Raport zilnic
10 mai 2005
Informatii piata
[tab_bvb]
Astazi am asistat la o sedinta mai clara in ceea ce priveste trendul, trend care a fost insa unul descendent. In afara de BET-FI, ceilalti indici au avut scaderi de peste 1%; segmentul SIF a evoluat mai linistit, cu variatii de sens contrar si de mica amploare. In schimb, valoarea tranzactionata nu a fost nici azi una ridicata, ci mai mult la media ultimei perioade, apropiindu-se de 141 miliarde lei. In general, in afara de emitentii mari care au dat trendul indicilor, in piata trasatura generala a fost stagnarea, absenta unei atitudini clare din partea investitorilor.
Petrom (SNP) a fost si astazi cel mai lichid emitent de la prima categorie, cu un rulaj de 9 miliarde lei, aferent unui volum de peste 2,7 milioane actiuni tranzactionate. Actiunile SNP refecta destul de fidel starea pietei. Cursul a crescut la inceput, pana la un maxim de 3300 lei/actiune, dupa care a intrat intr-un tunel ingust, in jurul unui pret de 3270 lei, instaurandu-se acalmia in piata acestor actiuni. La final, un ordin mai mare de vanzare a determinat o cadere brusca a cursului, pana la minimul de 3200 lei.
Rulmentul Brasov (RBR) a inregistrat cea mai mare crestere de la prima categorie, de 2,4% la un curs de 1740 lei/actiune. Nu s-au efectuat tranzactii multe, lichiditatea actiunilor RBR fiind una de obicei redusa, in total punandu-se in miscare 376 milioane lei. Cursul a crescut in prima parte a sedintei la maximul de 1770 lei. In ultimele doua saptamani, actiunile RBR au inregistrat o apreciere de circa 26%, dinamica dep[asind consistent media pietei, insa in conditiile amintite, de lichiditate modesta.
Dupa un start bun, titlurile Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) au inceput sa se inscrie pe un trend descendent al cursului. Sustinerea slaba la cumparare si aparitia vanzatorilor in piata au facut ca actiunile RRC sa se tranzactioneze la cotatii din ce in ce mai joase, pana la minimul de 905 lei/actiune, minimul zilei si, totodata, pret de inchidere (-1,5%). RRC nu a excelat la nivelul lichiditatii, fiind tranzactionate aproape 10,4 milioane de actiuni, in valoare de 9,45 miliarde lei, cu toate acestea fiind cel mai tranzactionat titlu de la a doua categorie.
Piata SIF nu a gazduit astazi evenimente deosebite, actiunile evoluand intr-o maniera linistita, fara fluctuatii mari la nivelul cotatiilor. Cea mai mai crestere o inregistreaza SIF Moldova (SIF2), care a ajuns la un curs de 10.300 lei/actiune, cu 2% mai mult decat ieri. Insa titlurile SIF2 au evoluat pe tot parcursul sedintei foarte strans in jurul nivelului de 10.100 lei, pentru ca la final un singur ordin de cumparare sa determine un salt brusc la 10.300 lei.
BER - Bursa Electronica Rasdaq
[tab_rasdaq]
O sedinta cu lichiditate mica, in care s-au remarcat doar doua societati in ceea ce priveste volumul de tranzactionare realizat, cu acesti doi emitenti (apartinand Categoriei I) realizandu-se peste 58% din volmul valoric al zilei. Astfel, rulajul total al zilei se ridica la 9,6 miliarde lei, in scadere cu peste 5 miliarde fata de ultima sedinta.
Cea mai buna evolutie a zilei, atat din punctul de vedere al rulajlui cat si al cresterii cursului, poate fi considerata ca apartinand actiunilor Rompetrol S.A. Bucuresti (VEGA); cursul a crescut cu 15% (aceasta fiind cresterea maxima admisa intr-o singura sedinta de tranzactionare) pana la 805 lei/actiune. Aprecierea cotatiilor din sedinta de azi se adauga unei cresteri foarte bune de 10% obtinuta in sedinta de ieri, astfel ca pretul actiunilor se apropie de maximele istorice (maxime ce au fost atinse in primele zile ale lui 2005). Evolutia pe parcursul zilei a fost continuu ascendenta, cursul maxim fiind chiar pretul la care s-a efectuat ultima tranzactie.
O evolutie buna in ceea ce priveste lichiditatea a avut si Braiconf Braila (BRCR), cu toate acestea cursul a inregistrat o usoara depreciere (-0,9%) fata de sedinta de ieri. Astfel, cu aceste actiuni s-au efectuat tranzactii in valoare de 2,1 miliarde lei, iar la nivelul pretului de inchidere, de 58.500 lei/actiune, inregistram o depreciere de 0,9%.
Argus Constanta (UARG) a revenit la o lichiditate mai buna, in comparatie cu ultimele sedintei, tranzactionarea actiunilor acestui emitent generand un rulaj de aproximativ 672,8 milioane lei. Sub aspectul evolutiei cotatiilor se observa o usoara crestere (+0,8%), palierul pe care a variat cursul fiind mic (300 lei distanta dintre maxim si minim), in conditiile in care o actiune UARG a fost evaluata de piata la 36.800 lei/actiune.
La categoria Baza, Neptun Campina (NEPT) a parcurs o noua sedinta pozitiva, dar marcata de o lichiditate mica, cursul crescand cu 3,3%. Cursul actiunilor NEPT a urcat astazi pana la un maxim de 275.000 lei, cotatie care nu a reusit sa fie mentinuta pana in finalul sedintei, moment cand cursul a scazut pana la 265.000 lei/actiune. Conform situatiilor financiare raportate de societate recent, actionarii inregistrati la data de 17 mai 2005 primesc dividende in valoare de circa 43.000 lei/actiune.