Raport zilnic
17 mai 2005

Informatii piata

BVB - Bursa de Valori Bucuresti

[tab_bvb]

Parametrii sedintei de astazi indica similaritati cu evolutia bursei in sedinta de ieri. Indicii au inchis toti pe usoare cresteri, de 0,8-0,9%, in timp ce valoarea tranzactionata a depasit cu putin 170 miliarde lei, cu o mare contributie din partea titlurilor SIF1. Segmentul SIF a cunoscut un start mai slab; indicele BET-FI a fost pe scadere la deschidere, insa, spre deosebire de ceilalti doi indici, care de la jumatatea zilei au intrat pe scadere, aici s-a mentinut pana la final un trend ascendent.

Rezultatele bune anuntate pe primul trimestru al acestui an, ce duc la un PER anualizat de 10, au pozitionat Banca Romana pentru Dezvoltare (BRD) ca cel mai lichid emitent de la prima categorie a bursei, cu un rulaj de 17 miliarde lei. Cursul a urcat in prima parte a sedintei pana la un maxim de 45.600 lei/actiune, insa in conditiile unei sedinte modeste, a unei stari de apatie ce caracterizeaza piata bursiera in ultimul timp, titluri cu o asemenea lichiditate ca BRD nu puteau sa continue mult timp trendul. Asadar, vanzatorii aparuti in piata au provocat o corectie negativa, nu de mare amploare, iar titlurile BRD au inchis la 44.700 lei/actiune (+2,1%). Cu aceasta variatie, BRD se impune ca actiunea cu cea mai buna evolutie dintre titlurile despre care se poate vorbi de o lichiditate ridicata, a fost performera Blue-Chip-urilor autohtone.

Un spor de lichiditate a cunoscut si Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), pentru care a inceput sa apara o sustinere suplimentara la cumparare in sedinta de astazi. Mai mult de 17 milioane de actiuni s-au transferat, in valoare de 15,3 miliarde lei. Insa cursul nu a inregistrat oscilatii majore, acest aspect ramanand la fel ca in ultima perioada, adica volatilitate redusa. Nu a evoluat rau cursul RRC, chiar a crescut astazi, la final cumparatorii preluand initiativa, ceea ce l-a dus pana la palierul de 900 lei/actiune, unde a si inchis, cu 1,1% mai sus decat ieri.

Cele mai bune performante apartin actiunilor cu lichiditate redusa, cum e VAE Apcarom (APC), care a crescut astazi cu 11,7% pana la 4100 lei/actiune. Societatea are rezultate bune, desi nu surprinde prin indicatori ca PER sau P/BV, insa astazi a fost vorba de un ordin mai important de cumparare, care a achizitionat pe la jumatatea sedintei actiuni pana la maximul de 4150 lei/actiune, lichiditatea redusa a titlurilor APC permitand o asemenea crestere pe un volum modest tranzactionat. Cu o diferenta mare intre pretul de cumparare si ce de vanzare, titlurile APC au mai cunoscut oscilatii semnificative, insa au inchis la 4100 lei/actiune, aproape de maximul zilei.

Actiunile SIF nu au abut o evolutie unitara, desi caracteristic pentru toate a fost volatilitatea redusa a preturilor. Din nou au avut loc tranzactii importante cu actiuni SIF1, care au realizat peste 40% din rulajul bursei. Cea mai buna evolutie apartine SIF Muntenia (SIF4), care a crescut pe tot parcursul zilei (desi a deschis la un curs mai mic decat inchiderea de ieri), pana la 8400 lei/actiune (+1,8%). Cu un rulaj de 2,5 miliarde lei, SIF4 a fost titlul SIF cu cea mai slaba lichiditate.

BER - Bursa Electronica Rasdaq

[tab_rasdaq]

Lichiditate in crestere la Bursa Electronica Rasdaq, rulajul realizat in sedinta de azi se ridica la 15,43 miliarde lei, fiind de trei ori mai mare decat cel efectuat in ziua precedenta. Toti indicii au reusit sa inchida ziua cu variatii pozitive.

Cel mai tranzactionat emitent al sedintei a fost Condmag S.A. Brasov (COMI) pe suportul acestor actiuni fiind transferate actiuni in valoare de 4,2 miliarde lei. S-au efectuat 7 tranzactii, dintre care una a fost speciala; o tranzactie „deal” la pretul de 4.320 lei/actiune. Cotatia la care a fost realizat deal-ul este mai mare decat pretul la care au fost realizate celelalte tranzactii (o medie de 4186 lei/actiune), fapt care in finalul sedintei a determinat cresterea pretului mediu cu circa 16%.

O lichiditate buna prezinta actiunile Remat S.A. Arad (RELC), cea mai mare parte a rulajul de astazi pe suportul acestui emitent fiind realizata intr-o tranzactie speciala in valoare de 2,83 miliarde lei, la pretul de 60.000 lei/actiune; volumul transferat a fost de 46.886 actiuni. Acest numar de actiuni corespunde la 28,3% din capitalul social al emitentului.

Un alt emitent care a fost marcat de o lichiditate ridicata este Inscut S.A. Bucuresti (INBW), de aceasta data rulajul mare aducand si o crestere substantiala a pretului de tranzactionare (+18,5%). Pretul la care a fost cotata astazi in piata o actiune INBW a fost de 77.000 lei/actiune, foarte aproape de maximele istorice atinse de acest emitent, si anume 80.000 lei/actiune la sfarsitul lunii iulie 2004. Pachetul tranzactionat astazi reprezinta 2,45% din capitalul social al emitentului.

La categoria I, Rompetrol S.A. Bucuresti (VEGA) s-a evidentiat prin cel mai mare rulaj, valoarea totala a tranzactiilor fiind de 710,9 milioane lei. Pretul de tranzactionare s-a apreciat cu 6,2% fata de sedinta precedenta, ultima tranzactie a zilei a fost efectuata la 722 lei/actiune, maximul acestei sedinte.
inchide