Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

09.06.2005

  • 6% din BCR, listat separat pe Bursa

    Realitatea Romaneasca   

    ___
    Actiuni ale Bancii Comerciale Romane (BCR) reprezentand 6% din capitalul social vor fi scoase separat la vanzare pe bursa, a declarat ieri Dragos Neacsu, secretar de stat in ministerul Finantelor Publice. Asta inseamna ca intr-un fel autoritatile isi vor respecta promisiunea cu listarea pe bursa a 10% din actiunile BCR, pentru ca restul de 4% vor intra in Fondul Proprietatea, care va fi listat la randul sau atat pe piata de capital interna, cat si pe cea externa.

    Sursa: Realitatea Romaneasca, 9 iunie 2005

    mai mult

  • Petromidia vrea un nou credit sindicalizat de 25 milioane dolari

    Curierul National   RRC

    ___
    Rompetrol Rafinare Constanta (Petromidia) vrea sa majoreze cu 25 milioane dolari imprumutul sindicalizat obtinut anul trecut de la consortiul format din Bank Austria Creditanstalt, HVB Bank Romania si Banca Comerciala Romana, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucuresti.

    Operatiunea va fi supusa aprobarii actionarilor in AGEA din 24 iunie. Compania a anuntat, in urma cu un an, ca a obtinut un credit in valoare de 85 milioane dolari pentru finantarea importurilor de titei, imprumut angajat de la un consortiu format din Bank Austria Creditanstalt, HVB Bank Romania si Banca Comerciala Romana.

    Petromidia este principala companie a grupului Rompetrol si a obtinut, anul trecut, o cifra de afaceri de 1,4 miliarde de dolari

    Sursa: Curierul National, 9 iunie 2005

    mai mult

08.06.2005

  • Uniqa a cumparat 27% din Astra pentru 10 mil. euro

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    La inceputul anului, informatiile de pe piata asigurarilor dadeau ca sigura achizitia Asirom de catre compania austriaca Uniqa. De cateva saptamani, Uniqa era data ca viitoarea proprietara a Ardaf. Pana la urma, afacerea s-a facut cu Astra.

    Uniqa a anuntat ieri ca a cumparat 27% din actiunile Astra de la Nova Trade, care este controlata de omul de afaceri Dan Adamescu. Nova Trade mai ramane cu 67% din actiuni. Tranzactia cu cele 16 milioane de actiuni a fost in valoare de 361 miliarde lei (10 milioane de euro), conform Rasdaq, unde este cotata compania. La acest pret, valoarea Astra este aproape de 37 milioane de euro.

    'Am studiat cu atentie piata de asigurari din Romania si optiunile pe care le avem si ne-am decis intr-o prima etapa sa achizitionam un pachet de actiuni Astra. Consideram ca Astra este o societate cu o dezvoltare foarte rapida si cu un potential ridicat pe piata de asigurari. Esential pentru aceasta hotarare a fost, pe langa intentia de a acoperi un minim de 6% din piata Europei Centrale si de Est, potentialul economic si perspectivele de dezvoltare. Ramanem in continuare interesati de alte oportunitati pe care le ofera piata asigurarilor din Romania', a spus directorul general al grupului Uniqa, Konstantin Klien.

    Uniqa a subscris anul trecut prime brute in valoare de circa 3,6 mld. euro si a avut un profit net in jur de 120 mil. euro. Astra a avut prime brute subscrise de 48 milioane de euro anul trecut si un profit net de 111.000 de euro. Pentru comparatie, pentru 68% din grupul Omniasig, care a avut afaceri de circa 110 milioane de euro anul trecut, austriecii de la Wiener-Staedtische au platit acum o luna circa 64 milioane de euro. Cu alte cuvinte, pentru un euro cifra de afaceri, austriecii de la Uniqa au platit 0,78 euro, pe cand cei de la WienerStaedtische au platit 0,85 de euro.

    Pretul este destul de ridicat, avand in vedere ca, pe pietele mature, valoarea platita pentru o societate de asigurari se ridica la circa 30-50% din cota de piata, adica pentru un euro cifra de afaceri se plateste intre 0,3-0,5 euro.

    Astra, care a fost infiintata in 1991 prin divizarea fostei companii de asigurari de stat ADAS (impreuna cu Asirom), a fost cumparata de Nova Trade in urma unei licitatii controversate facute de catre Fondul Proprietatii de Stat in 2000. Nova Trade a castigat compania in justitie, la doi ani de la licitatie.

    Compania este pe locul patru pe piata asigurarilor generale, dupa Allianz-Tiriac, grupul WienerStaedtische (care include Omniasig, Unita si Agras) si Asirom, cu o cota de piata estimata la circa 7% in 2004. Atuul major al companiei il reprezinta reteaua de sucursale si agentii, bine instalata in toata tara. Aproape 70% din portofoliul companiei este reprezentat de asigurarile auto - de raspundere civila (RCA), Casco si Carte verde. Compania are o prezenta slaba pe piata asigurarilor de viata, pe care are insa ambitii mari.

    'Trebuie sa ne dezvoltam. O sa ne mentinem pe RCA la nivelul de pana acum, dar o sa reincepem puternic pe viata. Noul actionar ne va aduce know-how, dar si avantajul unui nume important pe piata asigurarilor', a spus Guglielmo Frinzi, directorul general al firmei.

    In plus, Astra va putea marsa mult mai mult decat pana acum pe relatia cu bancile, date fiind legaturile foarte stranse ale Uniqa cu Raiffeisen Bank, care a cumparat Banca Agricola acum patru ani. Frinzi este numit de doar cateva luni la conducerea Astra, fiind pana anul acesta directorul general al Generali Asigurari.

    Astra a fost supusa unui proces de restructurare anul trecut, pentru care a fost angajata una din cele mai mari companii de consultanta in management, McKinsey. Programul, numit 'Fit for 2007', a dus la scaderea numarului de angajati.

    Omul de afaceri Dan Adamescu mai detine Unirea Shopping Center, imobile de birouri, societatea de constructii Mega Construct si aproape jumatate din ziarul Romania libera. Ultima sa investitie este prima parcare privata din Bucuresti, in spatele magazinului Unirea, in care a investit 15 milioane de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 8 iunie 2005.
    '

    mai mult

  • Bataie mare pentru cumpararea Romgaz

    Realitatea Romaneasca   

    ___
    Patru mari actori ai pietei internationale de gaze naturale se arata interesati de preluarea Romgaz, si asta in conditiile in care anuntul de privatizare va fi publicat cel mai probabil anul viitor. Astfel, companiile Gaz de France, E.On Ruhrgas, OMV si Wintershall sunt tentate sa aiba cea mai mare felie din piata interna de productie si de stocare a gazelor naturale.

    Desi cunosc interesul manifestat de cele patru mari companii pentru Romgaz, reprezentanti ai Ministerului Economiei si Comertului (MEC) ne-au declarat ca pana acum nu au primit nici o scrisoare oficiala din partea acestora din simplul motiv ca privatizarea va incepe cel mai probabil anul viitor. Pe de alta parte, Alexa Jakob, directorul general al societatii, ne-a declarat ca stie ca pana acum si-au manifestat interesul pentru Romgaz OMV si Wintershall.

    De altfel, oficialii MEC sustin ca interesul pentru Romgaz al Gaz de France, E.On Ruhrgas, OMV si Wintershall va fi oficializat, cel mai probabil, atunci cand consultantul ales pentru privatizare va incepe sa testeze piata.

    In prezent, Ministerul Economiei si Comertului asteapta pana la 20 iunie scrisori de interes din partea firmelor de consultanta si a institutiilor financiare care vor sa intermedieze trecerea in proprietate privata a Romgaz.

    Scurt istoric al intereselor

    La semnarea contractelor de privatizare pentru Distrigaz Nord si Sud, atat E.On Ruhrgas, cat si Gaz de France s-au declarat interesate de o eventuala preluare a SNGN Romgaz. Putin mai tarziu, si OMV a inceput sa transmita aceleasi semnale prin vocea presedintelui sau, Wolfgang Ruttenstorfer. Recent, reprezentanti ai companiei Wintershall au anuntat ca vor sa participe la privatizarea societatii nationale de gaze naturale. 'Reprezentantii companiei germane s-au interesat despre modul in care autoritatile romane intentioneaza sa deruleze procesul de privatizare a Romgaz, fara sa fi prezentat o oferta. Ramane ca statul sa decida cum, cand si cate procente va vinde din actiunile societatii', au declarat surse guvernamentale, citate de Mediafax.

    Actiuni Romgaz ar putea fi listate in 2005

    Potrivit ultimelor declaratii facute de Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, ar urma ca din acest an un pachet de minimum 5% din capitalul social al Romgaz sa fie listat la bursa. Pe de alta parte, mai trebuie spus ca 15% dintre actiunile societatii in cauza urmeaza sa intre in Fondul Proprietatea, destinat despagubirii fostilor proprietari de imobile confiscate de comunisti. Cum fondul respectiv va fi listat la Bursa, asta inseamna ca minimum 20% dintre actiunile Romgaz vor fi vandute prin intermediul pietei de capital.

    In aprilie, Codrut Seres, ministrul Economiei, spunea ca MEC intentioneaza sa vanda in acest an 10% din actiunile Romgaz, urmand sa aleaga intre varianta transferului catre investitori financiari sau listarea la Bursa de Valori Bucuresti.

    Un amanunt foarte important este si acela ca proiectul privind calendarul masurilor de aplicare a programului de guvernare prevede ca privatizarea Romgaz sa fie finalizata pana la sfarsitul lui 2008.

    Sursa: Realitatea Romaneasca, 8 iunie 2005.'

    mai mult

  • BVB, transformata in societate pe actiuni

    Curierul National   

    ___
    Deputatii au aprobat, in sedinta de ieri, propunerea legislativa privind schimbarea statutului juridic al Bursei de Valori Bucuresti, din institutie de interes public in societate comerciala pe actiuni.

    Propunerea legislativa a vizat modificarea unui articol din Legea pietei de capital. Anterior, Adunarea Generala a Actionarilor BVB aprobase, in sedinta din ianuarie 2005, o hotarare similara. Inregistrarea Societatii Bursa de Valori Bucuresti la Oficiul National al Registrului Comertului se va realiza in termen de 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial. Legea a fost aprobata si de Senat, Camera Deputatilor avand calitate decizionala. Transformarea BVB din institutie de interes public in societate pe actiuni este primul pas in procesul de unificare a celor doua piete de valori mobiliare, Bursa Electronica Rasdaq si BVB.

    Potrivit declaratiilor recente ale lui Septimiu Stoica, vicepresedintele Comitetului Bursei, fuziunea dintre BVB si Rasdaq ar putea avea loc in luna septembrie, urmand ca pana la sfarsitul anului sa se realizeze si unificarea cu Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu.

    Sursa: Curierul National, 8 iunie 2005.

    mai mult

07.06.2005

  • Antibiotice ar vrea sa vanda si cardiovasculare

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   ATB

    ___
    Producatorul de medicamente Antibiotice Iasi intentioneaza sa isi extinda operatiunile si pe alte segmente ale pietei farmaceutice, tinta companiei fiind cardiovascularele si medicamentele destinate sistemului nervos central. De asemenea, Antibiotice va intra si pe segmentul produselor farmaceutice destinate afectiunilor aparatului genito-urinar.

    ”Tendinta pietei manifestata in ultimii ani, de crestere accelerata a segmentului medicatiei sistemului cardiovascular si nervos central, a reprezentat pentru Antibiotice punctul de plecare in dezvoltarea de noi produse din aceste clase terapeutice”, a sustinut Coca Cascaval, director de marketing al companiei. Segmentul antibioticelor a inregistrat in ultimul an o crestere sub cea a pietei in general, tendinta pastrandu-se si in primul trimestru al acestui an, conform companiilor din piata. Vanzarile de antibiotice reprezinta aproximativ 25% din piata sub aspect cantitativ si aproximativ 10% la nivel valoric. Antibiotice urmeaza sa lanseze 6 produse noi pe segmentul cardiovascular si SNC (sistemul nervos central), precum si doua produse noi pe segmentul afectiunilor aparatului genito-urinar. Antibiotice si-a propus in 2005 o crestere cu minimum 20% a cotei de piata pe aceste segmente, conform directorului de marketing al companiei.

    ”Avand in vedere ca medicamentele antiinfectioase reprezinta peste 50% din cifra de afaceri a companiei, politica de produs este indreptata spre protejarea cotei de piata prin reimprospatarea nomenclatorului cu antibiotice de ultima generatie”, a mai relatat Cascaval. „Desi in Romania piata medicamentelor OTC si a suplimentelor nutritive este la inceput de drum, fiind abordata in prezent de firmele multinationale, medicina populara si efectul psihologic a pretului mic pot reprezenta oportunitati de patrundere a producatorilor romani pe acest segment de piata”, a mai spus Cascaval. Pe primul trimestru, Antibiotice a inregistrat vanzari totale de aproximativ 10 milioane de euro, in timp ce profitul net al companiei a fost de 1,8 milioane de euro.

    Unul din factorii ce vor influenta negativ cresterea pietei farmaceutice din Romania in anul 2005 este finalizarea licitatiei organizate in anul 2004 pentru aprovizionarea cu medicamente a unitatilor sanitare de stat fara a se stabili cadrul legal de achizitii pentru perioada urmatoare, in opinia oficialului Antibiotice.

    Sursa: Ziarul Financiar, 7 iunie 2005.

    mai mult

  • Capitalizarea Bursei de Valori se va dubla

    Curentul   

    ___
    'La o analiza grosiera, tranzactionarea la bursa a 94 de societati va duce la dublarea capitalizarii bursiere, capitalizare care se ridica in prezent la 10 miliarde de euro, in urma unor tari ca Polonia, Ungaria, Cehia sau Slovenia', a delarat ieri presedintele Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache. El a adaugat ca Fondul Proprietatea poate fi considerat un fel de al saselea SIF, cu o dimensiune apreciabila si cu o substanta a activelor bine precizata. Un element nou, pe care Farmache a tinut sa il reliefeze, este cel referitor la posibilitatea societatilor care vor intra in componenta acestui fond de a proceda la vanzarea unor pachete de actiuni de minim 5% prin piata de capital. Un rol important il joaca in toata aceasta ecuatie substanta financiara a acestui fond, care sa fie recunoscuta pe piata. 'Pretul actiunilor trebuie sa reflecte o realitate pozitiva.

    Pe de alta parte, pentru piata de capital, este important si modul cum sunt administrate societatile comerciale vizate. Fondul va avea participatii si va administra active, prin urmare, trebuie sa se asigure ca in respectivele societati lucrurile se desfasoara in totala transparenta', a conchis presedintele BVB.

    Sursa: Curentul, 7 iunie 2005.'

    mai mult

  • Fondul Proprietatea va fi listat pe pietele internationale secundare de capital

    Adevarul   

    ___
    Fondul Proprietatea, ale carui active ar putea atinge suma de 8 miliarde de dolari, va deveni functional la inceputul anului viitor si va fi listat pe pietele internationale secundare de capital, a declarat ieri, Nicolae Ivan, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, in cadrul unei mese rotunde dedicate societatii de investitii. 'Aceasta va creste gradul de lichiditate a fondului si va duce la cresterea atractivitatii internationale a Romaniei' a spus Nicolae Ivan. Calendarul 'ideal' expus de oficialii prezenti presupune selectarea societatii - manager de fond in toamna acestui an si intrarea fondului in atributii la inceputul anului viitor. 'In maximum 2 ani vom inchide in totalitate acest dosar', promite Aleodor Francu, sef al cancelariei primului-ministru. Actiunile la Fondul Proprietatea vor fi atribuite doar in situatia in care nu mai este posibila retrocedarea bunurilor. Actiunile vor putea fi vandute la bursa, caz in care pretul acestora va fi influentat de profitabilitatea societatilor participante la Fond si de investitiile de portofoliu pe care societatea le face, sau pastrate ca actiuni aducatoare de dividende.

    Sursa: Adevarul, 7 iunie 2005.'

    mai mult

06.06.2005

  • Flamingo pune la bataie 20% din actiuni pe Bursa

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Retailerul si distribuitorul de echipamente IT Flamingo va demara saptamana viitoare procedurile pentru listarea la Bursa de Valori Bucuresti printr-o oferta publica initiala de actiuni (IPO), a carei valoare ar putea depasi 10 milioane de euro, conform unor surse din piata de capital. Pretul la care compania isi va vinde actiunile va fi stabilit tocmai la finalul perioadei de desfasurare a ofertei, in functie de cererile de subscriere pe care compania le va primi. Stabilirea pretului din oferta in functie de cererea de actiuni reprezinta o premiera pentru piata romaneasca, fiind asemanatoare cu modalitatea prin care Google, compania care administreaza motorul de cautare pe Internet cu acelasi nume, s-a listat anul trecut pe piata americana NASDAQ.

    Flamingo va lansa la vanzare 17 milioane de actiuni noi cu o valoare nominala de 1.000 de lei. Actiunile oferite investitorilor de la Bursa reprezinta 20% din nivelul la care va ajunge capitalul social in cazul in care intreaga oferta va fi subscrisa. Oferta de vanzare urmeaza sa fie intermediata de un sindicat format din ING Securities si Raiffeisen Capital & Investment, societatile de intermediere bursiere ale ING Bank si Raiffeisen Bank, si ar urma sa fie demarata pe data de 15 iunie si sa se incheie pe 22 iunie.

    Anuntul oficial privind demararea ofertei urmeaza sa fie facut in cursul acestei saptamani. Reprezentantii Flamingo nu au dorit sa comenteze aceste informatii. Reglementarile Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nu permit companiei sa faca publicitate ofertei inainte de aprobarea prospectului final de catre CNVM. Cele doua societati de brokeraj care vor intermedia oferta au realizat deja un prospect preliminar pe care l-au prezentat saptamana trecuta mai multor potentiali investitori.

    Investitorii care vor subscrie in cadrul ofertei vor declara pretul maxim pe care sunt dispusi sa il plateasca. Actiunile vor fi distribuite investitorilor care ofera cel mai mare pret pe actiune, in ordine descrescatoare. Investitorii urmeaza insa sa intre in posesia actiunilor la acelasi pret final, chiar daca au oferit mai mult. Cu alte cuvinte, compania va ordona ofertele in ordine descrescatoare si va aduna de sus in jos numarul de actiuni cerute pana va ajunge la numarul de actiuni dorit. In plus, compania intentioneaza sa stabileasca un nivel al pretului care sa permita ca oferta sa fie suprasubscrisa pentru a facilita cresterea pretului si a lichiditatii dupa listarea pe Bursa.

    Flamingo a obtinut deja acordul de principiu privind listarea la Bursa de Valori. Prospectul preliminar precizeaza ca in mod normal formalitatile legate de listarea la Bursa dureaza 30 de zile de la incheierea ofertei. Proiectele Flamingo pentru urmatorii ani prevad dezvoltarea activitatii de retail si distributie pe piata romaneasca si extinderea in Serbia, Bulgaria si Croatia. Extinderea presupune investitii in valoare de aproximativ 25 milioane de euro, o parte urmand sa provina din sumele atrase de pe Bursa.

    Listarea Flamingo reprezinta a doua oferta publica initiala derulata in acest an dupa oferta derulata de producatorul de hartie si carton Vrancart Adjud. La finalul anului trecut a mai avut loc o astfel de oferta, cea a societatii de intermediere Bursiera SSIF Broker din Cluj-Napoca. Vrancart a strans de pe Bursa 4,8 milioane de euro, in timp ce valoarea ofertei Broker s-a ridicat la 2,3 milioane de euro.

    Flamingo a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 60 milioane de euro, in crestere cu 18% fata de anul anterior. Profitul companiei a crescut cu 26% in euro pana la 3,65 milioane de euro. La finalul anului trecut, valoarea capitalurilor proprii ale companiei se ridica la 8,87 milioane de euro. Rezultatele companei pe primul trimestru nu au fost facute publice. Comparand raportul dintre rezultatele financiare ale Flamingo si cele ale unor companii deja listate pe Bursa, pretul la care se va incheia oferta s-ar putea situa intre 15.000 si 25.000 lei/actiune, ceea ce echivaleaza cu o valoare totala a fondurilor atrase de companie cuprinsa intre 7 si 12 milioane de euro.

    Presupunand ca Flamingo isi va mentine profitul de anul trecut, un pret de 20.000 lei/actiune ar insemna un indicator PER (pret/profit) de 11, nivel in jurul caruia se afla multe dintre companiile listate pe piata. La acest pret, capitalizarea bursiera ar fi de 2,4 ori mai mare decat valoarea contabila, insa a inregistrat rentabilitati ridicate ale capitalurilor proprii (ROE), raportul dintre profitul net si capitalurile proprii depasind 40% anul trecut.

    Lansarea ofertei de actiuni vine intr-un moment nu foarte prielnic pentru piata de capital, cotatiile majoritatii actiunilor inregistrand scaderi insemnate in ultimele trei luni, conditii in care interesul investitorilor pentru plasamente in actiuni s-a diminuat simtitor.

    Succesul listarii Broker, unde investitorii care au subscris in cadrul ofertei si-au putut tripla banii in cateva luni si activitatea redusa din ultimele saptamani de la Bursa ar putea face, pe de alta parte, ca oferta Flamingo sa para o buna oportunitate de castig in ochii investitorilor, iar compania ar putea sa obtina astfel un pret mai mare pentru actiunile oferite.

    Flamingo Computers anuntase inca de acum doi ani ca intentioneaza sa se liseze pe Bursa. Dragos Simion a fost adus atunci special in pozitia de CEO (chief executive officer) pentru a pregati listarea. El venise de pe o pozitie similara la Quadrant Asset Management, societate de administrare a fondurilor de investitii, iar mandatul sau se incheie anul viitor, dar exista posibilitatea de prelungire a contractului.

    La sfarsitul anul trecut, compania estima ca va incasa intre 5 si 10 milioane de dolari (3,7-7,4 milioane de euro) in urma listarii. Aceasta estimare a crescut usor la inceputul acestui an, dupa ce Flamingo a anuntat rezultatele financiare pe anul trecut.

    In vederea listarii compania a trecut printr-un proces de audit, realizat de PriceWaterhouseCoopers, care a durat 5 luni. De asemenea, grupul si-a modificat si structura grupului de firme care va face obiectul ofertei publice. Divizia Flamingo International a devenit holding, fiind asadar desemnata drept firma care va face majorarea de capital. Aceasta divizie detine integral cele doua companii care fac afaceri in Romania, respectiv Flamingo Computers pentru retail si Flamingo Distribution Center pentru activitatea de distributie.

    Flamingo este prima companie autohtona din domeniul retailului IT&C care a deschis magazine peste hotare, respectiv la Belgrad si Sofia. De asemenea, este prima care a promovat conceptul de casa digitala, in care toate echipamentele sunt interconectate (digital home). Compania pregateste inaugurarea unui nou lat retail specializat, 'Future Shop', care va vinde echipamente electronice portabile.

    Flamingo a facut pe parcursul saptamanii trecute mai multe anunturi legate de strategia de crestere pe care o va adopta in perioada urmatoare. Vineri, compania a anuntat ca se va concentra si mai mult pe conceptul de 'casa digitala' ca element al strategiei sale, in cadrul unor parteneriate semnate recent cu provider-ul american de solutii digitale Pinnacle Systems si cu gigantul japonez Sony, pentru distributia produselor si tehnologiilor celor doua companii in reteaua proprie de magazine de retail.

    La inceputul saptamanii Flamingo anuntase ca a incheiat un parteneriat cu gigantul american IBM pentru distribuirea produselor acestuia in cadrul retelei de magazine a companiei.

    Flamingo si-a inceput activitatea in 1994, intr-un apartament de bloc. Grupul este detinut in totalitate de cetateni romani. Presedintele consiliului de administratie, Dragos Daniel Cinca, controleaza aproximativ 80% din actiuni, iar restul de 20% se afla in posesia a 80 de persoane fizice.

    Sursa: Ziarul Financiar, 6 iunie 2005.
    '

    mai mult

  • Fuziunea BVB-RASDAQ, finalizata la nivel tehnic

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si-a dat acordul pentru fuziunea Bursei de Valori cu Bursa Electronica RASDAQ din punct de vedere tehnic. Prin urmare, cele doua piete vor putea realiza integrarea tehnica a operatiunilor de tranzactionare si post-tranzactionare in vederea incheierii programului de fuziune.

    Din punct de vedere juridic, fuziunea BVB si RASDAQ asteapta clarificarile legislative privind modul in care brokerii vor intra in posesia actiunilor BVB in cadrul procesului de transformare a acesteia in societate pe actiuni.

    ”Practic, dispunerea de masuri a CNVM consfinteste programul de fuziune al BVB cu Bursa Electronica RASDAQ. Inca de la inceput CNVM a dat dovada de deschidere si a sustinut proiectul de unificare a celor doua piete”, a decarat Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti.

    Fuziunea tehnica consta in translatarea societatilor listate pe RASDAQ pe platforma de tranzactionare pusa la dispozitie de BVB. Implementarea acestui program de transfer a inceput inca de anul trecut, o data cu tranzactionarea pe platforma tehnica a Bursei a unor societati de pe RASDAQ. „Programul-pilot derulat pana acum a functionat cu succes. Acest program a constat in tranzactionarea pe platforma BVB a unor societati care apartin institutional Bursei RASDAQ. In perioada urmatoare dorim o accelerare a acestui program, astfel incat, la momentul fuziunii juridice, fuziunea tehnica sa fie finalizata”, a precizat Farmache.

    Actiunile societatilor transferate de pe RASDAQ vor fi tranzactionate pe doua segmente de piata diferite, cu mecanisme de formare a pretului distincte, in functie de lichiditate. „Platforma de tranzactionare dezvoltata de BVB pune la dispozitia actionarilor posibilitati multiple de formare a preturilor. Societatile cu lichiditate ridicata se vor tranzactiona intr-un sistem order-driven, in timp ce pentru societatile cu lichiditate scazuta pretul se va forma prin negociere”, a explicat Farmache.

    ”Este totusi prematur sa vorbim despre structura Bursei dupa finalizarea fuziunii, deoarece mai sunt cativa pasi de parcurs. Primul este transformarea BVB in societate pe actiuni, care speram sa se realizeze in aceasta luna, iar al doilea este dobandirea calitatii de operator de piata, pe baza careia se va putea determina o cota a Bursei de Valori prin care societatile vor fi clasificate in doua tipuri: societati tranzactionate intr-o piata de tip bursier si societati tranzactionate pe o piata de tip ATS (sistem alternativ de tranzactionare - n. red.), bazata pe negociere directa”, a mai spus directorul BVB.

    Sursa: Ziarul Financiar, 6 iunie 2005.

    mai mult

Pagina

inchide