Raport zilnic
16 mai 2005
Informatii piata
[tab_bvb]
O noua sedinta modesta la jumatatea lunii mai, cu o lichiditate slaba si cu lipsa unei atitudini ferme din partea cumparatorilor sau vanzatorilor pentru actiunile mai importante. Exista si cateva exceptii, printre care si titlurile SIF, care au realizat de altfel 77% din valoarea totala de tranzactionare, de 129,75 miliarde lei. Indicele BET-FI a crescut putin in prima parte a sedintei, crestere accelerata in cea de-a doua jumatate, in timp ce ceilalti doi indici au cunoscut o stagnare si usoare corectii in a doua parte a zilei. Desi toti au inchis pe crestere, doar indicele SIF-urilor se remarca prin variatie, cu +2,1%.
Banca Transilvania (TLV) a fost emitentul cu cea mai mare valoare de tranzactionare de la prima categorie, de circa 8 miliarde lei, mult mai redusa comparativ cu perioada anterioara. De altfel, in luna mai titlurile TLV nu au mai avut nici pe departe lichiditatea dinainte, lucru caracteristic si celorlalte actiuni bancare. Astazi s-au tranzactionat putin peste un milion de actiuni, la preturi cuprinse intre 7800 lei/actiune si 7700 lei/actiune, mai mult aproape de palierul inferior in cea de-a doua jumatate a sedintei. Cu o tenta de stagnare evidenta in ultimele zile, actiunile TLV au inchis astazi la fel ca vineri, la pretul de 7700 lei/actiune.
Nici cel mai tranzactionat emitent de la a doua categorie nu se poate lauda cu performante mai bune. Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) a avut un volum de tranzactionare de peste 4,5 milioane actiuni, in valoare de 4,1 miliarde lei. Cursul a rezistat destul de mult timp in jurul palierului de 900 lei/actiune, pentru ca doar inainte de final sa se impuna mai vizibil vanzatorii, astfel incat a inchis la 890 lei/actiune, la fel ca in sedinta de vineri.
Nu au lipsit evolutiile bune de curs, cresterile semnificative, desi acestea au fost cu precadere insotite de volume slabe de tranzactionare. Cea mai mare crestere apartine actiunilor Artrom Slatina (ART), acestea fiind in continuare actiunile cu unul din cele mai bune valori ale indicatorului PER, la care se adauga un discount important intre curs si activul net unitar. Un prim salt l-a inregistrat cursul la jumatatea sedintei, dupa care a urmat stagnarea, pentru ca la final sa mai vina un val de cumparari, cursul inchizand la 33.500 lei/actiune (+9,1%). Cu toate acestea, s-au tranzactionat putin mai mult de 11.000 actiuni, in valoare de 381 milioane lei.
Dupa cum am precizat si la inceput, segmentul SIF a cunoscut un final de sedinta mai dinamic, ce a permis ca toate cele 5 titluri sa inchida la variatii pozitive. Din nou SIF Banat Crisana (SIF1) s-a detasat la nivelul valorii de tranzactionare, de 73,7 miliarde lei, aferent unui volum mare, de peste 6 milioane actiuni tranzactionate. Cursul a ajuns la un maxim de 12.500 lei/actiune, insa la final a mai scazut putin, dar cu toate acestea titlurile SIF1 inregistreaza o apreciere de 5,1% fata de sedinta anterioara.
BER - Bursa Electronica Rasdaq
[tab_rasdaq]
Sedinta linistita in aceasta prima zi a saptamanii si in segmentul Rasdaq, rulajul zilei de 4,56 miliarde lei situand sedinta in topul celor mai putin lichide sedinte din acest an. Nici o societate nu a reusit sa se apopie de pragul de 1 miliard de lei valoare tranzactionata.
Cel mai tranzactionat emitent al zilei a fost Cemacon S.A. (CEON), pe suportul acestui emitent efectuandu-se transferuri in valoare de 510 milioane lei. Modificarea pretului de tranzactionare a fost foarte mica (-0,03%), cu toate ca a variat pe un palier destul de mare: 250.000-275.000 lei. Astfel, dupa cresterea din prima parte a sedintei, cand a fost atins pretul maxim al zilei de 275.000 lei/actiune, presiunea vanzatorilor a impins cursul pana la 250.000 lei/actiune, acesta fiind de altfel si pretul la care s-a efectuat ultima tranzactie a zilei.
Al doilea emitent al sedintei, din punctul de vedere al valorii tranzactionate, este Comcereal S.A. Vaslui (CCEV), rulajul pe acest emitent situandu-se la nivelul de 476 milioane lei. Cursul a scazut cu 6,6% pana la 160 lei/actiune, dupa ce mare parte a tranzactiilor au fost efectuate la un pret mult mai mic (130 lei/actiune). In data de 17 mai 2005 este ultima zi cum-dividend pentru Comcereal Vaslui, care a anuntat un dividend unitar net de 15,5 lei/actiune, cu o rata a dividendului foarte buna, de 11,5% calculata la pretul minim de azi.
Cea mai mare crestere a cotatiilor din aceasta zi a fost inregistrata in cazul societatii de productie a articolelor din metal Promec S.A. Bucuresti (PROM), aprecierea cursului fiind de 25%, cauzata de un val de 14 transferuri, toate la aceeasi valoare de 5.000 de lei pe actiune. Cele 63.733 de actiuni transferate azi reprezinta circa 13,8% din capitalul social al emitentului.
Dintre societatiile din prima categorie, Mitall Steel Roman S.A. (PTRO) s-a evidentiat prin cel mai mare rulaj, valoarea totala a tranzactiilor fiind de 246 milioane lei. Pretul actiunilor acestui emitent au variat putin, apreciindu-se cu 1,2% fata de sedinta precedenta in care a fost tranzactionat, la 42.500 lei/actiune.