Raport zilnic
6 mai 2005

Informatii piata

BVB - Bursa de Valori Bucuresti

[tab_bvb]

Saptamana s-a incheiat cu o sedinta pozitiva, ce s-a deschis direct pe crestere dupa care s-a stabilizat, in conditiile unei lichiditati reduse. Indicii nu inregistreaza variatii de amploare, singurul pe scadere fiind BET-FI< insa in cazul acestuia putem vorbi mai degraba de o crestere in termeni reali, cele 4 SIF-uri pentru care astazi a fost prima zi ex-dividend inchizand la cursuri la care rentabilitatea actionarului este mai buna decat ieri (preturile de inchidere sunt mai mari decat preturile de ieri minus valoarea dividendului net). Valoarea totala de tranzactionare a depasit cu putin 100 miliarde lei, indicand o sedinta linistita.

Banca Romana pentru Dezvoltare (BRD) a fost cel mai tranzactionat emitent de la prima categorie, avand un rulaj de putin peste 7 miliarde lei. Dupa evolutia buna de ieri, cursul BRD a avut astazi o volatilitate redusa. A scazut in prima jumatate, pana la minimul de 45.900 lei/actiune, dupa care a revenit pe crestere, insa a inchis la 46.200 lei, cu 0,7% mai jos decat in sedinta precedenta.

Una din cele mai bune evolutii ale sedintei apartine Antibiotice Iasi (ATB), emitent cu o performanta incurajatoare. Societatea a raportat un profit net de peste 68 miliarde lei pe primul trimestru, jumatate din profitul anului 2004. Prima parte a sedintei a apartinut in mod evodent cumparatorilor, cursul urcand de la 6600 lei/actiune la 7050 lei, maximul zilei. In a doua parte insa, la fel ca in intreaga piata, s-a instaurat acalmia, pretul actiunilor ATB avand fluctuatii reduse. Ultima tranzactie s-a efectuat tot la nivelul maxim, unde ATB inregistreaza o apreciere de 6,8% fata de sedinta precedenta.

Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) a traversat o sedinta mai linistita azi, parand sa se stabilizeze dupa fluctuatiile mari din zilele trecute. Cursul a crescut in primele minute, la un maxim de 920 lei/actiune, dupa care s-a plafonat intr-un tunel restrans, iar la nivelul de inchidere, de 917 lei/actiune inregistreaza o apreciere de 2,6%. Lichiditatea a fost mai modesta astazi, fiind tranzactionate doar 7,2 milioane de actiuni, in valoare de 6,6 miliarde lei.

Piata SIF a scazut cu circa 4% la inceputul sedintei, dupa care cumparatorii au revenit in piata, astfel ca indicele BET-FI a inregistrat dupa aceea o usoara crestere. Nici un SIF nu a scazut cu mai mult decat valoarea dividendului unitar votat in AGA, astfel incat putem vorbi de cresteri, in termeni reali. SIF4 a crescut cu 2,4% pana la 8650 lei/actiune, acesta avand ultima zi cum-dividend pe 11 aprilie. Cel mai tranzactionat titlu din intreaga sedinta a fost SIF Banat Crisana (SIF1), la fel ca-n ultima perioada, astazi detasandu-se categoric, cu un rulaj de 43,2 miliarde lei (aproape 40% din intreaga piata).

b>BER - Bursa Electronica Rasdaq

[tab_rasdaq]

Toti indicii au inregistrat cresteri, cel mai mult apreciindu-se RAQ-I cu 1,62%; rulajul total al pietei a fost unul relativ mic, de aproximativ 11,8 miliarde lei. Pentru a treia zi la rand se observa transferuri efectuate pe suportul actiunilor emise de catre societatea de exploatare miniera Bega Minerale Industriale S.A. Aghiresu (BMIA). Numarul de actiuni transferate astazi se ridica la 148.010, valorand aproximativ 3,7 miliarde lei. In total, in ultimele trei sedinte s-au transferat actiuni reprezentand 6,99% din capitalului social al emitentului, la pretul de 25.000 lei/actiune, egal cu valoarea nominala a actiunii.

Al doilea titlu in ceea ce priveste rulajul total realizat in sedinta de astazi este Braiconf Braila (BRCR), pe suportul acestui emitent realizandu-se tranzactii in valoare de 1,87 miliarde lei. Cursul a scazut putin, cu 0,8%, in conditiile in care ultima tranzactie a zilei a fost realizata la 60.500 lei/actiune, cotatie peste pretul mediu al zilei care a fost de 59.893 lei.

O evolutie buna astazi in ceea ce priveste lichiditatea a avut-o si Argus S.A. Constanta (UARG), rulajul de 1,06 miliarde lei realizat astazi situand aceasta societate pe locul al treilea in topul rulajului. Palierul pe care a evoluat astazi cotatia actiunilor UARG a fost destul de mic si anume 36.100-36.500 lei, in finalul zilei pretul stabilizandu-se in partea inferioara a acestui palier. In conditiile in care marea majoritate actiunilor au fost facute la 36.500 lei/actiune, pretul mediu al zilei s-a stabilit la 35.412 lei.

La categoria a II-a cel mai tranzactionat emitent a fost Elpreco S.A. Craiova (ELPS), cursul inregistrand o usoara depreciere (-0,2%), cursul de referinta a scazut pana la 629.000 lei/actiune, la care au fost efectuate toate cele noua tranzactii. Lichiditatea a fost insa una modesta, rulajul total fiind de 275 milioane lei
inchide