Raport zilnic
9 mai 2005
Informatii piata
[tab_bvb]
A doua saptamana din luna mai a debutat cu o sedinta calma, lipsita de elemente de spectaculozitate. In continuare, investitorii ezita sa intre mai activ in piata, preferand sa astepte momente mai prielnice de cumparare sau vanzare, fapt ce motiveaza lichiditatea mica de astazi, valoarea totala a tranzactiilor depasind cu putin 127 miliarde lei. De asemenea, indicii bursieri au inchis la variatii de mica amploare fata de sedinta de vineri, variatii mai mici de 1%, iar singurul pe crestere a fost BET-FI (+0,4%). Inceputul sedintei a gazduit usoare cresteri in randul principalelor societati, atenuate insa ulterior, odata cu aparitia unei presiuni la vanzare.
La prima categorie a bursei s-a detasat Petrom (SNP) sub aspectul lichiditatii, in special datorita unei activitati mai dinamice din partea vanzatorilor. S-au tranzactionat aproape 5 milioane de actiuni, peste media ultimei perioade, in valoare de 16,5 miliarde lei. Cursul a fost ceva mai volatil la inceputul sedintei, cand a fost atins si maximul de 3350 lei/actiune, insa la putin timp s-a echilibrat, evoluand pana la final in jurul pragului de 3300 lei. Ultima tranzactie s-a efectuat la 3290 lei/actiune, unde SNP inregistreaza o scadere de 3,2%.
La a doua categorie lichiditatea a fost mai redusa astazi. Titlurile RRC, cele mai lichide, au realizat un rulaj de circa 4,5 miliarde lei, cu mult sub media ultimei perioade, in conditiile echilibrarii cursului. O lichiditate buna au avut si actiunile SSIF Broker Cluj Napoca (BRK), pe fondul unei evolutii bune a cursului, dupa ce si saptamana trecuta crescuse. Dominanti au fost astazi cumparatorii, fapt ce a permis pretului titlurilor BRK sa se inscrie pe o panta ascendenta de la inceput si pana la finalul sedintei. La nivelul ultimului pret, de 27.000 lei/actiune, maximul zilei, BRK inregistreaza o crestere de 5,5% fata de vineri.
Cea mai buna performanta de astazi apartine actiunilor Artrom Slatina (ART), actiuni care au cel mai bun indicator PER dintre cele listate la BVB, atat dupa rezultatul din 2004 cat si in functie de anualizarea profitului din primul trimestru 2005. In sedintele anterioare acest avantaj nu a impulsionat cumparatorii, in contextul unei evolutii de ansamblu modesta pe piata de capital din Romania. Pe o lichiditate mica, actiunile Artrom fiind in proportie de peste 90% detinute de doi investitori (Sinara Handel si SIF Oltenia), cursul ART a crescut pana la 33.000 lei/actiune (+10,7%), in conditiile unei pasivitati din partea vanzatorilor, cumpararile fiind efectuate la preturile lor. Valoarea totala de tranzactionare a depasit cu putin 461 milioane lei.
Segmentul SIF-urilor a fost si astazi cel mai lichid, in conditiile in care nici un titlu nu a suferit scaderi. Nici cresteri nu au prea fost, acalmia dominand si aici. La fel ca in ultima perioada, cel mai tranzactionat titlu din intreaga piata a fost SIF Banat Crisana (SIF1), cu un rulaj de 37,38 miliarde lei. Nu s-au impus categoric nici vanzatorii si nici cumparatorii, cursul osciland intr-un interval strans, 11.900 - 12.200 lei/actiune, pentru a inchide la fel ca vineri, la 12.100 lei/actiune.
BER - Bursa Electronica Rasdaq
[tab_rasdaq]
Prima sedinta a saptamanii a adus o crestere la nivelul lichiditatii, rulajul din aceasta zi ridicandu-se la aproximativ 14,81 miliarde lei. Peste 43% din valoarea tranzactiilor de azi a fost obtinuta pe suportul actiunilor unui singur emitent, ceea ce ne arata totusi o lichiditata mica pentru restul pietei.
Dupa cum am subliniat inainte, o mare parte a rulajului zilei a fost realizata pe suportul unui singur emitent. Este vorba aici de societatea de exploatare miniera Bega Minerale Industriale S.A. Aghiresu (BMIA). Numarul de actiuni transferate astazi se ridica la 255.334, valorand aproximativ 6,4 miliarde lei. Aceasta sedinta intalnim pentru a patra zi consecutiva de tranzactionare un singur transfer de valoare mare. In aceste patru zile s-au transferat un numar de 556.520, reprezentand 12,92% din capitalul social al emitentului. In actionariatul societatii exista doar doi emitenti care au declarate detineri mai mari decat aceasta valoare, este vorba Chimforex S.A. si Bega Electromotor, care detin 21,29% respetiv 28,19% din numarul de total de actiuni. In consecinta, putem sa ne asteptam si in zilele urmatoare la tranzactii mari in cazul acestei societati.
In afara tranzactiei pe suportul actiunilor BMIA, cel mai lichid emitent al zilei este pentru a doua oara in ultima luna de zile Rompetrol S.A. Bucuresti (VEGA), pe suportul acestui emitent realizandu-se tranzactii in valoare de 1,43 miliarde lei. Aprecierea cotatiei cu 10,2% de astazi reprezinta cea mai mare crestere obtinuta pe suportul actiunilor lichide. Evolutia pe parcursul zilei a fost una continuu ascendenta, astfel ca ultima tranzactie a zilei (la 700 lei/actiune) se situeaza peste pretul mediu.
Biofarm S.A. (BIOF) a avut de asemenea o evolutie buna, cursul de referinta de azi crescand cu aproximativ 7,3% comparativ cu sedinta de vineri. Inca din primele minute ale sedintei s-a simtit o presiune a cumparatorilor, cursul crescand imediat cum sedinta a fost deschisa. La finalul zilei pretul a atins din nou de pragul de 4.000 lei/actiune, in usoara revenire dupa scaderile din ultimele sedinte.
O lichiditate buna a inregistrat si Braiconf Braila (BRCR), acest emitent din cadrul primei categorii ocupand locul patru in topul lichiditatii din sedinta de azi. Pretul de inchidere al acestor actiuni a inregistrat o scadere de 2,5% fata de sedinta precedenta, ultima tranzactie fiind facuta la 59.000 lei/actiune, la finalul zilei presiunea vanzatorilor ducand pretul mediu la 59.210 lei/actiune.