - singura firma care vrea sa cumpere ARO - Campulung

    Adevarul   

    ___
    Daca americanii vor bate palma cu APAPS, componentele autoturismelor de teren vor fi fabricate in Romania si montate in Brazilia.

    Pachetul majoritar de actiuni al S.C. ARO Campulung (7.256.816 actiuni, reprezentand 68,703% din capitalul social) ar putea intra in proprietatea producatorului american de autoturisme de teren, CROSS LANDER, singura companie care a depus pana la data limita, 28 iulie a.c., o oferta de cumparare.

    Pe langa linia tehnologica de fabricare a cunoscutelor autoturisme de teren - 'emblema industriala a Romaniei', cum spunea deunazi primul-ministru Adrian Nastase - ARO dispune de capacitati de productie pentru diverse componente auto, masini unelte, SDV-uri si diverse matrite.

    In ultimii ani, insa, uzina de la Campulung a traversat cea mai neagra perioada de la construirea si darea in functiune. In lipsa fondurilor necesare, nici macar comenzile facute de Ministerul de Interne si Ministerul Educatiei, pentru cateva zeci de masini, nu au putut fi onorate. Asa se face ca, in primul trimestru al acestui an, la o cifra de afaceri de 229 miliarde lei, ARO a inregistrat pierderi de 95 miliarde lei, fabrica ajungand, practic, in faliment.

    Cel de-al doilea actionar important al societatii, dupa APAPS, este SIF Oltenia, care detine 22,6% din capitalul social. Potentialul cumparator al ARO, firma Cross Lander Industria e Comercio, este o societata mixta, compusa din compania americana Lacare Auto Distributors si grupul brazilian Samambaia. In anul 2002, ARO si Cross Lander au incheiat un acord de transfer de tehnologie pentru montajul autovehiculului utilitar ARO 24, in centrul de productie Manaus, din statul Amazonia. La acel moment, conducerea companiei americane anunta ca fabrica va atinge o capacitate de productie de 12.000 de automobile pe an.

    Sursa: Adevarul, 29 iulie 2003.'

    mai mult

28.07.2003

  • Vanzarile Companiei de Bere Romania au crescut cu 18% in primul semestru

    Curierul National   

    ___
    Vanzarile Companiei de Bere Romania (CBR), membra a grupului sud-african SABMiller, au crescut, in primul semestru al acestui an, cu aproximativ 18%, de la 796.600 hectolitri in 2002 la 942.000 de hectolitri, potrivit unui raport al Asociatiei Producatorilor de Bere din Romania (APBR). Potrivit raportului APBR, prima pozitie este detinuta de catre compania Brau Union Romania cu un volum total al vanzarilor de aproximativ doua milioane de hectolitri, in crestere cu 6% fata de prima jumatate a anului trecut.

    Brau Union, subsidiara grupului austriac BBAG, este prezenta in Romania din anul 1998 cu un numar de sapte fabrici de productiei a berii. Cele mai cunoscute marci comercializate de aceasta sunt Gosser, Silva, Schlossgold, Ciuc, Golden Brau si Bucegi. CBR detine locul urmator al clasamentului cu o cota de aproximativ 15,3% din piata interna de bere. Compania a fost infiintata in 1995 si detine marcile Ursus, Timisoreana, Holsten, Keller, fiind unic importator si distribuitor al marcilor Miller si Pilsner Urquell. In urma fuziunii dintre fabricile Timisoreana si Ursus, din 2002, CBR numara in prezent trei unitati de productie, cu peste 1.100 de angajati.

    Investitiile totale ale companiei se ridica la mai mult de 100 milioane de dolari, iar in urmatorii cinci ani vor fi cheltuite inca 50 de milioane de dolari pentru renovarea completa a fabricii Timisoreana. 'Volumul vanzarilor Timisoreana Lux din lunile aprilie, mai si iunie 2003 a fost cu 86% mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce vanzarile totale inregistrate de marca Timisoreana (Lux, Clasic, Club XXI) au crescut cu 27%', informeaza un comunicat al CBR. Compania estimeaza ca Timisoreana detine in prezent o cota de piata de 3,8%, in crestere cu 1,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

    Sursa: Curierul National, 28 iulie 2003.'

    mai mult

  • Autoritatea pentru Privatizare scoate la vanzare Famos Suceava

    Curierul National   

    ___
    Autoritatea pentru Privatizare va scoate la vanzare, astazi, pachetul majoritar de actiuni al societatii Famos Suceava, potentialii cumparatori urmand sa fie acceptati la negocieri daca au o cifra de afaceri de cel putin 20 de milioane de euro, informeaza un comunicat al institutiei. Termenul limita de depunere a ofertelor este 28 august, se precizeaza in comunicat. Autoritatea nu va accepta ofertele depuse de persoanele fizice sau juridice romane ori straine care, in mod direct sau prin intermediul societatilor la care sunt actionari, au inrautatit in mod vadit situatia economico-financiara a unor societati privatizate, ca urmare a neindeplinirii sau indeplinirii cu intarziere a obligatiilor asumate prin contractele de privatizare.

    APAPS detine 98,69% din capitalul social al Famos, care are o valoare de 549 de miliarde de lei. Societatea este specializata in productia de instrumente si aparatura medicala.

    Sursa: Curierul National, 28 iulie 2003.

    mai mult

25.07.2003

  • Roman Brasov a fost scoasa la vanzare

    Realitatea Romaneasca   

    ___
    Autoritatea pentru Privatizare a scos la vanzare ieri 94% din capitalul social al Roman Brasov, contractul urmand sa includa o clauza potrivit careia cumparatorul va fi obligat sa construiasca un parc industrial. Documentatia de participare la negocieri va fi depusa pana la data de 18 august.

    Surse din cadrul APAPS au declarat, la inceputul acestei saptamani, ca societatile Roman Brasov, Siderurgica Hunedoara, Aro Campulung si Rocar Bucuresti ar putea intra, in perioada imediat urmatoare, in procedura de lichidare voluntara. Anul trecut, Roman a raportat pierderi de 699,4 miliarde de lei, in crestere cu 204,8 miliarde de lei fata de 2001.

    Sursa: Realitatea Romaneasca, 25 iulie 2003.

    mai mult

  • AOAR sustine mentinerea ritmului creditarii

    Jurnalul National   

    ___
    Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) sustine ca Banca Nationala si Guvernul nu ar trebui sa cedeze presiunilor Fondului Monetar International, care solicita masuri de limitare a cresterii creditului neguvernamental (acordat persoanelor si agentilor economici). Pentru ca, daca vor ceda, asta va insemna scumpirea creditului. Acesta a crescut in primul semestru 2003 – potrivit datelor BNR – peste inflatie cu 17,4%. „Cresterea are o baza sanatoasa, intrucat banii au fost indreptati spre investitii”, a declarat ieri presedintele AOAR, Florin Pogonaru. Investitiile au vizat insa in proportie de 50% bunuri importate, ceea ce a generat pe primele cinci luni un deficit comercial de doua miliarde de dolari, in crestere cu 40% fata de perioada similara a anului trecut.

    Sursa: Jurnalul National, 25 iulie 2003.

    mai mult

  • Romania va adopta normele europene in domeniul energiei in acest an

    Curierul National   

    ___
    Ministrul Economiei si Comertului, Dan Ioan Popescu, a declarat, in cadrul unei intalniri cu seful delegatiei Uniunii Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, ca Romania va finaliza procesul de adoptare a acquis-ului comunitar in domeniul energiei pana la finalul mandatului presedintiei italiene a UE

    'Dan Ioan Popescu a subliniat ca, prin finalizarea unui document ce reprezinta road map-ul (foaia de parcurs) pentru domeniul energetic, in vederea incheierii pregatirii asimilarii acquis-ului comunitar in acest domeniu, Ministerul Economiei si Comertului (MEC) se pregateste sa definitiveze acest demers pana la finalul Presedintiei italiene', se arata intr-un comunicat al ministerului remis, ieri, agentiei Mediafax. Potrivit MEC, reprezentantii Comisiei Europene, organul executiv al UE, au apreciat, in cadrul ultimelor intalniri cu oficialii ministerului, evolutia procesului de asimilare a acquis-ului comunitar si de dezvoltare a unui climat favorabil pentru dezvoltarea economica.

    Sursa: Curierul National, 25 iulie 2003.'

    mai mult

  • Dan Ioan Popescu nu doreste inghetarea datoriilor societatilor

    Cotidianul   

    ___
    In contextul in care reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) si-au manifestat in mai multe randuri ingrijorarea in ceea ce priveste nivelul incasarilor companiilor de utilitati si de mentinere la un nivel suportabil pentru buget a salariilor si ajutoarelor sociale, Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei si Comertului se declara impotriva inghetarii datoriilor marilor companii. Aceasta, in ciuda faptului ca Mihai Tanasescu, ministrul Finantelor Publice s-a aratat interesat de a sterge datoriile unor societati.

    „Sunt impotriva inghetarii. In cazul societatilor comerciale in curs de privatizare, trebuie sa aiba proprietarul grija de plata acestor facturi. Nu este problema noastra sa platim facturile celor care nu inteleg ca trebuie platite, asa cum unitatile bugetare sau din alte zone care au datorii trebuie sa isi plateasca aceste facturi energetice“, a declarat Dan Ioan Popescu. In ceea ce priveste actuala situatie cu care se confrunta Societatea Nationala Cai Ferate din Romania (SNCFR), ministrul Economiei a precizat ca aceasta societate are o situatie diferita in sensul ca subventiile acordate au un volum inferior comparativ cu alte ajutoare bugetare. Dar, si aceasta companie trebuie sa gaseasca o masura viabila pentru a-si achita datoriile. De asemenea, potrivit oficialului MEC, singurele solutii pentru societatile care au datorii din cadrul ministerului de resort, sunt achitarea facturilor restante. Cu toate acestea, firmele total nerentabile vor fi inchise. „Pentru societatile din cadrul ministerului, solutiile sunt foarte clare: rentabilizare, plata acestor facturi. Totusi, o buna parte care sunt total nerentabile vor fi inchise“, a mai afirmat Popescu.

    Cat despre situatia minelor, Dan Ioan Popescu a afirmat, in contradictie cu omologul sau de la Ministerul Finantelor, ca a indeplinit toate tintele prevazute in intelegerea cu FMI, prin care se cerea actiunea ferma impotriva utilizatorilor de energie indus-triala cu performanta slaba a platilor.

    Sursa: Cotidianul, 25 iulie 2003.

    mai mult

Pagina

inchide