Raport zilnic
12 aprilie 2005

Informatii piata

BVB - Bursa de Valori Bucuresti

[tab_bvb]

Piata bursiera a stat intr-o acalmie generala si astazi, in intreaga sedinta fiind realizat un rulaj total mai mic de 100 miliarde lei, in timp ce indicii au inchis la variatii reduse. Doar BET-FI inregistreaza o fluctuatie notabila, de 1,4% fata de ieri, sectorul SIF-urilor cunoscand cresteri mai importante in prima parte a sedintei, ce au asigurat inchideri la cursuri superioare sedintei de ieri pentru unele titluri, chiar in conditiile in care in a doua parte a zilei au mai aparut vanzatori in piata.

Banca Romana pentru Dezvoltare (BRD) a ramas emitentul cel mai tranzactionat de la prima categorie, avand un rulaj de 9,36 miliarde lei. Si astazi a fost executata o tranzactie Deal, cu un pachet de 50.000 actiuni, la pretul de 51.500 lei/actiune. Cursul a urcat astazi pana la un maxim de 52.500 lei/actiune si a inchis la 52.000 lei, unde a mai castigat 1% fata de sedinta de ieri. Banca va comunicat maine rezultatele financiare preliminate pentru anul 2004, in functie de care in zilele urmatoare pot sa mai apara fluctuatii notabile de curs.

Insa cel mai lichid emitent din sedinta a fost Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), unde s-au tranzactionat peste 16,8 milioane actiuni, in valoare de 15,2 miliarde lei. Cursul a deschis pe crestere, ajungand la maximul de 910 lei/actiune la putin timp de la debutul sedintei, dupa care in piata au aparut vanzatorii, astfel incat la jumatatea sedintei cursul atinsese minimul de 886 lei. Nu s-a impus insa un trend descendent, la preturi mai mici de 890 lei/actiune cumparatorii reaparand in piata si aducand un spor de echilibru in ceea ce priveste titlurile RRC, care la finalul sedintei au depasit pragul de 900 lei/actiune, inchizand la 902 lei (+0,2%).

Daca punem in balanta evolutia cursului si lichiditatea, cea mai buna performanta a sedintei poate fi considerata cea a titlurilor Oil Terminal Constanta (OIL), care au inchis la un pret de 2600 lei/actiune (+13%), pe fondul unui rulaj de 5,26 miliarde lei. Volumul total tranzactionat a depasit 2 milioane lei, majoritatea covarsitoare a acestira fiind transferate in urma unui singur ordin mare de cumparare, care a achizitionat circa 2 milioane de actiuni pana la pretul de 2600 lei.

La fel ca ieri, segmentul SIF a mers mai bine decat media pietei, inceputul bun de sedinta, cu cresteri semnificative de curs asigurand o inchidere la preturi mai bune decat ieri. Exceptie face SIF Banat Crisana (SIF1), care nu a reusit sa se mentine deasupra cursul de inchidere de ieri, scazand cu 0,9% fata de acesta, la 11.600 lei/actiune. Cel mai tranzactionat SIF a fost SIF Oltenia (SIF5), cu un rulaj de peste 15 miliarde lei. Cursul a urcat la deschidere pana la 12.700 lei/actiune, dupa care a inceput sa scada pe fondul sustinerii tot mai slabe la cumparare, insa spre final lucrurile s-au schimbat, presiunea la cumparare revenind si asigurand in chiderea la 12.500 lei (+1,6%).

BER - Bursa Electronica Rasdaq

[tab_rasdaq]

O sedinta de tranzactionare mult mai animata decat ce incepusem sa ne aseptam zilnic de la BER. Spre deosebire de BVB, pe Rasdaq sedinta a fost foarte agitata, cu fluctuatii mari ale cursurilor de tranzactionare. Toate acestea au fost realizate pe un rulaj in crestere, astazi transferandu-se actiuni in valoare de 24,08 miliarde lei, valoare care reprezinta maximul reusit de aceasta bursa in luna aprilie.

O buna parte a volumului valoric de tranzactionare s-a efectuat pe suportul producatorului de textile Braiconf Braila (BRCR), cu aceste titluri realizandu-se un ruajul total 3,09 miliarde lei. Dupa sedinta de ieri, cand titlurile BRCR au dat primul semnal de stabilizare a cursului, astazi este prima zi dupa un numar de 5 sedinte la rand in care cursl a crescut. Pretul a variat pe palierul 58.000-62.000 lei/actiune cu un curs mediu de 60.694 lei/actiune, in finalul sedintei ultima tranzactie fiind efectuata la nivelul de 61.000 lei/actiune, in crestere cu 3,39% fata de ziua precedenta.

Al doilea titlu ca rulaj al acestei sedinte, face parte tot din Categoria I, Socep Constanta (SOCP), care pe un rulaj de 3,20 miliarde lei a inregistrat o stabilizare la nivelul cursului. Ultima tranzactie din sedinta a fost efectuata la pretul de 3150 lei/actiune, la fel ca in ziua precedenta. Din nou, ca si in sedinta precedenta, SOCP, spre deosebire de BRCR a incheiat sedinta de tranzactionare la un curs situat peste cursul mediu al zilei, care a fost de 3121 lei/actiune.

Cele mai tranzactionate actiuni atat la categoria Baza cat si la tot nivelul bursei au fost cele emise de Azoma Arad (AZOA), care au facut obiectul unor tranzactii in valoare de 7,59 miliarde lei. De fapt a fost vorba de pachete transferate la jumatatea sedintei, si anume, doua pachete de aproximativ 0,9% fiecare, dupa care a urmat transferul unui pachet mult mai mare, de 22,69% din capitalul social. Aceste pachete s-au tranzactionat la un curs de 53.000 lei/actiune, astfel incat pretul mediu a crescut cu 3,92% fata de ultima sedinta.

Biofarm Bucuresti (BIOF) a realizat un rulaj de 1,63 miliarde lei, cursul atingand din nou palierul de 4000 lei/actiune, acesta fiind de altfel maximul de astazi, in timp ce minimul a fost de 3700 lei. La sfarsitul zilei, pretul a ajuns la 3.800 lei/actiune pe suportul unui rulaj in crestere.
inchide