Raport zilnic
12 mai 2005
Informatii piata
[tab_bvb]
Piata de capital autohtona continua sa evolueze in aceeasi maniera modesta ca in ultima luna, parand ca a intrat pe o panta de usoara scadere insotita de lichiditate redusa. Apetit redus la cumparare, la care se adauga indisponibilitatea detinatorilor de actiuni sa vanda la actualele cotatii, fapt ce a cauzat scaderile de astazi, generalizate insa de mica amploare si lichiditatea redusa. Indicii BET si BET-C au pierdut circa 0,7%, iar BET-FI a scazut cu 2%, in timp ce valoarea totala de tranzactionare a fost de 133,64 miliarde lei.
Aproape jumatate din acest rulaj a fost realizat de actiunile SIF Banat Crisana (SIF1), care au continuat sa fie deosebit de lichide, mai mult de 5 milioane de titluri fiind transferate pe parcursul sedintei. In a doua parte a zilei au inceput sa se realizeze tranzactiile mari, in ultima perioada pe titlurile SIF1 aparand frecvent asemenea transferuri. Cursul nu a oscilat mult, insa la un moment dat SIF1 era singurul titlu SIF cu variatie pozitiva, la 11.900 lei/actiune. La fel ca SIF2, SIF1 a inchis la un pret identic cu cel de ieri, de 11.800 lei/actiune. Cel mai mult a scazut SIF4, cu 6,8% pana la 8200 lei/actiune, insa in termeni reali cursul a scazut cu circa 1,8%, daca tinem cont de faptul ca astazi a fost prima zi ex-dividend, fiind asteptata si considerata normala o scadere a cursului cu valoarea dividendului net, de 450 lei/actiune.
La prima categorie, cel mai tranzactionat emitent a fost tot o banca, la fel ca ieri, de data asta fiind vorba de Banca Romana pentru Dezvoltare (BRD), care a generat un rulaj de 11,9 miliarde lei. Continuand tendinta din aceasta saptamana, cursul BRD a mai pierdut astazi 2,3%, coborand pana la 42.700 lei/actiune. Se pare ca piata coteaza din ce in ce mai jos actiunile bancare, in conditiile in care acestea si-au gasit si astazi putini cumparatori.
Cea mai buna evolutie de la prima categorie apartine actiunilor Oltchim Rm. Valcea (OLT). Acestea au evoluat astazi oarecum contrar tendintei generale din piata, urcand la pragul de 3000 de lei inca de la inceputul sedintei. Mai apoi, acesta a fost pretul la care s-au realizat urmatoarele tranzactii, o scadere avand loc de-abia la finalul sedintei, urmata de o revenire rapida, astfel incat cursul a inchis la 3000 de lei (+3,5%).
Cel mai lichid emitent de la a doua categorie a fost Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), insa cu un rulaj de doar 4,6 miliarde lei. Titlurile RRC au facut si ele exceptie de la linia generala de evolutie a pietei, urcand chiar pana la un maxim de 903 lei/actiune. In a doua parte a sedintei insa au aoarut si aici vanzatorii, astfel incat cursul a inchis la 894 lei/actiune (+0,5%).
BER - Bursa Electronica Rasdaq
[tab_rasdaq]
Lichiditatea pietei, in sedinta de astazi, este relativ mic daca o comparam cu rulajele obtinute la Bursa Electronica Rasdaq la inceputul anului (mai ales in luna ianuarie), dar daca ne raportam la rulajul mediu al ultimei luni, sedinta de astazi se situeaza peste medie.
In topul rulajului, cu o evolutie foarte buna la nivelul cursului gasim societatea de asigurari ARDAF (ARDF), pe suportul actiunilor acestui emitent realizandu-se tranzactii in valoare de 3,6 miliarde lei. Cursul a crescut cu 17,4%, pana la 1660 lei/actiune, cumparatorii exercitand o presiune asupra cursului inca de la inceputul sedintei. Aceasta crestere spectaculoasa a aparut chiar in conditiile in care rezultatele financiare pe primul trimestru nu au fost deloc pozitive, societatea inregistrand o pierdere la nivelul exercitiului financiar.
In cazul societatii Electromontaj Carpati S.A. Sibiu (ELJA) avem de-a face cu inchiderea Ofertei Publice de Preluare, in cadrul careia oferantul Romelectro SA a achizitionat 49.839 actiuni, acest pachet reprezentand 15,2% din capitalul social al emitentului. Pretul din oferta a fost 68.000 lei/actiune, iar valoarea totala a subscrierilor se ridica la 3,4 miliarde lei.
O evolutie nefasta a avut si Rompetrol S.A. Bucuresti (VEGA), cursul scazut pentru a doua sedinta la rand, scaderea cursului de astazi fiind mai redusa decat cea inregistrata ieri. Ultima tranzactie a zilei a fost efectuata la 680 lei/actiune, aceasta cotatie fiind cu 6,9% mai mica decat nivelul de referinta de ieri.
O evolutie buna a cursului intalnim si la Remat S.A. Arad (RELC), cresterea de azi ducand cursul din nou peste pragul de 100.000 lei/actiune, pretul de inchidere fiind aproape de maximul istoric (101.314 lei/actiune) ale emitentului, maxim ce a fost atins la sfarsitul lunii octombrie 2004.