Raport zilnic
13 aprilie 2005
Informatii piata
[tab_bvb]
O sedinta mult mai dinamica decat cele anterioare, cu o lichiditate in crestere semnificativa si cu o evolutie foarte buna in segmentul titlurilor SIF. Vestile pozitive venite din Parlamentul European, care a votat pentru semnarea tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana la data de 25 aprilie au determinat o presiune la cumparare la finalul sedintei, mai ales in randul titlurilor SIF, dar si pentru alte actiuni importante. Sedinta a crescut de fapt imediat dupa deschidere, perioada in care tot actiunile SIF au fost cap de afis, urmare a propunerii de majorare a pragului de detinere la 5%, propunere agreata de ministrul finantelor. Ulterior vanzatorii au intervenit mai mult, insa la final balanta s-a inclinat, asa cum am spus, de partea cumparatorilor. Daca indicii BET si BET-C au crescut cu aproape 1%, BET-FI a inregistrat o apreciere de 6,9% fata de sedinta de ieri, depasind 25600 puncte, iar valoarea totala de tranzactionare a revenit la o cota buna, de peste 238 miliarde lei.
Petrom Bucuresti (SNP) a fost cel mai tranzactionat emitent de la prima categorie, gratie unui rulaj total de 20,7 miliarde lei aferent unui volum de 5,6 milioane actiuni transferate. Cursul SNP nu a avut o volatilitate ridicata, a deschis pe crestere, dupa care a scazut la nivelul de inchidere de ieri, 3630 lei/actiune, totodata minimul de azi. La putin timp dupa aceea cumparatorii au revenit in piata, iar pretul a urcat rapid la 3700 lei/actiune, maximul sedintei. In a doua parte cursul a mai cunoscut un val de scaderi, pana in jurul lui 3650 lei/actiune, pentru a inchide tot la nivelul maxim de 3700 lei (+1,9%).
Tranzactionata in doar prima jumatate a sedintei, Banca Romana pentru Dezvoltare (BRD) a avut si astazi un rulaj bun, de 11,15 miliarde lei, in conditiile in care cursul a inchis la 53.000 lei/actiune (+1,9%). Banca a convocat actionarii pentru data de 29 aprilie 2005, propunand majorarea capitalului social cu 66,7% prin majorarea valorii nominale de la 3000 lei/actiune la 5000 lei/actiune, avand ca sursa o parte din rezervele bancii (din diferentele valutare si din profitul anului 2004). In acelasi timp, s-a propus ca ulterior sa se faca consolidarea valorii nominale, de la 5000 lei/actiune la 10000 lei/actiune (1 leu nou), concomitent cu injumatatirea numarului de actiuni. Atat pentru majorarea capitalului cat si pentru consolidarea valorii nominale, data de inregistrare propusa este 1 iunie. Totodata, se propune acordarea unui dividend brut de 1257 lei/actiune din profitul obtinut in 2004, profit care de altfel a crescut semnificativ, cu 39% in termeni reali, la 3701 miliarde lei. Mai multe informatii cu privire la convocatorul AGA, aici.
La a doua categorie, Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) a fost cel mai tranzactionat emitent, cu un rulaj de peste 38 miliarde lei. Cursul RRC a deschis la maximul zilei, de 930 lei/actiune, dupa care a intrat pe o panta de scadere, pastrata pana la final, cu un nivel minim de 893 lei/actiune si un pret de inchidere de 909 lei, unde avem o apreciere modesta, de 0,8% fata de inchiderea de ieri. RRC este unul din cele mai lichide titluri de la BVB in ceea ce priveste numarul de actiuni din piata, ceea ce face ca pretul sa cunoasca mai greu o crestere semnificativa in timp scurt, astfel incat o eventuala intrare a pietei pe un trend de crestere s-ar putea sa nu fie insotita de o dinamica pe masura a titlurilor RRC.
Segmentul SIF a captat atentia investitorilor in aceasta sedinta. La inceput a fost vestea privind pragul de detinere, care a facut ca titlurile SIF sa urce rapid, direct de la deschidere, la cursuri cu 4-5% mai mari decat ieri. Odata cu intreaga piata, segmentul SIF a inregistrat ulterior o corectie negativa, insa nu in asa mare masura si, in plus, aceasta a fost urmata imediata de un nou val de cumparari, accentuat la finalul sedintei. Cel mai tranzactionat SIF, dar si cel mai tranzactionat titlu din intreaga piata a fost SIF Moldova (SIF2), cu un rulaj de 46,3 miliarde lei aferent unui volum de mai mult de 4 milioane actiuni tranzactionate. SIF2 a inchis la un curs de 11.500 lei/actiune, in crestere cu 5,5% fata de sedinta precedenta.
BER - Bursa Electronica Rasdaq
[tab_rasdaq]
Dupa o sedinta cu o lichiditate in crestere a urmat o noua sedinta caracterizata printr-o lichiditate scazuta, in aceasta zi, realizandu-se tranzactii in valoare de 10,81 miliarde lei. In aceasta zi cu rulaj scazut doar 4 societati au realizat tranzactii totale in valoare de peste 1 miliard lei. In topul societatilor analizate din punctul de vedere al lichiditatii se situeaza producatorul de textile Braiconf Braila (BRCR), cu aceste titluri realizandu-se un rulaj total de 1,89 miliarde lei. Astazi a fost a treia sedinta de consolidare a cursului BRCR, dupa 5 zile de scaderi puternice ale cursului; astfel cotatiile BRCR de la sfarsitul sedintei sunt cu 4,9% mai mari decat cele de ieri. Pretul a variat pe palierul 61.500-65.500 lei/actiune cu un curs mediu de 63.110 lei/actiune.
Al treilea titlu ca rulaj al acestei sedinte este Socep Constanta (SOCP), care pe un rulaj de 1,55 miliarde lei a inregistrat o scadere la nivelul cursului, de 0,3%. In aceasta sedinta, titlurile SOCP au incheiat sedinta la 3140 lei/actiune, curs situat peste pretul mediu al zilei, care a fost de 3.110 lei/actiune. Pe parcursul sedintei, actiunea a variat pe palierul 3.060-3.160 lei./actiune in finalul sedintei simtindu-se o usoara presiune la cumparare.
Dintre emitenti inscrisi la Categoria Baza, titlul care astazi ne-a atras atentia este Biofarm (BIOF), unde pe un volum de tranzationare in valoare de 1,55 miliarde lei, cursul a variat pe palierul 3.700 – 3.950 lei/actiune. Presiunea de aceasta data a venit din partea vanzatorilor, acestia facandu-si simtita prezenta inca din prima parte a sedintei, cand s-a atins minimul zilei. La nivelul pretului mediu, de 3710 lei pe actiune, BIOF inregistreaza o variatie negativa de 3,06%.
Ultimul emitent care a reusit sa depaseasca bariera miliardului de lei ca volum de tranzactionare este Compania Hoteliera Intercontinental Romania SA (RCHI). Cursul a variat intr-un interval destul de mare, de la 570 lei pana la 620 lei/actiune, in finalul sedintei cursul stabilizandu-se in partea superioara a acestuia, maximul zilei fiind chiar pretul de inchidere al sedintei.