Raport zilnic
8 aprilie 2005
Informatii piata
[tab_bvb]
Saptamana bursiera s-a incheiat pe scadere, cu o sedinta modesta in care indicii au inchis la variatii de mica amploare, de -0,5% BET si BET-C si +0,5% BET-FI. Lichiditatea a fost redusa, tranzactiile derulate insumand putin peste 157 miliarde lei. De altfel, piata a scazut cu circa 3% in aceasta saptamana, in afara de sectorul SIF, care a pierdut 0,8%. Se poate spune ca a fost o saptamana in care au dominat vanzatorii, insa nu categoric, prudenta caracterizand in continuare investitorii, atat la cumparare cat si la vanzare.
Cea mai tranzactionata companie de la categoria I, Banca Transilvania (TLV), a avut in intreaga saptamana o evolutie modesta, cu fluctuatii reduse la nivelul cursului, in jurul palierului de 14.000 lei/actiune. Vineri au fost tranzactionate peste 2 milioane de actiuni, in valoare de 28,7 miliarde lei, iar pretul a evoluat la fel, cu o volatilitate foarte redusa, in jurul lui 13.800 lei. La nivelul pretului de inchidere, de 13.700 lei, TLV inregistreaza o scadere de 0,7%, iar fata de saptamana anterioara o scadere de 4,9%.
Intregul sector al imgrasamintelor chimice a cunoscut o evolutie buna in sedinta de vineri. La prima categorie, Azomures Tg. Mures (AZO) a crescut cel mai mult, inchizand la 2880 lei/actiune (+4%), in timp ce Amonil Slobozia (AMO) a crescut cu 12,4%, iar Sofert Bacau (SOF) cu 14,9% la maximul posibil al zilei, de 100 lei/actiune. Ultimele doua au suferit insa scaderi semnificative in ultima perioada. Actiunile AZO au crescut in ultima ora a sedintei de astazi, cand cumparatorii au revenit in forta in piata, ducand cursul pana la un maxim de 2950 lei/actiune. In rest, cursul a evoluat sub pragul de 2750 lei, in scadere fata de sedinta precedenta.
La a doua categorie, Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) s-a detasat din punctul de vedere al valorii tranzactionate, cu 21,14 miliarde lei. Titlurile RRC au fost foarte volatile la inceputul sedintei, alternanta de cumparari-vanzari directe, pe volume mari, producand oscilatii intre un minim de 870 lei/actiune si un maxim de 935 lei. Ulterior piata s-a mai domolit, astfel incat cursul RRC si-a gasit un echilibru la palierul 910-920 lei/actiune. La finalul sedintei a mai exista un impuls de vanzare, inca cursul nu a coborat mai jos de 906 lei/actiune (-1,1%).
La fel ca in sedinta de joi, segmentul actiunilor SIF a avut vineri evolutii contradictorii, dominand cresterile prin amploarea lor, ceea ce a facut ca indicele BET-FI sa fie singurul care a inchis la variatie pozitiva fata de ziua anterioara. Toate SIF-urile au avut o evolutie crescatoare pe parcursul zilei, insa doar doua au inchis la variatii pozitive semnificative. Cel mai mult a crescut SIF Banat Crisana (SIF1), recuperand partial scaderea de ieri si a ajuns la un maxim de 11.500 lei/actiune, pentru a inchide la 11.400 lei (+2,7%).
BER - Bursa Electronica Rasdaq
[tab_rasdaq]
O lichiditate in scadere se inregistreaza si la Bursa Electronica Rasdaq, emitentii de aici realizand un rulaj total de 9,26 miliarde lei. La Categoria I, societatea care s-a detasat din punctul de vedere al valorii tranzactionate este Braiconf Braila (BRCR), de altfel cea mai tranzactionata societate de astazi. In conditiile mentinerii unei presiuni la vanzare, mai redusa fata de sedintele trecute, titlurile BRCR au realizat un rulaj de 2,17 miliarde lei. Cursul a scazut la un minim de 58.000 lei/actiune in prima parte a sedintei, neavand sustinere la cumparare, dupa care a avut loc o revenire la 61.500 lei/actiune, iar spre final vanzatorii au reaparut, astfec ca BRCR a inchis la 59.000 lei/actiune (-4,1%).
O evolutie asemanatoare a avut Rompetrol (VEGA), scazand la fel, la o ora de la deschidere, la 550 lei/actiune, insa aici nu a mai avut loc nici o revenire, inchizand la acest nivel, in scadere cu 4,4% fata de sedinta anterioara. Cu un rulaj de 334 milioane lei, VEGA a fost al doilea titlu de la Categoria I, la nivelul valorii tranzactionate, ceea ce spune totul despre lichiditatea de astazi.
In urma transferarii unor pachete de cate 14.000 de actiuni, Lipomin SA (LIPO) a fost cel mai tranzactionat emitent de la categoria Baza, cu un rulaj de 1,3 miliarde lei. Volumul total transferat in acest fel reprezinta 6,3% din capitalul social al emitentului, iar pretul transferurilor a fost de 14.000 lei/actiune.
Una din evolutiile pozitive ale sedintei a reprezentat-o Prodlacta Brasov (PRAE), care a inchis la un pret de 18.200 lei/actiune (+3,4%), dupa ce in timpul sedintei atinsese un maxim de 20.000 lei/actiune. Insa nici aici nu se semnaleaza o lichiditate buna, valoarea totala a tranzactiilor fiind de aproape 345 milioane lei.