Raport zilnic
11 aprilie 2005
Informatii piata
[tab_bvb]
Astazi am asistat la o sedinta foarte linistita, in care emitentii de talie mare au fost caracterizati de o volatilitate redusa a cursului. Indicii BET si BET-C au inchis in aceste conditii la variatii de mica amploare, insa totusi pozitive, de circa 0,5%. Doar BET-FI, in conditiile unei constante presiuni la cumparare manifestata in segmentul actiunilor SIF, a cunoscut o crestere mai mare, de 2,6%. Activitatea redusa din sedinta de azi se reflecta cel mai bine in valoarea totala de tranzactionare, de 110,7 miliarde lei, redusa comparativ cu media ultimei perioade.
In lipsa titlurilor TLV de la tranzactionare, cel mai mare rulaj de la prima categorie l-au realizat actiunile Banca Romana pentru Dezvoltare (BRD), de 7,14 miliarde lei. Acesta se datoreaza intr-o mare masura unei tranzactii Deal, cu 85.000 actiuni, la pretul de 50.500 lei/actiune, care de altfel a fost pretul minim pe piata principala. Piata unde BRD a avut o volatilitate foarte redusa, in cea mai mare parte a sedintei osciland intre 51.000 lei si 51.500 lei/actiune, pentru a inchide la nivelul maxim, in cu 2% fata de vineri.
Desi a evoluat intr-o maniera linistita, Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) a avut momente de fluctuatii importante de curs. La putin timp dupa deschidere, pretul actiunilor a urcat la maximul de 920 lei/actiune, dupa care a intrat intr-o faza mai mult stagnanta cu o foarte mica scadere, stabilizandu-se in jur de 915 lei/actiune. In ultima ora a sesiunii vanzatorii au fost putin mai activi in piata, astfel incat titlurile RRC s-au inscris pe o panta de scadere, accentuata la putin timp inainte de inchidere, cand au juns la minimul de 890 lei. La nivelul ultimului pret, de 900 lei/actiune, RRC inregistreaza o depreciere de 0,7%. Cu un rulaj de 12,88 miliarde lei, RRC este cel mai tranzactionat titlu de la a doua categorie a bursei.
De o lichiditate buna s-a bucurat astazi si Sicomed Bucuresti (SCD), care a realizat un rulaj de peste 6 miliarde lei, pozitionandu-se in randul celor mai tranzactionate societati. Cursul SCD a deschis direct pe scadere, dupa care a inceput sa-si revina, stabilind maximul zilei la nivelul de inchidere de vineri, de 6500 lei/actiune. In a doua parte a sedintei cursul a inceput sa scada, vanzatorii impunandu-se mai mult in piata, astfel ca ultima tranzactie s-a derulat la minimul zilei, de 6250 lei/actiune (-3,9%).
Actiunile societatilor de investitii financiare au traversat o sedinta buna, cu o lichiditate in crestere si cu evolutii bune ale cursurilor. Cele mai bune evolutii apartin titlurilor SIF Moldova (SIF2) si SIF Oltenia (SIF5), cu valori apropiate de tranzactionare, de circa 30 miliarde lei fiecare (acestea au fost de altfel si cele mai tranzactionate societati de la bursa in sedinta de azi). SIF2 a crescut cel mai mult, cu 3,9% pana la 10.700 lei/actiune, urmat indeaproape de SIF5, cu o apreciere de 3,4% la 12.300 lei/actiune. Titlurile SIF au crescut aproape constant pe perioada sedintei, cu maximele atinse in a doua parte, inainte de final aparand si usoare corectii negative.
BER - Bursa Electronica Rasdaq
[tab_rasdaq]
Dupa cum ne-a obisnuit in ultima luna Bursa Electronica Rasdaq, rulajul a fost mic, realizandu-se tranzactii in valoare de 11,25 miliarde lei. Desi se inregistreaza o crestere usoara fata de ultima sedinta, rulajul este in continuare redus comparativ cu primele saptamani ale anului.
O mare parte a volumului valoric de tranzactionare s-a realizat pe suportul unui singur emitent, si anume Braiconf Braila (BRCR), cu aceste titluri realizandu-se 45% din rulajul total de astazi. Astfel, contributia actiunilor BRCR in sedinta de astazi se ridica la 5,06 miliarde lei. De remarcat faptul ca azi este prima sedinta de stabilizare a cursului dupa un sir de 5 sedinte in care cursul actiunilor BRCR a scazut puternic. Pretul a variat pe palierul 57.000-62.000 lei/actiune cu un curs mediu de 59.841 lei/actiune, in finalul sedintei ultima tranzactie s-a efectuat la acelasi pret ca si cel de inchidere de vineri, adica 59.000 lei/actiune (sub pretul mediu).
Al treilea titlu ca rulaj al acestei sedinte face parte tot din Categoria I si este societatea de servicii portuare Socep Constanta (SOCP), care pe un rulaj de 631 milione lei a inregistrat o scadere a cursului de 1,25% pana la 3150 lei/actiune. Spre deosebire de BRCR, acest emitent a incheiat sedinta de tranzactionare la un curs situat peste cursul mediu al zilei, care a fost de 3126 lei/actiune.
Din cadrul Categoriei a II-a, Elpreco S.A. Craiova (ELPS) s-a detasat din puncul de vedere al numarului de tranzactii efectuate si al valorii tranzactionate, care se ridica astfel la 642,3 milioane lei, realizandu-se un numar de 9 tranzactii. Pretul actiunilor a crescut astazi de la 600.000 lei/actiune la 610.000 lei/actiune (o apreciere de 1,67%), desi pe parcursul sedintei s-au realizat tranzactii si la 585.000 lei/actiune
De o lichiditate buna s-a bucurat si Cemacon Zalau (CEON), fabricant de materiale de constructii (caramizi, tigle), acest emitent ocupand locul al doilea din acest punct de vedere. Pretul de achizitie al actiunilor CEON s-a apreciat cu 4,9% pana la 280.000 lei/actiune, o mare parte din aceasta crestere fiind asigurata in a doua parte a sedintei.