Raport zilnic
7 aprilie 2005

Informatii piata

BVB - Bursa de Valori Bucuresti

[tab_bvb]

Piata bursiera a parcurs si astazi un traseu descrescator, intr-o sedinta in care vanzatorii au dominat, mai mult spre final. Astfel, indicii bursieri au desenat o tendinta descendenta pana la inchidere, exceptie facand BET-FI, care spre final a crescut recuperand aproape toata pierderea din timpul sedintei. Segmentul SIF s-a animat brusc la finalul sedintei, cand au avut loc fluctuatii mari de pret pentru unele actiuni, care au inchis chiar la variatii pozitive. Valoarea totala de tranzactionare a fost de 205,5 miliarde lei, in crestere fata de ieri dar totusi la o cota redusa.

Cea mai tranzactionata companie de la categoria I, Banca Transilvania (TLV), a avut o dinamica modesta in ceea ce priveste cursul de tranzactionare. Astfel, in conditiile unui rulaj de 31,2 miliarde lei, titlurile TLV a evoluat mai mult la nivelul de 13.900 lei/actiune, pentru ca la final, pe o presiune ceva mai mare la vanzare, cursul sa scada la 13.800 lei, cu 0,7% mai putin decat in sedinta anterioara. Cu putine exceptii toate actiunile lichide au avut o soarta similara astazi, chiar cu scaderi mai mari.

Una dintre exceptii o constituie Banca Romana pentru Dezvoltare (BRD), care s-a bucurat de o lichiditate buna si a avut o dinamica diferita de cea a pietei in ansamblul ei. Astfel, cursul a urcat in prima parte a sedintei la un maxim de 51.500 lei/actiune, dupa care a avut loc o corectie negativa, pana la un pret minim de 49.500 lei. La final, cumparatorii au revenit in piata, dominand din nou ringul bursier, astfel incat BRD a inchis la un curs de 51.000 lei/actiune (+2%).

Alta surpriza a fost evolutia MJ Maillis Bucuresti (MJM), emitent cu o lichiditate de obicei redusa, dar care astazi a realizat un rulaj de peste 8 miliarde lei. Nu doar lichiditatea a fost surpriza, ci si evolutia cursului. Doua pachete mai mari de actiuni au fost transferate la maximul de 57.000 lei/actiune, iar la nivelul ultimului pret, de 56.000 lei, inregistram o apreciere de 2,8%. Volumul tranzactionat, de 147.980 actiuni reprezinta 1,4% din capitalul social al companiei.

In segmentul actiunilor SIF s-au inregistrat astazi evolutii contradictorii, existand actiuni care la final au cunoscut cresteri mari, inchizand la preturi superioare fata de ieri (SIF3 si SIF4). SIF Banat Crisana (SIF1) a fost de aceasta data cel mai tranzactionat titlu SIF, cu o valoarea totala a tranzactiilor de 34,3 miliarde lei, in conditiile in care cursul a inchis la 10.800 lei/actiune (-3,5%), cu 1000 de lei mai putin decat maximul atins in timpul sedintei.

BER - Bursa Electronica Rasdaq

[tab_rasdaq]

Desi in crestere fata de sedinta precedenta, lichiditate scazuta continua sa caracterizeze Bursa Electronica Rasdaq, in aceasta zi realizandu-se tranzactii in valoare totala de 18,27 miliarde lei. Din aceasta valoare tranzactionata, 2,78 miliarde lei s-au realizat pe suportul actiunilor emitentului Bega Minerale Industriale (BMIA) in cadrul unei tranzactii speciale totalizand 111.112 actiuni la valoarea de 25.000 lei/actiune, cotatie egala cu valoare nominala a unei actiuni BMIA. Pachetul transferat reprezinta 2,58% din capitalul social al societatii. In afara de aceasta tranzactie speciala, se remarca interesul distribuit a investitorilor pentru mai multe societati, in aceasta sedinta numarul emitentilor care au avut rulaje de peste 500 milioane lei fiind mai mare decat in ultimele zile.

La Categoria I, societatea care s-a detasat din punctul de vedere al valorii tranzactionate este Braila, Braiconf (BRCR). Rulajul efectual astazi cu actiunile acestui emitent s-a situat in jurul valorii de 2,6 miliarde lei, cursul scazand cu 13,38% pana la 61.500 lei/actiune. De remarcat faptul ca in ultimele 4 sedinte pretul la care s-au realizat tranzactii cu titlurile BRCR s-a situat pe o panta puternic descendenta. Maximul ultimei luni a fost atins in ziua de luni, cand am consemnat tranzactii chiar si la cursul 89.000 lei/actiune. La pretul de inchidere de astazi titlurile BRCR inregistreaza o scadere de 30,9% fata de acest maxim. In sedinta de azi, remarcam o volatilitate ridicata a cursului, sedinta deschizandu-se la 67.500 lei/actiune, dupa care cursul a cazut imediat pana la 60.500 lei/actiune, cotatie care este de altfel minimul zilei. In acest inceput de sedinta s-a realizat o treime din totalul rulajului pentru aceasta zi. Volatilitatea a continuat pe tot parcursul sedintei, cursul variind pe palierul 66.000-61.500 lei/actiune, iar in finalul sedintei s-a simtit in piata o usoara presiune a vanzatorilor.

Un alt emitent care a realizat un volum de tranazactionare bun este societatea de servicii portuare Socep Constanta (SOCP). Cursul in sedinta de astazi a variat intr-un interval relativ restrans, 3270-3490, doar la inceputul seditei realizandu-se tranzactii in zona superioara a acestuia. In finalul sedintei ultima tranzactie s-a realizat la un curs de 3290 lei/atiune, in scadere cu 0,9% fata de ziua precedenta.

Cel mai tranzactionat titlu al acestei sedinte este GRIA (Grupul Iatsa SA Pitesti), acesta facand parte din categoria a II a. Cu acest emitent s-a realizat o singura tranzactie numarand 240.302 actiuni, in valoare de 5,4 miliarde lei. Pachetul transferat azi reprezinta o cota de 4,38% din capitalul social al emitenului. Cursul la care s-a efectuat acest transfer a fost de 22.500 lei/actiune, neschimbat in raport cu ultima sedinta in care s-au efectuat tranzactii cu acest titlu.

Cel mai lichid emitent din categoia baza, din punctul de vedere al volumului valoric tranzactionat, este Ductil S.A. Buzau (DUCL), care pe suportul a 8 tranzactii numarand 113.084 actiuni, a realizat un rulaj de 868,54 milioane lei. Cursul s-a depreciat cu 2,78% pana la 7.700 lei/actiune, acesta fiind chiar maximul sedintei.
inchide