Raport zilnic
13 mai 2005
Informatii piata
[tab_bvb]
Ultima sedinta a saptamanii a adus un aer de optimism pe piata bursiera, odata cu estomparea scaderilor ce au avut loc in ultimele zile. Mai mult, piata a inregistrat o usoara crestere, in ansamblu, insa redusa ca amploare, la fel ca scaderile anterioare. Inceputul sedintei nu anunta acest lucru, indicii deschizand direct pe scaderi, insa ulterior cumparatorii au reechilibrat piata, ceea ce a facut ca toti indicii sa deseneze pante crescatoare. In cea de-a doua parte a sedintei cotatiile au stagnat mai mult, astfel ca indicii au inchis la variatii de 0,3-0,6% fata de sedinta anterioara. Valoarea totala de tranzactionare a depasit cu putin 142 miliarde lei, fara sa iasa din media ultimei perioade.
La prima categorie, pe pozitia de cel mai tranzactionat emitent a revenit Banca Transilvania (TLV), cu un rulaj de 17,76 miliarde lei. Cu toate acestea, cursul mai mult a stagnat osciland intre 7700 de lei si 7750 lei/actiune, cu inchiderea la pretul inferior unde inregistreaza o depreciere de 1,3%. Nu la fel „a mers” BRD, care a crescut la inceput la maximul de 43.900 lei/actiune, a mai scazut dupa aceea, insa la final un cumparator mai mare a facut ca pretul sa se inchida la 43.700 lei/actiune (+2,3%). Tot la final, actiunile BCC au cunoscut o activitate mai intensa la cumparare, astfel incat cursul a crescut astazi cu 2,9% la 5400 lei/actiune.
Si titlurile Petrom (SNP) au crescut astazi, desi la inceputul sedintei vanzatorii au dominat. Dupa efectuarea unei tranzactii Deal, cu 650.000 actiuni la pretul de 3180 lei/actiune, mai mult decat cotatia din piata principala de la acea ora, cursul a continuat sa urce, inchizand la 3230 lei/actiune (+1,6%), maximul zilei. Actiunile RRC au evoluat intr-un interval mai strans, cursul nu a reusit sa depaseasca palierul de 900 lei/actiune, inchizand la 890 lei (-0,5%). Lichiditatea a fost mai buna decat joi, insa nu a impresionat, rulajul total apropiindu-se de 9 miliarde lei.
Rompetrol Well Services (PTR), compania de servicii petroliere a grupului Rompetrol (diverse servicii pentru sonde) a anuntat rezultate foarte bune pentru primul semestru al acestui an (profit de 25,1 miliarde lei, cu un PER anualizat mai mic decat 2), la care se adauga un activ net unitar de 2,5 ori mai mare decat cursul. Aceste performante au fost vizibile si in piata, cursul urcand direct de la deschidere si atingand in scurt timp maximul posibil de 1890 lei/actiune (+14,6%). Pana la finalul sedintei tranzactiile s-au efectuat la acest pret, pentru ca la final un vanzator sa provoace scaderea pana la 1810 lei/actiune (+9,7% fata de inchiderea de joi). Lichiditatea a fost de asemenea buna, peste media acestui emitent, in total derulandu-se tranzactii in valoare de aprioape 1,5 miliarde lei.
Segmentul SIF a gazduit evolutii diferite. SIF Banat Crisana (SIF1) a inchis la fel ca joi, la 11.800 lei/actiune (si vineri s-au realizat transferuri mari, rulajul total a fost de circa 54 miliarde lei, aproape m40% din intreaga piata). SIF Muntenia (SIF4) a fost singurul pe scadere, inchizand la 8100 lei/actiune (-1,2%). Cel mai bine a evoluat SIF Moldova (SIF2), mai ales in a doua parte a sedintei, cand presiunea la cumparare a dus la un pret maxim de 10.200 lei/actiune. La nivelul cursului de inchidere, de 10.100 lei, SIF2 inregistreaza o apreciere zilnica de 1,5%.
BER - Bursa Electronica Rasdaq
[tab_rasdaq]
O sedinta mai speciala in aceasta ultima zi a saptamanii, rulajul pietei depasind 276 miliarde lei, aproape de doua ori mai mult decat s-a reusit la BVB. Mare parte a acestui rulaj a fost realizat prin intermediul unei oferte publice de preluare, tinta fiind Comtex S.A. Suceava. Ofertantul a fost retailer-ul ALTEX, care a cumparat in mai multe transferuri succesive un numar de 290.959 actiuni COXE, la un pret de 912.000 lei/actiune, astfel ca valoare totala a acestei tranzactii se ridica la 265,4 miliarde lei. In urma acestei tranzactii detinerea ALTEX se ridica la 96,42% din capitalul social al emitentului. Unul din marii vanzatori de astazi a fost SIF Moldova, care si-a vandut detinerea de 204.265 actiuni, suma obtinuta de SIF2 fiind de 186 miliarde lei.
A doua societate care s-a remarcat din puncul de vedere al rulajului este societatea de asigurari-reasigurari ARDAF (ARDF), pe suportul acestui emitent realizandu-se tranzactii de aproximativ 7,7 miliarde lei. Mai importanta decat lichiditatea din ultimele sedinte este cresterea cotatiilor care in ultimele doua zile a fost de peste 43%. Ultima tranzactie a acestei zile a fost la 1967 lei/actiune, tranzactie ce este chiar maximul zile si se situeaza cu doar 1 leu peste pretul mediu, fapt ce ne arata ca majoritatea tranzactiilor au fost realizate la acest pret.
La categoria I, cel mai lichid emitent a fost Rompetrol S.A. Bucuresti (VEGA), pe suportul acestui emitent realizandu-se tranzactii in valoare de 594,9 milioane lei, cursul inregistrand o usoara apreciere (+1,5%). Maximul zilei de 696 lei a fost atins la putin timp dupa inceputul sedintei, dupa care, la finalul sedintei si-au facut simtita prezenta vanzatorii care au dus pretul pana la 690 lei/actiune.
O evolutie buna la nivelul cotatiilor a avut azi si IAR S.A. Brasov (IARV), care a inregistrat o crestere de 10%. Aceasta evolutie se datoreaza obtinerii in primul trimestru al lui 2005 a unor rezultate peste asteptari. Inca din primele minute ale sedintei pretul in piata al actiunilor IARV a crescut, la un moment dat inregistrandu-se chiar o crestere de 24% a cotatiilor (aproape de limita maxima admisa).