Raport zilnic
11 mai 2005

Informatii piata

BVB - Bursa de Valori Bucuresti

[tab_bvb]

O noua sedinta de scadere, in care vanzatorii au dominat piata, mai ales in prima parte a sedintei, in cea de-a doua parte asistand la o stabilizare a cotatiilor la niveluri inferioare, toate acestea pe o lichiditate modesta, rulajul total apropiindu-se de 125 miliarde lei. Indicii au scazut cu mai mult de 1%, BET-FI depreciindu-se cel mai mult, cu 1,7% scazand sub pragul de 24.000 puncte. Au fost putine, aproape izolate cresterile de curs, depasite de scaderi atat ca numar cat si ca amploare. Cumparatorii s-au retras treptat la cotatii mai joase, in timp ce unii vanzatori nu au asteptat, vanzand direct la preturile lor.

Banca Transilvania (TLV) a revenit la pozitia de cel mai tranzactionat emitent de la prima categorie, cu un rulaj de peste 11 miliarde lei, aferent unui volum de peste 1,4 milioane actiuni. Dupa ce zilele trecute cursul parea ca s-a stabilizat in jurul palierului de 8000 lei/actiune, astazi in prima parte a sedintei a scazut pana la 7750 lei. Negasind vanzatori care sa accepte cotatii mai mici, dar nici cumparatori prea hotarati, titlurile TLV s-au stabilizat in jurul acestui nivel, inchizand la 7800 lei/actiune (-1,9%).

Aproximativ la fel a evoluat si Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), cel mai lichid emitent de la a doua categorie si cel mai tranzactionat astazi. Cursul a scazut chiar in prima jumatate a sedintei sub pragul de 900 lei/actiune, dupa care s-a mai stabilizat, insa in cea de-a doua jumatate un val de vanzari a provocat scaderea pana la un minim de 885 lei/actiune. Revenirea nu a avut loc pana la inchidere, astfel ca ultima tranzactie s-a derulat la pretul de 890 lei (-1,7%). Sedinta a avut o lichiditate mica, iar RRC nu s-a detasat sub acest aspect. Au fost tranzactionate 12 milioane de actiuni, in valoare totala de 10,75 miliarde lei.

Intr-o sedinta de scaderi, MJ Maillis (MJM) a facut nota discordanta, fiind unul din cazurile de evolutii bune la nivelul cursului. Chiar si lichiditatea a fost buna, depasind media ultimei perioade. Aproape de finalul sedintei, un ordin de cumparare a achizitionat actiuni pana la un curs de 54.500 lei/actiune (+6,9%), iar valoarea totala de tranzactionare a depasit 1 miliard de lei.

In sectorul actiunilor SIF au avut loc scaderi generalizate de curs. Cel mai tranzactionat titlu, detasat fata de celelaltae si de asemenea cel mai tranzactionat din intreaga piatra a fost SIF Banat Crisana (SIF1), cu un rulaj total de aproape 40 miliarde lei, o treime din rulajul pietei. Cursul a scazut pana la minimul de 11.800 lei/actiune (-17%).

BER - Bursa Electronica Rasdaq

[tab_rasdaq]

Sedinta de azi se remarca prin volatilitatea mare la nivelul cotatiilor celor mai lichide titluri ale zilei. Lichiditatea, desi mica se situeaza peste media acestei luni, rulajul total ridicandu-se la 13,29 miliarde lei. Trebuie sa tinem insa cont si de faptul ca acest volum valoric a fost obtinut in conditiile opririi de la tranzactionare a unuia dintre cei mai lichizi emitenti ai Bursei Electronice Rasdaq (este vorba aici de Braiconf Braila - BRCR).

In topul rulajului regasim astazi producatorul de medicamente Biofarm S.A. Bucuresti (BIOF), pe suportul actiunilor acestui emitent realizandu-se tranzactii in valoare de 2,9 miliarde lei. Lichiditatea ridicata din acesta sedinta se datoreaza anuntului facut de societate cu privire la distribuirea de actiuni gratuite (296 actiuni gratuite la 1000 actiuni detinute) in cadrul procesului de majorare de capital social. Efectul asupra evolutie pretului s-a simtit inca din primele minute ale sedintei, cand piata s-a deschis la un pret de 4000 lei/actiune in cazul BIOF, nivel cu 4,4% mai ridicat de cat cel inregistrat in sedinta de ieri. Dupa primele 20 de minute, presiunea cumparatorilor a dus pretul pana la 4.400 lei/actiune, acesta fiind maximul atins in aceasta sedinta. Pretul a coborat din nou la 4.000 lei/actiune la fel de repede cum a urcat, aceasta cotatie fiind de altfel chiar pretul de inchidere, deoarece pana la finalul sedintei au fost efectuate tranzactii numai la acest pret.

O evolutie buna a rulajului a avut si Grosil Slobozia (GROS), rulajul zilei in cazul acestui emitent fiind de 2,7 miliarde lei. Desi au fost efectuate mai multe tranzactii (15), toate au fost efectuate la acelasi pret si anume 121.700 lei/actiune, in scadere cu 2,6% fata de sedinta precedenta.

Una dintre cele mai bune evolutii din punctul de vedere al aprecerii cursului a avut-o societatea de asigurari Asigurarea Romaneasca - Asirom S.A. Bucuresti, cursul de tranzactionare crescand cu 19,3% in conditiile unei lichiditati bune, de peste 2,1 miliarde lei. Prima tranzactie a zilei a fost facuta abia in finalul sedintei, dar acest ordin mare (aproximativ 1,7 miliarde lei) ducand pretul pana la 4.200 lei/actiune. Dupa atingerea acestui nivel maxim a urmat o usoara depreciere a cotatiilor, ultima tranzactie a zile fiind efectuata la 4.000 lei/actiune.

O evolutie nefasta a avut Rompetrol S.A. Bucuresti (VEGA), cursul scazand cu 9,3% pana la 730 lei/actiune, dupa ce in ultimele doua sedinte cursul se apreciase cu peste 25%. Aceasta scadere a survenit in urma unor zvonuri din presa centrala, cum ca, in viitorul apropiat, ar urma o fuzionare cu Rompetrol Rafinare Constanta (RRC). Evolutia pe parcursul zilei a fost continuu descendenta, cursul maxim al zilei fiind chiar pretul de deschidere, dupa care a urmat o depreciere constanta.
inchide